Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, caleb59 napisał(a):

To co? Kiedy powrót na 5070Ti? :E 

Żadnego powrotu. Teraz całe forum wirtualnie a Lejm faktycznie rozbiera odrzutowiec, kładzie PTM-a, termopady, ustawia krzywą, bawi się UV. Ze wszystkiego zdaje relację jak doprowadzić wadliwą kartę do porządku. Nie ma tak łatwo że zamieniasz!!!

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, sideband napisał(a):

Jak chcesz zmieniać to na Fehondę jest szara to będzie pod kolor oryginału ;)

Nowa plomba i gitara :E

Ta?: (https://allegro.pl/produkt/fehonda-plynny-termopad-ltp65-16-w-mk-12g-podkladka-termiczna-7bb81d94-1346-4c8b-836d-4439f7ef19cd?offerId=17334175210)

Ile tego ustrojstwa trzeba na jedną kartę. Wystarczy taka tubka czy mało?

34 minuty temu, sideband napisał(a):

Ps. jakby ktoś nie wiedział to pady Arctica TP3/TP4 zachowują jak kit termiczny i nie wykluczone, że to właśnie kit w takiej postaci. Bo można nawet je łączyć bez straty wydajności. Jak komuś się nie chce lepić kulek to polecam także nawet jak się da sporo za gruby to i tak wszystko się dopasuje ;) 

W sumie to rozwiązanie bardziej do mnie przemawia, bo lepienie kulek putty kojarzy mi się z 

1de6b6a4555fae15430090ca305b4e02.jpg

Rozumiem, że te pady Arctica są odpowiednio grubsze, a docisk po prostu zrobi swoje?

26 minut temu, Grolshek napisał(a):

Kupiłeś Matiza to się teraz z nim męcz. :P

A tak na serio to rozkładaj czyść, zakładaj PTM-a i może Putty to nie będzie problemu z grubością termo. Będzie co komentować, nabrać doświadczenia, pośmiać się, będzie się coś działo na tym forum. 88 stopni na pamięciach :kwasny: Ech... AMD i ich karty graficzne. Po diabła ludzie sobie to robią?

Kurna z tym matizem dowaliłeś mi moim własnym hasłem xD 

Muszę najpierw zakupić odpowiednie komponenty. Z "PTM" zostały mi tylko jakieś ścinki Gelida, mam też całą świeżutką pastę MX-7. Nie mam natomiast nic na vRAM i sekcję.
Jeżeli zdecyduje się na putty, to kładę PTM i zapominam. Jeżeli jednak klasyczne pady, to może przetestuję MX-7 i jak się nie sprawdzi, to za jakiś czas wleci PTM... w sumie nikt od nas MX-7 na GPU jeszcze nie testował.

A co do pamięci, to tak jak side pisał - to wina Hynixów, nie AMD. Jak ktoś ma kartę na Samsungach, to często gesto nawet 15-20*C mniej na memkach.

20 minut temu, jankooo napisał(a):

2,7K RPM to już niezły odrzutowiec. U nvidii nie ma hot spot a po roku używania moja pracuje idealnie. Zostały 3 lata gwary:cool:

Ja bym reklamował bo koszty i możliwe problemy bierzesz na siebie a nie po to jest gwara

Zacznę od maila i pewnie w międzyczasie skompletuję coś na sekcję/ram.
A akurat "zabranie" hot spotu u zielonych to wcale nic dobrego - zobacz, że w moim przypadku jest wskaźnikiem pump-out'a.
Gdyby nie było czujnika Hot Spot, karta pewnie by regulowała obroty pod główną temperaturę rdzenia, a rdzeń cichaczem by dostawał w piston.

19 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Będzie przynajmniej co czytać i oglądać :P

No będzie. Czy ja się kiedyś nie podzieliłem swoimi perypetiami ze sprzętem? xD 

13 minut temu, caleb59 napisał(a):

Kara za wybór gigabajtla musi być - najpierw monitor, teraz karta. :E

To zobacz co dzisiaj @Phoenix. wrzucał odnośnie Twojego ukochanego ASUSa ;) Dramy z Gamers Nexus też znane.
Przynajmniej serwis się zachowuje na poziomie.

