Skocz do zawartości

Granie od strony technicznej - wasze preferencje  

46 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na czym najczęściej grasz?

• PC
    • Playstation
    • Xbox
    • Nintendo
    • VR (Oculus Quest, Valve Index, HTC Vive itp.)
    • Urządzenie mobilne (smartfon, tablet)
      0
    • Steam Deck/ROG Ally/handheld PC
      0
    • Inne
  2. 2. Jaki tryb graficzny preferujesz?

• Tryb jakości (lepsza grafika, 30 FPS)
    • Tryb wydajności (60 FPS lub więcej)
    • Tryb zbalansowany (np. 40 FPS + VRR)
      0
    • Zależnie od gry
    • Ustawiam wszystko ręcznie (PC master race)
  3. 3. W jakiej rozdzielczości najczęściej grasz?

• 720p (HD)
      0
    • 1080p (Full HD)
    • 1440p (QHD)
    • 2160p (4K)
    • Ultrawide/panoramiczna
    • Inna (podaj jaką)
      0
  4. 4. Jakiego kontrolera najczęściej używasz?

• Pad (np. DualSense, Xbox, itp.)
    • Klawiatura i mysz
    • Arcade stick
      0
    • Kierownica
    • Kontrolery ruchu (VR, PlayStation Move, Joy-Cony itd.)
      0
    • Inne kontrolery
  5. 5. Z jakich urządzeń najczęściej korzystasz do grania?

• Monitor
    • TV
    • Projektor
    • VR headset (np. Oculus Quest, Valve Index, HTC Vive)
    • Handheld (z własnym ekranem)
  6. 6. Czy korzystasz z technologii upscalingu (np. DLSS, FSR, XeSS) w grach?

• Tak, zawsze gdy jest dostępna
    • Czasami, zależy od gry
    • Nie, wolę natywną rozdzielczość
  7. 7. Jeśli korzystasz z upscalingu, którą technologię preferujesz?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czysta ciekawość: jak to wygląda u Was od strony technicznej?
Gracie na padzie, myszce, 30 fps Was nie rusza, czy może tylko 144 Hz i wszystko na ultra? :E Jak forumowe nerdy grają?;) 

Ja nie mam jakichś wygórowanych wymagań.
Potrafię grać na dużym TV 65" OLED, ale równie dobrze przełączam się na Switcha 1 ze swoimi wiekowo-słabymi bebechami i nawet 30 fps mi tam nie przeszkadza. :E 
Do dużych gier AAA jednak zdecydowanie wolę PC - głównie celuję w 1440p przy 60 fps i to jest dla mnie w pełni komfortowe.

Nie mam też problemu z korzystaniem z jakiegoś upscalera. Jak efekt końcowy wygląda dobrze, to mam totalnie gdzieś, jaką technologią to zostało osiągnięte.

HDR to miły dodatek, ale... na PC w większości przypadków albo jest zrobiony źle, albo nie ma go wcale. Szkoda. A może to ja nie potrafię ustawić. 
No i tak - gram we wszystko na padzie, nawet w FPS-y. :D

Edytowane przez Jaycob
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

1. PC;

2. Tryb wydajności (60 FPS lub więcej) - doprecyzuję, że interesuje mnie stałe 60 kl./s i korzystam z takiego gotowego presetu ustawień, który to zapewnia;

3. 1080p (Full HD);

4. Pad (Xbox XS) oraz klawiatura i mysz - wyścigi i platformówki pad, a do reszty klawiatura i mysz;

5. Monitor;

6. Nie, wolę natywną rozdzielczość;

7. Nie korzystam.

Siódme pytanie w zasadzie nie powinno mi się pojawić w związku z moją odpowiedzią na pytanie nr 6 :E

Edytowane przez Pawelek6
Opublikowano

Jadąc po kolei to

Gram tylko na PC, kiedyś była konsola specjalnie dla GTA V(nigdy więcej takiego błędu nie popełnię)

Ustawiam ręcznie ale nie pcmr gdzie muszę mieć wszystko na prawo.

1440p

Padzik to od xsx

TV 55 cali 

Nie korzystam ze ściemniaczy, raz że nie mam potrzeby bo raczej gram w starocie, a dwa to uważam to za oszukiwanie i w Tajlandii niby też baba :)  

Opublikowano

Im człowiek starszy tym bardziej docenia siedzenie na kanapie z padem w ręku. Dlatego konsola ps5 jest głównym narzędziem do grania.

Pomimo tego, od czasu do czasu grywam w fpsy, a te zdecydowanie bardziej komfortowo gra się na komputerze, myszka i klawiatura daje odpowiednią precyzję. 

Próbowałem grać na padzie w fpsy na konsoli, ale niestety nie jestem w stanie już się tego dobrze nauczyć. Na padzie zacząłem grać dopiero w wieku ok 30 lat.

