Skocz do zawartości

Auto za ok 30 tysięcy - co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, w ostatnim poście o aucie do 75 tys była spora dyskusja, więc teraz ja się pokuszę o zadanie pytania.

Szukam autka do około 30 tys zł dla siostry żony. Budżet nie jest wielki, ale dziewczyna młoda i to będzie jej pierwsze auto więc nie ma co szaleć. Jakiś tam zapas ~ 2-3 tys pewnie zostawiamy na dopieszczenie autka po zakupie.

Zależy jej na automacie, o ile to możliwe w tej kasie. Poza tym z jej strony brak większych wymagań, nie musi być czerwony ;)

Autko będzie robić głównie trasy po 10-15 km, ale tak co 2 miesiące pewnie będzie śmigać autostradami / s-ką po 300-400 km, więc raczej fajnie jakby było to coś większego niż jakiś Hyundai i10 (wielkość i20 / Kia Rio już będzie oki). 

Raczej preferujemy coś nieco nowszego, taniego w eksploatacji. Jakieś starsze auta z dużymi przebiegami wolałbym odpuścić, bo to wiadomo, studnia bez dna.

Co polecicie? Przyznam, że słabo się orientuję w takim budżecie, więc wolę zasięgnąć porady :thumbup:

Opublikowano (edytowane)

No, i każdy z nich to wsad 2-3k PLN i nic poza tym na lata ;)

Pomyślałbym o czymś takim. 

https://www.pepper.pl/promocje/wynajem-dlugoterminowy-citroen-ec3-fiat-grande-panda-opel-frontera-czy-jeep-avenger-nawet-za-5-zl-na-miesiac-z-dofinansowaniem-naszeauto-1049267

Tego typu oferty są dosyć często przez program nasze auto. 

Edytowane przez Petru23
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)

Petru, ogarnij się i przestań Petrować.

Piszesz o rozwiązaniu na lata i podajesz wynajem na 25 miesięcy :lol2:

Serio, Twoje rady są tak z dupy, że nie możesz się dziwić drwinom z nich.

To, że Kugi nie zaproponowałeś w tym budżecie to jakiś cud.

P.S.

w dodatku aut prawie już nie ma, wszystko niemal na na 2-3 miesiące czekania.

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 6
Opublikowano (edytowane)

Aż se rozwinąłem jego odpowiedź, nie zawiodłem się xD  a Wy się pytacie, za co go do Gangu Ignoraków dołączyłem :E 

14 minut temu, GordonLameman napisał(a):

P.S.

w dodatku aut prawie już nie ma, wszystko niemal na na 2-3 miesiące czekania.

a zwrot dotacji to jakiś chory okres, niekiedy ponad pół roku :E 

Edytowane przez Katystopej
  • Upvote 3
Opublikowano
6 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Aż se rozwinąłem jego odpowiedź, nie zawiodłem się xD  a Wy się pytacie, za co go do Gangu Ignoraków dołączyłem :E 

a zwrot dotacji to jakiś chory okres, niekiedy ponad pół roku :E 

Czyli najpierw wpłacasz zaliczkę do dealera/dostawcy i czekasz 3 miesiące. Później czekasz pół roku na zwrot dotacji. Czyli 9 miesięcy jesteś bez kasy na auto, które nigdy nie będzie Twoje. Deal roku. Ale "dotacja" no i "za darmo" to Polak się cieszy i bierze :E 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 24.11.2025 o 13:09, KiloKush napisał(a):

Czyli najpierw wpłacasz zaliczkę do dealera/dostawcy i czekasz 3 miesiące. ...

tak tylko zapytam, kiedy ostatnio kupowales nowe auto z salonu? szczegolnie w konfiguracji w jakiej je sobie "wymarzyles" :E

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, SuLac0 napisał(a):

tak tylko zapytam, kiedy ostatnio kupowales nowe auto z salonu? szczegolnie w konfiguracji w jakiej je sobie "wymarzyles" :E

Nie kupiłem nigdy. Zawsze jak miałem kasę na auto nowe z salonu kupowałem mieszkanie. Teraz mam parę mieszkań na wynajem i zamiast auta za 120 000 zł, które teraz by kosztowało 50 000 zł mam mieszkania warte 380 000 zł każde. A jedno wymieniłem z dopłatą na dom. No ale wiem, że dla Polaka symbolem bogactwa jest BMW w najmie za 3000 zł z wykupem na 70% wartości auta, którego i tak nie zamierza zapłacić  :) 

Ale co to ma do tematu auta za 30 000 zł? Wiem, że u delaera na auto pod zamówienie czeka się długo. Ale jak ktoś szuka auta za 30 000 zł to raczej nie interesują go nowe auta od dealera ani najmy gdzie po 3 latach znów ma problem typu auto za 30 000 zł, a drugiej dopłaty już nie dostanie.

