Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
8 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

Jeżeli sugerujesz, że ktokolwiek byłby zainteresowany odpaleniem dużych modeli AI na platformie, która oferuje zaledwie Dual Channel, to powiem tak: nie idź w tę stronę. Nawet Quad Channel byłby za wolny. 

Raz, że prędkość działania pozostawi wiele do życzenia, a dwa że to jest po prostu nieopłacalne. Wynajem maszyny z H100 czy A100 zaoferuje lepszy współczynnik koszt/efekt, niż wywalenie 10 tysięcy złotych na sam RAM 256 GB. 

Na maszynach konsumenckich też są lokalne AI stawiane. Owszem, nie na skalę światową czy korporacyjną, bo wiadomo że serwera AI z tego nie zrobisz, do małych lokalnych AI już nie trzeba nie wiadomo czego i ludzie porywają się na AI na maszynach z 64-128 GB DDR5 i grafikami z 16 i więcej GB pamięci. 

Wcześniej za 10 tys. zł kupowałeś kompletną stację roboczą, zdolną uciągnąć wiele modeli lokalnie.

To jest bardzo podobna sprawa jak z koparkami. Ludzie robiący wielkie koparki na skalę "przemysłową" bawili się w modele kart i sprzęty wykraczające poza potrzeby czy możliwości finansowe przeciętnych graczy, za to masa nazwijmy ich "hobbystami" robiła już koparki z bardziej konsumenckich wersji kart. To samo masz tutaj. Są potrzeby przemysłowe gdzie stawiasz serwer pod lokalny model, a są potrzeby hobbystyczne, gdzie robisz mocnego PC pod AI.  W obu przypadkach właśnie oparcie rozwiązań na bardziej przeciętnych podzespołach spowodowało wzrost cen całych segmentów modeli.

Opublikowano
16 minut temu, LeBomB napisał(a):

W obu przypadkach właśnie oparcie rozwiązań na bardziej przeciętnych podzespołach spowodowało wzrost cen całych segmentów modeli

Nic takiego nie miało miejsca. 

Jeżeli chcesz się bawić w lokalne AI to albo zadowalasz się modelami do 14B i wówczas całość mieści się w cywilnych 16GB VRAM, albo inwestujesz w 2 sztuki RTX 5060 Ti bądź RTX 3090/4090/5090 (tandem z 5060 Ti 16GB pozwoli na większy kontekst, ale to RTX 3090 będzie znacznie szybszy w generowaniu tokenów). 

Puszczanie tego na pamięci RAM to opcja dla masochistów. Już lepiej doładować parę dolarów na Openrouter i korzystać z modeli przez API. 

Opublikowano

Corsair też anulował zamówienia? Przecież towaru nie brakuje, nie chcą tych paru kostek kopsnąć taniej? Zdziercy! :P 

A tak całkiem poważnie: już gdy kupowałem swoje 32GB Fury, na samym początku tego szaleństwa, to spodziewałem się, że morele anulują moje zamówienie. :E 

Opublikowano
3 godziny temu, Grolshek napisał(a):

Okazja czy oszustwo?

Jak na firmę posiadającą tyle pamięci w ofercie, nie pamiętają za bardzo o reklamowaniu siebie. Mała naklejeczka w oknie siedziby. Nie no na pewno legit, nie ma co. Odkryłeś rozwiązanie na ramowe problemy. Chwała Ci za to :magik:

fruugo.thumb.png.461c66a37462690cf596c3023cdcb9ce.png

Opublikowano
3 godziny temu, areczek1987 napisał(a):

FB_IMG_1767535468282.jpg

Nope!

Rozglądałem się ostatnio za SO-DIMM'i DDR3

A że mi się nie spieszyło i o 20 % podrożały to czekałem aż wrócą do normy to się doczekałem 300% podwyżki.

8GB DDR3 są teraz 2 krotnie droższe niż płyta do której miały trafić. Co nie ma żadnego sensu. A to były najtańsze chińskie moduły...

W dniu 3.01.2026 o 16:01, galakty napisał(a):

Bo sprzęt PC mnie znudził, przestało mnie jaranie OC RAMu itp, siedze potem na forum albo oglądam YT, więcej z telefonu już korzystam niż z kompa. 

Czyli era post-PC.

2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Jak na firmę posiadającą tyle pamięci w ofercie, nie pamiętają za bardzo o reklamowaniu siebie. Mała naklejeczka w oknie siedziby. Nie no na pewno legit, nie ma co. Odkryłeś rozwiązanie na ramowe problemy. Chwała Ci za to :magik:

fruugo.thumb.png.461c66a37462690cf596c3023cdcb9ce.png

Dropshipping.

Potem sami nie wiedza co dostaje klient.

Opublikowano
7 minut temu, Auberon napisał(a):

Czyli era post-PC.

Albo zmęczenie materialem, kiedyś wymieniałem procki szybko, GPU w sumie też. Przerobiłem Ryzena 2600x, 3600x, 5600x i teraz 5800X3D.

GPU miałem 8800GTS, 5850, GTX 1060, RTX 2060, RX 6700XT i teraz RTX 4070Ti.

Lubiłem kręcić, undervoltować, grzebać. Teraz wolę odpalić i zapomnieć. Gram zazwyczaj w starsze gry, nowości praktycznie żadne bo większość to flaki z olejem. I tak to jest. 

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, galakty napisał(a):

Albo zmęczenie materialem, kiedyś wymieniałem procki szybko, GPU w sumie też. Przerobiłem Ryzena 2600x, 3600x, 5600x i teraz 5800X3D.

GPU miałem 8800GTS, 5850, GTX 1060, RTX 2060, RX 6700XT i teraz RTX 4070Ti.

Lubiłem kręcić, undervoltować, grzebać. Teraz wolę odpalić i zapomnieć. Gram zazwyczaj w starsze gry, nowości praktycznie żadne bo większość to flaki z olejem. I tak to jest. 

Jakiś czas temu się dowiedziałem że magisterkę to się pisze na telefonie a komp to tylko do szkoły potrzebny.

Siostra mi wierciła dziurę w brzuchu żeby jej jakiegoś lapka znaleźć a teraz stoi i się kurzy. Jak go sam nie włączę to nawet nie jest naładowany o aktualizacjach Windows nie wspominając.

Edytowane przez Auberon
  • Sad 1
Opublikowano

Mam jednego lapka w domu co był od nowości włączony może parę razy ale pecety chodzą regularnie.

A co do sytuacji z ramem, ostatnio taki kit jak mój, używany tylko w kolorze czarnym z CL30 poszedł za 3k. 
Ciekawi mnie kiedy wartość ramu wyprzedzi wartość 5070ti bo już jest przy granicy xD