Dużo większy komfort z grania dają mi 60 fps niż wyższe nastawy graficzne. Jedyną grą której nadal jestem w stanie wybaczyć klatkowanie to Bloodborne.

Opublikowano
15 minut temu, abudabi napisał(a):

Im człowiek starszy tym bardziej docenia siedzenie na kanapie z padem w ręku. Dlatego konsola ps5 jest głównym narzędziem do grania.

U mnie podobnie, tylko że podpiąłem PC. :P Muszę jeszcze ogarnąć, gdzie sensownie postawić myszkę i klawiaturę, bo w takie gry jak Desperados III czy Shadow Tactics: Blades of the Shogun to jednak M+K robi różnicę - jest dużo szybciej. 

Opublikowano
22 minuty temu, abudabi napisał(a):

Jedyną grą której nadal jestem w stanie wybaczyć klatkowanie to Bloodborne.

W sumie to nie masz wyboru. :E Chyba że odpalisz to na jakimś emulatorze - podobno już całkiem nieźle śmiga w 4K przy 60 fps.

Opublikowano (edytowane)

PC, TV 4K, HDR, FSR, VRR, AFMF, pad i kanapa. Gram tylko singlowo, więc klatkaż i inputlag nie musi być żyleta. 

Monitora nawet nie mam, do sprawunków laptop jest. Myszka i klawa jakieś bezprzewodowe tanie gówno, co by czasem kliknąć coś na pulpicie. 

Edytowane przez Lypton
Opublikowano
17 minut temu, Jaycob napisał(a):

Jedziesz myszką po kolanach czy sofie/kanapie/fotelu? :D

Po stoliku kawowym. Raz na jakiś czas można się wyprostować. Komp odpala się od razu ze Steamem w Big Picture, więc rzaaaadko z myszki i klawy korzystam.

Cały czas chodzi mi po głowie przesiadka na Bazzite Os, który jest deskoptową wersją SteamOS z decka. Wtedy m+k mogą leżeć schowane.

Opublikowano

PC, opcje ustawiam zaleznie od tego co potrzebuje i na jakim monitorze gram,

Przy wyborze rozdzielczosci u mnie sa 3 opcje, 1080p jak gram w jakies strzelanki, na tv 4k gram w jakies gierki na padzie a czasami sobie wowa tak odpale, a ultrawide  mam pod sciganie.

Klawa+mysz+2pady+kierownica, dwa monitory i tv a dlss bo mam nvidie zaleznie od gry, ale tez nie zawsze.

Opublikowano
9 minut temu, Lypton napisał(a):

Po stoliku kawowym. Raz na jakiś czas można się wyprostować. Komp odpala się od razu ze Steamem w Big Picture, więc rzaaaadko z myszki i klawy korzystam.

Cały czas chodzi mi po głowie przesiadka na Bazzite Os, który jest deskoptową wersją SteamOS z decka. Wtedy m+k mogą leżeć schowane.

Ta, u mnie podobnie - klawiatura na stoliku kawowym, ale myszka nie śmiga po szkle, więc jadę aktualnie po bocznym oparciu sofy. :D Działa, ale wygląda to dość biednie.

Bazzite OS też ogarniałem - fajna zabawka, system odpala się jak jakiś konsolowy dashboard, od razu leci do Big Picture Steama i wszystko ogarniasz padem. Tylko że Game Passa tam brak, więc dla mnie duży minus.

Jeszcze zastanawiam się nad czymś takim: webp
Czy innym "lap deskiem". 

Opublikowano
14 minut temu, Jaycob napisał(a):

Ta, u mnie podobnie - klawiatura na stoliku kawowym, ale myszka nie śmiga po szkle, więc jadę aktualnie po bocznym oparciu sofy. :D

(...) Tylko że Game Passa tam brak, więc dla mnie duży minus.

Mam drewniany stolik. 

Z Game Passa ostatni raz korzystałem chyba w 2020. Bibliotekę zaległych gier mam tak wielką, że do szczęścia nie jest mi potrzebny. A jak już coś kupuję, to i tak jest to ten moment, kiedy zakup wychodzi taniej niż miesiąc passa. 

Opublikowano (edytowane)

dawanie takiej ankiety na forum pecetowym jest zajebiscie miarodajne  :cool:

dałbys na forum konsolowym i wiesz jakie miałbys odpowiedzi, także ten....

Edytowane przez Oldman
Opublikowano
9 godzin temu, Oldman napisał(a):

dawanie takiej ankiety na forum pecetowym jest zajebiscie miarodajne  :cool:

dałbys na forum konsolowym i wiesz jakie miałbys odpowiedzi, także ten....