Cały ten program NaszeAuto służy tylko temu żeby dealer mógł sprzedać auto za 130 000 zł chociaż ma problem ze sprzedażą go za 90 000 zł.

https://www.otomoto.pl/osobowe/citroen/c3?search[filter_enum_fuel_type]=electric&search[order]=filter_float_price%3Aasc

• Upvote 1
Opublikowano

To co wyżej + szukać toledo.

Zadziwiająco duże auto (pomiędzy Ibiza a Leonem), dobrze wyposażone, roczniki od 2016 mają poprawione silniki na pasku i DSG nowej generacji.

Ewentualnie można próbować posłuchać wcześniejszych postów i zamiast wydać pieniądze raz i zapłacić cashem to można wbić się w długi na własne życzenie.

Mega jest ta pralnia mózgów i że zadziałała.

Uzbierać 30-50k tylko po to by móc wbić się w dług 50-100k na kilka lat w ratach i ostatecznie nie byc właścicielem pojazdu xD

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Aż mi się przypomnial Opel znajomego: kupil dwa lata temu córce Astrę J 1.7CDTI (130) z 2013. Zachwyceni autem. Ja ostrzegalem :-)

Od zakupu wymienili: sprzęglo z dwumasą (obecnie od 2600 - wtedy bodajże 2300), 4x świeca z czujnikiem (placil 4x850zl - obecnie w okolicy 400/szt); ostatnio czujnik na pompie - jako, że Denso to ponad 700.  No i oczywiście robocizna do tego.  Jak na auto do jazdy 5-7k km rocznie to wydaje mi się, że zwykle 1.6 benzyna byloby lepszym wyborem...

Edytowane przez bergercs
Opublikowano

@KiloKush ale wlasnie o to chodzi, aby nie kupowac i miec nowe :) kupujac uzywane za 30k to loteria i moze sie okazac, ze koszty poniesione na utrzymanie tego auta przez 25mies, przewyzsza wszystkie koszty+abo za nowego, gdzie masz pewnosc, ze przez te 25m nic kosztowo cie nie zaskoczy. a po 25 mies masz nadal te 30k (-vat), a nie jeszcze starsze auto i wiekszy problem  :E  wiec jak daja/dawali i BEV nie jest mi straszne, to jest to imo mimo wszsytko calkiem dobra opcja, aby miec nowe auto. 

Opublikowano
6 minut temu, SuLac0 napisał(a):

moze sie okazac, ze koszty poniesione na utrzymanie tego auta przez 25mies, przewyzsza wszystkie koszty+abo za nowego

Mhm tak jasne, na pewno. Chyba wymieniając słupek dwukrotnie. 

Nie masz szans że auto za 30k przekroczy koszt ponad 100k. Nie wiem jaki złom byś musiał kupić. 

Opublikowano (edytowane)

@galakty "przewyzsza wszystkie koszty+abo za nowego" czyt. abo 100zl *25 mis = 2500 + vat z naszEauto - 6 tys. 8500pln. jak "dobrze" trafisz to bedzie tylko poczatek wydatkow na uzywane auto "za 30k" przez 25mies...

5 minut temu, bergercs napisał(a):

A jak za 25 miesięcy nie będzie dalej najmów to ma wspomnienia po samochodzie i kasie wlożonej w najem....

kasa wylozna na dotacje, wraca (-vat) . ponosisz tylko koszt wynajmu . w przypadku starego, wydajesz kase, ponosisz koszty, zostajesz ze starym autem..oczywisce, kazdy wybiera sam. ja nie musze miec auta "na wlasnosc" 

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano
3 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

"przewyzsza wszystkie koszty+abo za nowego" czyt. abo 100zl *25 mis = 2500 + vat z naszEauto - 6 tys. 8500pln. jak "dobrze" trafisz to bedzie tylko poczatek wydatkow na uzywane auto "za 30k" przez 25mies...

Aha Ty gadasz o dofinansowaniu na elektryka, dobra proszę nie odpisuj mi już xD