9 minut temu, Grolshek napisał(a):

Gdybyśmy tylko na forum komputerowym dysponowali wiedzą jakie pamięci się grzeją i jakich kart nie kupować... :lovin:

Akurat o tym, że rozjazd między Hynixami, a Samsungami w RX 9xxx z GDDR6 to jakieś 15-20*C nie jest nowością. Jest nawet oddzielny temat na forum.

6 minut temu, caleb59 napisał(a):

To co? Kiedy powrót na 5070Ti? :E 

Przy obecnych cenach to musiałbym 2000zł dopłacić xD Chyba lepiej pady ogarnąć za 30-40zł

3 minuty temu, Grolshek napisał(a):

Żadnego powrotu. Teraz całe forum wirtualnie a Lejm faktycznie rozbiera odrzutowiec, kładzie PTM-a, termopady, ustawia krzywą, bawi się UV. Ze wszystkiego zdaje relację jak doprowadzić wadliwą kartę do porządku. Nie ma tak łatwo że zamieniasz!!!

Mądrego aż dobrze posłuchać. Jakby mnie nie znali ;) :piwko:

3 minuty temu, JacekRTX napisał(a):

Też w sumie mogłem dopłacić 100 pln do RX 9070 Prime z niby PTM, ale co tam mam nadzieję że będzie ok do następnej generacji :)

Ta? To poczytaj to co dzisiaj wrzucał @Phoenix. o PRIME ;) 

A tak naprawdę w tej perypetii będę mógł:
a) przetestować MX-7 na rdzeniu (bo nikt od nas tego nie robił)
b) pobabrać się w tym gigabajtowym żelu - może znajdę jakiś sposób jak to cholerstwo łatwo wyczyścić.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Ta? To poczytaj to co dzisiaj wrzucał @Phoenix. o PRIME ;) 

Ale to nie to samo, przecież tam rdzeń miał 56st a hot spot 74st. PTM dał radę tak jak miał dać. Problem był z pamięciami, a tzn że coś nie tak z termopadami tym bardziej, że tam były gorące hynix, a dziś te karty mają już samsunga.

Ty czytałeś tego posta ? 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Grolshek napisał(a):

Gdybyśmy tylko na forum komputerowym dysponowali wiedzą jakie pamięci się grzeją i jakich kart nie kupować... :lovin:

Ale w większości nowych 9070 i tak siedzą teraz Samsungi ;)

A Hynixy historycznie już od 15lat jeżeli chodzi o GDDR nie tylko nie skaluje się z napięciem, ale dodatkowo obniżenie napięcia nie przekłada się na spadek oc :E Podobnie jest z Micronami.

Dlatego czasem się zastanawiam skąd Hynix sobie wymyślił tak duże napięcie.

@Lameismyname Jedna może starczyć poza tym spróbowałbym wykorzystać ten stary kit w karcie albo dorzucił trochę nowego do starego to, że otworzysz kartę to on nagle nie traci swoich właściwości. Tylko nie wiem w jakim stanie masz kartę jak masz ciasto z kremem jak co niektórzy na kartach NV to lepiej to wypucować elegancko. Generalnie da się elegancko oczyścić, że karta wygląda jak nowa jakby nigdy nie miała na sobie kitu tylko potrzeba czasu i narzędzi ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano (edytowane)

Śmiechy śmiechami ale życzę powodzenia i oby wszystko udało się dobrze ogarnąć - uważaj na szczeliny między radiatorem a pamięciami bo może się okazać, że producent nie zrobił tam miejsca pod thermal pady i będziesz musiał żel nakładać, przydałby się szczelinomierz.

Edytowane przez caleb59
  • Like 1
Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Ale to nie to samo, przecież tam rdzeń miał 56st a hot spot 72st. Problem bym z pamięciami a tzn że coś nie tak z termopadami tym bardziej że tam były gorące hynix a dziś te karty mają już samsunga.

Ty czytałeś tego posta ? 

Ale mi nie chodzi o to co było przyczyną. Wiem, że tam jest PTM na rdzeniu.
Chodzi mi o podobną sytuację, że w PRIME pomimo PTM jest problem z temperaturami akurat pamięci, serwis się wypina, wedle ich nie kwalifikuje się na ingerencję serwisu (sic!), a zerwanie plomby na własną rękę to bye-bye gwarancja. Już to z resztą streszczałem w tym czy tam ogólnym temacie o RX.

