Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podobno dwusprzęgłówka :E Jest to o tyle ciekawe, że jeszcze nie ma pełnej hybrydy  na dwusprzęgłówce: Toyota/Ford ma eCVT, Kia/Hyundai ma zwykłe kinetyczne sprzęgło, Renault jakieś iglicowe czy igiełkowe(?) a VW wszedłby ze swoim DSG.

Opublikowano (edytowane)

No ale GTE to był Plug-in, który działał, hmm... powiedzmy, że VW się uczył na nim.

Ja mam w Santafetce hydrokinetyka i sobie chwalę. Zmienia biegi płynnie, bez szarpnięć, dosyć miękko. Dziecku w foteliku nie przeszkadza ;-) 

Edytowane przez trepek
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

A są jakieś dobre hybrydy bez eCVT? 

coś by sie znalazło tylko jak zwykle "dobra hybryda " dla wielu osób moze mieć inne znaczenie

Dżepetto pisze tak

Cytat

Jasne 👍 — tylko doprecyzuj proszę:
czy chodzi Ci o samochód hybrydowy bez skrzyni e-CVT (planetarnej, jak w Toyotach/Lexusach), czyli np. o hybrydę z klasycznym automatem, DSG lub manualem, czy szukasz konkretnych modeli do kupna?

Zakładając, że chodzi Ci o dobre hybrydy bez e-CVT, oto kilka popularnych i udanych przykładów:

🚗 Hybrydy bez e-CVT – z klasycznym automatem / DCT / DSG

1. Hyundai / Kia (HEV i PHEV)

Hyundai Tucson Hybrid / Plug-in Hybrid

Hyundai Santa Fe Hybrid / PHEV

Kia Sportage Hybrid / PHEV

Kia Sorento Hybrid / PHEV

🔧 Napęd: 1.6 T-GDi + silnik elektryczny, 6-biegowy klasyczny automat (nie e-CVT)
Zalety: dobra dynamika, naturalne odczucie zmiany biegów, oszczędność.
Wada: trochę większe spalanie w mieście niż Toyota HSD.

2. Mercedes-Benz C 300 e / GLC 300 e (PHEV)
🔧 Napęd: silnik benzynowy + elektryczny + 9G-Tronic automat
Bardzo płynny, mocny układ, brak wrażenia “gumowego” przyspieszania.
Drogie w serwisie.

3. BMW 330e / 530e / X3 30e / X5 45e (PHEV)
🔧 Napęd: klasyczny 8-biegowy ZF automat, silnik elektryczny w skrzyni
Świetna integracja, sportowe osiągi, brak e-CVT.
Raczej hybryda plug-in (PHEV), nie klasyczna HEV.

4. Peugeot 3008 Hybrid / Hybrid4, 508 Hybrid, Opel Grandland Hybrid
🔧 Napęd: 1.6 PureTech + 8-biegowy automat Aisin
Dobre osiągi, przyjemne prowadzenie.
Czasem nieco szarpie przy przełączaniu między napędami.

5. Ford Kuga Hybrid / PHEV, Ford Escape Hybrid (USA)
🔧 Napęd: 2.5 Duratec + elektryczny + klasyczny automat
Sprawny i niezawodny układ.
W PHEV były drobne problemy z oprogramowaniem w pierwszych rocznikach.

Kia Sportage Hybrid   6ATHEV   ekonomiczny i dynamiczny

Hyundai Tucson Hybrid   6ATHEV   naturalna praca skrzyni

BMW 330e / 530e   8ATPHEV   sportowa hybryda

Peugeot 3008 Hybrid   8ATPHEV   komfort i styl

Mercedes C300e   9ATPHEV   luksus i płynność

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, trepek napisał(a):

Kuga ma eCVT. Babolami wali to AI.

Dokładnie tak. AI ściemnia bardzo często nawet w podstawowych kwestiach.

Dodam, że eCVT w kudze symuluje zmianę biegów i silnik (czy tam zespół) słychać głównie przy wciśnięciu pedału gazu w deskę. Tak to cicho się porusza nawet przy wyższych prędkościach. W środku przy 140 słychać delikatny szum powietrza (szyby wygłuszone).

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.09.2025 o 13:19, trepek napisał(a):

Podobno dwusprzęgłówka :E Jest to o tyle ciekawe, że jeszcze nie ma pełnej hybrydy  na dwusprzęgłówce: Toyota/Ford ma eCVT, Kia/Hyundai ma zwykłe kinetyczne sprzęgło, Renault jakieś iglicowe czy igiełkowe(?) a VW wszedłby ze swoim DSG.

