Skocz do zawartości

PNY GeForce RTX™ 5070 Ti Overclocked Triple Fan (VCG5070T16TFXPB1-O) [non-PLUS] - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Aby nie spamić ogólnego wątku o RTXach zakładam ten temat i jako posiadacz karty podzielę się wszystkim co mogę.
W miarę możliwości rozpiszę co i jak.

Karta: PNY GeForce RTX™ 5070 Ti Overclocked Triple Fan (VCG5070T16TFXPB1-O) [non-PLUS]

Dzisiaj dotarła z promki amazonowej.
Nówka sztuka, folie, plomby - nigdy nie była rozpakowana.
Prezentuje się tak:
PNIAK.thumb.jpg.63bb77670a353316dc144dbba0c43aa9.jpg

Na szybko mogę powiedzieć:
1. Kawał karty (3 sloty, waga)
2. Ciche wentylatory, nie trafił się żaden terkotający z fabryki. Na plus bazowe RPM wentylatorów niskie bo startuje z pułapu 700 RPM.
3. Cewki niestety gorsze od Inno3d, minimalnie coś tam słychać jak się ucho wysili ale ogólnie spoko.
4. Power Limit można podnieść do 110% - działa.
5. Chłodzenie z komorą parową, tak wygląda (zdjęcie z neta):
PNY5070tinon-PLUSOCchodzenie.jpg.2ece1ef9c753231d08fa1d3dae76f0e7.jpg

To dokładnie z tego modelu. Po czym poznać? Logo PNY nie jest w białej otoczce jak w PLUS, shroud nie ma nad logiem PNY takiego podłużnego wcięcia na wylot, napis obok loga to "Geforce RTX" (w wersjach PLUS to "Geforce RTX 5070ti").
Tu dla porównania non-PLUS (taka jak moja - render - może przekłamywać)
5070tiOC.png.b498520ea76c7f7e8cae0d8b980a610c.png

PLUS (inne chłodzenie - też render):
5070tiPLUSOC.png.5acbd2b9884e2701ad94904eb5b23b8c.png
Dodatkowo wycinek z mojego dzisiejszego unboxingu. Może nie widać rewelacyjnie ale właśnie wygląda na komorę parową.
PNY5070tiOCnon-PLUS.thumb.png.a5efb7e5a15ec9c7c33208e615287947.png

Co w sumie by się zgadzało z opisem amazona, który był przy karcie.
VAPOR.thumb.jpg.788ab99e224e116dd5fd41eeea2dda8e.jpg

Chociaż znowu ten opis ma elementy z PLUSa... shroud wygląda jak z PLUSa, radiator jak z non-PLUSa bazując na renderach producenta.
W materiałach PNY na stronie producenta jest trochę namieszane i można się pogubić (już pomijam jakieś błędy, literówki).

Co do wersji 5070ti od PNY to jest ich w sumie aż 10.
1. PNY GeForce RTX™ 5070 Ti Slim Dual Fan Graphics Card (VCG5070T16DFSXPB1)
2. PNY GeForce RTX™ 5070 Ti Dual-Fan Slim Overclocked Graphics Card (VCG5070T16DFSXPB1-O)
3. PNY GeForce RTX™ 5070 Ti Triple Fan GPU (VCG5070T16TFXPB1)

4. PNY GeForce RTX™ 5070 Ti Overclocked Triple Fan GPU (VCG5070T16TFXPB1-O)

5. PNY GeForce RTX™ 5070 Ti ARGB EPIC-X RGB™ Triple Fan GPU (VCG5070T16TFXXPB1)

6. PNY GeForce RTX™ 5070 Ti ARGB EPIC-X RGB™ Overclocked (VCG5070T16TFXXPB1-O)

7. PNY GeForce RTX™ 5070 Ti Triple Fan Plus GPU (VCG5071T16TFXPB1)

8. PNY GeForce RTX™ 5070 Ti Overclocked Triple Fan Plus GPU (VCG5071T16TFXPB1-O)

9. PNY GeForce RTX™ 5070 Ti EPIC-X RGB™ Triple Fan Plus GPU (VCG5071T16TFXXPB1)

10. PNY GeForce RTX™ 5070 Ti EPIC-X RGB™ Overclocked Triple Fan Plus GPU (VCG5071T16TFXXPB1-O)

1 i 2 to slimy dwuwentylatorowe.
3-6 to non-PLUS - identyczne chłodzenia różniące się RGB lub brakiem
7-10 to PLUS - identyczne (lepsze) chłodzenia różniące się RGB lub brakiem

