Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tą sauną to też różnie bywa, ja mam na 4 piętrze ostatnim w swoim bloku. Nie jest źle, mieszkanie na przestrzał bo mogę otworzyć żeby wiało zachodu na wschód albo odrwrotnie ;) U znajomych na drugim piętrze bywa gorzej ale to co mi pomoga to jest duża wysokosc pomieszczeń 290cm. Klimę mam bo spodziewałem się sauny ale pracuje dużo rzadziej niż zakładałem.

Wracając do głównego wątku WP był mimo wszystko unikał. Jak się jie spieszy to nowe i stan deweloperski a jak zależy na czasie szukać ma wtórnym ale w nowszym budownictwie.

Opublikowano
3 godziny temu, Zas napisał(a):

Tylko źe w dwa lata to się można na dziurę w ziemi doczekać, w takiej sytuacji zakup na wtórnym praktycznie tarci sens... :(

No a z innej beczki - mieszkanie na ostatnim piętrze. W WP raczej odpada, prawda? Ale w nowym budownictwie chyba powinno być OK (lepsza izolcjs, instalacje)? 

No i w niektórych inwestycjach pojawia się ogrzewanie podłogowe... Czy to naprawdę zdaje egzamin i jest tańsze jeśli ktoś lubi ciepło? Jak z wilgocią, suszeniem prania itp? 

Czekanie 2 lata to jest dla kogoś kto obecnie nie płaci wynajmu. 

Ja bym chciał ostatnie (brak sąsiadów u góry) - zakładasz klimatyzację i tyle. 

Podłogówka mega, ciepłe podłogi i więcej miejsca pod oknami (jak masz grzejnik to wstawienie kanapy zaburza obieg powietrza itp). Wilgoć to ma znaczenie od wentylacji. 

Godzinę temu, gotrunks napisał(a):

Z tą sauną to też różnie bywa, ja mam na 4 piętrze ostatnim w swoim bloku. Nie jest źle, mieszkanie na przestrzał bo mogę otworzyć żeby wiało zachodu na wschód albo odrwrotnie

O to to. Lepsze ostatnie i przewietrzyć niż drugie i mieć okna z jednej strony. Przerabiałem obydwa układy, w tym drugim nie dało się żyć latem... 

Opublikowano (edytowane)

No dobra, mega bo ciepłe podłogi i brak zmarnowanego miejsca pod oknem (a często na ścianie obok, jak wysokie okna) - ale jak to jest z efektywnością? Da się naprawdę dobrze dogrzać pomieszczenie? Wszystkie meble na nóżkach? Oszczędnie z dywanami? Ma ktoś porównanie kosztów z tradycyjnymi grzejnikami (jasne, może być trudno, gdy tradycyjne były w WP - pewnie mimo termomodernizacji gorsza izolacja)? Ponoć duża bezwładność... Ogólnie żeby się nie okazało, że albo musi to grać 24/7 i koszty kosmiczne mimo niższej temp. wody w instalacji, albo że trzeba się farelką dogrzewać.

Ja lubię ciepło... chociaż nie saunę. 

Tylko ponoć w tych nowych lepsza izolacja stropodachów? W klimę wolałbym się nie pchać, chociaż koszt to jest teraz faktycznie niewielki, a przy małym mieszkaniu to taka jednostka w jednym pokoju ma nawet większy sens. Ale ta sauna w sumie aż tak mnie nie martwi, zwłaszcza jeśli kolejne lata będą tak "ciepłe" jak tegoroczne. 

Wtórny i względnie nowe... no tu jest, jak pisałem, problem z budżetem, bo ludzie wystawiają po 14k za m2, choć kupowali po 5-6k. A to już kompletnie nie na moją kieszeń, chyba, że jakaś kawalerka, tylko że zwykle te mieszkania i tak są do luftu urządzone (wszystko w bieli, bo uniwersalne itp., często wanna zamiast kabiny, bo było tak najprościej vel zgodnie z projektem dewelopera... pewnie, że takie gotowe za 11-12k za m2, które by się podobało, to byłoby najlepiej ustrzelić) :/ 

Swoją drogą co myślicie o "nowych 20-letnich"? Czasem widzę coś takiego, taki miks PRL-u ze współczesnością. Tradycyjne okna i grzejniki, ale układ czasem lepszy (łazienki to chyba największe o dziwo z tego właśnie okresu) - tylko nie wiem, jak ogólnie wtedy budowano, czy to już miało coś wspólnego z jakością (nie że teraz zawsze ma, jedne apartamentowce u mnie w mieście się dosłownie sypią, na parterze spękania po 0,5 cm :E)? W sumie niewiele takich ofert widzę, a jak są, to albo metraż za duży, albo parter... no ale pod uwagę można brać...

Ach, no i nie tylko pieniądze są czasem powodem, że nie można czekać. Czasem człowiek już musi, inaczej się udusi... 

No ale ogólnie to widzę, że przynajmniej w teorii myślę o zakupie tak samo, jak przeciętny Polak (z forum IT... może to jednak problem?).

Muszę po prostu drastycznie ograniczyć wymagania i z części tych rozsądnych zrezygnować, pytanie tylko, z których... bo przecież i układ, i stan mieszkania, i lokalizacja, i brak uciążliwego sąsiedztwa wydają się tak samo istotne... Chyba trzeba rzucać kostką. 

Edytowane przez Zas
Opublikowano

ogrzewanie podłogowe jest efektywniejsze bo to rury na podłodze po całej powierzchni. 
Podłoga jest jednym wielkim grzejnikiem i wtedy idzie mniej prądu na ogrzanie wody bo potrzebujesz niższych temperatur. Przyjmuje się że ogrzewanie podłogowe 35 stopni a grzejniki 50 stopni. Duża różnica.

Z minusów wyższe koszty zrobienia takiego ogrzewania. Nie do starych bloków, budynków bo to bez sensu.

Uważać przy przeróbkach w podłodze żeby rur nie uszkodzić, na podłogę materiał który nie jest izolatorem czyli jakieś panele winylowe lub zwykłe cieńsze.
Grube panele czy deska są dobrymi izolatorami będą większe straty na cieple.

Opublikowano
2 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Jest w ogóle sens istnienia tematu równoległego do "zakup mieszkania od dewelopera"?

No wiesz, rozważam w sumie nie tylko takie od dewelopera, więc nie chciałem robić bałaganu. 

36 minut temu, Dimazz napisał(a):

na podłogę materiał który nie jest izolatorem czyli jakieś panele winylowe lub zwykłe cieńsze.
Grube panele czy deska są dobrymi izolatorami będą większe straty na cieple.

O widzisz, tylko winylowe? To chyba niefajnie. 

Co do powierzchni - no niby tutaj racja, 40 m2 podłogi to nie to samo co sumarycznie pewnie ze 2-3 m2 grzejników :) 

Na jedno takie mieszkanie z podłogówką musiałbym czekać rok, do tego metraż tylko 35 m2 i jak dla mnie już wysoka cena (12k za m2), ale można by z tego przynajmniej zrobić niezły "apartament-studio" z ciemnym kątem na PC :E i ładnie przesłoniętym łóżkiem... No i przy podłogówce może faktycznie byłby mniejszy problem z dogrzaniem takiego jednego dużego pomieszczenia...  Do tego świetna lokalizacja.

Ale to raczej opcja ostateczna, więc na razie ją odkładam.