Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, Cappucino napisał(a):

W ostatnią niedzielę mijałem omodę w której nie palił jeden reflektor, ciekawe, czy właściciel zauważył?:E

Pewnie przed wyjazdem zapomnial na 10 minut odłączyć akumulator. 

Opublikowano

MG:

Damian Pawlik

rodpstnoSe8i061wu5gld410Pal0ia0i6r6iulzu1679fce8h7gh5ąu c62f  ·

Taki komunikat się ciągle wyświetla a na dwóch prostownikach pokazuje naładowany na maxa ktoś tak miał ?

obraz.thumb.png.882590db788ec111da3556c21379c086.pngobraz.thumb.png.00661be2fd6ee4656dd3b3e7a8b1c6a0.png

Martyna Rdzonek-Nyk

ntsordSpeo11h35.tah h60677gl234fig2fol8c2td66tul0ggh5503gzi7  ·

Witam. MG3 automat hybryda.

Samochód od 2 dni ma problem ze zmianą biegów, przy 30 km/h i obrotach 2500, ewidentnie nie zwiększa biegu i zaczyna wyć. Po odpuszczeniu gazu nie zwalnia tylko utrzymuje prędkość, a przy hamowaniu, muszę wcisnąć niemal cały pedał żeby zaczął zwalniać, do tej pory był dosyć czuły. Przy prędkości ok. 20 km/h i mniejszej jest OK. Co ciekawe problem pojawia się rano po wyjechaniu z garażu, po południu pracuje normalnie.

Czy może to być kwestia mrozów? Może miał ktoś taki problem ?

Julia Świechowicz

U mnie dzieje się tak samo, ten sam model auta. Też podejrzewam, że to z powodu mrozów

Martyna Rdzonek-Nyk

Autor

Julia Świechowicz a miałaś robioną aktualizacje systemu ostatnio? Ja miałam w piątek i myślę, czy nie jest to kwestia tego.

Julia Świechowicz

Martyna Rdzonek-Nyk nie, nie miałam

Michał Szmit

Obiecujący współautor

Martyna Rdzonek-Nyk w ZS hybryda to samo temp wysoka minusowa dlatego tak ske dzieje

Patryk Milewski

Uroki mrozów

U mnie też jest podobnie

Marcin Zapora

Obiecujący współautor

Kwestia mrozów. Chce na szybko nagrzać kabinę i zmarznięty Aku trakcyjny nie jest w stanie odebrać energii. I to powoduje problemy z rekuperacją*

Mar Cin

Brak hamowania silnikiem i konieczność mocnego wciśnięcie pedału hamulca żeby auto w ogóle zaczęło zwalniać brzmi jak bardzo niebezpieczne zachowanie samochodu...

/*Ładowanie ładowaniem, ale to co ktoś w ostatnim opisał - totalna zmiana charakterystyki układu hamowania to już normalne raczej nie jest/

BAIC:

Paweł Feli

Najbardziej zasłużony współautor

· pndStesroot4gl9go77u4ga7u26z326c320037740l87.lfc02fh81g51 7d  ·

Piszę do Was, bo od dłuższego czasu zmagam się z poważnym problemem w BAIC Beijing 5 z instalacją LPG i widzę, że coraz więcej osób ma identyczne objawy..

U mnie od samego początku:

auto szarpie na gazie,

podczas przyspieszania (szczególnie na trasie) samoczynnie przełącza się na benzynę,

serwis wymieniał instalację, reduktor, regulował – bez efektu.

Aktualnie serwis twierdzi, że:

„taki jest gaz w Polsce zimą i nic się z tym nie da zrobić”

Dla mnie to jest nie do przyjęcia, bo:

instalacja jest zakładana u autoryzowanego dealera,

inne auta LPG nie mają takich problemów,

nikt przy zakupie nie informował o takich „ograniczeniach”.

Uważam, że mamy do czynienia z wadą systemową i tylko wspólne, oficjalne zgłoszenia do producenta/importera mogą coś realnie zmienić.

Jeżeli macie:

podobne objawy,

nagrania, dokumentację z serwisu,

odmowy napraw lub tłumaczenia o „złym gazie”,

dajcie znać. Proponuję, żebyśmy:

zgłosili sprawę zbiorowo,

zażądali pisemnych stanowisk,

w razie potrzeby poszli dalej (UOKiK, Rzecznik Praw Konsumenta).

