Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Wózek z tyłu w tym chińczyku? o czym ty bajdurzysz? 

43 minuty temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Może wam w głowach się coś poprzestawiało :) 
Od strony strzała autobusu koło wygląda prosto, od strony gdzie dostał od ruszającego Forda koło wyrwane do tyłu, ewidentnie wyrwało wahacz

Od razu widać eksperta 

Opublikowano
3 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Ale auto które musnęło tego chińczyka ledwo ruszyło, jaka tam była siła uderzenia, że wyrwało koło i zawias? Próg jak z plasteliny przy tak delikatnym uderzeniu.

ale chińczyk jechał i nadział się kołem na przód wyjeżdżającego auta

mam ci narysować ?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, IceMan napisał(a):

ale chińczyk jechał i nadział się kołem na przód wyjeżdżającego auta

mam ci narysować ?

Tak, narysuj.  Czy z tego przodu auta wystawała lufa czołgu czy przód tego auta to zwykły płaski plastikowy zderzak? Zaznacz jeszcze, że to przy prędkości z jaka często poruszają się rowerzyści :E

17 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Myślę że ot będzie strata czasu, nic nie da

W twoim przypadku na pewno.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Cappucino napisał(a):

Tak, narysuj.  Czy z tego przodu auta wystawała lufa czołgu czy przód tego auta to zwykły płaski plastikowy zderzak?

Co jest pod tym plastikowym zderzakiem? I nei chodzi wcale o silnik.

Ogólnie ta wersja, że przednia belka zahaczyła O to koło ma jak najbardziej sens. 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, huudyy napisał(a):

Co jest pod tym plastikowym zderzakiem? I nei chodzi wcale o silnik.

A jak wygląda ten zderzak po tym uderzeniu? 

Cytat

I nei chodzi wcale o silnik.

Przy tej prędkości? Przypominam, że sprawca ledwo ruszył, on nie uderzył z jakiś wielkim impetem a poszkodowany poruszał się z mała prędkością. 

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
20 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Ale to ty się kłócisz o 4-6 km/h ja pokazałem wczesniej w temacie max. Wskazanie GPS %-)

Nie, to Ty się kłócisz nie mając racji. 32km/h pokazało się w momencie uderzenia na skutek gwałtownego przyspieszenia, właśnie to przeciążenie gps kamery zarejestrował. 

Jesteś jak sekciarz, psychofan, z resztą nie Ty jeden. To, że praktycznie wszyscy mamy was w ignorowanych o czymś świadczy. Kreujecie swoją własną rzeczywistość i nie przyjmujecie twardych dowodów. Klapki na oczach.

Jesteście jak muchy, przecież one się nie mogą mylić skoro lecą do  :kupa:

Ten temat nie ma sensu, powinien zostać zamknięty, a sekciarze do Choroszczy.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tak tak auto uderzone przez autobus z przodu na ukos przyśpiesza %-)

Taka sama ekspertyza jak kolegi co to oznajmił że w tym aucie nie ma wózka i to bajki :cool:

Najwięcej o ignorowanych piszą ci co skaczą przy każdym poście :hahaha:I puszcza im zworka, więc jadą w wycieczki personalne

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Przy tej prędkości? Przypominam, że sprawca ledwo ruszył, on nie uderzył z jakiś wielkim impetem a poszkodowany poruszał się z mała prędkością. 

Boszzzeee

a Ty ogarniasz fizykę ?

to że sprawca nie miał prędkości to nic nie znaczy, chińczyk jechał z prędkością ok. 30km/h

ok. 30km/h + waga ok. 1500kg to jest całkiem sporo energii kinetycznej

i ta cała energia poszła na jedno koło, które zawadziło nie o plastikowy zderzak, a o mocną metalową belkę która jest pod nim

Opublikowano
5 minut temu, IceMan napisał(a):

Boszzzeee

a Ty ogarniasz fizykę ?

A Ty? Sprawca musnął poszkodowanego niemal płaskim plastikowym zderzakiem czy przywalił czołgiem? Pytałem, jak wygląda zderzak sprawcy skoro doszukujecie się jakiejś metalowej belki.

Opublikowano (edytowane)

Przecież Wy nie macie bladego pojęcia, jak by wyglądał Wasz własny samochód, przy takiej serii dwóch uderzeń.

Sens ma porównanie aut, jak wyglądają po uderzeniu w tych samych warunkach (EURO NCAP) - wówczas byłby sens dywagowania na forum i strojenia z siebie sexperta.

To jest BAIC 5? - to nie ma testu w EuroNCAP. Swoją drogą auto bez pełnej homologacji EU (z tego co wypisał mi google), więc i tak bym odradzał zakup tego modelu.

