Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, SuLac0 napisał(a):

miasto ok, autostrada, no lepiej nie jechac >120km/h :E

To rozwiązała się tajemnica "lepszego wyciszenia w chińczykach" muszą tyle tych mat wygłuszających przyklejać bo by było z 90dB 

• Haha 4
Opublikowano
W dniu 3.01.2026 o 08:47, galakty napisał(a):

On tam na wgl pompę ciepła? T03 to miejski elektryk, bez sensu się przejmować trasami i ogrzewaniem, to powinno stać w hali i jeździć tylko po bułki oraz pracy w obrębie miasta :E 

Nie ma pompy ciepła. To jest auto do miasta i jak ktoś to kupił do robienia tras po S-kach czy autostradach to współczuję. 

Po zakupie T03 wracałem nim z Zielonej Góry. U mnie nie występował efekt skakania jak u tego gościa z YT. 

Jak przyjmie uderzenie w tył to nie wiem ale jest na FB wypadek T03 z Mercedesem. Powiem tyle - Mercedes wyglądał dużo gorzej :)

Co do parowania szyb to faktycznie T03 ma z tym lekki problem. Trzeba się posiłkować wtedy nadmuchem na przednią szybę. Najgorzej jednak jest jak się zostawi auto z otwartym dachem panoramicznym i po jakiejś jeździe przyjdzie ciepła słoneczna pogoda. Efekt szklarniowy gwarantowany :E a efektem jest sporo wilgoci na przedniej szybie. Także w zimie panoramy nie używam o po jeździe przewietrzam zawsze auto aby pozbyć się nadmiernej wilgoci. Generalnie chyba małe auta mają z tym większy problem. Aha i kupiłem jeszcze pochłaniacze wilgoci, które wrzuciłem w kieszenie drzwi :E

T03 ma swoje wady ale jako auto miejskie spisuje się doskonale. Małe, zwinne i z bardzo małym zużyciem energii w mieście. Gdy nie używa się ogrzewania to można nim zejść poniżej 10 kwh/100km. Mogę śmiało powiedzieć, że jest to auto, które kocha miasto, światła i korki :clap:(rekuperacja)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, MadDog napisał(a):

Nie ma pompy ciepła. To jest auto do miasta i jak ktoś to kupił do robienia tras po S-kach czy autostradach to współczuję. 

Do podróżowania eskami to nawet Tesla LR nie jest idealna, a co dopiero taki piździk :E 

A widziałem chyba T03 albo coś podobnego ostatnio, fajne maleństwo do miasta i podjechanie na zakupy czy pracy. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
12 minut temu, MadDog napisał(a):

pompa ciepla do malych, miejskich autek , to proszenie sie o klopty i znikomy zysk energetyczny. pompa jest fajna, jak trzeba podrzymac temp, na dluzsze trasy, a nie ciagle ja wl/wyl na pare km trasy.

ogolny problem malych EV, to panujaca dezinformacja. ludzie dobieraja je wg standardwo auta spalinowego, co kompletnie nie ma sensu. kazde EV jest "uszyte" na miare potrzeb, wystarczy tylko umiec je dobrze zdefiniowac i wtedy mozna mowic o swiadomym wyborze. 

Opublikowano

Jak oni uderzyli? Widać że chińczyk walnął bardziej prawą stroną, a Merc raczej całym przodem. 

Czy ja wiem czy Merc gorzej wypadł, po prostu plastiki odpadły bo stare i twarde, a chińczyk ma miękkie i się odkształciły. Co pod spodem się stało nie widać. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Jak oni uderzyli? Widać że chińczyk walnął bardziej prawą stroną, a Merc raczej całym przodem. 

Czy ja wiem czy Merc gorzej wypadł, po prostu plastiki odpadły bo stare i twarde, a chińczyk ma miękkie i się odkształciły. Co pod spodem się stało nie widać. 

