Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To niezły badziew, miałem Ceeda z 2007 225kkm przebiegu i oryginał wtryski, turbo, egr :E Dzisiaj diesel to same kłopoty, a i benzynę trzeba dobrze dobrać. Od kiedy są bezpośrednie wtryski to i paliwo w oleju zaczęło się dostawać :/ 

Kiedyś to można bylo przeboleć bolączki jak się miało fajne R5, V6, V8. Dzisiaj? Dostaniesz 1.4 Turbo bez dźwięku i emocji i płać za serwis. To już serio człowiek zacznie myśleć nad elektrykiem. 

Opublikowano
4 godziny temu, galakty napisał(a):

Focusy w dieslu zawsze były tanie, ja od kiedy przestali pakować silniki PSA to ich unikam. Chciałem kupić, ale poczytałem i nie, nie chcę. Tym bardziej z przebiegiem dobijającym do 200kkm. 

Zresztą... Układ AdBlue, ropa w oleju, dajcie spokój. Branie diesla dzisiaj to świadome pakowanie się w kłopoty, ale wiadomo - kupi się taniej. 

Dlatego brałem bez adblue. Na grupie robią te 1.5 ecoblue 250k spokojnie. Rozciągający się łańcuch rozrządu czy DPF wymagający regularnego wypalania to nie jest tragedia jak na dzisiejsze silniki.

4 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Mam w firmie 4 Rangery z ich 2.0, o najstarszym 5 latku który ma 180kkm mógłbym epopeje napisać, same wtryski były 2 razy na gwarancji wymieniane :E 

Jeszcze mi powiedz czy one śmigają po niemieckich autostradach tymi pickupaki :E ?

3 godziny temu, galakty napisał(a):

To niezły badziew, miałem Ceeda z 2007 225kkm przebiegu i oryginał wtryski, turbo, egr :E Dzisiaj diesel to same kłopoty, a i benzynę trzeba dobrze dobrać. Od kiedy są bezpośrednie wtryski to i paliwo w oleju zaczęło się dostawać :/ 

Kiedyś to można bylo przeboleć bolączki jak się miało fajne R5, V6, V8. Dzisiaj? Dostaniesz 1.4 Turbo bez dźwięku i emocji i płać za serwis. To już serio człowiek zacznie myśleć nad elektrykiem. 

To jest patologia dzisiejszych czasów. 1.4-1.6T z automatem często dwu sprzętowym kosztuje więcej w utrzymaniu niż kiedyś Saab 2.8T w manualu będący drogim autem.

Opublikowano
35 minut temu, KiloKush napisał(a):

Dlatego brałem bez adblue. Na grupie robią te 1.5 ecoblue 250k spokojnie. Rozciągający się łańcuch rozrządu czy DPF wymagający regularnego wypalania to nie jest tragedia jak na dzisiejsze silniki.

EcoBlue bez AdBlue? :E 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Nie, po naszych polskich budowach kolei :E

Tam w ogóle jest więcej mocy wyciskane niż w Focusie ST. No i 2.0 przy 2.2 tonach z 4x4, no niezły mieli pomysł ale pewnie są dziś jeszcze bardziej absurdalne silniki w Picku upach.

11 godzin temu, galakty napisał(a):

EcoBlue bez AdBlue? :E 

Tak. Krystalizacja się adblue to problem. Kolejna rzecz do psucia się w nowych autach.

4 godziny temu, trepek napisał(a):

Z początku produkcji.

Dokładnie.

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano
22 minuty temu, trepek napisał(a):

Kugę i Pumę dalej można kupić.

Pumę to można pominąć, a nie kupić :E 

3 minuty temu, KiloKush napisał(a):

I Francuzy i Chinole :E

Francuzy? Praktycznie już tego nie ma (mówię o nowych autach). Chinole owszem. 

Opublikowano
9 minut temu, galakty napisał(a):

Pumę to można pominąć, a nie kupić :E 

Francuzy? Praktycznie już tego nie ma (mówię o nowych autach). Chinole owszem. 