BAIC 5 - przetestowany w chińskim NCAP, ale nie EU:

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

Ale mnie bawi ten wątek. Przyszły osoby, które nawet nie wiedzą jak podstawowe podzespoły są zbudowane w samochodach, a wymądrzają się jak jest zbudowana karoseria i zawieszenie w chińczyku :E

Ale chińczyk musi być inaczej zbudowany i to źle zbudowany, na pewno! :E

A do tego nagle odkrycie, że po lekkim puknięciu może być strata całkowita? Że zawieszenie może być wyrwane? Widać na ile interesujecie się motoryzacją, jeśli to dla was nowość i szok :E

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Ale mnie bawi ten wątek. Przyszły osoby, które nawet nie wiedzą jak podstawowe podzespoły są zbudowane w samochodach, a wymądrzają się jak jest zbudowana karoseria i zawieszenie w chińczyku :E

Ale te osoby widziały niejedne auto w podobnych okolicznościach. 

Cytat

Przyszły osoby

"Eksperta" miło posłuchać.:rotfl2:

Opublikowano
2 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

Tak tak auto uderzone przez autobus z przodu na ukos przyśpiesza %-)

Taka sama ekspertyza jak kolegi co to oznajmił że w tym aucie nie ma wózka i to bajki :cool:

Ja pisałem że wyrwało zawias, ty pisałeś że wózek wyrwało, jak już coś tam jest to rama pomocnicza, do tego koło od strony w którą uderzył w autobus jest prosto, po filmiku który wrzuciłeś należy wnioskować że wyrwało właśnie ten wahacz mocowany do karoserii. 

Opublikowano

Geely wprowadza silnik benzynowy o sprawności cieplnej ponad 48% (rekord Guinnessa) i zaawansowane sterowanie układem hybrydowym, co sumarycznie umożliwiło znaczne ograniczenie zużycia paliwa:

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/geely-prezentuje-nowy-naped-hybrydowy-ma-rekordowo-niskie-spalanie/yh18mf0

(info z kwietnia 2026, ale jakoś w tym temacie nie przypominam sobie by było wspominane)

Opublikowano
19 minut temu, bleidd napisał(a):

Jeśli to ma wyglądać tak jak ich konie mechaniczne, że chińskie auta mające 400 KM jeżdżą i mają osiągi jak europejskie 250 KM to raczej nie ma powodów do zachwytu

Podaj przykład auta chińskiego o mocy 400 KM, które przyśpiesza 0-100 tak samo jak auto europejskie o tej samej masie, ale o mocy 250 KM.

Opublikowano
5 minut temu, Kyle napisał(a):

Podaj przykład auta chińskiego o mocy 400 KM, które przyśpiesza 0-100 tak samo jak auto europejskie o tej samej masie, ale o mocy 250 KM.

SL500

41 minut temu, Kyle napisał(a):

sprawności cieplnej ponad 48% (

a potem kończy się magia tabelek i zaczyna autostrada i 8-10l + wycie pod maską 

Opublikowano
9 minut temu, Kyle napisał(a):

2 minuty temu, 8V32 PcLab napisał(a):

SL500

Co to za chińczyk? Poza tym, jak myślisz logicznie, to musisz podać model auta chińskiego (o mocy 400 koni) i model auta europejskiego (o tej samej masie i mocy 250 koni, które przyśpiesza tak samo).

@ITHardwareGPT czy są takie auta? Bo koledzy widzę mają problem z logicznym myśleniem.

Opublikowano
3 minuty temu, 8V32 PcLab napisał(a):

SL500

a potem kończy się magia tabelek i zaczyna autostrada i 8-10l + wycie pod maską 

Który sl500 ma tylko 250 kucyków ?

Samo porównanie V8 do chińskiej hybrydy równie eksperckie jak poprzednie ekspertyzy

Opublikowano (edytowane)

Jaecoo 8 masa 2.2t 428 KM przyspieszenie 5.8s

Audi Q5 2.0t 272 KM przyspieszenie 5.7s

Q5 PHEV 2.1t 367 KM przyspieszenie 5.1s

XC60 T8 2.15t 406 KM 4.9s

MG HS Hybrid+ 1.65t 224 KM przyspieszenie 7.9s 

Tiguan 1.7t 204 KM przyspieszenie 7.1s

MG Zs Hybrid 1.4t 197 KM 8.7s

CH-R 1.5t 197 KM 8.1s

Formentor 1.4t 204 KM 6.7s

Praktycznie nigdy chińskie auta nie mają osiagow takich jakie sugeruje ich moc na papierze

Dużo recenzentów zwraca uwagę w swoich testach, że nie czuć tej dużej mocy w chińskich autach (przykłady tego w tym temacie już były), no i mierzenie pojemności bagażnika do sufitu a nie rolety żeby w katalogu cyferki też ładniejsze były 

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 2