RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)
1. Na szczęście senat USA wiąże ręce trampkowi.
2. NATO w 50% to i tak fikcja, więc nie ma co mówić o zdolnościach NATO tylko poszczególnych krajów UE lub sojuszy regionalnych. Amerykańskie zdolności w tym zakresie też są w 50% na papierze, wiec dopiero z tego 50% można mówić o działaniach w oparciu o widzimisię trampka. NATO to bardziej system nacisku do robienia zakupów w USA niż sojusz obronny.
3. Wydatki mogą wynosić i 50% PKB ale jak dalej będą oparte na zakupach sprzętu z USA i surowców z Chin to nie dają praktycznie żadnych gwarancji bezpieczeństwa.
4. W przypadku, gdy USA będzie związane jakimkolwiek konfliktem, czy to z Chinami, czy nawet regionalnym, to będzie mieć praktycznie zerowe zdolności do wspierania EU. Jedynie pozostanie wywiad. W zakresie dostaw rakiet do systemów Patriot to one również będą zerowe.
5. Jeżeli w konflikcie USA vs Chiny, EU stanie po stronie USA, Chiny odcinają EU od nitrocelulozy, która jest potrzebna do produkcji amunicji (70-80% amunicji EU oparte na dostawach z Chin). USA ma dokładnie ten sam problem więc jakiekolwiek założenia oparte na dostawach z USA to mrzonka. Niby są działania żeby zdywersyfikować dostawy ale nawet USA zajmie to około 10 lat.
6. Powinniśmy się wzorować na francuskim systemie bezpieczeństwa - niezależna produkcja = niezależne zarządzanie bezpieczeństwem. Taka niezależność pozostaje nawet wtedy, gdy jakaś część dostaw będzie dalej pochodziła od dostawców USA/Chiny, a jak na razie to Polska uzależniła się w 100% od USA i dalej robi wszystko żeby tak to zostało.
https://www.corsair.com/pl/pl/explorer/diy-builder/power-supply-units/how-exactly-does-the-fan-control-knob-on-corsair-psus-work/ tu masz obszerny opis na jakiej zasadzie to działa
Zmieniasz sterownik CapframeX pokazuje lepszą wydajność, a w rzeczywistości jest niższa także to się w ogóle nie nadaje do sprawdzania wydajności. Jak testowałem sterowniki sprawdzałem różny soft i porównywałem co wypluwa soft od monitora - odświeżanie
RTSS powiedzmy, że jest ok Teraz na DX12/VK sprawdzanie wydajności jest dość problemowe i może być obarczone błędami w zależności od OS czy sterowników. I wcale nie piszę o frametime - 1%, 0,1% etc, które z założenia do niczego się nie nadają.
Dla przykładu jak sprawdzałem na OCAT, który bazuje na zmodyfikowanym presentmonie to on sam w sobie podnosił wydajność jak go odpalałeś Dlatego wykazywał wyższą wydajność nawet na OSD odświeżanie rosło
Rekomendowane odpowiedzi