Tutaj wadą będzie babranie w żelu ale serwis Gigabyte z mojego researchu wynika, że pozwala na własną wymianę pasty/padów/żelu bez utraty gwary o ile się nie zrobi grafie "kuku".
9070XT Gaming i Prime co chwila się zamieniają miejscami jako najtańsze i jak widać żadna z nich nie jest idealnym rozwiązaniem ;) 

Teraz, caleb59 napisał(a):

Śmiechy śmiechami ale życzę powodzenia i oby wszystko udało się dobrze ogarnąć - uważaj na szczeliny między radiatorem na pamięciami bo może się okazać, że producent nie zrobił tam miejsca pod thermal pady i będziesz musiał żel nakładać, przydałby się szczelinomierz.

Dzięki. Akurat mam szczelinomierz samochodowy. 
pol_pm_SZCZELINOMIERZ-100-MM-17-LISTKOW-

Chyba wygodniej byłoby z marszu dać putty albo te putto-pady arctica, co na chwilę obecną najbardziej mnie przekonują.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Ale mi nie chodzi o to co było przyczyną. Wiem, że tam jest PTM na rdzeniu.
Chodzi mi o podobną sytuację, że w PRIME pomimo PTM jest problem z temperaturami akurat pamięci, serwis się wypina, wedle ich nie kwalifikuje się na ingerencję serwisu (sic!), a zerwanie plomby na własną rękę to bye-bye gwarancja. Już to z resztą streszczałem w tym czy tam ogólnym temacie o RX.

Dobrze rozumiem? Że wystarczy trafić na Hynixy i Prime 9070 może być już niefajny? :E

Opublikowano
11 minut temu, sideband napisał(a):

@Lameismyname Jedna może starczyć poza tym spróbowałbym wykorzystać ten stary kit w karcie albo dorzucił trochę nowego do starego to, że otworzysz kartę to on nagle nie traci swoich właściwości. Tylko nie wiem w jakim stanie masz kartę jak masz ciasto z kremem jak co niektórzy na kartach NV to lepiej to wypucować elegancko. Generalnie da się elegancko oczyścić, że karta wygląda jak nowa jakby nigdy nie miała na sobie kitu tylko potrzeba czasu i narzędzi ;)

Akurat jestem cierpliwym jak trzeba, chociaż przy takiej babranince pewnie będę klął pod nosem xD 
Podpowiesz czym Ty byś to najprędzej czyścił? Mógłbym uzupełnić braki tą Fehondą chociaż nie wiem czy nie lepiej wszystko wymienić na nowe.
Ponoć zmiana fabrycznego żelu Gigabyte np. na klasyczne termopady urywa kilka stopni na Hynixach. Chociaż znowu rozebrać i tylko trochę "uzupełnić" byłoby najłatwiej.

3 minuty temu, JacekRTX napisał(a):

Dobrze rozumiem? Że wystarczy trafić na Hynixy i Prime 9070 może być już niefajny? :E

Zobrazuje Ci to na przykładzie czekolady.

Samsung: 

milka-czekolada-mleczna-z-alpejskiego-ml

Hynix:
czekoladopodobna.jpg.825b2222b261b47d3beb101e438f7f24.jpg

5 minut temu, lukadd napisał(a):

@Lameismyname Masz okazję potestować Putty, kup sobie kilka rodzajów i sprawdź jakie będą różnice na poszczególnych.

Mnie już odrzuca, że będę musiał ten żel rozklejać i czyścić, a Ty chcesz, żebym jeszcze przetestował parę rodzajów 

CZAD.jpg.df3d4c8dc0e946c2dce85d8474d87590.jpg

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Chodzi mi o podobną sytuację, że w PRIME pomimo PTM jest problem z temperaturami akurat pamięci, serwis się wypina, wedle ich nie kwalifikuje się na ingerencję serwisu (sic!), a zerwanie plomby na własną rękę to bye-bye gwarancja.

