Skocz do zawartości

Jeżeli dojdzie do premiery kart Nvidia GeForce RTX 5xxx SUPER na jaką kartę planujesz polować w dniu premiery?   

79 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jeżeli dojdzie do premiery kart Nvidia GeForce RTX 5xxx SUPER na jaką kartę planujesz polować w dniu premiery?

• 5070 SUPER
    • 5070 Ti SUPER
    • 5080 SUPER
    • Na żadną z powyższych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ty taki doswiadczony, a Ty nadal bujasz w oblokach i tych bajkach ?

Bliżej 4K, to nie 4K i bardziej w zamyśle 5080 bo 5080S to chwilowo tylko plota.
Zauważ, że ostatnio był przez długi czas Gainward Phoenix RTX 5080 za 4599zł, a topowego Zotac AMPa dało się kupić też przez dłuższy czas poniżej 5K.
Realny scenariusz - wpada promka na RTX 5080 za powiedzmy 4400zł i może bym się i skusił, bo bazowa cena 5070 Ti na poziomie 4K mocno zepsuła "value" tych modeli i paradoksalnie 5080 ma większy sens dla mnie na chwilę obecną.
Ceny w okresie wakacyjnym mają tendencję do topnienia, a czy zostanę na 9070XT czy jednak porwę się na RTX 5080 czas i wena pokaże ;)

Przy okazji 007 First Light da się pogonić za przynajmniej stówkę, a załapanie się na promkę "50zł za każde wydane 500zł" dałoby bon na 400 ziko.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

Poczekamy zobaczymy. Ja chyba poczekam na nowego gena. 9070XT sprawdza się calkiem nieźle. Teraz zacząłem testować 007 i z uwalonym PL do 250W i UV na poziomie 65mv mam 50-60fps w 2160p nie ma co narzekać. Choć momentami mam wrażenie jakbym grał w grę z xboxa 360 z rodziałką podbitą do 4k :E Następna duża gra to GTAVI i GOW Cube & Sword ale do tego będzie trzeba konsoli a nie RTX'a 

Opublikowano
21 minut temu, Phoenix. napisał(a):

No jak dla ciebie sie liczy tylko cena a to ze smieciowy model kupujesz nie ma znaczenia to moze za 4500 upolujesz ;) 

Patrzac jaki fajny maja potencjal OC te karty to w zyciu bym nie kupil smieciowego modelu do 360w-400W ;) 

Widzisz, tylko, że ja idę zawsze w OC/UV, a Ty idziesz w czyste OC.
Mi wystarczy wydajność fabryki, Ty tam jeszcze podusisz (chociaż częściej to cyferki w smarkach jak realny przyrost).
Ja wezmę średni model i przy moich ustawieniach będzie znośny, znowu Ty wziąłbyś ten sam i próbował OCnąć przez co byłoby głośno i gorąco.
Tym się różnimy.

Oczywiście nie każda karta jest używalna... Ventusy, Acery, Biostary i inne nieudane modele, których nie da się "odchamić" UV będę unikał.
Jak ktoś kupuje kartę na dłużej zasadna jest dopłata do "premium". Ja wolę kupić zawsze najlepszy możliwy model blisko MSRP - walić RGB, dual biosy i inne bajery.
Takie karty łatwiej sprzedać (są bardziej chodliwe), mniej się na nich traci. 

Ale rozumiem Twoje podejście, Ty pewnie rozumiesz moje, jednak nie zamienilibyśmy się "butami".

Opublikowano
Teraz, michaelius33 napisał(a):

ostatnio i tak 99% czasu idzie na karcianki

Path Tracing nie z takich tytułów da Ci dodatkową frajdę.
Pomyśl jak będą wyglądały karty przy tasowaniu przy tych wszystkich odbiciach. 
To zupełnie inny poziom przyjemności.

Opublikowano
45 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Mam naturalny path tracing bo w analogowe karcianki gram :E 

Opublikowano
W dniu 11.06.2026 o 15:05, Lameismyname napisał(a):

Wystarczy 12 GB Vram :) 

Opublikowano

Ten ewentualny dodatkowy VRAM w Superkach (jeżeli rzeczywiście wyjdą) prawdopodobnie i tak niewspółmiernie podbije cenę.

Przykładowo przy równej ilości pamięci używki RTX4090 powinny kosztować nie więcej niż nowe RTX'y 5080, czyli ok. 5k zł.

A chodzą po 8-9k tylko ze względu na 24GB VRAM w topowej Adzie bo to się przydaje w lokalnym AI.

Sama przewaga wydajności RTX4090 nad RTX5080 w najlepszym wypadku kompensuje relację "używka-nówka":

Z tego samego powodu nowe RTX'y 5060Ti 16GB są w cenach RTX'ów 5070.

Opublikowano
Teraz, hubio napisał(a):

Ja planuję kupić 5080 SUPER. Od samego początku serii 5xxxx pisałem, że chciałbym 5080Ti lub 5080Super. (O ile oczywiście będzie mnie stać)

Na premierę łyknąć w dobrej cenie pewnie będzie trudno ale z racji bycia pierwszą kartą po królu wydajności (5090) jego wartość zapewne wzrośnie. Swoją drogą na horyzoncie będą zbliżać się RTX 6xxx i może warto poczekać.
Tak czy siak nikt nie ma szklanej kuli aby przewidzieć przyszłość.

• Like 1
Opublikowano

@Paw79 To nie ten poziom co chociażby Hardware Unboxed, Gamers Nexus czy portale technologiczne na których łamach są recenzje. 
Testing Games to kolejna fałszywka dla nabicia wyświetleń - nie ma to nic wspólnego z rzetelnym recenzowaniem sprzętu i każdy doświadczony forumowicz podpisze się pod moimi słowami.
Ludzie często aby szybko uzyskać pewne dane, błędnie bazują na takich "wygodnych" źródłach.

Opublikowano
Godzinę temu, Paw79 napisał(a):

@Lameismyname A co wg Ciebie jest nie tak z Testing Games?

Owszem- miewali kiedyś jakieś drobne wtopy, ale generalnie ten kanał uchodzi za legitny.

Wtopy ?? Przeciez oni kiedys symulowali wyniki a ten caly kanal to jest totalna lipa.... Nie wrzucajcie tego :kupa:

Ile razy mozna to walkowac w kolko....

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W tym tygodniu wparuje RTX 5080 z sygnaturki. Będę testował te nowe funkcje NVidii, ponieważ do tej pory skupiałem się głównie na rasteryzacji RTX 5070 u młodego(z braku czasu bez kombinowania).

Co do S to raczej nie wymienię szybciej jak na RTX6000.

Edytowane przez AMDK11