A co złego jest w eCVT poza wyciem przy max dociśnięciu? Pytam o aspekty konstrukcyjno-użytkowe a nie czy wycie w górnym zakresie jest fajne lub nie

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
43 minuty temu, galakty napisał(a):

Samo wycie to też w sumie nie wada tylko efekt uboczny niskiej mocy. Jak ktoś ma IS300h czy GS430h to raczej na wycie nie narzeka :D 

Zatem poza wyciem co nie tak jest z eCVT? 

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Bo prawdziwi faceci to jeżdżą manualem! Najlepiej 5-biegowym żeby nie było dużo wybierania! 

:E 

A tak serio to nie wiem. Tylko wycie jest problemem :) 

Qrka, nie dość że mam eCVT we fordzie to mazda ma skrzynie 5b. Normalnie aż ociekam testosteronem 8:E

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

A tak serio to nie wiem. Tylko wycie jest problemem :) 

Jest to po prostu irytujące, zwłaszcza, jak ktoś często lubi deptać. Jak ktoś jeździ jak złotówa z 40 letnim stażem, to faktycznie, może to nie drażnić, bo nawet raz na wyższe obroty silnik mu wejdzie.

Kumpel ma IS200T nowszego Lexusa, o ile to jest ogólnie świetny samochód (design, moc, wygoda), tak skrzynia biegów psuje cały jego odbiór.

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

To fakt. Jakaś taka nijaka jest. Gdyby nie ta symulacja to chyba bym kurwowal.

Wycie na autostradzie mi nie przeszkadza, w mieście nie butuję. Cieszę się niskim spalaniem 💰 

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
3 godziny temu, huudyy napisał(a):

Jest to po prostu irytujące, zwłaszcza, jak ktoś często lubi deptać. Jak ktoś jeździ jak złotówa z 40 letnim stażem, to faktycznie, może to nie drażnić, bo nawet raz na wyższe obroty silnik mu wejdzie.

Kumpel ma IS200T i o ile to jest ogólnie świetny samochód (design, moc, wygoda), tak skrzynia biegów psuje cały jego odbiór.

is 200t ma CVT?

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, huudyy napisał(a):

Kumpel ma IS200T i o ile to jest ogólnie świetny samochód (design, moc, wygoda), tak skrzynia biegów psuje cały jego odbiór.

IS200T ma eCVT??? Nie mylisz z hybrydową wersją? Tam siedzi chyba hydrokinetyk 8 biegowy. 

Mi się mega podoba IS300h, wygląd, ekonomia i w razie co moc pod butem. To nie 1.8 od toyoty gdzie trzeba deptać, przy 100 km/h trzyma 1500 obrotów. 

Opublikowano
40 minut temu, galakty napisał(a):

Nie mylisz z hybrydową wersją

a mogłem pomylić, raz w życiu mnie odwoził z imprezy. Pamiętam tylko, że chciał zaszpanować przyspieszeniem, a w głowie mi utkwiło tylko wycie :E 

• Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, huudyy napisał(a):

a mogłem pomylić, raz w życiu mnie odwoził z imprezy. Pamiętam tylko, że chciał zaszpanować przyspieszeniem, a w głowie mi utkwiło tylko wycie :E 

To jeśli był to IS to musiał być 300h, czyli R4 z hybrydą i eCVT. Przyspieszenie faktycznie ma niezłe bo realnie koło 8 sekund chyba jak nie mniej, ale no... wyje ;) 

Tylko jakby miał zwykły automat i depnął w podłogę to też by wył tylko że ze zmianą biegu. Na co dzień nikt tak nie jeździ bo mocy wystarczająco jest w niższych partiach obrotów. 

12 godzin temu, Gret napisał(a):

Może ma 300h 

Tak po za tym to taki lexus IS 200T został w trójce aut, które będę szukał :P

Nooo mi się strasznie ta generacja podoba... Ale 200T to jak kot napłakał, więcej 300h jest, tylko 70k za 2014 rok to boli mocno :E 

Opublikowano

@galaktyJa szukam 200t w wersji F-Sport. Ma fajniejszy grill i cyfrowe zegary. A jakby jeszcze mial te ledowe światła ala kostki lodu to już w ogóle poezja. No ale takiego znaleźć w fajnej cenie to biały kruk. Na otomoto jest chyba tylko jeden taki. 

Na minus to ze ta buda jest na rynku od 2013 roku, trochę długo długi juz. W USA miala FL i wygląda dużo świeżej. 

Opublikowano

O tym właśnie mówię, to praktycznie nie występuje na rynku :D Ale mega mi się podoba, ot taka namiastka IS-F z V8 który jest moim marzeniem :E 

Rocznik swoje robi... Ale z drugiej strony wolę chyba stare premium niż nowe puszki, pewnie się zmieni po założeniu rodziny ale na razie chciałbym coś pokorzystać. 

• Like 1