Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
11 minut temu, lokiju napisał(a):

Za swoje ostatnie akcje nie obraziłbym się gdyby to był Corsair

Trochę ich szkoda, bo przejęli Fanateca... chociaż to mogłaby być szansa dla Thrusmastera na zwiększenie udziału w rynku. :E 

Opublikowano
2 godziny temu, lokiju napisał(a):

Brzmi jak granie na emocjach bo widać, że ramu nie brakuję a wielkiej sprzedaży też nie ma. Już przestałem się na to nabierać. 

No właśnie odwrotnie. Myślisz że sklepy nie rywalizują między sobą? Przecież oni też mają ceny wyjściowe z hurtowni/dystrybucji i nie będą dokładać do ramu dla sebixa. Takie ceny są po prostu i tyle.

Opublikowano (edytowane)

No i co im da ograniczanie sprzedaży typu 1 sztuka na klienta? Jak ram jest wszędzie dostępny od ręki? Chyba, że chcą zrobić duże obniżki i się boją, że ludzie się rzucą wtedy to ma jakiś sens.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano

Zaglądałem do tego tematu od jakiegoś czasu i nie mogę się nadziwić temu, co tu niektórzy piszą. Świat przez różowe okulary.

Tymczasem rzeczywistość na rynkach:

- cena DDR5 16GB UDIMM w cenach kontraktowych (!!!), czyli najniższych możliwych - dobiła do 250$, 32GB RDIMM jest ponad 3x droższe

- cena DDR4 8GB dobiła do 85$, 16GB jest 50$ droższe

- Micron mówi, że to nie koniec podwyżek- chce w tym kwartale podnieść ceny kontraktowe łącznie o 115-125%

- Hynix poinformował, że na 2027 będzie miał więcej zamówień niż na 2026 (gdzie już mu brakło mocy wytwórczych na realizację zamówień)

- analitycy PODNOSZĄ prognozy wzrostu cen pamięci, bo zamówienia z sektora Data Center/AI cały czas rosną, wg prognoz wzrosty cen mają się utrzymać w także 2027r.

- nowe prognozy dla rynku PC i smartfonów są  coraz gorsze, przewidywania spadków sprzedaży w tym roku to od 10 do 25% (na skutek wzrostu cen pamięci DRAM/NAND)

- niższe ceny są tylko u chińskich dostawców, ale są to dosłownie mikroskopijne ilości (Samsung, Hynix i Micron mają razem jakieś 92/93% całego rynku) i nie mają możliwości szybkiego zwiększenia produkcji w znaczący sposób

Bez krachu na rynku AI nie ma właściwie szans na obniżki cen pamięci do jakichś sensownych poziomów.

A sklepy robią ograniczenia nie po to, żeby klient z ulicy nie kupił 5 czy 10 kompletów, tylko żeby nie wjechała mu hurtownia i nie wzięła wszystkiego na zapas, bo ceny u producentów to kosmos łamane na brak towaru.

Ah, i jakby ktoś jeszcze nie wiedział: 250$ w hurcie w azji, to cena bez żadnych marż u nas i przede wszystkim- bez VAT. Także w perspektywie najbliższych miesięcy można się spodziewać wzrostu do >2000 PLN za zestaw 32GB.

Nie chcę tym postem wywoływać gównoburzy, bo po pierwsze- to nie moje opinie a ani ja ani nikt inny nie wie co na 100% się wydarzy. To, jak to co jest opisane wyżej przełoży się na ceny będzie sens oceniać za kilka miesięcy.

Opublikowano
11 minut temu, rdk napisał(a):

Zaglądałem do tego tematu od jakiegoś czasu i nie mogę się nadziwić temu, co tu niektórzy piszą. Świat przez różowe okulary.

A to ja ci zaraz szybciutko wytłumaczę. Zarabiam na komputerze 10%. Przed podwyżkami było to około 250pln. Teraz to 400pln. Czym mam się martwić?

Opublikowano
Godzinę temu, rdk napisał(a):

Tymczasem rzeczywistość na rynkach:

- cena DDR5 16GB UDIMM w cenach kontraktowych (!!!), czyli najniższych możliwych - dobiła do 250$, 32GB RDIMM jest ponad 3x droższe

- cena DDR4 8GB dobiła do 85$, 16GB jest 50$ droższe

- Micron mówi, że to nie koniec podwyżek- chce w tym kwartale podnieść ceny kontraktowe łącznie o 115-125%

- Hynix poinformował, że na 2027 będzie miał więcej zamówień niż na 2026 (gdzie już mu brakło mocy wytwórczych na realizację zamówień)

- analitycy PODNOSZĄ prognozy wzrostu cen pamięci, bo zamówienia z sektora Data Center/AI cały czas rosną, wg prognoz wzrosty cen mają się utrzymać w także 2027r.