Bez dokładnej informacji o zajściu nie ma co nawet dyskutować, wali jakąś manipulacją.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano

A za 4 jak wyjdą liftingi wszystko sie uspokoi.

Zresztą generalnie. Jeśli auto ma 10 razy więcej mechanizmów opartych na czujnikach, cewkach i tak dalej, to będzie się 10 razy częściej problemy z tymi mechanizmami. Tak działa statystyka. Nie tylko dla Chińskich marek. 

Opublikowano
16 minut temu, Suchy211 napisał(a):

A za 4 jak wyjdą liftingi wszystko sie uspokoi.

Za 4 lata nikt na to nie spojrzy, dlatego że to jest wykonane z najniższej jakości materiałów, w europejskim/japońskim aucie zepsuje się jedna cześć/podzespół, wymienisz i dalej będzie jeździć przez kolejne lata. W chińczykach za 2 lata wszystko będzie już zużyte, wtyczki elektryczne zaczną śniedzieć, elementy gumowe będą się rozpadać, elektronika wysiadać, łożyska wyć, izolacja rozpadać, metal wycierać, mimo tanich części, koszt robocizny zabiję opłacalność naprawy. Dlatego że w Chinach nie ma kultury korporacyjnej, kultury technicznej, nie ma kultury pracy. Jest tylko podróba, udawanie i "kultura" komunistyczna na każdym szczeblu. 

Opublikowano

@8V32 PcLabW jakimś stopniu na pewno masz rację, bo przed Chinami w kwestii jakości jeszcze trochę nauki. Ale w większości to zwykłe zgadywanie albo domniemywanie. Te auta jeżdżą nie od dzisiaj i na całym świecie. Problemy zostaną rozwiązane i usunięte a pojazdy staną się konkurencyjne. Zresztą ten rynek dla europejskich marek w którymś momencie się skurczy bo musi. W którymś momencie pojawią się marki z ameryki południowej. Potem z Afryki. Kraje mniej rozwinięte będą nadganiać i wychodzić ze swoimi markami i będą chciały swój kawałek tortu. Aby utrzymać przewagę Europa musi stawiać na innowacyjność tak aby być krok przed konkurentami. Tak jak to jest na rynku kart graficznych. Nvidia praktycznie cały czas utrzymuje się o krok czy dwa od Amd właśnie dzięki byciu o krok do przodu w technologiach. 

Opublikowano
7 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Ale w większości to zwykłe zgadywanie albo domniemywanie. Te auta jeżdżą nie od dzisiaj i na całym świecie. Problemy zostaną rozwiązane i usunięte a pojazdy staną się konkurencyjne.

juz sa konkurencyjne. wiekszosc adwersarzy zachowuje sie tak, jakby wyszla "wczoraj" spod kamienia i odkryla, ze mamy chinskie auta na rynku. 8:E

i potem mamy, wszedzie ta sama, prymitywna narracje

image.png.e2d48a6bbceb3c3981358f2062e9e210.pngimage.png.816eb481925d1fe30dd3490119e2ed3e.png

image.png.cd9963da14f6bdc849d0604acdcb57b0.png

a fakty sa, jakie sa...

chinczyki nie sa idealne, nie wszysktie modele sa udane, ale stwierdzanie, ze kazdy chinczyk jest taki sam i skonczy tak samo, swiadczy tylko o kompletnym braku znajomosci tematu, operowaniu na stereotypach i o ograniczonym pojmowaniu zmian w autmotive, jakie maja miejsce. 

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

Ale to jeden przypadek, do tego mówione na filmie że drogi był w zakupie, nadal model ma wady, jakieś zamulanie w napędzie i do tego już go chyba nie produkują, bo mówione było o następcy. Że chińczycy potrafiliby zrobić drogi porządny samochód, nie zaprzeczam, tylko poszli drogą na skróty, nie udowodnili że mają dobre samochody, dostępne części, sieci serwisów. Jest tylko tanio. Edyta: jest taniej   

Edytowane przez 8V32 PcLab