Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Będę zmieniał auto ale niestety budżetu na fajną Kugę nie mam... Muszę cos na przeczekanie wziąć,  czaję się na jedną Mazdę 3 w automacie. Niestety ale w kompaktach trudno o dobry automat, a DSG nie chcę z dużym przebiegiem, to ma przejeździć rok/dwa zanim wezmę coś w leasing.

Chyba że manual, ale cięzko teraz... :D 

Nie lepiej sie przemęczyć z ceedem te dwa lata? 

Opublikowano
6 minut temu, Gret napisał(a):

Nie lepiej sie przemęczyć z ceedem te dwa lata? 

Taki był plan, ale jak pękają elementy i auto wymaga lawety, do tego diesel w mieście, wszystko skrzypi i trzeszczy, mam dość już ;) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, marko napisał(a):

Manual do małego prostego mieszczucha jeszcze, ale jak masz aktywny tempomat, asystenta jazdy w korku, automatyczne parkowanie i inne duperele automatyzujące jazdę, to nijak to pogodzić z manualną skrzynią 

Idzie idzie, to wszystko mailem w poprzedniej Kudze i działało lepiej niż w nowym modelu. 

Dobry manual nie uprzykrza jazdy jak zły automat. Wolę machać drążkiem niż wkurzać się na czas reakcji, szarpania czy dziwne dobieranie biegu 

3 godziny temu, trepek napisał(a):

Dokładnie tak to jest, jak się kilka dni pojeździ automatem to nie chce wracać się do manuala. Totalnie inna jazda.

A eCVT z silnikiem 2.5 (ale w innym samochodzie niż RAVka) całkiem przyjemnie pracuje.

Potwierdzam bo sam korzystam. Dodajmy jeszcze, że jest cicho podczas jazdy ;)

Jechałeś w trybie sport? Odczuwalna różnica wobec normal

BTW, a skoro rozpatrywany był Lexus to może Infiniti? Tylko części trzeba sprawdzić...

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
48 minut temu, Gret napisał(a):

Infinity to przebrany nissan z napędem marca. O ile skrzynia ok to silniki maja swoje bolączki. Nie ta liga co lexus. 

3.0TT 405 KM w Infiniti Q60/Q50 Red Sport ma takie bolączki: padające turbiny przy przebiegach nawet 50 000 km, panewka. Remont silnika przy panewce 20-40 tys w zależności jak bardzo silnik uszkodzony. Używany silnik około 30 000 zł. Masakra...

Opublikowano
4 godziny temu, galakty napisał(a):

Będę zmieniał auto ale niestety budżetu na fajną Kugę nie mam... Muszę cos na przeczekanie wziąć,  czaję się na jedną Mazdę 3 w automacie. Niestety ale w kompaktach trudno o dobry automat, a DSG nie chcę z dużym przebiegiem, to ma przejeździć rok/dwa zanim wezmę coś w leasing.

... to może ten lans_ink weź teraz - nie będziesz musiał czekać 2 lata :balon:

• Haha 2
Opublikowano
17 minut temu, Kyle napisał(a):

... to może ten lans_ink weź teraz - nie będziesz musiał czekać 2 lata :balon:

Za biedny jeszcze jestem żeby brac nowe z salonu :E 

Swoją drogą analizowałem wczoraj auto w leasingu (uzywane 4 letnie) z automarket. ja pierdziele, taniej jest wziąć kredyt xD Przez 36msc wyszło około 130% wartości auta :E 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy im się kalkulator nie walnął, teraz jak patrzę na inne auta to wychodzi 106-116%. 

EDIT: Nie, nie walnął :E Zalezy od auta, ale generalnie grubo, przy wartości 50k wychodzi 124% w 36 msc xD 

Edytowane przez galakty
Opublikowano

Docelowe to 911 generacja 992.2 :E 

A realnie to nie wiem naprawdę, spodobała mi się hybryda i jak taka Kuga ma normalny silnik i jest cichsza to byłaby spoko, ale no nie dzisiaj, mam ważniejsze wydatki...

Najchętniej dałbym 50k, mógłbym zwiększyć do 70k o ile byłoby coś wartego dołożenia, ale nie dokładać żeby dołożyć. 

• Myślałem nad kolejną Kią ale w benzynie i automacie, tylko te TGDI średnie opinie mają, a DCT też słabo. 
  • VW znowu przy TSI niby lepiej, ale DQ200 będzie przy 1.4 TSI więc też słabo. Chyba że wliczyć w koszty utrzymania i olać.
  • Kolega zaproponował Golfa plugin, sam nie wiem, totalnie nie mam zdania.
  • Mazda 3 ma dobrą benzynę i skrzynię, ale obawiam się rudej i jednak te 120KM wolnossące tyłka nie urywa, a sporo S5 jeżdżę. 
  • Toyoty raczej odpadają, w benzynie brak zalet, w hybrydzie wyją i kilka osób mi odradza z racji rozładowywania się. 
  • Za Francuzy podziękuję raczej.... chyba że któryś miałby mocne zalety, ale nie widzę takich.

W ostateczności zrezygnowałbym z automatu, ale bardzo bym nie chciał :E