Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pilnujcie języka proszę, trochę poziom emocji w dół też się przyda

4 minuty temu, bleidd napisał(a):

Z tym absurdalnym "dopakuj Cuprę" jest tylko jeden problem: nie musimy niczego dopakowywać. Istnieje Terramar e-Hybrid z dokładnie tym samym 272-konnym napędem:

Terramar: 272 KM, FWD, 1904 kg, 7,3s.

Tiggo 8: 279 KM, FWD, 1991 kg, 9,0s.

Czyli zamiast bajdurzyć o trzech osobach i walizkach mamy dwa seryjne samochody: oba PHEV, oba FWD, oba 1.5 turbo, różnica masy niewielka, Chery ma nawet więcej KM a i dostaje w tylek w sprincie 0-100 1,7 sekundy.

A jak chcesz jeszcze ciekawiej: Kodiaq PHEV waży około 2t, ma tylko 204 KM, również FWD, a robi setkę w 8,4s. Czyli jest szybszy od 279-konne go lżejszego Tiggo.

Tayron eHybrid 272 KM:

• Upvote 2
Opublikowano
Teraz, Katystopej napisał(a):

Nie ma w regulaminie jakiegoś akapitu, że za nieprawdę i wprowadzanie w błąd dostaje się bana? :red:

Może być, ale wówczas miałbyś bezterminowego bana, nie forsuję więc tego punktu. :red:

Niemniej, jeśli coś jest niezgodnego z prawdą i da się to zweryfikować w sposób rzetelny i nie budzący większych wątpliwości, to polecam zgłaszać. Ale trzeba tutaj mieć świadomość, że nie ma sztywnej i wyraźnej granicy między fanbojstwem, wybiórczym używaniem faktów, a pisaniem nieprawdy.

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, bleidd napisał(a):

Jak zwykle odwracanie kota ogonem i akcentowanie nieistotnych faktów ignorując te będące tematem dyskusji, no ale spoko, przywykłem i nawet byłbym zdziwiony jakby było inaczej.

... a tematem dyskusji była kwestia sprawności cieplnej, po czym twój kolega odwrócił kota ogonem i akcentował nieistotne fakty będące tematem dyskusji, no ale spoko, przywykłem i nawet byłbym zdziwiony jakby było inaczej. 

Opublikowano
Teraz, Tomasz Niechaj napisał(a):

Może być, ale wówczas miałbyś bezterminowego bana, nie forsuję więc tego punktu:red:

Niemniej, jeśli coś jest niezgodnego z prawdą i da się to zweryfikować w sposób rzetelny i nie budzący większych wątpliwości, to polecam zgłaszać. Ale trzeba tutaj mieć świadomość, że nie ma sztywnej i wyraźnej granicy między fanbojstwem, wybiórczym używaniem faktów, a pisaniem nieprawdy.

Ja mogę mieć za słownictwo, nie za głupotę i wypisywanie bzdur :P .Jak się ktoś z twardymi faktami mija i przy tym upiera, to jak nazwać to inaczej jak nie właśnie wprowadzanie w błąd.

Wskaż mi, gdzie się myliłem, to sam się wsadzę w rakietę i będziesz miał spokój :red:

Opublikowano
52 minuty temu, bleidd napisał(a):

No właśnie, geniuszu i dokładnie o tym jest mowa. Sam zauważyłeś, że katalogowe KM nie istnieją w próżni, tylko liczy się cały układ napędowy, skrzynia, trakcja i to, ile z tej mocy auto faktycznie potrafi wykorzystać.

Jeżeli chińskie 279 KM z DHT daje osiągi wyraźnie gorsze niż europejskie 299 KM z dobrze zestrojonym napędem, to nie obalasz mojego argumentu tylko go właśnie ugruntowujesz.

Nigdzie nie twierdziłem, że porównuję identyczne konstrukcje. Twierdziłem, że sama liczba "KM" w prospekcie potrafi bardzo słabo oddawać realne osiągi chińskich wynalazków. Dzięki za doskonałe potwierdzenie mojej tezy.

