SuLac0 595 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego 48 minut temu, huudyy napisał(a): Niemiaszki na pewno nie zrobiły tej analizy, co nie? zapewne zrobily, a efekt za berliner-zeitung W zasadzie, z punktu widzenia bezpieczeństwa wojskowego, wszystkie czujniki pojazdu odpowiedniego do szpiegowania stanowią zagrożenie” – powiedział rzecznik. Obecnie nie ma ogólnych ograniczeń w prywatnym użytkowaniu pojazdów dla personelu wojskowego. Za wdrożenie środków bezpieczeństwa na miejscu odpowiada odpowiednie właściwe organy, które w poszczególnych przypadkach decydują o tym, które pojazdy stanowią zbyt wysokie ryzyko. realne ryzyko nie polega tylko na tym jak, ale co i gdzie jest dostepne. i co do zasady, nie trzeba byc na terenie JW, aby miec dostep do danych
rzymo 125 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego (edytowane) Stało się - ojciec dzwonił, czy podjadę z nim odebrać samochód. Nigdy w życiu bym się nie spodziewał, że zdecyduje się na chińczyka... Byłem pewny, że wybierze coś wyższego, w sensie łatwiejszego do wsiadania. Wiedziałem, że od dłuższego czasu przeglądał różne "testy/recenzje" na jutubie, ale myślałem że chociaż o coś zapyta, a tu nie - nawet już zapłacił MG3 1.5 benzyna. Bo chciał zwykły 4 cylindrowy silnik benzynowy, bez turbo, bez 'prądu'. W sumie to nawet jestem ciekawy tego auta... Edytowane 20 Lutego przez rzymo
Kyle 412 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego (edytowane) @rzymo Widzę 1,5 litra wolnossący i 115 koni - w dzisiejszych turbo-czasach i downsizingu, ciekawy silnik. Wtrysk pośredni czy bezpośredni? (podobno przy pośrednim w benzynie wolnossącej nie potrzeba GPF - zawsze to jeden element mniej, nie licząc pompy wysokiego ciśnienia, która też byłaby nieobecna ... to już dwa elementy mniej, które dzięki temu, że ich niema, to nigdy się nie zepsują ) ... no i samo turbo też w sumie się nie zepsuje. Edytowane 20 Lutego przez Kyle
Gość Petru23 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego Głupie nie jest, biorąc pod uwagę alternatywę. Ciekawe jak się będzie spisywać, a że MG to nadzieja jest
rzymo 125 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego (edytowane) Z tego co zdążyłem wyguglować - wtrysk bezpośredni, co ciekawe odmiany hybrydowe mają wtrysk pośredni. Jutro będę widział auto na żywo i na pewno zrobię nim -naście / -dziesiąt kilometrów. Jak dla mnie to główną wadą tego auta jest 'krótka' skrzynia biegów - 120km/h i już jest 3400 RPM. Edytowane 20 Lutego przez rzymo
rzymo 125 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego @Petru23 - dlatego też dla niego to nie wada, tylko ten typ tak ma... Teraz śmiga starym peżotem z niezniszczalnym 1.4 8v 75 koni - i tak będzie to mocny przeskok @Gret - 72k 1
Gret 987 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego to sporo, ja bym szedł w coś innego. daj znać jak się będzie spisywać
rzymo 125 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego (edytowane) Nastawiony był na wersję tańszą (7 tysięcy mniej), ale szybko się wyprzedała... Jak mówił, po prostu był zmęczony szukaniem i zgodził się na wersję droższą. Z tego co widzę, to na plus reflektory LED, keyless, alu 16" zamiast stalowych 15" + trochę innych drobniejszych usprawnień (nawiewy na tylną kanapę, więcej głośników, elektrycznie składane lusterka, itp). Edytowane 20 Lutego przez rzymo
Gość Petru23 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego (edytowane) ... A niechaj będzie mimo że turbo. Edytowane 20 Lutego przez Petru23
rzymo 125 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego (edytowane) Weź teraz tłumacz starszemu człowiekowi, że silniki 3 cylindrowe są ok, że turbo jest git i że gaz nie jest tylko do kuchenek... I nawet taka pierdoła, że w Dacii lusterka regulujesz sobie 'patyczkiem', ręcznie, a tu masz elektrycznie + składanie lusterek po zamknięciu auta pilotem. Edytowane 20 Lutego przez rzymo
Kyle 412 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego 22 minuty temu, rzymo napisał(a): Jak dla mnie to główną wadą tego auta jest 'krótka' skrzynia biegów - 120km/h i już jest 3400 RPM. Silnik wolnossący nabiera mocy przy wyższych obrotach. W Corsince D (1,2L benzin, wolnossak, automat) też tam słyszałem wysoki RPM przy prędkościach 120 km/h, nie wspominając o 140 km/h.
rzymo 125 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego @Kyle ale widzisz, tu chodzi o to, że przydałby się 6 bieg lub wydłużenie biegów w piątce, bo 3400 obrotów przy 120km/h to jest naprawdę dużo. Swego czasu miałem Citroena C2 1.4 VTR (75 koni) - typowo miejskie auto, ale 120km/h to było ~3000 RPM.