Nie no nie przesadzajmy Renault ma dużo nowych modeli. Citroen za to wszędzie pcha pureshita ale znajdują się na to chętni. Ogólnie cała ta ekologia skończyła się tak jak każdy to przepowiadał. Jednorazówki na piureshit i Chinole które kto wie czy dożyją 10 lat. I cała masa hubryd do których nie wiadomo czy za 10 lat dostaniesz baterie...

Opublikowano
2 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Citroen za to wszędzie pcha pureshita ale znajdują się na to chętni

Citro ma bardzo dobre finansowanie dla klienta indywidualnego, siostra kupiła C3 w 21r, w zeszłym roku sprzedała w kilka godzin, auto z przebiegiem 26kkm i kupiła C4, znowu pojeździ 3-4 lata i kupi kolejne. Przy takim przebiegu i corocznej wymianie oleju te silniki są bezawaryjne :E 

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

W ogóle szkoda że Ford praktycznie zniknął z naszego rynku, ale na własne życzenie...

Ale że jak zniknął?

Jest bronco, Kuga, puma, Explorer, mustang emach, Capri. Do tego dochodzą dostawcze.

Opublikowano
13 minut temu, KiloKush napisał(a):

Nie no nie przesadzajmy Renault ma dużo nowych modeli. Citroen za to wszędzie pcha pureshita ale znajdują się na to chętni. Ogólnie cała ta ekologia skończyła się tak jak każdy to przepowiadał. Jednorazówki na piureshit i Chinole które kto wie czy dożyją 10 lat. I cała masa hubryd do których nie wiadomo czy za 10 lat dostaniesz baterie...

Ale ja mówię o tym co jeździ na ulicach, a nie stoi w salonie.

3 minuty temu, Petru23 napisał(a):

Ale że jak zniknął?

Jest bronco, Kuga, puma, Explorer, mustang emach, Capri. Do tego dochodzą dostawcze.

Ooooo tyle tego jeździ na drogach? Kolejny xD 

Ford nie ma obecnie godnych polecenia silników, ani cen czy finansowania i praktycznie tego już nie ma na drogach. I mówię o kilkulatkach a nie starszych. 

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, galakty napisał(a):

Ale ja mówię o tym co jeździ na ulicach, a nie stoi w salonie.

Ooooo tyle tego jeździ na drogach? Kolejny xD 

Ford nie ma obecnie godnych polecenia silników, ani cen czy finansowania i praktycznie tego już nie ma na drogach. I mówię o kilkulatkach a nie starszych. 

A która marka ma godne polecenia silniki czy finansowanie? I fordów kilkuletnich na drogach nie ma? Chyba żartujesz...

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
47 minut temu, trepek napisał(a):

Ale jest. I co najważniejsze - ten 2.5 jest na wtrysku pośrednim!

Ciekawe jak długo... Nawet Toyota przechodzi na bezpośredni. 

Teraz, Petru23 napisał(a):

A która marka ma godne polecenia silniki czy finansowanie? I fordów na drogach nie ma? Chyba żartujesz...

Toyoty, Mazdy, nawet Francuzi z TCe są lepsi. 

Finansowanie wiele marek ma spoko, często 103-105% czy 50/50, 3x33%. 

Nowych Fordów? Rzadko widuję, same koreańskie, chinole, Skody, VW. 

Opublikowano (edytowane)

Zacznij jeździć fordem to tylko takie będziesz widywać ;)

Poza tym zestawienia czy tam rankingi popularności np SUV mówią co innego (ford ma tam dwa modele, pume i kuge własnej)

@ITHardwareGPT bo nie chce mi się szukać z telefonu, masz wgląd w rankingi sprzedaży aut w Europie i w Polsce dot. Popularności SUV dla segmentu Kuga i Puma? I jak Kuga i Puma wypadają na tle konkurencji? Jak one się plasują wśród innych marek i modeli?

Edytowane przez Petru23