To "hahaha" na końcu w zasadzie zamyka temat. Jeżeli zamiast rzeczowo odpowiedzieć na argument trzeba go doprawić szyderczą emotką, to najwyraźniej zabrakło już jakichkolwiek argumentów.

To co pogrubiłem jest bardzo ważne, bo przykładowo Toyoty z przekładnią planetarną mają słabe przyspieszenie 0-50, ale później już dobrze idą. Kolosalną różnicę robi Launch Control, potrafi urwać nawet 0,5 s. Ruszenie obecnymi hybrydami Volkswagena (eHybrid) wymaga wprawy i gwarantuję, że nie zrobisz tego należycie za 1., a może i nawet 2. razem. a po którejś próbie mniej udanej nie będziesz już eksperymentował ze startem własnego auta, bo usłyszysz coś z układu napędowego, co każe Ci się zastanowić czy w ogóle masz sprawny napęd.

Nie ma niestety jednej miary/jednego sposobu na to, by oceniać jak skutecznie auto przyspiesza, zawsze będzie jakieś "ale".

2 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Ja mogę mieć za słownictwo, nie za głupotę i wypisywanie bzdur :P .Jak się ktoś z twardymi faktami mija i przy tym upiera, to jak nazwać to inaczej jak nie właśnie wprowadzanie w błąd.

Wskaż mi, gdzie się myliłem, to sam się wsadzę w rakietę i będziesz miał spokój :red:

Serio, nie chcesz tego...

Opublikowano (edytowane)

To teraz porównaj 

Cupra Formentor  ehybrid 1660kg  272km 7s 0-100

Napęd ten sam masa większa o 250 kg przyśpieszenie praktycznie to samo jeszcze lepiej jak porównasz terramara do Skody,70 koni więcej , 100 kg mniej i tylko 1 s skoda traci

Każde auto jest zestrojone inaczej , wszystkie które pokazujesz to albo DSG albo s-tronic a porownywane do 1 biegowego DHT , a same porównania pokazują ich bezsens, każdy producent celuje w co innego 

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

To teraz porównaj 

Cupra Formentor  ehybrid 1660kg  272km 7s 0-100

Napęd ten sam masa większa o 250 kg przyśpieszenie praktycznie to samo zmieszczę lepiej jak porównasz terramara do słodzimy, 70 koni więcej , 100 kg mniej i tylko 1 w skoda traci

Każde auto jest zestrojone inaczej , wszystkie które pokazujesz to albo DSG albo s-tronic a porownywane do 1 biegowego DHT , a same porównania pokazują ich bezsens, każdy producent celuje w co innego 

Nie chcę Wam psuć zabawy w przerzucaniu się argumentami, ale niestety opieranie się na danych producenta nie jest najszczęśliwsze (choć powinno).

Jeśli mi w Tayronie wyszło 6,9 w 0-100 km/h, to oczywistą sprawą jest, że z Formentorem eHybrid uzyskam lepszy czas. Zresztą, Terramar 272 niby ma 7,3 a tutaj wyszło 7,0:

a i tak mógł wystartować lepiej.

BYD Atto 2 DM-i, niby 7,5 w katalogu, a zrobiłem 7,1:

Ostatnio w BMW zdarza się, że ciężko jest zrobić czasy deklarowane

A tu jaka kosmiczna różnica między obietnicą, a rzeczywistością:

9 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

A jeszcze odnośnie tego: ten 1-bieg to akurat bardzo dobre rozwiązanie z punktu widzenia przyspieszenia - przynajmniej do 100 km/h, później silniki elektryczne potrafią słabnąć. I tak pewnie przez jakiś czas nie jest używany ten bezpośredni bieg, tylko spalinowy generuje prąd. Jak będę montował Omodę 7, to postaram się wrzucić wizualizację działania napędu, to zobaczysz.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Tomasz Niechaj

Dla mnie porównania aut z różnymi formami przeniesienia napędu, różnymi skrzyniami biegów są bezsensu i nie pozwalają twierdzić że auto x ma prawdziwe km, a auto y nie , bo to pierwsze lepiej przyspiesza, tu się liczy jak napęd jest przenoszony , jaka skrzynia biegow, opony itp.itd 

Bezpośrednie porównanie: DSG vs 1-biegowe DHT

Cecha

Skrzynia DSG (Dual-Clog Gearbox)

Zasada działania

Posiada 6 lub 7 fizycznych biegów i dwa sprzęgła. Kolejny bieg jest zawsze "w gotowości", co pozwala na błyskawiczną zmianę przełożeń.

