wallec 1 801 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 26 minut temu, GordonLameman napisał(a): Ogólnie kupno z używki z założeniem “nie będę musiał nic robić i nie patrzę na ceny części” to coś - moim zdaniem - bardzo nie rozsądnego. Prędzej czy później coś się wydarzy - warto wiedzieć ile może kosztować. Troche jestem zaskoczony że jeszcze nie padła propozycja 2.0. tDI - mnie się świetnie nim jeździło Tak się powinno kupować używane samochody. Dałem rozpiskę, jeżeli używane auto w momencie oględzin wykazuje jakiekolwiek objawy zużycia to się go nie kupuje. Auto ma się zachowywać i poza eksploatacyjnymi wizualnymi uszczerbkami jak odpryski od kamyków ma być jak nowe. Kwestia perspektywy, podejścia i szacunku do własnych pieniędzy. @bergercs dalej wypisuje litanie i częściach zamiennych (nawet nie wiedziałem że mam DPF i EGR xD) a tymczasem, w praktyce jak na zdjęciu. 4.4l w korkach w Kato, 199k, zero awarii, tylko płyn do spryskiwaczy muszę dolać miłego dnia :-)
huudyy 3 445 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 7 minut temu, wallec napisał(a): wykazuje jakiekolwiek objawy zużycia to się go nie kupuje chciałbym zobaczyć, jak sprawdzasz poziom zużycia turbiny, dwumasy albo wtrysków 2
Krzysiak 3 244 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 8 minut temu, wallec napisał(a): Dałem rozpiskę, jeżeli używane auto w momencie oględzin wykazuje jakiekolwiek objawy zużycia to się go nie kupuje. Ale wiesz, że tego się nie da sprawdzić? Prawda, że wiesz? 1
galakty 5 169 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 46 minut temu, GordonLameman napisał(a): Ogólnie kupno z używki z założeniem “nie będę musiał nic robić i nie patrzę na ceny części” to coś - moim zdaniem - bardzo nie rozsądnego. Prędzej czy później coś się wydarzy - warto wiedzieć ile może kosztować. Tylko nie świece czy filtry jak niektórzy sprawdzają... 1
Krzysiak 3 244 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 18 minut temu, wallec napisał(a): @bergercs dalej wypisuje litanie i częściach zamiennych (nawet nie wiedziałem że mam DPF i EGR xD) a tymczasem, w praktyce jak na zdjęciu. Bo on jest świadomy tego, że prędzej czy później się to może wysypać. Stąd warto jest znać ceny "typowych" części, które mogą (nie muszą) się zepsuć podczas naszego użytkowania pojazdu. 1
wallec 1 801 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 9 minut temu, Krzysiak napisał(a): Ale wiesz, że tego się nie da sprawdzić? Prawda, że wiesz? No nie da, dlatego jak nie wykazuje objawów zużycia podczas oględzin to kupujesz auto i używasz. Jak przyjdzie czas wymiany, to wymieniasz i jeździsz dalej. Przecież to nie jest tak że jak kupisz auto, to nagle przestajesz zarabiać pieniądze, tracisz rozum, nie odkładasz sobie na ewentualną naprawę i jak cokolwiek trzeba zrobić to jesteś uziemiony :-) Podałem przykład samochodu i podejścia zakupu z perspektywy "ma się nie psuć" vs perspektywa "ogranicze wybór tylko do tego co ma tanie części". Trzeba dobrze kupić cokolwiek i wszystko będzie bezawaryjne. Jak o auto się dba to jest jak nowe, cały czas. Jak weźmiesz nową kuge w najem długoterminowy i będziesz nią jeździć od 0km do 100000km i będziesz o nią dbał, pilnował wymian to z przebiegiem 1000000km będzie działać i wyglądać dokładnie tak samo jak w dniu zakupu. 1
huudyy 3 445 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 (edytowane) 2 minuty temu, wallec napisał(a): Trzeba dobrze kupić cokolwiek i wszystko będzie bezawaryjne. XDDDDDDDDDDDDDDDD Edytowane 1 Grudnia 2025 przez huudyy 1
Qrdello 1 255 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Bym popolemizował co do tutejszych niektórych założeń, szczególnie na polskim rynku furmanek z drugich- albo i dziesiątych łapek, no ale w sumie wyjmę popcorn i poczytam dalej dobrze to się rozkręca :> 1 1
Krzysiak 3 244 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 4 minuty temu, wallec napisał(a): Trzeba dobrze kupić cokolwiek i wszystko będzie bezawaryjne. Jeśli cokolwiek to polecam zakup niedaleko szukając (bo w koncernie z którego mam samochody) 1.2PT czy 1.6THP 1
galakty 5 169 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 8 minut temu, Qrdello napisał(a): Bym popolemizował co do tutejszych niektórych założeń, szczególnie na polskim rynku furmanek z drugich- albo i dziesiątych łapek, no ale w sumie wyjmę popcorn i poczytam dalej dobrze to się rozkręca :> Ale tu nie ma o czym dyskutować, tylko dodać do ignorowanych... Przecież to już o trolling zahacza. 3
Gość Petru23 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Przeczycie swoim własnym słowom z innego wątku odnosnie ryzyka zakupu używanego samochodu. Oczywiście na potrzeby zbędnej dyskusji. Rok starszy niż z założenia ale... Duży SUV, nie głupi diesel 2.0 Fiat Freemomt Link oczywiście poglądowy https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/fiat-freemont-ID6HLTSs.html To w końcu na czym stanelo? Co wskazaliscie jako jedyny słuszny wybór?
