Skocz do zawartości

Grzybowóz do ~300k, priorytet komfort, cisza, wyposażenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Podsumowując:

Q5 - 295k full, lekko schodząc z opcji 287k, mocniej schodząc z opcji 275k

Q3 - 249k full

X3 - 305k full, lekko schodząc z opcji 288k

GLC - 335k full, mocniej schodząc z opcji 307k

Tiguan - 239k full (Elegance)

Terramar - 231k katalogowo, nie pytałem o ofertę

NX - 337k katalogowo (Omotenashi), nie pytałem o ofertę

Stelvio - 310k katalogowo (Veloce), nie pytałem o ofertę

Terramar, Q3, Stelvio - brak wentylacji, z tego co piszecie będzie tragedia w połączeniu ze skórą

NX chyba odpuszczę ostatecznie bo wypada kiepsko w kwestii wyciszenia

Terramar to w sumie jest Tiguan w opakowaniu Cupry

Pozostaje Q5, X3, GLC i Tiguan

GLC jest kapkę drogi, bo full opcja ponad budżet, a odchudzona jest w cenie full opcji Q5/X3

Tiguana odradzacie bo "Ćwierć miliona za foldzwagena" :D

To są ceny uwzględniając rabaty jakie dostałem. Ktoś ma jakieś obycie i doświadczenie czy da się coś jeszcze ugrać w salonie od tego czy dealer ma po prostu z góry założone ile może dać i nic szczególnie więcej się nie ugra? Jakieś tips&tricks w tym temacie? :P

Auto chciałem na lipiec - na X3 i Q5 czas oczekiwania 6-7msc (GLC ~3msc) więc musiałbym się szybko decydować.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano

Wizualnie Q5 mi leży, pewnie dlatego że mam A3 i jakiś sentyment do tego stylu. Merc w AMG Line jest spoko ale to już trochę kosztuje niestety, 35k ponad mój budżet naciągnięty do granic, to już nie dam rady, X3 jest takie - meh, ani ładne ani brzydkie, może być.

Opublikowano

No ale to tylko wygląd. Jeśli za X3 stoją jakieś obiektywne przesłanki że to lepszy wybór to lepiej iść w X3. O 2.0 TFSI i DSG mniej więcej wiem jakie są opinie, o tym silniku i skrzyniach z BMW nie wiem w sumie nic.

Opublikowano (edytowane)

Auto chce na lipiec żeby dopiąć budżet, a więc czegoś dostępnego na już nie wezmę. Wtedy musiałbym odpuścić kupowanie i w lipcu szukać dostępnych i brać co jest bo na zamawianie będzie za późno. O i to tak :E

Z tego co widzę to różni dealerzy dają różne rabaty. Audi Rzeszów daje 12%, w Łodzi dostałem 14%. Może warto i z GLC coś pokombinować

Edytowane przez bleidd
Opublikowano (edytowane)

W interesach trzeba być stanowczym. IDŹ do salonu, powiedz że interesuje Cię ta konkretna konfiguracja i płacisz gotówką. Tylko Ty też musisz być zdecydowany, a nie gdybać przy doradcy czy i czego potrzebujesz :)

Przez maila to nikt Ci tam niczego dokładnie nie liczy. Oni mają pełno takich zapytań, z czego większość to od zwykłych ciekawskich, a nie konkretnych kupujących. Policzone, standardowy rabat wrzucony i hej. 

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, dannykay napisał(a):

Na finansowaniu zarabiają więcej. 

... chora, ale prawda. Tak samo te raty 0% na telefon, gdzie bank płaci jedną z tam 24 rat - nie rozumiem gdzie tu sens. Pożyczasz i Ci jeszcze za to płacą. Świat stoi na głowie.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Gret napisał(a):

to nie bank płaci tylko sklep :P 

No to już całkiem nie rozumiem. Sprzedają bez rat za 1500zł, a na raty (chyba tam było 20 RAT jedna gratis) za 1425zł (sumaryczna kwota jaką musisz zapłacić)?

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, dannykay napisał(a):

Gotówka to nie jest karta przetargowa. Na finansowaniu zarabiają więcej. 

Tak. Tylko z gotówką jest taki myk, że jesteś zdecydowanym klientem. Ty nie tracisz czasu, oni nie tracą czasu. Więc jak "na gorąco" nie zrobi Ci dobrej oferty, to idziesz dalej. Przy finansowaniu będzie pierdzielił pół godziny o warunkach i ubezpieczeniu kredytu czy tam leasingu czy czegoś tam i próbował coś wcisnąć. To działa przy każdych negocjacjach. Jak nie dasz wkręcić się w jałową dyskusję tylko jasno widać czego oczekujesz, to idzie sporo ugrać

Czasy corony już minęły, ludzie nie biją się już o auta, szczególnie jak na rynku pełno chińskich marek. 

Edytowane przez marko
Opublikowano
36 minut temu, Kyle napisał(a):

No to już całkiem nie rozumiem. Sprzedają bez rat za 1500zł, a na raty (chyba tam było 20 RAT jedna gratis) za 1425zł (sumaryczna kwota jaką musisz zapłacić)?

Bo wciąż mają od groma marży, a sprzedadzą klientowi, który by nie kupił, bo nie ma za co, plus robi to wrażenie "mega interesu". 

Opublikowano (edytowane)

Sorry - ja nie jestem kompletnie w temacie motoryzacji i mi się nazwa tego wątku kojarzy z tym: :)

Grzybobus w leśnej scenerii.png

Dlaczego OP tak zatytułował ten temat, a rozmawiacie o samochodach?

Edytowane przez hubio
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, bleidd napisał(a):

No ale to tylko wygląd. Jeśli za X3 stoją jakieś obiektywne przesłanki że to lepszy wybór to lepiej iść w X3. O 2.0 TFSI i DSG mniej więcej wiem jakie są opinie, o tym silniku i skrzyniach z BMW nie wiem w sumie nic.

Come on. Bierzesz nowe auto na gwarancji, co Cię obchodzą opinie ludzi którzy jeździli tym 5-10 lat? Będziesz tyle trzymał? 

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, bleidd napisał(a):

BTW ktoś ma head-up? Faktycznie dobre to czy tylko zbędny bajer?

Ja mam, świetna rzecz. Patrzysz tylko przed siebie i masz przed oczami wszystkie najpotrzebniejsze informacje. Totalnie odcina od potrzeby odwracania wzroku od drogi. Jak cos w samochodzie pika a nie pojawia sie na headupie to znak, ze nie ma sensu sie tym przejmowac :)

Btw.

Terramara lepiej brac w alcantarze niz w skorze. Tylko to jest twardy i zwrotny samochod. Jak ktos szuka komfortu to raczej nie tutaj :) Kiedys pol wieczora jezdzilem Terramarem, jakbym mial o te 10 lat mniej to bym sie nie zastanawial tylko go wzial :E Spoko woz, milo wspominam, szczegolnie kapitalne lampy matrycowe. Ale Q5 pewnie bedzie mial jeszcze lepsze.

Edytowane przez trepek
  • Upvote 1