DHT

Brak tradycyjnych biegów. Silnik elektryczny i spalinowy są połączone przekładnią planetarną lub stałym przełożeniem.

Wrażenia z jazdy

DSG

Dynamiczne, sportowe przyspieszenie z wyraźnie odczuwalną (choć płynną) zmianą biegów.

DHT

Liniowe, niezwykle płynne przyspieszenie przypominające jazdę samochodem w pełni elektrycznym (brak szarpnięć).

Zużycie paliwa

DSG

Bardzo dobre w trasie, ale w gęstym ruchu miejskim ciągłe żonglowanie biegami generuje straty energii.

DHT

Ekstremalnie wysoka wydajność w mieście dzięki ciągłej optymalizacji pracy silnika elektrycznego i spalinowego.

Opublikowano

Wracając do istoty tematu a kończąc się obrzucaniem gównem, u mnie "pod domem" pojawiły się dwa skośne gdzie znam się z właścicielami, Tiggo chyba 7 i Omoda 9. O ile Tiggo kupiła rodzina 2+2 przesiadając się z Fiata Albea o tyle Omodę kupił gościu przesiadając się z topowej odmiany Mondeo Vignale mk5, 18r. Za jakiś czas pomęczę bułę temu znajomemu od Omody, żona jego ma BMW X4 więc będzie fajne porównanie, zdam relację. Coraz więcej ludzi przesiada się na te wynalazki, ale dopiero rynek wtórny je zweryfikuje tak za 5 lat, czy nie będzie strachu kupić to jako używka.

Opublikowano

I w sprawie puchnięcia silników elektrycznych przy wysokich obrotach polecam porównanie pierwszej linijki tabeli z ostatnią, ale do 150 mph, bo przy 250 kmh "odbija się" już auto od limitera

1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a):

@Tomasz Niechaj

Dla mnie porównania aut z różnymi formami przeniesienia napędu, różnymi skrzyniami biegów są bezsensu i nie pozwalają twierdzić że auto x ma prawdziwe km, a auto y nie , bo to pierwsze lepiej przyspiesza, tu się liczy jak napęd jest przenoszony , jaka skrzynia biegow, opony itp.itd 

Bezpośrednie porównanie: DSG vs 1-biegowe DHT

Cecha

Skrzynia DSG (Dual-Clog Gearbox)1-biegowa przekładnia DHT

Zasada działaniaPosiada 6 lub 7 fizycznych biegów i dwa sprzęgła. Kolejny bieg jest zawsze "w gotowości", co pozwala na błyskawiczną zmianę przełożeń.

DHT

Brak tradycyjnych biegów. Silnik elektryczny i spalinowy są połączone przekładnią planetarną lub stałym przełożeniem.

Wrażenia z jazdy

DSG

Dynamiczne, sportowe przyspieszenie z wyraźnie odczuwalną (choć płynną) zmianą biegów.

DHT

Liniowe, niezwykle płynne przyspieszenie przypominające jazdę samochodem w pełni elektrycznym (brak szarpnięć).

Zużycie paliwa

DSG

Bardzo dobre w trasie, ale w gęstym ruchu miejskim ciągłe żonglowanie biegami generuje straty energii.

DHT

Ekstremalnie wysoka wydajność w mieście dzięki ciągłej optymalizacji pracy silnika elektrycznego i spalinowego.