GordonLameman 10 200 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 (edytowane) . Edytowane 25 Czerwca przez GordonLameman 2
Tornado3 412 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Godzinę temu, huudyy napisał(a): chciałbym zobaczyć, jak sprawdzasz poziom zużycia turbiny, dwumasy albo wtrysków W vagu można sprawdzić np korekcję wtrysków (TDi) Nie jest to co prawda super miarodajne ale jakiś pogląd daje.
Krzysiak 3 244 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 26 minut temu, Petru23 napisał(a): Przeczycie swoim własnym słowom z innego wątku odnosnie ryzyka zakupu używanego samochodu. Oczywiście na potrzeby zbędnej dyskusji. Nikt niczemu tu nie przeczy Przy zakupie zwłaszcza używki lepiej brać auto do którego części są tanie, to że są tanie nie oznacza wcale iż jest awaryjne jak to nam chce wmówić @wallec Tylko o to w dyskusji z nim chodzi Tu wcale nie chodzi oto, że ono się musi zepsuć...ono się może zepsuć, zresztą jak i nowe, tyle że przy używanym gwarancji nima Tu już pomijam radę o braniu czegokolwiek, bo to już totalna bzdura z jego strony
SuLac0 695 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 5 minut temu, Krzysiak napisał(a): Tu wcale nie chodzi oto, że ono się musi zepsuć...ono się może zepsuć, zresztą jak i nowe, tyle że przy używanym gwarancji nima z ta gwanacja na uzywane, to tak nie do konca. zawsze warto sprawdzic konkretny przypadek.
jarux 255 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Chciałbym tylko zauważyć, że nowe też nie daje 100% pewności bezawaryjności. W przeciwnym wypadku gwarancja byłaby zbędna. 3
Qrdello 1 255 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 To najczęściej nie gwarancja a ubezpieczenie, i nie na całe auto jak typowa gwara czy rękojmia - tylko na wskazane w warunkach nieeksplatacyjne graty i to też do pewnego limitu $$$ Car guarantee w renault ma np. limit, uwaga, na 6k przy wymianie silnika
huudyy 3 445 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 14 minut temu, Tornado3 napisał(a): W vagu można sprawdzić np korekcję wtrysków (TDi) Nie jest to co prawda super miarodajne ale jakiś pogląd daje. A co z dwumasą, egr czy turbo? No i my nie mówimy tu o silniku vw.
GordonLameman 10 200 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 1 minutę temu, huudyy napisał(a): A co z dwumasą, egr czy turbo? No i my nie mówimy tu o silniku vw. to w CEPiKu
galakty 5 169 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 3 minuty temu, huudyy napisał(a): A co z dwumasą, egr czy turbo? No i my nie mówimy tu o silniku vw. Elementy eksploatacyjne które się wymienia. Wliczasz w koszty użytkowania auta i tyle. Rozumiem UPG dyskutować, ale to co wymieniłeś to normalne rzeczy które się zużywają. 1
Gret 1 023 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 3 minuty temu, bergercs napisał(a): Przy Renew Gold w Renault Polska masz pelną gwarancję 5 lat/80tys km na używki. No chyba nie
Gret 1 023 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Teraz, bergercs napisał(a): Dobra, do wieku 5 lat i przebiegu 80 tys. Ale to też dostajesz 12 lub 24 miesiące gwarancji, jaki limit to nie wiem.
huudyy 3 445 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 16 minut temu, galakty napisał(a): Elementy eksploatacyjne które się wymienia. Wliczasz w koszty użytkowania auta i tyle. Rozumiem UPG dyskutować, ale to co wymieniłeś to normalne rzeczy które się zużywają. czytałeś post Berga, ile te części w tej Hondzie kosztują? Ja zrobiłem turbo i kapitalkę za 4k, on za tą kasę ledwo EGR ogarnie XD Polecanie auta za 50k, gdzie koszt napraw może przekroczyć 10-20% wartości jest delikatnie mówiąc durne. 1
galakty 5 169 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 (edytowane) 1 minutę temu, huudyy napisał(a): czytałeś post Berga, ile te części w tej Hondzie kosztują? Ja zrobiłem turbo i kapitalkę za 4k, on za tą kasę ledwo EGR ogarnie XD Polecanie auta za 50k, gdzie koszt napraw może przekroczyć 10-20% wartości jest delikatnie mówiąc durne. Za duży spam, myślałem że się odnosiłeś po prostu do każdego silnika. Ja już swoje napisałem i odpadłem, miał dobre typy na początku, a potem się zaczęło... Cały czas optuję za CRDi, a nie jakieś wynalazki których nie ma części albo mechanicy ręce rozkładają. Edytowane 1 Grudnia 2025 przez galakty
Rekomendowane odpowiedzi