kanon7 599 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada (edytowane) Specyfikacja techniczna Steam Machine Ogólne CPU - Półstandardowy, 6-rdzeniowy i 12-wątkowy od AMD w architekturze Zen 4. Częstotliwość taktowania do 4,8 GHz, TDP 30 W GPU - Półstandardowy procesor od AMD w architekturze RDNA 3 z 28 jednostkami obliczeniowymi. Maksymalna ciągła częstotliwość 2,45 GHz, TDP 110 W RAM - 16 GB pamięci operacyjnej DDR5 + 8 GB pamięci graficznej GDDR6 Zasilanie - Wbudowany zasilacz na prąd przemienny o napięciu 110 – 240 V Przestrzeń dyskowa - 512 GB SSD NVMe lub 2 TB SSD NVMe. Oba modele są wyposażone w gniazdo na karty microSD o dużej szybkości Łączność Wi-Fi - Wi-Fi 6E, 2 × 2 Bluetooth - Dedykowana antena dla Bluetooth 5.3 Steam Controller - Zintegrowany odbiornik dla Steam Controllera na paśmie 2,4 GHz Wejście i wyjście Wyświetlacze DisplayPort 1.4. Do 4K przy 240 Hz lub 8K przy 60 Hz. Obsługa HDR, FreeSync i połączenia szeregowego HDMI 2.0 - Do 4K przy 120 Hz. Obsługa HDR, FreeSync i CEC USB 2 gniazda USB-A 3.2 Gen 1 z przodu 2 gniazda USB-A 2.0 o dużej szybkości z tyłu 1 gniazdo USB-C 3.2 Gen 2 z tyłu Sieć Gniazdo dla sieci Ethernet o przepustowości 1 Gb/s Pasek LED 17 indywidualnie przypisywalnych diod RGB LED dla statusu systemu oraz możliwości personalizacji Rozmiar i waga Rozmiar 152 mm wysokości (148 mm bez nóżek), 162,4 mm głębokości i 156 mm szerokości Waga 2,6 kg Oprogramowanie System operacyjny - SteamOS 3 (oparty na Arch Linux) Pulpit - Plasma od KDE Edytowane 12 Listopada przez kanon7 1
Jaycob 1 934 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada Powtórzę się, bo pisałem już w dwóch wątkach : wygląda super, minimalistyczny styl bardzo mi pasuje, ale jeśli chodzi o moc… no cóż, tu już gorzej. Szkoda, że nie podali ceny - to będzie kluczowa sprawa. Musiałaby być niższa albo przynajmniej w miarę konkurencyjna w porównaniu do PC o podobnej lub lepszej wydajności, żeby w ogóle było warto się tym zainteresować.
Wu70 739 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada To jest konkurencja dla klasycznych konsol i tutaj spec wygląda świetnie. Wyobraźcie sobie PS5 ze SteamOS, gigantyczną biblioteką gier i wolnością ustawień. To w tamtych graczy celuje ten sprzęt, znudzonych dużymi konsolami. Nie wiem po co ktoś mający PC miałby się zastanawiać, to tak jakbyś wszedł na xkom i przeglądał gotowe zestawy PC
musichunter1x 1 308 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada Jeśli ktoś chce zobaczyć trochę środka... 2
kanon7 599 Opublikowano 12 Listopada Autor Opublikowano 12 Listopada (edytowane) 54 minuty temu, Wu70 napisał(a): Nie wiem po co ktoś mający PC miałby się zastanawiać, to tak jakbyś wszedł na xkom i przeglądał gotowe zestawy PC Konkurencją do PC to nie, ale jak już poruszyłeś ten temat to jestem ciekaw: - ile kosztowałby taki sam PC o takich samych gabarytach? @x-kom? (Bez systemu operacyjnego) - takiej samej wielkości obudowa? Zmieścilibyśmy się? @x-kom Valve może „zmusić” jedynie do kupna tego zapowiadając za kilka / kilkanaście dni Half-Life 3 i wyłączność np. 1 miesięczną dla Steam Machines a potem dla PC. Edytowane 12 Listopada przez kanon7