Im nas więcej, tym trudniej będzie to zignorować.

Andrzej Wisniewski

U mnie w baic 3 od tej instalacji padł silnik po 26 tyś. I stoi 6 tydzień na serwisie

Magda Kowalska

Andrzej Wisniewskiu nas zaczął się 5 miesiąc jak stoi. Gdzie pan kupywal auto?

Andrzej Wisniewski

Magda Kowalska A jakie to ma znaczenie. W Warszawie

Magda Kowalska

Andrzej Wisniewskitakie że jeśli w tym samym salonie to byśmy mogli razem wystąpić o pozew zbiorowy jeśli będzie pan miał do wymiany silnik tak jak jest to u nas. A z opisu wcześniej wygląda na to że będzie miał pan też do wymiany silnik

Andrzej Wisniewski

No niestety nie, u mnie wymieniają szklanki, czyli reanimują silnik, wolałbym wymianę silnika i demontaż gazu, bo niestety ta instalacja się nie nadaje do naszych bajek

Tomasz Popis

Witam. Mam to samo. Samochód drugi raz w serwisie i nic

Agnieszka Kunath

dzień dobry, właśnie rozmawiałam z serwisem i u nas te same problemy i to samo tłumaczenie. Od ponad 20 lat jeździmy autami z LPG, z żadnym autem nie było takich problemów, zrzucanie winy na pogodę to totalna porażka. LPG faktycznie nie firmowe tylko polskie i nazywa się EuroGas, na BRC czy Stag czy Vialle nigdy nie było takich problemów. Mam dodatkowo stare auto Honda Civic z 2008 roku, która z LPG stoi na posesji i bez problemu odpala, jeździ i nie wywala gazu, a stoi na tym samym podwórku co Baic. Z opisu wynika że reduktor/parownik jest niewydajny bo jest do mocy 150km a Baic ma 177km. Tak więc chętnie się dopiszemy. Bo też nikt nas nie uprzedził, że są takie problemy. Myślę, że problemem nie jest samo auto tylko wadliwa instalacja LPG, która jest totalnie niedopracowana do tego auta i niedopasowana.

Jakub Sawa

My w trójce gaz rozwalił silnik. Nie ma części. Auto stoi już ponad miesiąc.

Adam Kowal

Też też mam identyczne problemy więc z chęcią Dopiszę się do listy niezadowolonych użytkowników

Mikołaj Musiał

Również mam problemy, 4 wizyta w serwisie i dalej nie działa jak powinien.

Małgorzata Blitek

U nas też problem z gazem, poniżej -10 stopni przy przyspieszeniu wyłącza gaz. Chętnie się dołączymy

Robert Przybył

Nie zgadzam się z tym co opowiadają w serwisie, mam B5 od 1,5 roku. Od nowości z gazem, początkowe problemy ze świecącym check engine zostały rozwiązane. Do dzisiaj auto jeździ bezproblemowo. Wniosek nasuwa się jeden, pracownicy serwisów muszą się doszkolić. Ja kupowałem i regulacje robił Impwar Wrocław i szczerze polecam jak i salon tak i serwis.

Pozdrawiam

Paweł Feli

Autor

Robert Przybył Na wilanowskiej? u mnie auto tam jest od początku serwisowane, o ile chłopaki na serwisie sa w porządku to tematu nie sa w stanie ogarnać bo notorycznie tam wracam....

Robert Przybył

Paweł Feli tak na Wilanowskiej. U mnie poprosiłem aby regulacje zrobili pod obciążeniem czyli podczas jazdy. Podpisałem zgody i uzgodniliśmy aby do regulacji jeździli ok. 20 - 30 km gdyż problem wracał z tą kontrolką. Dopiero po takiej regulacji problem odszedł do lamusa.

Paulina Mintzberg-Wachowicz

U mnie w 7 to samo. Serwis twierdzi ze tak ma być. Przy - temperaturach może się nie uruchamiać i przy przyspieszaniu będzie się przełączał na benzynie. Rozważam pismo do Rzecznika Praw Konsumenta.

