Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Wu70 napisał(a):

Firmy od leasingów nic nie tracą/odbijają bo wartość rezydualna jest właśnie bardzo niska z tych powodów tylko cały deal polega na tym że to producent daje ogromne przeceny na modele z wyprzedaży rocznej więc dotacja pokrywa praktycznie całą utratę wartości.

Ja nie twierdzę, że firmy leasingowe na tym tracą, to byłaby ostatnia rzecz o które bym je posądzał :D

Raczej chodzi mi o to, że taka sytuacja jest nie do utrzymania na dłuższą metę chyba, że nadal będziemy pompować balonik z podatków. Póki co z jednej strony mamy dotacje na zakup elektryka a z drugiej jest  presja na producentach, żeby nakręcać sprzedaż, bo jeśli nie osiągną rocznych targetów, to dostaną kary za nadmierną emisję CO2. Stąd mega obniżki zwłaszcza pod koniec roku.  

• Odpowiedzi 370
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
48 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Rozumiem, że dla Ciebie komfort jazdy nie ma znaczenia? 

trudno oczekiwac klimy w autku z 45 konnym silniczkiem, ktore ledwo samo sie napedza ;) ale juz za te ok 40k+wspomniana dotacja, masz full wypasik nowe elektryczne wozidelko :E

Cytat

Może to jest odpowiedź na rozbieżne zdania co do BEV :E 

a chetnie poznam. szczegolnie jezeli masz zdanie wyrobione na podstawie wlasnych doswiadczen, a nie na podstawie clikbaitowych filmikow, wtedy odpusc, bo niczego konstruktywnego do tematu to nie wniesie. :gordon:

Opublikowano (edytowane)

tak na szybko w okolicy to plugshare, tylko roznie z jego rzetelnoscia, ale jak blisko zawsze mozna zweryfikowac. mozesz sprawdzic jeszcze https://abetterrouteplanner.com/

najnowszy cennik za 1kWh

image.png.22121690ee4c876bc4b3a648d8df14fa.png

wiec kazdy znajdzie cos dla siebie - chcesz drozej, placisz drozej, chcesz taniej, masz wybor.

Ranking cen ładowania EV - styczeń 2025 | EV Klub Polska

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Z elektryków takich do miasta co jest sensownego? Kiedyś mi MG4 przez myśl przechodził 

Ja w sobotę jadę na jazdę próbną Ioniqiem 5. Po wymiarach patrzę, że jednak całkiem spory jest. :E 

Nie potrzebuję drugiego auta. Nie potrzebuję drugiego auta. Nie potrzebuję drugiego auta. Nie potrzebuję drugiego auta. Nie potrzebuję drugiego auta. Nie potrzebuję drugiego auta. 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ja w sobotę jadę na jazdę próbną Ioniqiem 5.

zdaj relację, coraz bardziej mnie frapuje takie auto jako drugie w domu, dla żony

prowadzi biznes w centrum Krakowa, w lipcu wchodzi nowe ( desel od 2014 i euro 6 >  ) 

tu by miała 20km w jedną stronę, fotowoltaikę mam jeszcze na starych zasadach ;)

oczywiście mowa o najmie długoterminowym z taką rozsądną ratą i wykorzystaniem z tego mój prąd, jak dają..

ta kia też mi się bardzo podoba

Edytowane przez miro
Opublikowano
2 godziny temu, miro napisał(a):

tu by miała 20km w jedną stronę, fotowoltaikę mam jeszcze na starych zasadach ;)

oczywiście mowa o najmie długoterminowym z taką rozsądną ratą i wykorzystaniem z tego mój prąd, jak dają..

ta kia też mi się bardzo podoba

Idealny setup, jeszcze z pv na starych.. No taki to pożyje. 

Na taki mini traski to wszystko będzie dobre, te ostatnie z ofert ople mokka i ioniq jak najbardziej. Jak KIA się podoba to EV6 będzie świetnym wyborem. To ta sama platforma co Ioniq 5 czyli m.in. nowoczesne 800V gdzie u europejskich producentów masz to dopiero w audi etron gt i porsche taycan. 

Opublikowano

Dzisiaj była konferencja, wszystko co wiadomo potwierdzili, wnioski od 3.02. Kasa praktycznie bez limitu bo wykluczone zostały spółki a dla pozostałych to budżet nie do wykorzystania.