Ale nie cytuj mi tutaj co Ci jakieś AI napisało :D

Myślę, że to co m.in. bleid pisał nie tyczy się tyle tego czy rzeczywiście układ napędowy generuje tyle mocy, tylko tego że coś słabe przyspieszenie jak na to, ile teoretycznie jest mocy. Oczywiście, że liczy się to jak napęd jest przenoszony itd. ale Ciebie jako kierowcę g. interesuje dlaczego auto słabo przyspiesza. To fakt, z którym się nie dyskutuje. Można dyskutować O TYM DLACZEGO, ale nie można tego faktu podważać (inaczej niż dostarczając rzetelnych pomiarów). Osobną sprawą jest, że podawana moc jest wartością szczytową, rzadko zdarza się, by w trakcie całego przyspieszenia dało się używać pełną moc układu napędowego, przy silnikach bez turbo to właściwie rzadkość. Pomijając początkowe problemy z trakcją przy starcie, to w elektrykach masz tym mniej mocy, im szybciej jedziesz (tyczy się też właśnie niemal wszystkich aut chińskich z tą przekładnią DHT- czy jak ją tam zwią).

Można też podawać argument w drugą stronę: jeśli mierzyć przyspieszenie od powiedzmy 60 km/h gps z delikatnie wciśniętym pedałem przyspieszenia, to tego typu przekładnia DHT, eCVT Toyoty itd. zwykle pomagają i zapewniają lepsze przyspieszenie względem rywali z klasycznymi skrzynia biegów, bo jednak redukcja trwa między 0,5, a sekundę nawet. Tylko niech mi tu nikt nie wyskakuje z argumentem o manualu, bo mam już przeciwargument.

Wracając do AI: "Silnik elektryczny i spalinowy są połączone przekładnią planetarną lub stałym przełożeniem." to nie jest prawda, a w każdym razie to zbyt daleko idące uproszczenie. Jeśli spalinowy ma aktywny bieg bezpośredni, to dzięki sprzęgłom napędzają tą samą półoś i wówczas rzeczywiście wzrost obrotów spalinowego idzie o tyle samo procent co elektrycznego, ale jeśli nie jest aktywny bieg bezpośredni, to spalinowy po prostu generuje sobie prąd, który zasila elektryczny.

• Upvote 2
Opublikowano
25 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

A jeszcze odnośnie tego: ten 1-bieg to akurat bardzo dobre rozwiązanie z punktu widzenia przyspieszenia - przynajmniej do 100 km/h, później silniki elektryczne potrafią słabnąć. I tak pewnie przez jakiś czas nie jest używany ten bezpośredni bieg, tylko spalinowy generuje prąd.

W Chery Tiggo 4 silnik spalinowy może się dołączyć mechanicznie powyżej 70 km/h. Z drugiej strony jadąc ponad 100 km/h (nie pamiętam, czy 107 czy 117 wg. prędkościomierza) ukazała mi się ikonka ... EV (czyli wyłączył sobie spalinowca zupełnie, więc go odpiął od napędzania mechanicznego).

Co do przyśpieszenia powyżej 100 km/h, to nie jest źle (no lepiej niż Yaris Cross ;) ):

Tiggo4-DailyDriver-przyspieszeniepowyej100.thumb.jpg.35834d752219ad345a722dc7ccfde9a8.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, Kyle napisał(a):

W Chery Tiggo 4 silnik spalinowy może się dołączyć mechanicznie powyżej 70 km/h. Z drugiej strony jadąc ponad 100 km/h (nie pamiętam, czy 107 czy 117 wg. prędkościomierza) ukazała mi się ikonka ... EV (czyli wyłączył sobie spalinowca zupełnie, więc go odpiął od napędzania mechanicznego).

Co do przyśpieszenia powyżej 100 km/h, to nie jest źle (no lepiej niż Yaris Cross ;) ):

Tiggo4-DailyDriver-przyspieszeniepowyej100.thumb.jpg.35834d752219ad345a722dc7ccfde9a8.jpg

Nie wiem jak w tym aucie, bo jednak każdy producent pewnie sobie to dostosowuje, ale zakładam, że jednak tryb bezpośredni działa też przy niższych prędkościach, zwykle włącza się przy około 50-70 km/h, ale to naprawdę zależy od marki/modelu.