Emil Cuchra

U mnie w 7 to samo, chętnie się dołączę do listy

Magda Kowalska

Już dawno o tym pisałam na forum to ludzie mnie wyśmiewali albo mi ubliżali. Mamy auto w serwisie właśnie zaczal się 5 miesiąc jak tam stoi. Do wymiany jest silnik. Mamy baic 3.

Mariusz Bil

U nas też problem ja już napisałem pismo u prawnika i im dostarczyłem czekam na odzew zobaczymy co zrobią. Niestety ale firma od instalacji gazowych zwali winę na wszystko tylko nie znajdzie rozwiązania problemu. Parownik o zaniżonej mocy jak tu Pani jedna napisała to standard i kpina że nie jest większy zamontowany. Dobrze że jest rękojmia to tak łatwo nie będą mieli. Instalacja może i nie jest przez chińczyków montowana ale Dealer dodaje ją do samochodu więc powinien być jej pewien. Jak nie to powinni zerwać współpracę z tą firmą i montować inne zestawy a z tego co wiem inni producenci chętni by byli.

Magda Kowalska

Mariusz Bilgdzie pan kupywal auto i co pan ma dokładnie? 3,5 czy 7.

Mariusz Bil

Baic 5 lokalizacje zostawię dla siebie. Serwis robi co w jego mocy i do serwisu nie mam pretensji, bo dużo osób pisze że mają problemy z serwisem. Mój jak by mógł to by zrobił wszystko bym był szczęśliwym w użytkowniku samochodu.

Daniel Gawdziński

Mam to samo. Serwis Dynamica Warszawa. Każde tłumaczenie - tak zimą jest, taka jest fizyka również się dołączę

Hub Sma

Ja również dołączam się do listy. Piszcie też w jakim serwisie nie udało, albo udało się naprawić problem.

Magda Kowalska

Hub SmaAuto Żoliborz Lomianki wczoraj zaczął się 5 miesiąc jak auto stoi w serwisie.wymiana silnika. Baic 3

Paweł Osowski

Mam podobnie. Zawsze gdy chcę wcisnąć mocno gaz się wyłącza. Teoretycznie można jeździć spokojnie i jakoś to przeżyć, ale nie po to kupiło się auto z 7,8s /100. Auto mam od grudnia. Czy w ciepłe dni problem faktycznie znika??? Nie wyobrażam sobie latem gdy częściej opuszcza się miasto takie problemy

Mariusz Bil

Skoro Dealer oferuje w swojej ofercie instalacje gazową to znaczy że ten silnik działa i poprawnie współpracuje z instalacją. A jak nie to znaczy że wprowadził w błąd kupujących i powinien ponieś za to konsekwencje. To chyba proste i jasne Drogi Panie.

Maciej Szałwiński

To nie jest problem gazu na stacjach a zastosowanego reduktora w tej instalacji. Reduktor EuropeGAS Premo zastosowany w BAIC 5 ma niewystarczającą wydajność ciśnieniową i w połączeniu z gorszym gazem na stacjach nie daje sobie rady. Minimalny próg ciśnienia gazu, którego przekroczenie powoduje odłączenie instalacji LPG to 0,72 bar w obecnych warunkach nawet przy małych obciążeniach o delikatnym przyśpieszaniu spada poniżej 0.50 bar. Nie ma na to żadnego rozwiązania po za wymianą reduktora na inny. To w tej chwili jeśli chcecie utrzymać gwarancję musi zrobić sam EuropeGAS ale oni zrobią absolutnie wszystko żeby to przeczekać do ocieplenia i nie ponosić żadnych kosztów.

Mariusz Bil

Maciej Szałwiński ja się osobiście zastanawiam czy nie zakupie na własny koszt od Eurogas ich mocniejszego reduktora i nie poproszę o podmianę przez serwis na większy. Jeszcze będę o tym rozmawiał z serwisem. Z tego co patrzyłem nie są to duże koszta a może rozwiąże to problem.

Konrad Gadomski

Skoro z różnych serwisów wyjeżdżają auta bez problemów i z problemami to może wystarczy żeby ktoś zrobił szkolenie gazownikom. Bo to może problem technologii montażu i strojenia a nie samej instalacji.