musichunter1x 1 308 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada (edytowane) 41 minut temu, kanon7 napisał(a): 1.ile kosztowałby taki sam PC o takich samych gabarytach? 2. takiej samej wielkości obudowa? Zmieścilibyśmy się? Siedzę w tym na bieżąco, bo sam myślałem nad miniPC do ~200w, ale celowałem w 15 litrów rajintek metis plus, bo inaczej kompromisy są coraz większe, wraz z ceną. 1.Najmniejsze obudowy, ale bez samodzielnego dłubania mają 4-5 litrów, gdzie musisz kupić jeszcze drogi zasilacz, najlepiej hdplex - 145$ za 250w o znakomitej sprawności, ale bywa awaryjny jeśli go przegrzejesz. ~530 zł. Wchodzi tam rtx4060 / rtx5060, ewentualnie jeszcze jest opcja dla pełnowymiarowego single fan np. rtx4060ti. AMD nie ma w ofercie małych, wydajnych kart, ale ten GabenSqaure ma wydajność nieco poniżej rx7600 (rtx4060) + optymalizacja i zmiany w projekcie. Więc załóżmy 1000 zł za rtx5050. Chińska, tania w miarę bezpieczna płyta itx AM4 to ~250 zł, ich wersje na AM5 są zawodne, a markowa to już pewnie +500 zł. Ewentualnie jakieś LGA1700 h610 za ~400 zł. Ryzen 5500 dla niskiego poboru to ~250 zł lub i5 12400f ~400 zł. Ram to już cyrk Ale ddr4 może 2x8gb za 200-250 zł. SSD 512gb ~130 zł. Obudowa to niewiadoma, ale raczej 100-150$ z riserem, więc ~500 zł. 2860 -3200 zł, przy czym rtx5050 low profile może być odpowiednikiem tej karty lub nawet ciut gorszym przez brak optymalizacji ze strony valve oraz procesor jest gorszy, choć i5 12400 na pełnym power limicie może być podobny. AM5 z ddr5 to już będzie kosmiczna cena. 2. Przykładowy, chyba najmniejszy komputer z części leżących na półce. Widziałem jeszcze mniejszy projekt, ale dłubał sam w CNC oraz użył jakiegoś RTX A, z linii profesjonalnej, gdzie sam wykonał kanał powietrzny dla wentylatorów "turbinowych" w stylu laptopa, wraz z zasilaczem HDplex Obudowa Mini A24-V5 2.0 około 5 litrów z chin za 500 zł. GabenBox ma 3,87 litra z nóżkami. Jednak udało mi się znaleźć to dodaję... Film o najmniejszym komputerze do pracy, niemalże w pełni DIY, jeśli chodzi o wykonanie obudowy i chłodzenia. RTX 4000 SFF, który ma wydajność trochę mniejszą od rtx3060ti, za to z 20GB Vram, chyba że ma również inne konfiguracje. Dlatego trzymam się Rajintek metis plus. Obecnie najmocniejsza karta jaka tam wejdzie to rtx4070ti super, ale celuję w rtx4070, gdy spadną ceny używany. Na razie wystarczy Asus Dual rtx3060ti gddr6X mający 230mm. Jak się uprę ulepszyć po taniości to wejdą tam niektóre płyty matx, szczególnie po przesunięciu zasilacza. Edytowane 12 Listopada przez musichunter1x
HappyLittleGamer 190 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada Heh... Nie da się jaśniej powiedzieć co Volvo myśli o Ray Tracingu, niż wstawić RDNA 3 do konsoli podczas gdy jest na rynku od dawna RDNA 4
azgan 1 127 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada Specyfikacja trochę biedna, mogli dać jakiegoś RX9070 PS> Dosłownie wczoraj przypadkiem trafiłem na ten materiał Wiadomo tutaj cena inna ale też pomieścili wydajne bebechy w małej obudowie
musichunter1x 1 308 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada (edytowane) 5 minut temu, azgan napisał(a): Wiadomo tutaj cena inna ale też pomieścili wydajne bebechy w małej obudowie Ekhm... Ale wiesz że to jest ponad 4 razy większe od tego GabenBoxa? ~16 litrów vs 3,87. W cenie samej karty pewnie kupisz Steam Deck OLED, Google VR oraz komputer z kontrolerem. Edytowane 12 Listopada przez musichunter1x 2
kanon7 599 Opublikowano 12 Listopada Autor Opublikowano 12 Listopada Xbox odpuścił rynek konsol i chce "kawałek tortu" z hybrydy PC/konsola, a tutaj Valve wchodzi w pustkę i wyprzedza M$ - pięknie dla nas użytkowników 7 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a): niż wstawić RDNA 3 do konsoli podczas gdy jest na rynku od dawna RDNA 4 Myślę że to celowe zagranie, aby za 1-2 lata wprowadzić Steam Deck 2 - na RDNA4/5, o takiej samej mocy i pokrywającej się specyfikacji co ww Steam Machine.
