Skocz do zawartości

diesel (Opel Astra) czy hybryda (Toyota Yaris HEV)? Cena jest podobna, a spalanie 3 l/100 km

Opel Astra diesel czy hybrydowa Toyota Yaris HEV?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. diesel czy hybryda?

• diesel (Opel Astra 1.5l diesel A8)
      2
    • hybryda (Toyota Yaris HEV)
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co wybralibyście dla siebie (i dlaczego) gdybyście stali przed takim wyborem, czyli szukając sensownego auta za około 120 tys. zł?

W obydwu autach można mieć spalanie na poziomie 3 l/100 km... choć w zupełnie innym scenariuszu użytkowania, o czym piszę w szczegółach tutaj: https://ithardware.pl/testyirecenzje/oszczedny_diesel_segmentu_c_zamiast_malej_miejskiej_hybrydy_test_opel_astra_diesel_a8_130_km-48140.html

Opublikowano
5 minut temu, huudyy napisał(a):

Bardzo dziwne zestawienie, coś jak czy wolisz schabowego czy sushi - to są auta do zdecydowanie innych zastosowań. 

dziwne, nie dziwne... auta kosztują podobnie i w komentarzach pod materiałem o hybrydach czytałem właśnie sugestie że lepiej już kupić auto segmentu C, bo da się okazje wyrwać, no to pokazuję taką okazję

4 minuty temu, Kyle napisał(a):

... no i mniejsze auto vs standardowej wielkości. Prędzej pasowałoby tutaj porównanie Astra vs Corolla ... ale pewnie Toyka by odleciała cenowo.

Corolla jest droższa cenowo oczywiście. Ludzie niestety lub stety nie patrzą w ten sposób i patrzą co mogą dostać za konkretną cenę, którą mają uzbieraną lub moga przeznaczyć. Rozważyłbyś Superba diesel zamiast Giulii 2.0Turbo 280? Ja nie, ale znam takich co rozważali

Opublikowano
9 minut temu, huudyy napisał(a):

coś jak czy wolisz schabowego czy sushi

Raczej między cholerą a zakrzepicą.

Patrząc po konfiguratorze to Astra używka (nowe spalinowe od 135k) a tam są silniki z wadliwą górą. Jako alternatywa coś, co jest jednym z ostatnich wyborów w trasę.

Opublikowano
Teraz, bergercs napisał(a):

Raczej między cholerą a zakrzepicą.

Patrząc po konfiguratorze to Astra używka (nowe spalinowe od 135k) a tam są silniki z wadliwą górą. Jako alternatywa coś, co jest jednym z ostatnich wyborów w trasę.

nowe silniki spalinowe są tam od ~98 tys. zł

Opublikowano
5 minut temu, bergercs napisał(a):

obraz.thumb.png.3a784a1f871172a7fff9bf4f122e6a2a.png

Wyprzedaż rocznika 2025 od 112k. 

Jak nowe to oczywiście ten diesel - bardzo oszczędny, przyjemny w jeździe. Po 120k km uciekać, bo zaczną się problemy z ekologią.

Wyprzedaż rocznika Opla Astry z silnikami spalinowymi jest od 98 tys. jak wcześniej wspomniałem

Opublikowano (edytowane)

Jesteś w stanie pokazać screena Atsry za 98k w DIESLU? Albo za 120?

Bo tyle z tego co mi się wydaje to 1.2 Pjurzdechy. Nowe klekoty startują o ponad 20k więcej od benzyn, więc te 2025 też raczej za 98 nie do dorwania.

To są Astry w 1.5 z 2025 - od najtańszych:

obraz.thumb.png.c983cacc8c935a368d179dc55d1c48b9.png

Edytowane przez bergercs
Opublikowano
1 minutę temu, bergercs napisał(a):

Jesteś w stanie pokazać screena Atsry za 98k w DIESLU?

Bo tyle z tego co mi się wydaje to 1.2 Pjurzdechy. Nowe klekoty startują o ponad 20k więcej od benzyn, więc te 2025 też raczej za 98 nie do dorwania.

Ty napisałeś: "nowe spalinowe od 135k", do tego się odnosiłem, Twój screen też wskazuje że nie mówiłeś o dieslu wówczas.

Opublikowano
Godzinę temu, bergercs napisał(a):

No i wrzucilem screena - od 135 500. Natomiast chcialbym zobaczyć jakąkolwiek rzeczywistą ofertę tego klekota za 120k.

Na Otomoto 1.2 benzyna też najtaniej 105 z wyprzedaży.

No i Ci odpowiedziałem, że się mylisz, tak samo jak w artykule jest to wskazane, skąd są ceny. Polecam sprawdzać cenniki na przyszłość.

Ale proszę, dostarczam przykładowego linka do tego auta z klekotem za ~120k: https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/opel-astra-ID6HPlh0.html?reason=listing https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/opel-astra-ID6HLOIQ.html https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/opel-astra-ID6HPtzb.html 10 sekund mi to zajęło