Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
4 minuty temu, kubon napisał(a):

codziennie mam alerty na pepperze z 32gb poniżej 1500

Szkoda twojego czasu, ustaw alerty poniżej 1000zł, najlepiej na 700 - 800zł, bo to i tak 100% drożej, w porównaniu do cen z wakacji 2025, gdy ddry5 kupowało się za 400 - 500zł maksymalnie.

Opublikowano
4 godziny temu, VRman napisał(a):

"at typical gaming resolutions and settings"

Dziękuję, dobranoc.

Linus jak zwykle zrobił full pro testy :E

Taka prawda że w nowszych grach zwłaszcza dzisiejszych prócz nielicznych wyjątków wyrobisz 60 fps na cpu a na grafie jest już trudniej jak w top nie celujesz. Dobranoc.

2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Aby 1400zł było "strzałem dnia" za najtańsze 32GB 6000CL30 to normalnie 

Już rynek pc jest praktycznie zaorany. Kto składa do Excela to będzie składał. Składających stacje za gruby hajs jest co najwyżej garstka i najwyżej dołożą ponad 1000 bo co zrobić. Pocoś ten socjal wymyślili by teraz się ludzie mieli czym licytować.

Opublikowano
W dniu 27.02.2026 o 09:58, areczek1987 napisał(a):

Tych już nie ma. 

Za to jak się uprzeć to te powinny być ok...

https://www.x-kom.pl/p/1258925-pamiec-ram-ddr5-patriot-32gb--2x16gb--6000mt-s-cl30-venom.html

Poniżej uporu na olx i bez ryzyka.

Mam je, z LGA 1854 nie chcą wystartować, a na AM5 nie ogarniają zapisanych ustawień poprzednich pamięci, nawet jak podniosłem CL z 28, na CL30, a taktowanie nadal 6000 MHz. :hihot:  Najwidoczniej reszta timingów za ciasna dla nich, będzie trzeba od nowa je ustawiać, dobrze, że kosztowały tylko 354 zł. :D

5 godzin temu, Send1N napisał(a):

Wolałbym dopłacić do tych pamięci https://allegro.pl/oferta/pamiec-ram-ddr5-patriot-xtreme-5-32gb-2x16gb-8200-m-ts-plecak-do-notebooka-18360946642

Są znacznie lepsze od powyższych Patriotów za 1334 zł, w gratisie sprzedawca daje plecak do notebooka. :D

Opublikowano
20 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

Taka prawda że w nowszych grach zwłaszcza dzisiejszych prócz nielicznych wyjątków wyrobisz 60 fps na cpu a na grafie jest już trudniej jak w top nie celujesz

Nie przeczę, szczególnie ciężkie gówna na Unreal Engine 5. 

Natomiast uogólnianie i "testowanie" w ten sposób pamięci to jak testowanie samochodu terenowego w mieście "bo większość ludzi jeździ samochodami po normalnych ulicach". Po prostu żenująco nieprofesjonalny filmik, i o to mi chodziło. Gość jest tak "pro", że połowę filmiku poświęcił pracy, która przecież też 90% graczy nie interesi. A nie dał nawet minuty "A tu testy dla graczy chcących pograć w wyższym FPS, niekoniecznie tylko w gry AAA z 2026r." A nie dał. Dlatego po tego typu testy się chodzi do ludzi faktycznie znających się na testowaniu, a nie do Linusa. Kiedyś był Bajtek, Chip, Enter. Dobre czasopisma. A obok był zazwyczaj śmiesznie denny PC World Komputer, który potrafił zrobić test kart graficznych czy innych na dwie strony, w którym podano.. parametry kart i jeden bezużyteczny benchmark, w którym wszystkie wypadły tak samo, bo był bezużyteczny benchmarkiem.

i Linus to jest taki właśnie PC World Komputer obecnych czasów ;)

PS. PCWK nie zawsze był denny i miewał dobre teksty. Tak samo Linus. 

Ale ogólnie to Linus robi show a nie profesjonalizm.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 28.02.2026 o 11:19, VRman napisał(a):

"at typical gaming resolutions and settings"

Dziękuję, dobranoc.

Linus jak zwykle zrobił full pro testy :E

Kur... musiałem przyciszyć, bo krzyczy, jak by go kastrowano :E 

Ale miałem farta, w sierpniu 2025 kupiłem G-skile 8000TM/CL38 za 850zł 2x16GB. 

2.jpg

EDIT: zjechałem z 7800mt CL32 na 6000MT CL30 :lol2:

Ceny - gęsia skórka :P 

Opublikowano
18 godzin temu, VRman napisał(a):

Nie przeczę, szczególnie ciężkie gówna na Unreal Engine 5. 

Natomiast uogólnianie i "testowanie" w ten sposób pamięci to jak testowanie samochodu terenowego w mieście "bo większość ludzi jeździ samochodami po normalnych ulicach". Po prostu żenująco nieprofesjonalny filmik, i o to mi chodziło. Gość jest tak "pro", że połowę filmiku poświęcił pracy, która przecież też 90% graczy nie interesi. A nie dał nawet minuty "A tu testy dla graczy chcących pograć w wyższym FPS, niekoniecznie tylko w gry AAA z 2026r." A nie dał. Dlatego po tego typu testy się chodzi do ludzi faktycznie znających się na testowaniu, a nie do Linusa. Kiedyś był Bajtek, Chip, Enter. Dobre czasopisma. A obok był zazwyczaj śmiesznie denny PC World Komputer, który potrafił zrobić test kart graficznych czy innych na dwie strony, w którym podano.. parametry kart i jeden bezużyteczny benchmark, w którym wszystkie wypadły tak samo, bo był bezużyteczny benchmarkiem.

i Linus to jest taki właśnie PC World Komputer obecnych czasów ;)

PS. PCWK nie zawsze był denny i miewał dobre teksty. Tak samo Linus. 

Ale ogólnie to Linus robi show a nie profesjonalizm.

Tu chodziło o to że jak składało się kompa z grafą za 3 i więcej kafla, z procem za cały lub półtora doliczając jeszcze resztę gratów to można było się szarpnąć na te pare procent wydajności i to w większości na limicie cpu (co bywa bolesne dla frametime) za te pojedyncze procenty w cenie. Teraz masz zamiar dyskutować że te wyniki i tu na ithardware.pl są usprawiedliwieniem brania ze sklepu tych binów? Ile dziś się płaci za 2x24gb? Ty chyba nie dooglądałeś tego filmiku i zaczełeś swoją tyradę. Wszyscy odradzają te wysokie biny mdie i jak spojrzysz na ceny może zrozumiesz.

Opublikowano

Tak, nie doobejrzałem, jestem gupi. :D

Po prostu widz powinien widzieć prawdę. NAWET jeśli konkluzja dla wielu by się nie zmieniła. Testowanie pamięci w ten sposób to nie jest testowanie pamięci. 

A ceny RAMu mogą się zmienić. Filmik zostanie. W drugą stronę - dla kogoś grającego w natywnym 4K na 5080tce nawet dopłata 50zł do RAMu mogła nie mieć sensu. 

BTW. A po co graczowi 2x24? Kupowało się tyle lub więcej jak był tani jak barszcz, do tych 2 gier, w któych się może przydać i "na zapas". Ale tak ogólnie to 2x16GB wystarcza w zupełności. Można chcieć mieć przeglądarkę, Discorda itp. odpalone w tle ale to i tak psuje wydajność, więc kumaty gracz sobie na syf w tle nie pozwoli choćby miał 128GB RAMu. 

Ale zeszliśmy z tematu niepotrzebnie.