azgan 1 127 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada (edytowane) 22 minuty temu, musichunter1x napisał(a): Ekhm... Ale wiesz że to jest ponad 4 razy większe od tego GabenBoxa? ~16 litrów vs 3,87. W cenie samej karty pewnie kupisz Steam Deck OLED, Google VR oraz komputer z kontrolerem. O.K, to jeszcze inaczej https://www.purepc.pl/asus-rog-nuc-mini-9-nowa-wersja-niewielkiego-zestawu-komputera-otrzyma-procesor-amd-ryzen-9-9955hx3d Edytowane 12 Listopada przez azgan
musichunter1x 1 308 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada (edytowane) @azganJuż lepiej, ale ten laptopowy rtx5070 jest dosłownie zwykłym rtx5060. Nie wiem co ma oznaczać te "115 W TGP", ale techpowerup nie pokazuje modelu z TDP powyżej 50w. Jeśli to tylko chwilowy boost to wtedy jego wydajność leci poniżej poziomu tego komputera Valve. Ale niech Ci będzie, bo jest jeszcze wersja z rtx5080, ale to zdecydowanie nie jest grupa docelowa Valve. Edit. Policzyłem wcześniej cenę zwykłego, ~5 litrowego komputera i gdyby Valve krzyknęło 3000 zł to byłaby to cena pokrywająca się z tym co możesz złożyć sam, ostro kombinując. Pewnie wycenią to na 599$. Mój obecny komputer będzie miał nieco lepsza wydajność od strony GPU, ale gorszy CPU... Choć jeśli skręcili Zen4 aż do 30w, zamiast 45w to ryzen 5500 nie będzie dużo gorszy. A kosztowało mnie to ~2100 zł. Edit. Zrzut z testu przy 44w. Prosiłem o takie ustawienie, ponieważ myślałem, że 44w to minimum w ryzen master oraz również w BIOS, a pewnie można zejść niżej. 8400f prawie nic nie stracił na wydajności przy 44w, porównałem z testem na domyślnych ustawieniach, więc przy 30w i zmodyfikowanym układzie różnica będzie znikoma. (Edit. W jakimś filmie padło, że to najpewniej konstrukcja bazująca na ryzen 7600, ale pozbyli się niepotrzebnych elementów, choćby integry. W BIOS będzie można trochę modyfikować taktowania.) Edytowane 13 Listopada przez musichunter1x
Vulc 2 191 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada Ciekawe jak sprawdzi się ten nowy kontroler. Poprzedniego nie udało mi się ostatecznie dorwać, więc na tym mam zamiar położyć łapki. Już całkiem na chłodno, taka alternatywa dla konsol może się okazać całkiem interesująca. O ile tak samo pomyślą potencjalni nabywcy. Posiadacze sensownych konfiguracji PC nie są tutaj targetem, chyba że ktoś nie ma co robić z kasą, więc ewidentnie Gabe chce ugryźć kawałek konsolowego tortu. Co szczególnie zabawne, Xbox w zasadzie chce zrobić z nową konsolą to samo, według wielu przecieków.
Gonzo3211 106 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada GabeCube Fajne, podoba mi się. Ciekawe jak cena. Po zobaczeniu specyfikacji utwierdziłem się w przekonaniu że moje 8gb vram w lapku wystarczy mi na długo 1
Jaycob 1 934 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada (edytowane) Ciekawa sprawa, bo Valve pewnie jeszcze bardziej pchnie rozwój SteamOS (i w tym pewnie pozostałych dystrybucje) i Protona. Będą chcieli, żeby jak najwięcej gier było kompatybilnych, choć póki co widać jeszcze problemy z antycheatami w niektórych tytułach. Edytowane 13 Listopada przez Jaycob
sierotaZpclaba 46 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada W końcu coś dla mnie, chętnie bym wymienił swojego mini pc na taką zabawkę. No ale znając ten niszowy rynek, cena będzie zaporowa.
musichunter1x 1 308 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada (edytowane) Tutaj jest chyba najlepszy film o tych sprzętach, widać więcej środka i dyskutują z inżynierami. Będzie więcej filmów na jego kanale. Pasuje również pełnowymiarowy SSD M2 i jest na spodzie. Zaprojektowali najpierw wentylator, a potem resztę wokół niego, mając na celu ciszę. W końcu zdecydowali się na lutowany CPU oraz GPU, dla mniejszych rozmiarów i schłodzenia wszystkiego jednym radiatorem. Problemem było podłączenie Vram, ponieważ trzeba zachować jednakową długość ścieżek. Ram jest laptopowy i wymienialny. Itd... Edytowane 13 Listopada przez musichunter1x
Gonzo3211 106 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada No ciekawe. Mimo że moje laptopy pewnie wystarczą mi do końca życia , to taki gabecube z drewnianym panelem wygląda przepięknie i żeby postawić na biurku/ pod tv.