Od zawsze jeździłem autami z LPG, różne silniki. Nigdy nie było problemów tego typu. W hejtowanej przez wszystkich naszej "roboczej" Daci 1.0tce LPG ile stopni by nie było po nagrzaniu przełącza się na gaz i nawet się nie zająknie. Przy -16 gaz w podłogę na najtańszym gazie i leci...

Marzena Różycka

U nas to samo, na gazie sam gaśnie. Problem pojawia się przy ok -10 stopniach.

Wojtek Redzimski

U mnie też przy większych mrozach wariuje

Anna Maziarczuk-Orlik

U mnie też przy większej prędkości przełącza się na benzynę

Paweł Abramczyk

Umnie takie same objawy przełącza się sam na benzynę.

Rafał Dubiś Dubiński

Jestem właśnie po rozmowie ze wspomnianym wcześniej serwisem z ul. Wilanowskiej we Wrocławiu. Poinformowano mnie, iż Baic wystosował pismo, że nasze auta z lpg, mają tak działać w okresie zimowym. I według Baic rozłączanie gazu, jest całkiem normalne. Oczywiście umówiłem się na wizytę w serwisie, ale o ile komputer nie pokaże żadnych błędów, o tyle serwis nic nie zrobi. To jest kpina...

/Nie mamy pańskiej gwarancji pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi?/

Tomek Bogucki

Obiecujący współautor

· pndStesroot4 l9gg77u4ga7u26d326c3200377z0l17.lfc02fh81g5107o  ·

Cześć. Dziś mnie też dotknęła plaga lpg w Baic 5...

LPG rozłącza się przy byle muśnięciu gazu. I proszę nie mówić, że zima, że lato, że mróz czy słońce. Miałem łącznie 10 samochodów z lpg i ŻADEN się nie rozłączał zimą.

Małgorzata Peryt

U nas to samo zaczęło się robić

Kamil Pietrzak

W 7 to samo

Justyna Kieszek Onofrio

Ja dopiero bylam na serwisie i powiedzieli ze w zimie tak bedzie. I kropka.

Krzysztof Ficner

U mnie to samo przy wyprzedzaniu za zwyczaj .Było ok do czasu kiedy pojechałem po tyś km na przegląd przy ostatnim takim zapalił się jeszcze czek silnika . Teraz czekam na środę mam umówioną wizytę w aso .

Szymon Jakub

U mnie w 7 to samo, pierwsza wizyta w serwisie wgrali nowe „mapy”, i było dobrze aż jeden dzień i od nowa to samo, kolejna wizyta czujnik ciśnienia wymieniony i znów tylko pomogło na 1 dzień, na kolejnej wizycie wymienili reduktor, co pomogło aż na dwa dni po czym problem wrócił i doszło falowanie obrotów na postoju i przed wyłączeniem się gazu szarpanie w czasie jazdy

Teraz stoi od czwartku w serwisie i zero informacji

Tylko w czwartek jak zostawiałem pan z serwisu powiedział że dostali notę z centrali że przy takich mrozach może wystąpić szarpanie na gazie ale nie że go non stop odłącza

Miałem już kilka samochodów z gazem i nawet przy -30 nie miałem żadnych problemów (i tak były to różne silniki, również z bezpośrednim wtryskiem)

Jacek Hayder

Przez 2000 kilometrów, po trzeciej regulacji, było ok. Spadek temperatury do -6°C i po mocnym naciśnięciu pedału gazu wywala gaz. Moja Żona nazywa naszego BAIC 5 "Jajko niespodzianka". Zaczyna być nieśmiesznie. Obecnie 5000 kilometrów przebiegu.

Tomasz Żywicki

Niestety, u mnie, to samo!!

Mariusz Bil

Witam serdecznie u nas w 5 to samo problem z LPG jak wciskałem mocniej gazu producent zwala winę na gaz i zimę. Co w moim odczuciu jest jedną wielką ściemą. Jak tak dalej będzie to ludzie przestaną kupować ich samochody. Dodam że to nie jedyny problem z tym samochodem jaki mamy. Na serwisie radzę mówić żeby dobrze dostroili gaz.

Mariusz Bil

Jak jest ok to czemu wywala instalacje na benzynę. Sorry ale nie jest ok to są nowe samochody i dedykowana do nich instalacja więc wszystko powinno latać jak ta lala.

