Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

image.thumb.png.dba5eea53d42d12e1a5f728b55f6ff8d.png

Tak odnośnie początku: w niektórych modelach spalinowych widziałem, że też można odpalić zdalnie grzanie/silnik, by przed wejściem już było ciepło.

ps. a riposta :puchar:

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kyle napisał(a):

Tak odnośnie początku: w niektórych modelach spalinowych widziałem, że też można odpalić zdalnie grzanie/silnik, by przed wejściem już było ciepło.

Fordy w automacie można odpalić zdalnie. Apka pozwala na sporo. Ogrzewanie przedniej szyby też ktoś wcześniej wymyślił tak tak samo jak dogrzewanie obiegu powietrza.

636cf507085bd_o_medium.jpg

Edytowane przez Petru23
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Identycznie w rowie leżało auto, z którym moje byłe auto służbowe miało kontakt blacha - blacha.

Tak. To było też BMW :E 

Polizei stwierdziła, żeby właściciel poszedł do rolnika obok i wyciągnął to auto traktorem z turem. Tak też zrobił 8:E

Edytowane przez marko
  • Haha 2
Opublikowano
W dniu 11.12.2025 o 16:36, Kyle napisał(a):

Grzyb to dziwny gość :D 5 lat jeździłem Superbem z fabrycznym webasto. Super sprawa zarówno w dieslu, pb czy elektryku. On to pisze jakby świat na nowo odkrył :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, MadDog napisał(a):

Tak tylko jakbyś się pewnie tutaj zapytał kto ma webasto w aucie to obstawiam, że 99% ludzi nie będzie go miało :)

Tak tylko jakbyś się pewnie tutaj zapytał kto ma Teslę to obstawiam, że 99% ludzi nie będzie jej miało :)

Edytowane przez Kabor
Opublikowano (edytowane)

A co to tylko Tesla ma ogrzewanie zdalne ? :D

Mój melex aka Leapmotor T03 za 76 kafli (po dotacji 41 kafli) ma nawet zdalną obsługę ogrzewania czy chłodzenia. Pewnie 90%  elektryków ma. A teraz porównaj nasze spalinówki czy mają webasto. Kupilem ostatnio Stingera za ponad 150 kafli. Webasto nie ma. Nie ma nawet ogrzewania przedniej szyby :hihot:

Edytowane przez MadDog
Opublikowano (edytowane)

Mój passat z 2004 roku miał fabryczne Webasto, do X-traila też mogłem domówić ogrzewanie postojowe, ale nie chciałem.

To nie tak, że nie ma, tylko że jest praktycznie zawsze jako opcja dodatkowa, której ludzie nie zamawiają. 

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.12.2025 o 09:47, LYCONE napisał(a):

Grzyb to dziw5 lat jeździłem Superbem z fabrycznym webasto. Super sprawa zarówno w dieslu, pb czy elektryku. On to pisze jakby świat na nowo odkrył :E

Webasto podgrzejesz wnętrze ale nie odmrozisz szyb - w elektryku to zrobisz.

Miałem Mondeo MK5 z 2018r z podgrzewanymi szybami: przód, tył i Webasto na pilot. 
Po 10 minutach od załączenia a aucie ciepło ale zostawało skrobanie szyb bo podgrzewanie przednich/tylnych działa dopiero na włączonym silniku czyli trzeba go uruchomić a boczne oskrobać :E.
W Tesli załączam wcześniej odmrażanie i wszystkie szyby mam rozmrożone bez konieczności skrobania. Wychodzę z domu, wsiadam i jadę.

Nagrzanie wnętrza od 0C do 21C zajmuje ~3.5min.

Dodatkowo w okresie letnim elektryka zdalnie schłodzisz czego z Webasto nie zrobisz. To również się mocno przydaj jak wychodzisz z pracy w upalny, słoneczny dzień. 

Żeby nie było tak kolorowo to odmrożenie auta przy -7C i nagrzanie do 21C zżera mi 2% baterii. 

att.UH4bobpOBhB0X9GYkNVvFq1VOllb7qKG5iTVeRWkOA8.thumb.jpeg.c6237c0dd259edfea4a9c5405443ac69.jpeg

att.jzHwpbpLtW7uVoNmszuD5OQE--wEiEsN6P8R3CgjHBY.jpeg

att.VYvH4P-Poh5s6xWy6SauoZvg1KJXJ2iOB85TwUAELwI.jpeg

Edytowane przez DjXbeat
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, marko napisał(a):

Serio na podstawie tego Mondeo twierdzisz, że w innych autach ogrzewanie postojowe działa tak samo głupio?

Dobrze podłączone potrafi sterować nawiewem

Na podstawie fabrycznego Webasto w Mondeo Mk5, Audi A6 C7, Hyundai ix35, Hyundaiu Elantra 2023r i Peugeot 508. W tych autach pomimo Webasto szyby nie rozmarzały nawet po 10 minutach grzania.
Może w Hybrydach było by lepiej ale w tych autach które wymieniłem trzeba skrobać pomimo postojowego podgrzewania ;) 

Edytowane przez DjXbeat