larry.bigl 586 Opublikowano 6 Stycznia Opublikowano 6 Stycznia (edytowane) Panowie i mnie chyba (lol) po długich dywagacjach padła decyzja na następujący setup: Zostawić w211 jako auto na trasy na tak długo aż nie zacznie sprawiać problemów. I...kupić Jazza 2015-2019 żeby nim jeździć wkoło komina, zakupy, do rodziców pomagać przy mamie i odwozić dzieci do placówek. Widzę, że trochę kosztują. Chce koniecznie z automatem i pełna klimatyzacja. Czy coś innego nadal warto rozważyć? Grunt to mało palić, nie psuć się, być tani i musi być automat. Jakoś tak mi chodzi po głowie że najlepsze rozwiązanie to właśnie coś na trasy + prosta benzyna na codzien. Jedyne co mam z tyłu głowy to to, że można w tej kasie dostać podobny rocznik innych aut, większych ale znów często diesel itd..a tu Jazz chyba będzie tani na wiele lat po zakupie. Edytowane 6 Stycznia przez larry.bigl 1
wallec 1 291 Opublikowano 6 Stycznia Opublikowano 6 Stycznia Będę nudny ale Civic ix 1.6 idtec 120km Spalanie poniżej Jeździ miasta, trasy i nic się nie dzieje. Za 38-45k znajdziesz kozaka.
larry.bigl 586 Opublikowano 6 Stycznia Opublikowano 6 Stycznia Właśnie raczej chce uniknąć diesle'a. Będę nim robił krótkie odcinki (do żłobka i przedszkola łącznie 2km).
larry.bigl 586 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia Godzinę temu, wallec napisał(a): To elektryk z dotacja Jaki? Konkret. Ja potrzebuję auta w miarę na już a nie szukania po okazjach dealerów. No i rozwiązanie nie przekraczające 60k.
trepek 1 714 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia W tym budżecie to Dacia Spring albo Leapmotor T03.
larry.bigl 586 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia Czyli moim zdaniem nic ciekawego. Nie wyobrażam sobie załadować w jedno i drugie dwóch fotelików i coś więcej do bagażnika Jazz wielki nie jest ale wiem, że mimo gabarytów tam nie będzie jak w puszce Ciężki wybór oj ciężki..
galakty 4 187 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia 11 godzin temu, larry.bigl napisał(a): Jakoś tak mi chodzi po głowie że najlepsze rozwiązanie to właśnie coś na trasy + prosta benzyna na codzien. Ja bym chyba sprzedał i kupił jedno do wszystkiego. Może VW/Seat w hybrydzie plug in? Masz normalny silnik, normalną skrzynię, hybrydę do miasta.
larry.bigl 586 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia 3 minuty temu, galakty napisał(a): Ja bym chyba sprzedał i kupił jedno do wszystkiego. Może VW/Seat w hybrydzie plug in? Masz normalny silnik, normalną skrzynię, hybrydę do miasta. Ja nie potrzebuję jednego do wszystkiego. Ja potrzebuję drugiego auta.
galakty 4 187 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia Teraz, larry.bigl napisał(a): Ja nie potrzebuję jednego do wszystkiego. Ja potrzebuję drugiego auta. Pytałeś czy sprzedać starego Merca zanim zacznie się psuć, no to napisałem co ja bym zrobił A jak potrzebujesz drugie auto tylko do miasta i będzie jeżdżone codziennie, to Auris w hybrydzie albo z 1.6 po prostu.
larry.bigl 586 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia Ten stary merc myślę, że jeszcze dużo przejeździe nim się popsuje o to się jakoś nie martwię za specjalnie.
