Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, SuLac0 napisał(a):

(ciezkie baterie, ciezkie pluginy z duzymi bateriami), oraz zmiana preferencji klientow - ludzie wola duze auta, wielkie SUV. 

Chodników dzisiaj raczej nie robi się wytrzymalszych niż w 1998r., także nie powinni dopasowywać przepisów, do rozpasłych kloców. Masz auto o masie ponad 2,5T, to po prostu nie ładuj się na chodnik - tak powinno być.

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, marko napisał(a):

Zanim się pozagryzacie, to sobie może najpierw zweryfikujcie, w ilu krajach wolno parkować na chodniku, w szczególności jedną stroną pojazdu. 

Ja jestem za zakazem parkowania jedną stroną pojazdu na chodniku

dokladnie to mam na mysli - obecne przepisy, to relikt przeszlosci.

Opublikowano
11 minut temu, marko napisał(a):

Ja jestem za zakazem parkowania jedną stroną pojazdu na chodniku. Te chodniki i tak są robione na pół gwizdka i im wystarczy regularne obciążenie 1,5tony i widać pięknie, jak krawężniki są pokruszone, a kostka jest pięknie zapadnięta wzdłuż linii kół. 

Jak najbardziej. Ale chyba jednak taka masa nie jest cechą wyłącznie aut elektrycznych. ICE kloców takich też jest sporo i nikt się tym nie przejmuje. O zakazie parkowania na chodnikach dla wszystkich nawet nie wspominam już, bo od razu taka osoba jest ostracyzowana. Taki mamy klimat.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No ale to problem Polski, a nie producentów aut. W Polsce sobie wymyślili, żeby parkować jedną stroną auta. W przypadku wielkich landar problem jest inny: garaże wielopoziomowe. Landarą nie wjedziesz, bo jest: za szeroka, za wysoka i za ciężka. I to akurat dotyczy całej Europy. Nie wiem, co tutaj można ugrać przepisami ;)

Edytowane przez marko
Opublikowano

Nie żebym tutaj ich bronił, ale o ile dobrze kojarzę, to tam w Brandenburgii był / jest duży projekt sieci wodorowej. Coś nie pykło, tylko teraz pytanie czy któryś element projektu upadł czy ma po prostu giga obsuwę. 

Opublikowano (edytowane)

Cholera, chciałem to do blabli wrzucić :boink:

Godzinę temu, marko napisał(a):

Nie żebym tutaj ich bronił, ale o ile dobrze kojarzę, to tam w Brandenburgii był / jest duży projekt sieci wodorowej. Coś nie pykło, tylko teraz pytanie czy któryś element projektu upadł czy ma po prostu giga obsuwę. 

Albo ceny samego wodoru ich zabiły i zasięg, skoro wracały na kołach po zatankowaniu i już były na rezerwie.

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano

https://motofilm.pl/2025/12/chinskie-auto-tanie-czesci-w-przypadku-omody-nawet-ustalenie-ich-cen-nie-jest-proste-ale-sie-udalo/

Cytat

Warsztat, korzystając z ogólnopolskiego systemu do wyceny części, nie był w stanie uzyskać cen większości elementów do Omody 5 – nawet po konsultacjach ze znajomym dealerem. W przypadku Skody Karoq nie pojawiły się żadne trudności. Dla Omody z programem udało się wycenić jedynie około 5 procent części, a pełną listę cen uzyskano dopiero po bezpośrednim kontakcie z importerem. 

Cytat

Porównanie cen identycznych elementów do Skody Karoq i Omody 5 może zaskoczyć wiele osób. Wydawałoby się, że części do chińskiego samochodu będą wyraźnie tańsze. Rzeczywistość okazuje się jednak zupełnie inna.

Oto porównanie cen ośmiu wybranych części do Skody Karoq i Omody 5:

Cześć Skoda Karoq Omoda 5

reflektor przedni lewy kompletny 1682 zł 3087 zł

maska silnika 3421 zł 3489 zł

drzwi przednie lewe 3600 zł 3980 zł

przednia atrapa 585 zł 2725 zł

błotnik lewy 1420 zł 835 zł

poduszka powietrzna pasażera 3900 zł 2500 zł

amortyzator lewy przód 584 zł 585 zł

felga 1836 zł 2326 zł

Cytat

Podczas naprawy Omody 5, jeszcze przed kontaktem z importerem, próby uzyskania konkretnych informacji u dealerów okazały się bardzo trudne. W większości przypadków nie byli oni w stanie podać ani cen, ani realnych terminów dostaw.

Sytuacja zmieniła się dopiero po kontakcie z importerem. To on skierował nas do dealera, który nagle był w stanie przedstawić pełną wycenę potrzebnych części i zadeklarować ich dostępność w ciągu… siedmiu dni. Można powiedzieć, że ceny pojawiły się niemal jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

Przewidywalnie. :) 

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Warsztat, korzystając z ogólnopolskiego systemu do wyceny części, nie był w stanie uzyskać cen większości elementów do Omody 5 – nawet po konsultacjach ze znajomym dealerem.

Do większości tych wynalazków, nie da się kupić praktycznie nic. I o ile do np. takiej Skody możecie sobie w czasie gwarancji założyć klocki np. TRW za 200zł, tak w przypadku pingpongów nawet tak prozaiczna rzecz, to ASO i oryginały (za 800-1600).

Mogę się założyć, że z polował zakupu tego ryżu, to kredyt* wśród osób, których nie stać na serwisowanie - będzie płacz jak skurczybyk jak przyjdzie wywalić parę kafli za wizytę w serwisie.

*Tak jak pisałem ostatnio - większa część chińczyków będzie robić za współczesne Daewoo - takie Espera: tanie, dobrze wyposażone, kupowane na raty, z ogromną utratą wartości (nawet MG potrafią w rok stracić 1/3 wartości, w przypadku marek, które będą "mniej uznane" lub znikną to te kilkuletnie samochody będą w cenie koła zapasowego do Audi)

Edytowane przez bergercs
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, bergercs napisał(a):

Do większości tych wynalazków, nie da się kupić praktycznie nic. I o ile do np. takiej Skody możecie sobie w czasie gwarancji założyć klocki np. TRW za 200zł, tak w przypadku pingpongów nawet tak prozaiczna rzecz, to ASO i oryginały (za 800-1600).

Mogę się założyć, że z polował zakupu tego ryżu, to kredyt wśród osób, których nie stać na serwisowanie - będzie płacz jak skurczybyk jak przyjdzie wywalić parę kafli za wizytę w serwisie.

Będą szukali na aliexpress :lol2:

IMG_4665.jpeg

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)

Zapewne ktoś wpadnie na pomysł, że kupi kilka pingpongów i będzie rozkręcał na części. Przy tym cenniku i dostępności części, to na aucie będzie miał zarobek 400% i lepiej

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, marko napisał(a):

Zapewne ktoś wpadnie na pomysł, że kupi kilka pingpongów i będzie rozkręcał na części. Przy tym cenniku i dostępności części, to na aucie będzie miał zarobek 400% i lepiej

Ukradnie, a nie kupi* :E

Jestem ciekaw jak wyglądają ich zabezpieczenia antykradzieżowe ;) 

Myślałem, że trochę przesadzam z tymi częściami z aliexpress, ale jednak nie :E 

Te auta widzę przyciągają aliexpressowych badziewiaków :lol2:

IMG_4666.jpeg

IMG_4667.jpeg

IMG_4668.png

IMG_4670.jpeg

• Haha 2