Jaycob 1 934 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada 2 godziny temu, Vulc napisał(a): Co szczególnie zabawne, Xbox w zasadzie chce zrobić z nową konsolą to samo, według wielu przecieków. Taa, wygląda na to, że obie firmy lecą w tym samym kierunku - ponoć na Xboxie ma być opcja odpalania Steama. No ale wiadomo, MS ma jeszcze Game Passa w zanadrzu, a to jednak spory argument (przynajmniej dla mnie ). Na SteamOS niestety zapomnij o apce Xboxa czy odpaleniu go w normalny sposób.
Dudzio 5 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada Projekt byłby wg mnie skazany na porażkę, gdyby nie fakt, że jednocześnie opracowali ten kontroler z dwoma touchpadami. To rozwiązanie ze Steam Decka jest GE-NIAL-NE i pozwala naprawdę komfortowo grać na gamepadzie w gry, które nie są do tego przystosowane. Strategie, RPG, gierki retro sprzed 30 lat itd. - wszystko idzie dzięki temu ogarnąć. Jestem strasznie podjarany tym, że będę mógł na telewizorze odpalić całą swoją bibliotekę Steam, GOG, Epic Games, Amazon, Battle.net (zakładam, że tak jak na Steam Decku będzie można sobie zainstalować Heroic Launchera), stawiając tylko małe pudełeczko na szafce RTV i grać ze sterowaniem tak wygodnym jak na SD.
Jaycob 1 934 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada Serio? Touchpad? Ja to nawet w zwykłym laptopie dostaję od niego szału. Zawsze podłączam myszkę. Ten touchpad w kontrolerach Sony także praktycznie nieużywany. Nigdy jako kontroler ruchu.
Vulc 2 191 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada Ponoć bardzo fajnie to działało w poprzednim kontrolerze Steama, ale przespałem moment kiedy można go było kupić za grosze.
some1 536 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada (edytowane) 26 minut temu, Jaycob napisał(a): Serio? Touchpad? Ja to nawet w zwykłym laptopie dostaję od niego szału. Zawsze podłączam myszkę. Ten touchpad w kontrolerach Sony także praktycznie nieużywany. Nigdy jako kontroler ruchu. Te touchpady od valve używa się bardziej jak trackball, mają nawet domyślnie tryb który ma bezwładność jak kulka. W FPS wolę myszkę, ale jakieś point&click gra się całkiem wygodnie, zwłaszcza że są w wygodnym miejscu pod kciukiem a nie po środku kontrolera. Edytowane 13 Listopada przez some1
michaelius33 354 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada Bez RDNA4 to raczej bez sensu. Skalowanie bez wspomagania hardwarowego ssie więc zakup by podłączyć pod telewizor gdzie masz 4k będzie słaby. Za to nowego steampada chętnie przygarnę do pc powinien sprawdzić się lepiej niż dual sense co go używam obecnie
musichunter1x 1 308 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada (edytowane) Ich inżynierowie powiedzieli, że jeśli będą mieli otwartą drogę do FS4 to użyją go w tej konsoli. Ludzie uruchamiają FSR4 nawet na Steam Deck, oczywiście tą okrojoną wersję. Wydajność jest gorsza, ale zdecydowanie lepiej spisuje się niż FSR3, przy tak niskich rozdzielczościach. Już ktoś skalkulował potencjalne koszty i wyszło, że mogą to sprzedawać nawet za 449$ i potencjalnie być na plusie. Jeśli chcą zachować wyższą marżowość to powinni celować w 600$. Musieli dostać bardzo dobrą cenę na rx7600, ponieważ były to karty, które miały wygryźć Nvidię z rynku mobilnego, będące tanimi w produkcji przez 6nm. Nikt nie chciał ich w laptopch, więc AMD zostało na lodzie i tutaj Valve pewnie wynegocjowało niską ceną na pakiet ZEN4 + rx7600m, ale przy ~110w, zamiast 90w. Tutaj jest jakiś minikomputer z ~110-120w na tej karcie: Edytowane 13 Listopada przez musichunter1x
Rekomendowane odpowiedzi