non-OC od OC różnią się od siebie na pewno fabrycznym taktowaniem rdzenia.
OC jak zauważyłem ma możliwość podniesienia Power Limitu do 110%, nie wiem jak non-OC

Ciąg dalszy nastąpi ;) 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

@Lameismynamemam teraz w komputerze wersję z Plusem, możemy porównać temperatury w obu modelach. Odpalaj 3D Marka

Dobra, puściłem kółko "Steel Nomad".
To mi wypluwa HWInfo odnośnie temperatur.

STEELNOMAD.png.2a4f664cf4010b0bd87d73724bfc729f.png

2 godziny temu, Tornado3 napisał(a):

zobacz w realu jaki pobór po podniesieniu PL

Sprawdzałem - działa.
Normalnie jest 300W, jak dam 110% to robi się 330W.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

OC jak zauważyłem ma możliwość podniesienia Power Limitu do 110%, nie wiem jak non-OC

Non OC przynajmniej u mnie ma 110% w AF, ale w realu nie wychodzi poza 300w

Jak będziesz miał chwilkę to zgraj proszę BIOS dla mnie.

Opublikowano
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

non-OC od OC różnią się od siebie na pewno fabrycznym taktowaniem rdzenia.

Dodaj, że chodzi o całe półtora procenta czy coś podobnie śmiesznego ;)

Bo jak ktoś nie kupował sprzętu od 20 lat to gotów pomyśleć, że to +10-20% ;)

18 minut temu, Tornado3 napisał(a):

A kiedy kupowałeś i gdzie? (Pytam bo może starszy był gorszy?)

Opublikowano (edytowane)

Widzę że spokojnie można zmienić krzywą wentylatorów, aby temperatura podchodziła do ~79C, zamiast 73.7 i 72C.
1900RPM jest dla Ciebie ciche? Sam celowałbym w 1400RPM lub mniej, ale po UV to nie powinien być problem. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Nie ma sensu pytać czy według kogoś coś jest ciche, bo akustyka pokoju i różnice w odbiorze hałasu sprawiają, że to jakbyś zapytał czy dana piosenka jest fajna. Dla jednego bardzo, a dla drugiego kaszana. 

Ja się niestety spotkałem z bardzo negatywnymi opiniami - że jest dość głośno i mocno ciepło, a jak ma być nieciepło, to jak zrównać z MSI Ventuse, to masz dokładnie tak samo tragiczną suszarę. Takich komentarzy niestety było więcej, a wszyscy pisali "z dala od wersji non-plus, za to ta plus jest bardzo dobra".

Niestety cholera zapomniałem gdzie to czytałem. Nie na pepperze chyba. Gdzieś gdzie były komentarze i ludzie dyskutowali.

Opublikowano

A czemu przeskok z inno3d? Widzimisie czy jakiś konkretny cel?

73C to nie jakoś tragicznie ale cudownie też nie.

Mój 5070Ti podkręcony na 3200Mhz, vram na 17000 i PL na 105% maks co widziałem to 67C i jest przy tym wyraźnie wolniejszy w kontekście rpm (nie więcej niż 1500rpm). UV też mu jakoś specjalnie duży nie zapodałem. 0,99v.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Tornado3 napisał(a):

Mówisz, masz.
GB203 - PNY 5070ti OC non-PLUS.rom

Godzinę temu, VRman napisał(a):

Dodaj, że chodzi o całe półtora procenta czy coś podobnie śmiesznego ;)

Bo jak ktoś nie kupował sprzętu od 20 lat to gotów pomyśleć, że to +10-20% ;)

Coś ponad 100MHz na rdzeniu. Trzeba sobie porównać na stronie producenta.

Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Widzę że spokojnie można zmienić krzywą wentylatorów, aby temperatura podchodziła do ~79C, zamiast 73.7 i 72C.
1900RPM jest dla Ciebie ciche? Sam celowałbym w 1400RPM lub mniej, ale po UV to nie powinien być problem. 

Nie o to chodzi. Na Inno3d było 0RPM, a cokolwiek obciążenia wskakiwało na minimum 1400RPM bo tak producent wymyślił. 
Na PNY wentylatory rozpędzają się płynnie od 700RPM zależnie od obciążenia.
Na Inno3d miałem zegar rdzenia stock z maksymalnym UV (ok. 0,89V jeżeli pamięć mnie nie myli) co przy Heaven Benchmark, Quake 2 RTX po ok. godzinie skutkowało w okolicach 1750 RPM.
Tutaj bawiłem się w OC karty i przy PL 100% jestem w stanie zrobić stabilne +300MHz na rdzeniu, na +350MHz się krzaczy, niestabilności +330-340MHz. Znajdę sweet spot i dam zapas, przeniosę na UV z zachowaniem stockowego rdzenia i powinno być miodnie.
W końcu sam radiator waży ponad 1kg i jest komora parowa - widzę potencjał UV ale potrzebuję czasu aby go zbadać i będzie miodnie.
Kartę trafiłem w takiej cenie, że wymieniając roczną Inno3d na nową PNY mam +160zł w kieszeni, nową 3 letnią gwarancję i przy dobrych wiatrach wleci kodzik na RE:R (200-300zł klucze chodzą). Myślę, że w ogólnym rozrachunku dobry ruch z mojej strony.
A co człowiek będzie miał funu przy zmianie sprzętu to moje ;) 

54 minuty temu, VRman napisał(a):

Nie ma sensu pytać czy według kogoś coś jest ciche, bo akustyka pokoju i różnice w odbiorze hałasu sprawiają, że to jakbyś zapytał czy dana piosenka jest fajna. Dla jednego bardzo, a dla drugiego kaszana. 

Ja się niestety spotkałem z bardzo negatywnymi opiniami - że jest dość głośno i mocno ciepło, a jak ma być nieciepło, to jak zrównać z MSI Ventuse, to masz dokładnie tak samo tragiczną suszarę. Takich komentarzy niestety było więcej, a wszyscy pisali "z dala od wersji non-plus, za to ta plus jest bardzo dobra".

Niestety cholera zapomniałem gdzie to czytałem. Nie na pepperze chyba. Gdzieś gdzie były komentarze i ludzie dyskutowali.

Ja opinie traktuje zawsze po macoszemu. Niektórzy są francuskimi pieskami co im nic nie pasuje, znowu niektórzy mają pecha i trafią na kiepski egzemplarz i na nim bazują żale. Lepiej samemu się przekonać - w końcu zawsze jest 14 dniowy zwrot.

34 minuty temu, Qrdello napisał(a):

A czemu przeskok z inno3d? Widzimisie czy jakiś konkretny cel?

73C to nie jakoś tragicznie ale cudownie też nie.

Mój 5070Ti podkręcony na 3200Mhz, vram na 17000 i PL na 105% maks co widziałem to 67C i jest przy tym wyraźnie wolniejszy w kontekście rpm (nie więcej niż 1500rpm). UV też mu jakoś specjalnie duży nie zapodałem. 0,99v.

Jak wyżej, chyba temat wyczerpałem. Mój priorytet - maksymalny UV z zachowaniem stockowych zegarów rdzenia, oczywiście z jakimś rozsądnym stabilnym zapasem. Może OC VRAM ale to już drugi plan jak dopieszczę pierwszy.

EDIT: Co do UV będę testował ustawienie 2925MHz @ 0,94V i sąsiednie. To jest dobry punkt zaczepienia.

• Thanks 1