- nowe prognozy dla rynku PC i smartfonów są  coraz gorsze, przewidywania spadków sprzedaży w tym roku to od 10 do 25% (na skutek wzrostu cen pamięci DRAM/NAND)

- niższe ceny są tylko u chińskich dostawców, ale są to dosłownie mikroskopijne ilości (Samsung, Hynix i Micron mają razem jakieś 92/93% całego rynku) i nie mają możliwości szybkiego zwiększenia produkcji w znaczący sposób

Bez krachu na rynku AI nie ma właściwie szans na obniżki cen pamięci do jakichś sensownych poziomów.

A sklepy robią ograniczenia nie po to, żeby klient z ulicy nie kupił 5 czy 10 kompletów, tylko żeby nie wjechała mu hurtownia i nie wzięła wszystkiego na zapas, bo ceny u producentów to kosmos łamane na brak towaru.

Ah, i jakby ktoś jeszcze nie wiedział: 250$ w hurcie w azji, to cena bez żadnych marż u nas i przede wszystkim- bez VAT. Także w perspektywie najbliższych miesięcy można się spodziewać wzrostu do >2000 PLN za zestaw 32GB.

Nie chcę tym postem wywoływać gównoburzy, bo po pierwsze- to nie moje opinie a ani ja ani nikt inny nie wie co na 100% się wydarzy. To, jak to co jest opisane wyżej przełoży się na ceny będzie sens oceniać za kilka miesięcy.

A kogo tu przywiało? Nowe konto i od razu sianie paniki , który sklepik czy scalper to zlecił?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Cappucino napisał(a):

A kogo tu przywiało? Nowe konto i od razu sianie paniki , który sklepik czy scalper to zlecił?

Nowe konto, owszem. Wcześniej nie chciało mi się tu rejestrować, natomiast byłem obecny na wielu forach/serwisach od ponad 20 lat (tweak, egielda, frazpc, pclab) i z wieloma osobami znamy się/kojarzymy od wielu lat, niektórych z Krakowa i śląska znam osobiście, poznaliśmy się przez te lata przy kupnie/sprzedaży/wymianie różnych gratów do PC w czasach gdy jeszcze miałem na to zajawkę. Także nie jestem tu wbrew pozorom nowym anonimem ;)

Więc pozwól, że nie przejmę się tym twoim postem. Czas pokaże czy lepiej wierzyć w to co się widzi na własne oczy na rynkach, czy tworzyć sobie jakąś łatwiejszą do przełknięcia iluzję. Pozdro

Edytowane przez rdk
Opublikowano
30 minut temu, Cappucino napisał(a):

Ja też tu wszedłem bo to chyba jedyne niepokemonowe forum w sieci obecnie.

Kontynuując temat widzę poważne zagrożenie dla dosłownie całego świata IT

Bez tytułu.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, rdk napisał(a):

(tweak, egielda, frazpc,

O, kolejny frazombie, witamy w klubie:rodzinka:

Tak myślałem, że te trzy literki gdzieś widziałem.

Ja mam tu inną, ale czekaj.

Memory.. find.. 

60fps

I wszystko jasne.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Adamiakadam00 napisał(a):

Kontynuując temat widzę poważne zagrożenie dla dosłownie całego świata IT

Paniee, memy o Tajwanie to już w grudniu były. :E Japonia na dodatek uznaje, że zaatakowanie Tajwanu będzie dla nich zagrożeniem kluczowych interesów lub coś tam i dopuszcza to użycie wojsk samoobrony. Od ~roku sytuacja jest coraz bardziej napięta, ale Chiny patrzą w perspektywie dziesięcioleci.
Kazali minister wycofać słowa, ale odmawia... W końcu ktoś z rządu Chin napisał, żeby nie wtykali swojej głowy tam gdzie nie trzeba, bo można ją uciąć, ale usunął tego twitta.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
1 minutę temu, musichunter1x napisał(a):

Paniee, memy o Tajwanie to już w grudniu były. :E Japonia na dodatek uznaje, że zaatakowanie Tajwanu będzie dla nich zagrożeniem kluczowych interesów lub coś tam i dopuszcza to użycie wojsk samoobrony. Od ~roku sytuacja jest coraz bardziej napięta, ale Chiny patrzą w perspektywie dziesięcioleci.
Kazali minister wycofać słowa, ale odmawia... W końcu ktoś z rządu Chin napisał, żeby nie wtykali swojej głowy tam gdzie nie trzeba, bo można ją uciąć, ale usunął tego twitta.

