Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, AudRob napisał(a):

Zobaczymy np. w razie wojny jak prądu zabraknie co zrobią właściciele elektryków , benzynę czy ropę zawsze znajdziesz .

typowy hejter bev, najlepiej podać ekstremalny przypadek ...

Opublikowano

BEV nie jest złe i to przyszłość, ale trzeba patrzeć obiektywnie i na lokalny rynek. Obecnie nie każdemu się sprawdzi i nie każdy nawet powinien mieć, bo nie ma gdzie ładować takiej ilości aut. Gdyby EU była gotowa na BEV to już by nam dawno zakazali spalinówek, a tu "wsparcie" przedłużają bo doskonale wiedzą że prądu nie ma, ani infrastruktury. 

Pasuje wam, super. Sam jako drugie autko gdybym miał teraz kupować dla narzeczonej to bym pomyślał o małym BEV. 

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, IceMan napisał(a):

typowy hejter bev, najlepiej podać ekstremalny przypadek ...

Takie jest życie niestety , nigdy nie wiesz co będzie jutro . Brak prądu=brak ładowania ,tyle w temacie.

OldManCryingGIF.gif

I tu się nie ma co obrażać , taka jest prawda.

Opublikowano
11 minut temu, AudRob napisał(a):

Zobaczymy np. w razie wojny jak prądu zabraknie co zrobią właściciele elektryków , benzynę czy ropę zawsze znajdziesz .

Nie wiem czy wiesz ale pompy w dystrybutorach na stacjach paliw zasilane są prądem i do działania wymagają - prądu. 

Także może już teraz zaplanuj sobie gdzie w razie wojny będziesz się tankował bo uwaga ponad 45% stacji w Polsce nie posiada na stałe infrastruktury awaryjnego zasilania zdolnego utrzymać działanie dystrybutorów! 

Do tego uwzględnij fakt, że służby mundurowe, wojsko i podmioty realizujące zadania obronne mają pierwszeństwo w dostępie do paliw. 

Może już teraz zatankuj sobie "mauzera" 8:E

Opublikowano
8 minut temu, trepek napisał(a):

Jakieś 2-3 tygodnie temu widziałem, jak koleś na busie (taki furgon) miał 2 mauzery i tankował do nich paliwo. Wtedy wydawało mi się to dziwne, po dzisiejszych postach już nie tak bardzo :D 

Na wypadek wojny :hihot: 

A potem poleży to paliwo kilka lat i będzie się pysznie nadawać do dyzelka i filtra :E 

Bawi mnie to srogo, jak będzie wojna to paliwo będzie najmniejszym problemem. 

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Nie wiem czy wiesz ale pompy w dystrybutorach na stacjach paliw zasilane są prądem i do działania wymagają - prądu. 

Także może już teraz zaplanuj sobie gdzie w razie wojny będziesz się tankował bo uwaga ponad 45% stacji w Polsce nie posiada na stałe infrastruktury awaryjnego zasilania zdolnego utrzymać działanie dystrybutorów! 

Do tego uwzględnij fakt, że służby mundurowe, wojsko i podmioty realizujące zadania obronne mają pierwszeństwo w dostępie do paliw. 

Może już teraz zatankuj sobie "mauzera" 8:E

Są ręczne pompy też można wypompować  do spuszczenia z innego auta posłuży zwykły wąż ogrodowy także nie ma biedy. 

21 minut temu, galakty napisał(a):

Paliwo kupisz zawsze nawet żołnierze ci sprzedadzą , ale prądu w rękę nie weźmiesz.

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

A potem poleży to paliwo kilka lat i będzie się pysznie nadawać do dyzelka i filtra :E 

Już abstrahując od całej tej dyskusji - a kto Ci broni lać z tego mausera i uzupełniać co jakiś czas?

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, galakty napisał(a):

Tylko nie pisz że masz baniak z ropą na podwórku

Akurat mam.

6 minut temu, galakty napisał(a):

W razie czego kupujesz starego Merca trapeza i lejesz olej jadalny też pojedziesz.