Rafał Mańkowski

Spora ilość 5 ma problem z dogrzaniem silnika i nie wiadomo z jakiego powodu serwis mówi że tam po prostu ..ma.. jeśli płyn nie dogrzeje parownika to reduktor źle działa zamarza i rozłącza gaz

Szymon Jakub

Oficjalne stanowisko BAIC Polska

obraz.thumb.png.d71cde2dfa07c0a04151266a558f65d9.png

BAIC 7 - to tak jako ciekawostka, sprawdzaliście kupując nowe auto DOT opony?

Jaś Jasiu

oernSpdtsogca3l83t10c2td8ha3f.0cgofz0a7g 702042654agait0882f  ·

Witam, czy ktoś z Was sprawdzał datę produkcji opon? Ja dostałem 34 tydzień 2023r do Baica 7 kupionego w grudniu 2025.

Czy u Was jest podobnie?

Bo na serwisie nie umieją mi wytłumaczyć dlaczego nowe auta sprzedają ze starymi oponami.

Jacek Sieńczyk

Również odbierałem auto 2 tygodnie temu i mam datę 2523

Przemek Loska

Obiecujący współautor

Ja mam 1923kwietniki zrobię albo huśtawki z nich bo sprzedać ciezko

Mateusz Stańczyk

Obiecujący współautor

A mialem 4223 i juz sprzedalem za 600;)

Omoda 9:

Adrian Trawiński

serpStndoo 10c14gc14aaaacc7a5mhc395tt48004n93a3gf2i1cmmi3c65  ·

Hej, jak w Omodzie 9 zrobić, żeby fotel ustawiał się pod konkretny kluczyk? Mamy z żoną dwa osobne kluczyki i dwa profile w aplikacji, ale auto nie przełącza ich samo. Musimy ręcznie klikać przyciski 1/2 na drzwiach albo przelogowywać profile na ekranie.

U Was to działa z automatu? W menu nie widzę żadnej opcji 'powiąż kluczyk'. Może ktoś podpowiedzieć krok po kroku, jak to ugryźć? Wnioskuje, że tak się da ponieważ instrukcja o tym mówi...

Toomasz Maajewski

Nie da się tak.

Mateusz Koz

byłem pewien, że się nie da, ale do instrukcji w tym temacie nie zaglądałem

/Czyli coś co było normą ponad 20 lat temu w laweciarze (do karty przypisane ustawienia audio, klimatyzacji, lusterek i foteli) w wypasionym chinolu za ponad 200k  niet/

Omoda 5:

Ewa Wilk

oretpSdons2l0tftf9fufmmh5hlh7h44 37ic05ico8g3c0z167uid71cg.a  ·

Dzień dobry, nie zamyka sie bagażnik pomimo zamkniętego auta,O5 , ktoś pomoże?

Paweł Marcinkowski

Obiecujący współautor

Najlepiej zrestartować system, czyli odłączyć na kilka minut jedną z klem na akumulatorze. O5 to nie Mercedes i nie zostawia błędów. Przerabiałem

Marta Dumała

W O9 otwieranie awaryjne od środka pomogło w takiej sytuacji

Ewa Wilk

Autor

Mikołaj Broniecki dziękuję już ogarnięte

Tomasz Matuszewski

Ewa Wilk jaki był powód ?

Ewa Wilk

Autor

Miro Szym problem z kluczykiem po zmianie baterii

Jaecoo J7:

Daniel Odziemkowski  ·

Obserwuj

· pnetdsorSo4hg36m6li65n0l5c3ifuf56u50ftta cg89a1a402mc551htt1  ·

Spotkał się ktoś z przypadkiem …
Nie działa ATOHOLD na postoju.
Trzeba trzymać na hamulcu stojąc w korku lub na światłach

Przemek Budzynsk

Gwiazda grupy

Nie używam, więc nie odpowiem

Wojciech Bryński

Gwiazda grupy

Sprawdź czy nie wyłączył ktoś Autohold w opcjach pojazdu z wysuwanej belki. Ewentualnie go wyłącz i włącz i sprawdź czy działa. Jak nie - serwis.