Masz rację, tu będzie klawiatura i monitor..., a tam pad i "filmowe" 30 fps. :E 

Opublikowano

Ankieta ma przestarzałe dopiski przykładów dla trybów graficznych, tj. konsolowe mimo że to chyba miała być ankieta generyczna. Większość na PC też głównie przestawia tylko gotowe presety a ankieta zaklada że to opcja tylko dla konsol.

Tryb jakości to 60fps a nie 30.

30 to tryb skrajnego ubóstwa ;)

Zbalansowany to 100+VRR

Wydajność 144-240 i wyżej.

Mamy 2025 rok.

W dniu 22.07.2025 o 21:04, abudabi napisał(a):

Im człowiek starszy tym bardziej docenia siedzenie na kanapie z padem w ręku.

U mnie odwrotnie, jak byłem mały to grałem na psx i innych.

Teraz to rzadkość bo zazwyczaj szukam unikalnych doświadczeń jak już zobaczyłem wszystko a konsole najmocniejsze są w generykach.

• Like 1
Opublikowano

To prawda, trochę wzięło mi się to z konsolowych trybów jakości/performance (nie uwzględniałem PS5 Pro, bo już dawno nie śledziłem, jak to tam wygląda). Mogę to zmienić na bardziej pecetowe np. ultra/medium/low, ale część graczy już zdążyła zagłosować.

Opublikowano

Ja po prostu jak już gram to tak:

- jak nie daje rady uzyskać tego co oczekuję od wydajności - to po prostu odstawiam grę i wracam po latach, jak już daje radę, albo nigdy

- jak trzeba zjechać z detalami aby uzyskać płynność i zjeżdżam. No chyba, że do 360p albo z pop-inem psującym imersję, to nie. Niska rozdzielczość i słabe tekstury przeżyję, bo jak się grało w Wolfensteina 3-D to się człowiek "zahartował" ;)

- nie da się wyłączyć TAA (modem) = dziękuję, dobranoc, koniec imprezy, nie ma takiego grania. Teraz z DLSS4 mooooże. Zobaczymy. Musiałbym dłużej na spokojnie pograć a nie chwilkę na testy

No ale AFx8 lub wyżej to mus. 

Opublikowano (edytowane)

Dodałbym jeszcze kwestię zoptymalizowanych ustawień, dzięki temu często gram nawet w 4k z DLSS na rtx3070. :E Tak to 1080p też wystarcza, gdy w Expedition 33 30-40fps w 4k jest liche. Wtedy poleciał DLSS Q w 1080p, bo był wystarczająco dobry i pobór spadł do ~100w. Gra miała biedny zasięg renderowania, więc rozdzielczość mi prawie wisiała, ale ciepło w pokoju już nie.

Może gdy odpuszczę RTSy to będę miał czas nadgonić gry i trafię na braki Vramu.

Zmieniłem kartę z gtx1660ti dla podziwiania Space Marine 2 i sprawdzenia DLSS... GTXa kupiłem za 450 zł, rtx3070 za 950 zł, a przyrost FPS to często ponad X2 i więcej technologi...

Teraz brakuje mi tylko mniejszego poboru i od biedy 10-12gb, bo wydajności mi wystarcza, ponieważ potrafię grać w 40fps lub 30fps, gdy input lag nie jest tak okropny jak w cp2077... Na szczęście z 60fps jeszcze nie schodzę. ;)

Przez liche nowe karty jest dylemat - kupić  efektywniejszą, lepszą, mniejszą kartę, czy dopłacić do używanego steam deck.

Rtx4070 lub podkręcony rtx5060ti są tylko ~25% szybsze, gdy Vram starcza i tylko używany rx9060xt 16gb bywa w sensownej cenie, za kompromis z modowaniem fsr4.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
W dniu 24.07.2025 o 16:54, musichunter1x napisał(a):

Przez liche nowe karty jest dylemat - kupić  efektywniejszą, lepszą, mniejszą kartę, czy dopłacić do używanego steam deck.

Rtx4070 lub podkręcony rtx5060ti są tylko ~25% szybsze, gdy Vram starcza i tylko używany rx9060xt 16gb bywa w sensownej cenie, za kompromis z modowaniem fsr4.

nie do końca rozumiem jaką zaletę nad lichymi kartami ma mieć steam deck, możesz mi to objaśnic (pytam bez ironii)

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Oldman napisał(a):

nie do końca rozumiem jaką zaletę nad lichymi kartami ma mieć steam deck

Dodaje inny format sprzętu, który również potrafi emulować prawie wszystko w przenośnym formacie, biorąc przy tym mniej niż 25w.
Co mi da nowa ~2x droższa karta? Trochę ostrzejszy obraz i od biedy wyższe ostawienia, gdzie większą różnicę zrobi mi mniej ciepła i mały format karty.

Edytowane przez musichunter1x