Czy tam paska b3-b4 1,9d tdi

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, galakty napisał(a):

Nikt, można też dalej się załatwiać na dworze, nikt nie zabrania :E 

Totalnie nie rozumiem, co ma to wspólnego z laniem wachy do mausera :hmm: chyba za głupi jestem na takie metafory

I nie widzę nic dziwnego jeśli chodzi o lanie ropy do mausera, rolnik nie będzie co chwilę jeździł ciągnikiem na stację, żeby się zalać. Porównaj to do "tankowania" BEV z paneli.

Edytowane przez lesiu155
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja nawiązuję, do tego, co trepek napisał - widział gościa co lał do dwóch mauserów. To od razu definiuje, że leje na wypadek wojny? To już jest nadinterpretacja :) Z resztą, nadal, czy to zbrodnia nawet jeśli? I jak napisałem, może przecież sobie z tego lać w chacie i za X czasu sobie przyjedzie i zaleje mausera znowu. Prepersi przecież zapasów nie chomikują tylko na bieżąco wyjadają i uzupełniają, poczytaj.

I równie dobrze może mieć x busów i latać na kurierce. Rano wszystkie po korek zalane przed wyjazdem i masz oszczędność czasu. 15 minut dziennie to jest 5h w skali miesiąca. Dużo, niedużo, kazdy mierzy po swojemu :) 

A wojna jest realnym zagrożeniem, ciężko tylko oszacować prawdopodobieństwo jej wystapienia i moment nadejścia :) 
masz, poczytaj: https://wiadomosci.wp.pl/cztery-lata-cudow-i-dwie-dekady-gnicia-opinia-7257833314552192a

Edytowane przez lesiu155
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
57 minut temu, galakty napisał(a):

Chłopie, 1.9 TDi to pojedzie na oleju po frytkach, a ty gadasz o jakimś starym paliwie :E 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Polecam udać się na wycieczkę na wieś, zwłaszcza do rolnika średniego kalibru :E jazda na fryturze, opałku czy innym zlecialym z tira dieselku dalej jest w modzie. 

Sam jeszcze parę lat temu zalewałem tak z Mausera kuzyna Cordobe 1.9 TDI i Lupo 1.7 SDI :E Najpierw była pompka ręczne i rura, teraz chociaż się zelektryfikowali i mają maszynkę z pompy do paliwa z jakiegoś Zetora czy coś XD

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 2
Opublikowano
39 minut temu, huudyy napisał(a):

Chłopie, 1.9 TDi to pojedzie na oleju po frytkach, a ty gadasz o jakimś starym paliwie :E 

To nieprawda! Jeszcze ktoś przeczyta i sobie biedy na robi! Ten olej po frytkach trzeba pierw przez pończochę przepuścić. Wiesz jak szybko może oblepić się filtr paliwa resztkami frytury? :D Bez pończochy ani rusz.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Przecież my tu o autach rozmawiamy i tankowaniu na zapas bo wojna

Nie posiadam ciągnika ale  mausera na podwórku posiadam.

31 minut temu, galakty napisał(a):

tych silników już mało co na drogach.

Jest tego dużo siedziały w paskach, golfach, seatach, fordach, audi, polo, vw . Ostatnio kolega wstawił do a6 wyrzucił psującego się v6 i wstawił 1,9tdi 110km AFN oczywiście instalacja do silnika i komputer wymieniony i śmiga.

31 minut temu, huudyy napisał(a):

Polecam udać się na wycieczkę na wieś, zwłaszcza do rolnika średniego kalibru :E jazda na fryturze, opałku czy innym zlecialym z tira dieselku dalej jest w modzie. 

Sam jeszcze parę lat temu zalewałem tak z Mausera kuzyna Cordobe 1.9 TDI i Lupo 1.7 SDI :E Najpierw była pompka ręczne i rura, teraz chociaż się zelektryfikowali i mają maszynkę z pompy do paliwa z jakiegoś Zetora czy coś XD

Zgadza się sam kiedyś do TDI nalałem oleju słonecznikowego i się jeździło.

7 minut temu, trepek napisał(a):

Bez pończochy ani rusz.

zgadza się ale pojedzie. Na mazucie też będzie jeździł, tylko w zimę nie bardzo bo się galareta zrobi.

• Like 2