Według ministerstwa raczej ostatni program bo EU odchodzi od dopłat.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, SuLac0 napisał(a):

EU odchodzi od doplat na poziomie kraju, ale kombinuja cos z ogolnounijna

Pomysłodawcą jest rząd Niemiec, kraju który jest największym producentem samochodów w EU i jednocześnie, gdzie nastąpiła największa zapaść w sprzedaży BEV. Chcą ugrać dwie pieczenie na jednym ogniu.

Czytaj "każdy dba o swoje interesy"

Edytowane przez marko
Opublikowano

faktem jest, ze VW zainwestowal mld w technologie BEV, ktora im sie nie zwraca, ale to nie wynika tylko i wylacznie z braku sprzedazy BEV, bo ta ogolnie w VW jest niska i trzyma sie na poziomie ok 10% calkowitej sprzedazy. problem to spadek sprzedazy i brak jej rentowanosci globalnie . szczegolnie w Chinach

image.thumb.png.eca1dd62618db2fce1dcf18aa34b2a8e.png

problem VW z BEV wiadomo, ze wynika glownie z ceny , a ta wynika z kosztow produkcji, ale tez produkty VW sa najzwyczajniej przestarzale. szczegolnie w kwestii infotainment. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.01.2025 o 20:07, Katystopej napisał(a):

o nowych dotacjach :hahaha:

rzucając analogią, wygląda to jak przetarg pisany pod konkretną firmę. 

Zyskają bogaci, bieda jak zwykle albo nic o tym nie będzie słyszeć, albo tylko popatrzy. 

No ale tak to jest, jak żyje się w bańce.

@Wu70 szerokiej drogi!

Edytowane przez marko
Opublikowano

najzabawniejsze w tym programie jest, że jak masz JDG to od razu dostajesz 30k bez żadnych warunków :E

tylko chyba nawet mimo dopłaty nie specjalnie to się opłaci jak nie masz gdzie tego w nocy ładować

jak popatrzyłem na orlen to cena za kWh taka sobie i wyjdzie nie wiele taniej niż to co mam teraz (gdzie mi wychodzi circa 8l/100km)

Opublikowano
12 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Wallbox nie jest problemem, nawet w garażu podziemnym :) 

Nooo trochę jest, bo musisz mieć założony dodatkowy licznik, nikt nie będzie Ci z mieszkania ciągnął kabla. Więc koszt montażu nie należy do najmniejszych. No i obecnie niektóre galerie zabraniają wjazdu elektrykom do garaży podziemnych, we wspólnotach jeszcze o tym nie słyszałem ale nie zdziwiłoby mnie to w ogóle, jak Ci się to zapali to nijak tego nie wyciągniesz i nie wsadzisz do kontenera więc płonie twój samochód, samochody sąsiednie i cierpi konstrukcja budynku co przy tego typu pożarze może skończyć się wyłączeniem budynku z eksploatacji na jakiś czas.

Opublikowano (edytowane)

A nie wystarczy podlicznik jakiś?

pamiętam, że w naszym mieszkaniu była afera z taką ładowarką i wynajmujcy musiał pokryć ok. 20koła, które sobie pewna russka modelka nabiła ładowaniem swojego elektrycznego porsche :E 

Ale potem zamontowali podlicznik i było git. 

O z galeriami to ciekawe. Zakaz wjazdu LPG wynika z rozporządzenia w sprawie warunków technicnzych jakie powinny spełniać budynki. Ciekawe czy była nowelizacja w zakresie elektryków. 

Edit. Nie widzę żadnych wymogów w tym zakresie w przepisach. :E 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
24 minuty temu, lesiu155 napisał(a):

Nooo trochę jest, bo musisz mieć założony dodatkowy licznik, nikt nie będzie Ci z mieszkania ciągnął kabla. Więc koszt montażu nie należy do najmniejszych

Koszt jest mały, głównie kabel jak ktoś ma daleko 8:E albo robocizna jak blisko. Liczniki i podliczniki nie są wymagane ale to zależy już od konkretnych warunków, w jakichś starych spółdzielniach gdzie chcesz się podpiąć pod wspólny prąd mogą być wymagane jakieś cyrki i minimum podlicznik.

We współczesnej wspólnocie, u mnie kilka osób ma już w hali garażowej, niezależnie od wybranego sposobu (oddzielny licznik czy po prostu "pod mieszkanie") to nie ciągnie się kabla z mieszkania ;) Rozdzielnia elektryczna jest na dole.

Oddzielny licznik raczej się nie opłacał do tej pory bo generował dodatkowe opłaty ale teraz można np. podpiąć taryfę dynamiczną na licznik do hali więc jest jakieś pole do kombinowania.

U mnie do tej pory wszyscy używali przyłącza pod mieszkanie (jeden rachunek).