Tak ale czystki w najwyższym dowództwu armii kilka dni temu się zaczęły i mogą być efektem usuwania ludzi chcących utrudnić to co chce zrobić ten chyńsky putIN

Opublikowano
19 minut temu, rdk napisał(a):

Nowe konto, owszem. Wcześniej nie chciało mi się tu rejestrować, natomiast byłem obecny na wielu forach/serwisach od ponad 20 lat (tweak, egielda, frazpc, pclab) i z wieloma osobami znamy się/kojarzymy od wielu lat, niektórych z Krakowa i śląska znam osobiście, poznaliśmy się przez te lata przy kupnie/sprzedaży/wymianie różnych gratów do PC w czasach gdy jeszcze miałem na to zajawkę. Także nie jestem tu wbrew pozorom nowym anonimem ;)

Więc pozwól, że nie przejmę się tym twoim postem. Czas pokaże czy lepiej wierzyć w to co się widzi na własne oczy na rynkach, czy tworzyć sobie jakąś łatniejszą do przełknięcia iluzję. Pozdro

Zapomniałeś o popycie. Z powodu wysokich cen sprzedaż raczej mocno spadła(jak się mylę to niech ktoś poprawi). By sprzedawać po tych odklejonych cenach musi być jeszcze popyt i braki w sklepach. Tymczasem ram w sklepach jest a do tego jeszcze pełno ofert na portalach ogłoszeniowych. 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Adamiakadam00 napisał(a):

Tak ale czystki w najwyższym dowództwu armii kilka dni temu się zaczęły

W kwestii Chin jest tyle zmieszany informacji z kłamstwami, że trudno mieć prawdziwy obraz sytuacji, bez mieszkania tam i rozmawiania z ludźmi na miejscu... Jak choćby sprawa z tymi Ujgarami.
Zobaczymy co będzie za kilka tygodni w tej sprawie i może ktoś znający się na chińskich realiach dogrzebie się jak to wygląda naprawdę. Brzmi to jak coś możliwego, ale ile ludzi odsunięto? Bo akurat w jednego / paru współpracujących z USA jestem w stanie uwierzyć. 

Heh, wątek cen ramu jest tak szeroki, że zaraz będzie rozmawianie o geopolityce. :E 

18 minut temu, Cappucino napisał(a):

Tymczasem ram w sklepach jest a do tego jeszcze pełno ofert na portalach ogłoszeniowych. 

Ekhm... Problem w tym, że ram jest, bo ceny właśnie są wysokie...
Jeśli rzeczywiście wzrost cen jest nieunikniony to spekulanci już dawno wykupiliby ram z tańszych dostaw, aby sprzedać w cenie nowych, drogich dostaw. Może sklepy znają cenę przyszłego ramu i dlatego podnoszą cenę już teraz? Skoro ma być drogo to po co sprzedać teraz "tanio"?

Edit. Sam mam nadzieję, że bańka inwestycyjna w AI pęknie w tym roku i po prostu spadną zamówienia od korporacji.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
2 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Zapomniałeś o popycie. Z powodu wysokich cen sprzedaż raczej mocno spadła(jak się mylę to niech ktoś poprawi). By sprzedawać po tych odklejonych cenach musi być jeszcze popyt i braki w sklepach. Tymczasem ram w sklepach jest a do tego jeszcze pełno ofert na portalach ogłoszeniowych. 

Nie zapomniałem. Dosłownie wszystko co wyżej napisałem, jest właśnie o popycie. Gigantycznym popycie na rynku Data Center/AI. który jest wielokrotnie wyższy niż spadki na rynku konsumenckich PC (o czym też wyżej napisałem).

A ten spadający rynek obchodzi #nikogo, poza producentami nastawionych na sprzęt dla konsumenckich PC i garstki ludzi na forach.

Micron bez mrugnięcia okiem zlikwidował Cruciala bo nikogo ten segment nie obchodzi a ludzie dalej myślą, że jak przestaną kupować to coś się zmieni...

Cały rynek stacjonarnych komputerów to zaledwie ok. 30% sprzedaży PC (70% to laptopy), z kolei z tych 30% większość to sprzęty korpo (tylko 1/3 sprzedawanych pc ma kartę graficzną), zostaje jakieś 10%. Od tego trzeba odliczyć jeszcze gotowce i zostaje kilka % oburzonych składaczy PC. A patrząc na rynek pamięci jako całość, czyli data center, smartfony, konsole, samochody, smarttv itd to ciekaw jestem, czy chociaż 1% na nas przypadnie- brutalna prawda jest taka: nikogo nie obchodzimy i nie mamy żadnego wpływu na ceny

• Upvote 2