Skocz do zawartości

Intel Nova Lake, Razer Lake, Hammer Lake - LGA-1954

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gęsto upakowane. Te zewnętrzne okrągłe pady to pewnie jak w Arrow, za nic nie odpowiadają. Ewentualnie tylko w procesie produkcji potrzebne do sprawdzenia czy jest ok. Gorzej że najpewniej oznacza to że ścieżki są przy krawędzi i jak upadnie i wgniecie PCB to może to powodować problemy.

HKQ9XMVbgAAHbYk.jpeg.7208114a250fda2b1e320128030bcd2a.jpeg

W 14 generacji trafił mi się taki proc i działał mimo iż obskubany trochę, ale działał tylko na jednym kanale pamięci bo PCB lekko na rogu zagięte.

1776563761(1).thumb.webp.bc138752d25d933faf3119545a591350.webp1776563761(2).thumb.webp.56360796412815a16fa38902e112afd2.webp

Opublikowano

Jakie to ma znaczenie czy jest wykorzystane czy nie.

Nawet jak socket jest przygotowany pod przyszłe geny to i tak więcej linii pcie-express czy TB/USB będziesz mógł wykorzystać tylko na nowszym mobasie.

Poza tym nie bez przyczyny wrzucają tak pojemne kości do biosu do nowych płyt.

Opublikowano
10 minut temu, Kartofel napisał(a):

Początek 2027? Dopiero co wyszły całkiem udane cora ultra plus.

Wyszły rok temu a teraz dostałeś przecenę bo "nikt nie kupował"

Oby im ten llbc wypalił do ścigania się w tych sieciówkach.

Pytanie czy chcą mieć pierwszeństwo by trochę z am5 podebrać przed zen6.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kartofel napisał(a):

Początek 2027? Dopiero co wyszły całkiem udane cora ultra plus.

Jak się nic nie zmieniło to Q4 2026, okaże się ;)

Odświeżone kartofle(bez urazy :E) na 1851 nie mają żadnego wpływu na premierę 1954.

Edytowane przez sideband
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 11.06.2026 o 14:55, Slayer napisał(a):

Gdyby nowe intele zdeklasowały procki z x3d to wracam do intela ;) mega mnie ciekawi ich odpowiedź na x3d bo coś pracują nad prockiem z dużą ilością cache

Ja już pamięci mam przygotowane 8000-8400mhz pod przyszlą platformę intela :)

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Czarny_PLone napisał(a):

Ja już pamięci mam przygotowane 8000-8400mhz pod przyszlą platformę intela :)

Mam takie pamięci od kilku lat, skręcone na 6000MHz. :hihot:

Może w końcu będzie warto kupić Intela do gier, czas pokaże. :E

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
W dniu 11.06.2026 o 14:55, Slayer napisał(a):

Gdyby nowe intele zdeklasowały procki z x3d to wracam do intela ;) mega mnie ciekawi ich odpowiedź na x3d bo coś pracują nad prockiem z dużą ilością cache

Jeśli będzie lepiej niż na zen5x3d, to i tak warto będzie poczekać na zen6x3d, bo prawdziwa walka odbędzie się tutaj...no chyba że wyjdzie jak z arrow, że szybszy był 7800x3d, to nie było żadnej walki z 9800x3d :E 

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Trzy sloty w pełnym rozmiarze i prędkości co najmniej 4.0 x4 i będę zadowolony. 

W nowych płytach się idzie w sloty M.2, a nie PCIe :P Tak więc dużo takich płyt nie będzie. A tak na marginesie, to już w obecnej generacji są mobasy, które spełniają takie wymaganie.

Opublikowano

Płyt z toną złączy M.2 jest do wyboru do koloru na każdą platformę. Nowy Intel nie będzie tu wyjątkiem, więc nie wiem, dlaczego uważasz, że to jakaś rewolucja jak na Twoje wymagania ma być. Zaletą Nova będzie więcej linii 5.0, ale piszesz, że potrzebujesz 4.0, więc niczym dla Ciebie nie będzie się ta platforma różnić od obecnych. Łączna liczba linii PCIe jest taka sama dla Arrow i Nova.

• Upvote 1
Opublikowano
43 minuty temu, tomcug napisał(a):

Zaletą Nova będzie więcej linii 5.0, ale piszesz, że potrzebujesz 4.0, więc niczym dla Ciebie nie będzie się ta platforma różnić od obecnych

Interesuje mnie minimum 4.0. Jeżeli będzie to 5.0 to płakać nie będę. Im wyższa przepustowość tym lepiej działa dzielenie warstw modeli w trybie tensor split. 

Obecnie na swojej Z790 mam obsadzone wszystkie porty SATA + dyski NVME. Do tego dochodzi druga grafika podpięta pod PCIE 4.0, ale kusi mnie dołożenie trzeciej. Stąd chęć zakupu Z990.

Opublikowano
14 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Obecnie na swojej Z790 mam obsadzone wszystkie porty SATA + dyski NVME. Do tego dochodzi druga grafika podpięta pod PCIE 4.0, ale kusi mnie dołożenie trzeciej. Stąd chęć zakupu Z990.

Arrow i Nova mają (lub będą mieć) łącznie tyle samo linii PCIe co Raptor, tyle w temacie. 20 z procesora + do 28 z chipsetu, razem 48. Także powtarzam, nowa platforma niczego nie wnosi w temacie liczby linii.

• Upvote 1