SuLac0 571 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia 3 godziny temu, larry.bigl napisał(a): Jaki? Konkret. Ja potrzebuję auta w miarę na już a nie szukania po okazjach dealerów. No i rozwiązanie nie przekraczające 60k. z nowych? bez dotacji watpie, a branie czegos teraz pod dotacje, to juz troche ryzykowne - alokacja 80% zostaja uzywki z rocznikow >2021, - mazda mx 30, bardzo fajne autko. moze jakas kona sprawdzic baterie, osprzet, gwarancje i mozna jezdzic dalej
wallec 1 291 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia (edytowane) 11 godzin temu, larry.bigl napisał(a): Jaki? Konkret. Ja potrzebuję auta w miarę na już a nie szukania po okazjach dealerów. No i rozwiązanie nie przekraczające 60k. Cokolwiek w budżecie. Mówiłeś o małych dystansach. Weź coś z dotacją, będziesz płacić po 300zł na miesiąc, pojeździsz dwa lata za 7200zł a potem auto do wyrzucenia do kosza na baterie. Ładować będziesz raz na tydzień na zakupach w lidlu. To dobry deal, tylko nie dorabiać ideologi bo to tylko przedmiot. Nie warto miesiącami rozkminiać "a co jeśli przycisk od podnoszenia szyby się zepsuje" albo "inżyniery w fabryce tak zrobili skrzynie dsg, że się nią nie da jeździć w mieście" bo tak można w nieskończoność. Ps. W 2026 nikogo nie obchodzi czym jeździsz, auto to nie flex już. Najem/leasing Zakup (bez sensu) Edytowane 7 Stycznia przez wallec
SuLac0 571 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia Nyland kompletnie nie mogl sie dogadac z tym autem pomijajc juz fakt uszkodzonego portu ladowania i wiekszosci problemow z tym zwiazanych, samo autko jest w sumie bardzo przyjemne, szczegolnie do miasta. jest przestronne i komfortowe. foteliki tam na pewno wejda,
wallec 1 291 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia 44 minuty temu, SuLac0 napisał(a): Nyland kompletnie nie mogl sie dogadac z tym autem pomijajc juz fakt uszkodzonego portu ladowania i wiekszosci problemow z tym zwiazanych, samo autko jest w sumie bardzo przyjemne, szczegolnie do miasta. jest przestronne i komfortowe. foteliki tam na pewno wejda, Znajomy ma takie dwa, normalnie jeżdżą. Ludzie z internetu żyją w innym świecie.
SuLac0 571 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia 7 minut temu, bergercs napisał(a): A właściele tych paździerzy żyją we własnej bańce razem z właścicielami chinoli. 1
SuLac0 571 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia "wiekszosc" nawet nie potrafie sobie wyborazic jak 1bitowy musi byc taki internet, ale widac, ze tej "wiekszosci" wystarczy. i dobrze. niech tam zostana eC3 - jako autko miejskie imo sprawdza sie b.dobrze. -10st , wsiadam, 30s, siedzenia i kierownica zagrzane, wszystko odmrozone i jade. nie jest idealne (glownie soft) i ludzie maja z nim problemy, szczegolnie z tymi z poczatku produkcji, ale z czym teraz nie ma problemow
KiloKush 804 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia No dobra a Golf z gwarancją na baterie? https://m.olx.pl/d/oferta/volkswagen-golf-e-golf-faktura-niski-przebieg-serwisowany-w-aso-gwarancja-na-baterie-CID5-ID18dXDg.html 1
wallec 1 291 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Nieeee, auto na baterie tylko w najem za 300zl i do kosza po dwóch latach. Po co na własność jak można za małe siano pojeździć i miec wszystko w pupie.
Katystopej 1 585 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 36 minut temu, KiloKush napisał(a): No dobra a Golf z gwarancją na baterie? https://m.olx.pl/d/oferta/volkswagen-golf-e-golf-faktura-niski-przebieg-serwisowany-w-aso-gwarancja-na-baterie-CID5-ID18dXDg.html Tam jest 200km zasięgu latem...
KiloKush 804 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 25 minut temu, wallec napisał(a): Nieeee, auto na baterie tylko w najem za 300zl i do kosza po dwóch latach. Po co na własność jak można za małe siano pojeździć i miec wszystko w pupie. Ekologia na pełnej... 10 minut temu, Katystopej napisał(a): Tam jest 200km zasięgu latem... To w zimę ile będzie? 😂
Katystopej 1 585 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 43 minuty temu, KiloKush napisał(a): To w zimę ile będzie? 😂 Pewnie zasięg przeciętnej spaliny na rezerwie Nie bez powodu te golfy są takie tanie.
Katystopej 1 585 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Może i tanie jako używki, ale za to drogie w serwisie i cholernie drogie były jako nowe
SuLac0 571 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 21 minut temu, bergercs napisał(a): To sobie wymieni aku na nowy i tyle. baterie teraz sie naprawia, wymienia pakiety, ale kto bogatemu zabroni. na oto widze fajne kony, leafy. mx-30 , ale tutaj moze byc problem z fotelikami. jest w sumie w czym wybierac i nie musi byc to psa/stellantis 2 godziny temu, wallec napisał(a): Nieeee, auto na baterie tylko w najem za 300zl i do kosza po dwóch latach. Po co na własność jak można za małe siano pojeździć i miec wszystko w pupie. ale , aby dostac ten najem, wczesniej trzeba wylozyc te +30k, ktrore biorac pod uwage jaka mamy juz alokacje srodkow w naszauto (80%), mozna nie odzyskac ceny uzywanych EV jak i ich oferta jest juz na tyle atrakcyjna, ze gdym mial teraz cos brac, to wlasnie bym juz szukal jakis uzywek
Rekomendowane odpowiedzi