Daniel Odziemkowski

Autor

Do wczoraj był…i nagle kaplica

Cezary Szulc

Aktywuj na tablecie i zapnij pasy

Opublikowano

Jaecoo J7:

Jaecoo J7 Polska

Rafał Więcławik  · proedSntso2aofii2 4dm58c2uc5f14g3g.thfh1086tllcl0t41m0gzm021  ·

A dziś powrót z lotniska, a na desce tak kolorowo! W uzupełnieniu wyjechałem z lotniska było wszystko ok, przejechałem około 30 km i wszystko padło. Zadzwoniłem do serwisu i kazali przełączyć na tryb wymuszania i poczekać. Faktycznie wszystko powyłączałem i poczełem a kontrolki zgasły, akumulator się podładował. W serwisie powiedzieli że dziś wyszła sktuslizacja co do tego żówia

obraz.thumb.png.15854fb755271bab78527bf6e6255e13.png

Jan Nurek

Gwiazda grupy

Widac aku 0 % dlaczego?

Michał Zdunek

Jan Nurek Widać 0km a nie 0% to po pierwsze, a po drugie dlatego że widać też żółwia, wtedy auto nie ładuje baterii poza rekuperacją i ładowaniem postojowym, nawet Ci o tym pisałem jak sam miałeś żółwia....

Rafał Mróz

Gwiazda grupy

Blad na pewno zapalił sie wczesnien i ko tynuowales jazdę aż bateria spadła do 0... teraz moga byc jazdy.

Ognie temat znany czekamy na aktulizacje spodowodowne jest to wilgocią w jednym z czujników. Odpalenie ponowne auta pomaga ale nie w sytuacji jak.masz juz 0% baterii

Grzegorz Nogal

Zmień tryb, doładuj baterie. Problem z głowy.

Dychy Iksyd

Zastanawia mnie jak doszło do baterii poziom 0%? Pytanie do autora, czy auto stojąc zeszło samo z batki do 0% (u mnie nie spada totalnie nic gdy auto zaparkowane nawet na kilka dni) czy podczas jazdy i kierujący tego nie ogarnął odpowiednio ustawiając auto? Czy w końcu usterka, ustawienia były w porządku, ale auto nie ruszyło z ładowaniem i wypompowało aku...?

Michał Zdunek

Dychy Iksyd Przecież to typowe zachowanie PHEV z żółwiem. Normalnie bateria spada ile wlezie

Dychy Iksyd

Michał Zdunek no tak, masz rację. Zatrzymanie sie, wyłączenie i włączenie auta powinno pomóc z relacji jakie byly wczesniej.

Rajmund Z-zębowa

Gwiazda grupy

Gdy wyskoczy żółwik to komp pokazuje błędy, tu są 3 błędy, ale chyba jeszcze nikt nie sprawdził czego one dotyczą...

Michał Zdunek

Rajmund Z-zębowa Bezedura, jak wyskoczy żółwik to nie ma żadnych błędów. Dopiero jak ktoś jedzie ignorując żółwia to mu się bateria rozładowuje do kilku % auto zwalnia i biega jak kurczak bez głowy

Rajmund Z-zębowa

Gwiazda grupy

O tą bzdurę pytam, jeśli nie rozumiesz ..

obraz.png.bfc20222240fe4f97dda0ebcc194d821.png

Rafał Michalik

Gwiazda grupy

Wkleję poraz enty można też na grupie chery znaleźć post samo chery się wypowiedziało

obraz.thumb.png.d05c10383e577e4b1df5c90b9fde5e99.png

/Czyli pracują nad błędem, może wcześniej przyjdzie wiosna, następna zima będzie łagodniejsza i może się uda przeciągnąć do końca gwarancji/

BAIC 7 - cd tematu z zamarzającymi reflektorami:

Maciej Doncer

onetSprsdom32hlm1i2527929512tuf1a1ii6a9ad9uta4g h2.20z2uoi2t  ·

Witam jak tam wasze reflektory w b7? U mnie dziś takie widoki, lód od środka

obraz.png.31d77e57cd56354b261ee776dd0e9937.png

Jacek Sieńczyk

U mnie dokładnie to samo, jakbyś reklamował to daj znać co ci powiedzieli

Alicja Różewska

Aktualnie czekamy za nowymi . Po 3 reklamacji uznali że do wymiany.

obraz.thumb.png.f7238355853dece4208bfee73eeaafcf.png