To, że przy 110/120 km/h włączył się tryb elektryczny, to nic niezwykłego w tych autach :) One mogą miec niemal 100% swojej mocy z elektryka, więc jazda na autostradzie w trybie elektrycznym nie jest niczym niezwykłym.

• Thanks 1
Opublikowano
34 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Myślę, że to co m.in. bleid pisał nie tyczy się tyle tego czy rzeczywiście układ napędowy generuje tyle mocy, tylko tego że coś słabe przyspieszenie jak na to, ile teoretycznie jest mocy. Oczywiście, że liczy się to jak napęd jest przenoszony itd. ale Ciebie jako kierowcę g. interesuje dlaczego auto słabo przyspiesza.

Ja piszę o generalizowaniu, sam pokazałeś że byd phev o masie 1,6 tony i mocy 212km przyspiesza do 100 w 7.1s

Cupra Formentor  ehybrid 1660kg  272km 7s 0-100 to co mamy twierdzić że jednak europejskie kucyki są kłamstwem?

Nie,to są różne auta.

Nie można tak generalizować.

Opublikowano
2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Ja piszę o generalizowaniu, sam pokazałeś że byd phev o masie 1,6 tony i mocy 212km przyspiesza do 100 w 7.1s

Cupra Formentor  ehybrid 1660kg  272km 7s 0-100 to co mamy twierdzić że jednak europejskie kucyki są kłamstwem?

Nie,to są różne auta.

Nie można tak generalizować.

No i teraz sam owinąłeś sobie pętlę wokół własnej szyi. Wziąłeś rzeczywisty wynik pomiarów z BYD-a i zestawiłeś z deklaracją producenta odnośnie formentora. Tutaj Holender źle wystartował, a i tak miał 6,7:

W przypadku wszystkich aut robiłbym raczej zestawienie coś w stylu 50-120, bo przynajmniej odcinamy problemu z procedurą startu. Sam robię 80-120 i 70-140, ale nie każdemu musi to pasować.

Opublikowano (edytowane)

No ok, czyli różnica  6.6( on tam odczytuje 6.59) vs 7.1 i 212 vs 272km to jest porównywalne? Które auto oszukuje na km?

Swoją drogą wielki lament był jak omoda na mokrym odcinała napęd , a tu gościowi na suchym jak chce przyspieszać cuda się dzieją w formentorze i auto gaśnie i nie jedzie.5:30 i 6:35 

To on w tym formentorze na suchym przed wypadkiem nie ucieknie. %-)

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

W przypadku wszystkich aut robiłbym raczej zestawienie coś w stylu 50-120, bo przynajmniej odcinamy problemu z procedurą startu. Sam robię 80-120 i 70-140, ale nie każdemu musi to pasować.

W sumie można robić 0-140 i wylistować (jak na zrzucie ekranu, który wyżej wklejałem - widać ile przyśpiesza ze 120 do 140 ... 6,1s) przyśpieszenia 0-10, 0-20, ... 0-140. Wówczas w sumie można policzyć ile będzie 100-120, czy 90-140.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
23 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

Audi A4 (B8) 2.0 TDI vs Seat Exeo 2.0 TDI (2009–2013)

Konstrukcje z koncernu VAG dzielące tę samą płytę podłogową i silnik z systemem Common Rail

Nie wiem kto Ci to napisał :E ale niech nie ćpie więcej. Exeo oparte jest na płycie podłogowej Audi B6, do tego karoseria to zmodernizowane B7 a środek jest przeszczepiony z Audi B6 Cabrio :E 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Ahaha przodu nie ma, poduszki nie ruszone xD

Na filmiku widać kolizję z autem ciężarowym, żeby  nie było że Chińczycy wymyślają, co mówi o tym poradnik Hyundai:

Screenshot_20260906-170603.thumb.png.19fc9ed8ac14832bf0d1dfd6c1a172ff.png

W tym wypadku zadziałały napinacze pasów, czujniki nie odpaliły poduszek powietrznych