Gość Petru23 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego Przypomnę Wam, że mazda miała skrzynie 5 biegową i doznania akustyczne przy prędkościach 100km/h+ niezastąpione
Kyle 412 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego 2 minuty temu, rzymo napisał(a): silniki 3 cylindrowe są ok, że turbo jest git i że gaz nie jest tylko do kuchenek... Turbo to większe ryzyko problemów na krótkich odcinkach. Gaz też potencjalne problemy, więc jest sens, tylko jak na prawdę to się zwróci (duuuże przebiegi/TAXI). No ale każdy wybiera wg. siebie. Natomiast 3 cylindry vs 4 ... sam nie wiem. Jedyny minus 3 cylindrów jak dla mnie, to to, że bardziej nimi "telepie" (poduszki pod silnikiem będą miały ciężej ... szczególnie, jak po latach guma już nie będzie najlepszej sprężystości). Bo dźwięk to nie taki zły jak niektórzy go malują.,
Kyle 412 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego 5 minut temu, rzymo napisał(a): @Kyle ale widzisz, tu chodzi o to, że przydałby się 6 bieg lub wydłużenie biegów w piątce, To znaczy, 5 bieg musiałby mieć inne przełożenie. W sumie 1,5 litra 115 koni mocniejsze od 1,2 litra 80 koni, więc faktycznie mogli zrobić nieco inne te przełożenia, bo szmocy przy niższych obrotach powinien ten MG mieć więcej niż Corsa..
galakty 4 383 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego 3 godziny temu, rzymo napisał(a): Weź teraz tłumacz starszemu człowiekowi, że silniki 3 cylindrowe są ok, że turbo jest git i że gaz nie jest tylko do kuchenek... A wtrysk bezpośredni to już ok?
8V32 PcLab 434 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego 6 minut temu, bergercs napisał(a): Ciekawe czy na Europę poprawione Wrzucałeś zdjęcia że kulki wypadają z prowadnic, tylko nie pamiętam czy to dokładnie było MG3 1.5 benzyna
rzymo 125 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego @bergercs dzięki za info, dopytam czy coś wiedzą w tym temacie... @galakty no cóż, ja się ze starszym człowiekiem kłócić nie będę, on swoje wie (w sensie, że wie lepiej)
galakty 4 383 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego 2 minuty temu, rzymo napisał(a): no cóż, ja się ze starszym człowiekiem kłócić nie będę, on swoje wie (w sensie, że wie lepiej) Doskonale wiem jak to jest, ale wolałbym silnik z wtryskiem pośrednim i turbo (np. 1.4 T-Jet) niż bezpośrednim bez turbo Logika jest inwalidą w takich przypadkach, nie przegadasz, ale lubię ich zaginać Oby służyło, w sumie to i lepiej dla nas bo mamy egzemplarz na forum.
Kyle 412 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego 3 godziny temu, galakty napisał(a): Doskonale wiem jak to jest, ale wolałbym silnik z wtryskiem pośrednim i turbo (np. 1.4 T-Jet) niż bezpośrednim bez turbo Ja tam wolę wtrysk pośredni i bez turbo ... i bez GPF (GPF podobno wymagany jest przez normy/UE tylko przy wtrysku bezpośrednim).
galakty 4 383 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego Jeśli to duża pojemność to ok, ale dzisiaj praktycznie nie ma dużych benzyn z pośrednim wtryskiem.
rzymo 125 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego Jakoś specjalnie fotek nie robiłem... Felga mi się podoba, według mnie pasuje do auta - opony budżetowe niestety. I tu jedyny minus w stronę salonu, czy marki jako takiej, bo wygląda na to, że jakby ojciec nie dopytał, to dostałby auto na letnich - w środku zimy. Opony - Barum Quartaris 5 (wielosezon), rozmiar 195/55 R16. Się zużyją, to się kupi coś lepszego. Od dłuuugiego czasu nie miał auta na siebie, OC+AC (pakiet z tych podstawowych, żaden full wypas) ~2430zł, cenowo raczej ok. Dłuższa gwarancja (lakier, perforacja nadwozia) klasycznie pod warunkiem regularnych przeglądów w ASO - co 24 tysiące lub co roku. Pierwszy przegląd ~1300 zł, kolejne ~1800 zł. Jeszcze bodajże szeroko pojęta "elektronika" ma trzy lata gwarancji, nie standardowe dwa. W razie 'w' - magazyn części mają pod Warszawą, a taki duży europejski to na Węgrzech. Dostępność może nie z dnia na dzień, ale nie trzeba czekać na transport morski z dalekiego kraju. Ustawienia/obsługa na plus, z drobnymi podpowiedziami ojciec był w stanie ogarnąć w co ma klikać. Część funkcji 'dotykowych' jest zdublowanych fizycznymi przyciskami. Tempomat na kierownicy ogarnął, wyłączanie 'przeszkadzajek' też (na razie zostawił, bo: "zobaczę, czy będą mnie mocno wkurw*ać" ). Na razie ciężko o trzeźwą ocenę z jego strony, po przesiadce z peżota 206 każde nowsze auto zrobiłoby efekt wow. 1 1 1
GordonLameman 9 733 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego Trochę szkoda, bo w tej cenie widziałem już Captura. Ale spoko, jego decyzja, jego konsekwencje (ewentualne) 1
Rekomendowane odpowiedzi