Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 387
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Siemka choopy 
Po 5  latach  wybrałem idealny timing na wymiane mobo/cpu/ram  :E
Więc pytanie, czy ten ram jest jakiś zły :E?  
https://allegro.pl/oferta/pamiec-patriot-signature-ddr5-8-gb-4800mhz-cl40-psd58g480041-15077318423

Patrzyłem test ddr5 4800 vs 6000 - w zależności od gry było to ~5-10fps więc  git 
Gram  tylko w BF6 więc  16gb starczy do 2k (niestety testu 4800vs6000  w bf6 nie znalazłem)

Nie wiem kiedy stanieją te ramy, ale pewnie z kilka  miesięcy, a czekać mi się nie chce :E
bo na 11400f co i tak jest (pozytywnym) szokiem dla mnie , mam ~80-120fps w 2k (6700xt)
ale wkurzają te dropy do 80fps, razi w oczy, przy Ryzen 5 7500F powinno byc stałe 120fps
Stąd moje pytanie odnośnie  kości

Edytowane przez Guli
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Guli Trochę nie ten temat. Tu lamentujemy nt. cen ;) 
Domyślam się, że masz już 8GB w swoim kompie, a chcesz dokupić następne 8GB?
Ja bym mimo wszystko kupił identyczną kość jaką posiadasz (marka, model, taktowanie, timingi).

w sumie racja, zrobię nowy temat,  luz
EDIT:

p.s
nie no nowe mobo/nowe ramy
wkleiłem  8gb , wiadomo kupię 16gb, tyle starczy  do bf6

Edytowane przez Guli
Opublikowano (edytowane)

Pamiętam jak przy boomie krypto kiedyś ludzie dzień czy dwa wcześniej stawiali namioty pod jakimś lokalnym media expert w którym kolejnego dnia mieli rzucić kilkanaście sztuk GPU po w miarę normalnej cenie.

No cóż, czarny piątek już w przyszłym tygodniu, to co, tym razem będą stać za RAMem ? :cool:

@WJ_PR

Bo świat oszalał :D

A na poważnie to jakaś bańka AI i skupują wszystkie pamięci 

Edytowane przez walewtynki
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Guli napisał(a):

w sumie racja, zrobię nowy temat,  luz
p.s
nie no nowe mobo/nowe ramy
wkleiłem  8gb , wiadomo kupię 16gb, tyle starczy  do bf6

Ja bym na Twoim miejscu wziął coś takiego: (https://allegro.pl/oferta/pamiec-goodram-irdm-16gb-5600mhz-cl36-sr-dimm-1-35v-17358107275)
Ceny znormalnieją to dokupisz jeszcze jedną taką kość.

4 minuty temu, WJ_PR napisał(a):

Dlaczego ram ktory kupiłem we wrześniu za ponad 600 zł na morele. Kosztuje tam teraz ponad 2 tysiące?

Sztuką dzisiejszego konsumpcjonizmu jest wymusić na ludziach aby kupowali rzeczy, których nie potrzebują za pieniądze, których nie mają ;) 

2 minuty temu, walewtynki napisał(a):

Pamiętam jak przy boomie krypto kiedyś ludzie dzień czy dwa wcześniej stawiali namioty pod jakimś lokalnym media expert w którym kolejnego dnia mieli rzucić kilkanaście sztuk GPU po w miarę normalnej cenie.

No cóż, czarny piątek już w przyszłym tygodniu, to co, tym razem będą stać za RAMem ? :cool:

Nie inaczej ;) 

Edytowane przez Lameismyname
  • Like 1
Opublikowano

Dokładnie tak, to był okres jakoś zaraz po premierze Ampere.

A odnośnie obecnej patowej sytuacji z RAM to ma być jeszcze gorzej i według niektórych źródeł w pesymistycznej wersji może się to utrzymać nawet przez 3 lata, więc jak ktoś HOLDował w ostatnich tygodniach to sugeruję uzbroić się w cierpliwość :E

Opublikowano

Obecna sytuacja jako żywo przypomina mi kalendarzową jesień 2020. 

Wówczas ci, którzy zdecydowali się przepłacić kilkaset złotych dostawali swoje karty albo od ręki albo w ciągu tygodnia. Kładąc w listopadzie 3000 zł na stół w zasadzie nie było problemów z zakupem RTX 3070. 

Natomiast jeżeli rok 2026 pod względem RAM będzie tożsamy z rokiem 2021 & GPU no to cóż... 😬 Nie chciałbym być w skórze tych, którzy za pół roku będą musieli złożyć jakiś komputer. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Totek napisał(a):

Chciałem przeskoczyć z 5800x3d na 9800x3d i teraz lipa. Ceny pamięci przekreślają ten manewr, a jeszcze 3 tygodnie temu była to sensowna opcja.

Możesz przeskoczyć na 14600k / 14700k, ramy będą pasować.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Totek napisał(a):

Chciałem przeskoczyć z 5800x3d na 9800x3d i teraz lipa. Ceny pamięci przekreślają ten manewr, a jeszcze 3 tygodnie temu była to sensowna opcja.

Ale przechodząc na 7800x3d jest to do zrobienia z niewielką dopłatą patrząc na to po ile chodzą 5800x3d :E https://www.pepper.pl/promocje/procesor-amd-ryzen-7-7800x3d-eur23389-1159027  na allegro trwa licytacja za używkę i jest już 1351zł za nasz cpu xD pewnie dojdzie do tego że po sprzedaży ktoś sobie kupi 7800x3d razem z płytą.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
W dniu 22.11.2025 o 12:42, Totek napisał(a):

Poczekaj sobie na AM6. ;) 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Dresiq napisał(a):

Planowana wysyłka czerwiec 2026. XD

Nie raz coś zamawiam z amazona z terminem miesiąc+ a i tak przychodzi w tydzień.

Edytowane przez kubon
Opublikowano
8 minut temu, kubon napisał(a):

Nie raz coś zamawiam z amazona z terminem miesiąc+ a i tak przychodzi w tydzień.

Zawsze tak było. Pierwszy raz zaobserwowałem, to w tamtym roku tj. termin parę miesięcy, a praktycznie paczka 2-4 dni dochodziła.
Wielu pepperowiczów zauważyła to samo opierając to zdjęciami.

No ale z ramem jest niestety inaczej. Niektórzy już miesiąc czekają na zamówienie. 
Dlatego w tym przypadku lepiej podany termin potraktować poważnie.