To bez znaczenia, bo kartę i tak trzeba rozkręcić i poprawić. A skoro pamięć pracuje w granicach to chyba normalne że serwis nic z tym nie zrobi. Za dużo przywiązujesz wagę do tej gwarancji 😂

Gdyby GB nie pozwolił rozkręcić to i tak byś to zrobił ;) 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Phoenix. napisał(a):

To bez znaczenia, bo kartę i tak trzeba rozkręcić i poprawić. A skoro pamięć pracuje w granicach to chyba normalne że serwis nic z tym nie zrobi. Za dużo przywiązujesz wagę do tej gwarancji 😂

I mojego Gigabyte Gaminga i tamtego ASUSa PRIME trzeba rozkręcić i poprawić, mimo że przyczyna różna.
Safe Hotspot na rdzeniu 9070XT jest określany jako te 110*C i np. gdyby chodziło o serwis ASUSa przenosząc mój problem z pump-out'a, patrząc na ich podejście, to równie dobrze mogliby powiedzieć "wszystko OK, jeździć, obserwować, nie wpychać łap".
A co do gwarancji... wiesz, że u takich ludzi jak Ty czy ja, to karty za długo nie są, a gwarka to ważna rzecz i dbam o to aby następny kupujący ją miał, dlatego tutaj podchodzę z rozwagą. 
Wiem, że część forumowiczów będzie mówić o allegrowych plombach, ja jednak wolę to szlachetnie i oficjalnie rozwiązywać.

9 minut temu, lukadd napisał(a):

Trzeba było siedzieć na 5070Ti, a nie kombinować :E 

Akurat jak z PNY 5070 Ti OC byłem zadowolony, to po wsadzeniu AiO 360 na front obudowy stała się nieznośna - 1700-1800 RPM przy takich wentylatorach...

46 minut temu, galakty napisał(a):

Dopiero teraz spojrzałem, to jest możliwe? Myslałem że moje 1600-1700 RPM to dużo :E 

Jest jest. Przy pump-outach klasyka. Przerabiałem to dwukrotnie na Inno3d na przykład.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Akurat jestem cierpliwym jak trzeba, chociaż przy takiej babranince pewnie będę klął pod nosem xD 
Podpowiesz czym Ty byś to najprędzej czyścił? Mógłbym uzupełnić braki tą Fehondą chociaż nie wiem czy nie lepiej wszystko wymienić na nowe.
Ponoć zmiana fabrycznego żelu Gigabyte np. na klasyczne termopady urywa kilka stopni na Hynixach. Chociaż znowu rozebrać i tylko trochę "uzupełnić" byłoby najłatwiej.

Zobrazuje Ci to na przykładzie czekolady.

Jeżeli tak jest to ten kit musi być słabiutki albo ktoś zrobił niemiarodajne testy.

Większe kawałki to ściągałem skalpelem tylko końcówka z taką płaska ala szpachelka.

To co na PCB zostało i elementach pozostałości to ściereczki bezpyłowe bo ładnie wszystko wciągają i tym https://allegro.pl/produkt/relife-rl-250-plyn-do-czyszczenia-pcb-etc-lepszy-od-kt5-kt6-pcc15-itp-a0feeb4c-1277-4bf1-99c9-f6f47eaccc0f?offerId=18014033272

Możesz spróbować też benzyną ekstrakcyjną jakąś dobrą. Alko typu PCC15 - mieszanka alkoholi czy czyste izo słabiutko to bierze, a ten relife rozpuszcza elegancko. Tylko uważaj to rozpuszcza niektóre tworzywa sztuczne i potrafi nawet rozpuścić niektóre lakiery to jest mocna rzecz i daje po nosie bardzo szybko odparowuje. Czyściłem kartę, która była upaćkana cała w tym różowym kicie to nawet śladu nie zostało ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano
7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Szlachcic się znalazł 😂

replicate-prediction-7a7_jeh14bU.webp

7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Większość ludzi jak usłyszy o gwarancji i że była rozbierana to ci powie by by ;) 

Ludzie raczej pytają się do kiedy gwarancja i gdzie.
Dla mnie istotna informacja, to czy będzie honorowana i co zrobić aby była.
Jak sprzedawałem ostatnio PNY 5070 Ti z amazona, to znając politykę amazona uderzyłem do PNY i gwarancja obowiązuje przez 3 lata i można bezpośrednio u nich z pominięciem amazona.

3 minuty temu, sideband napisał(a):

Jeżeli tak jest to ten kit musi być słabiutki albo ktoś zrobił niemiarodajne testy.

Większe kawałki to ściągałem skalpelem tylko końcówka z taką płaską ala szpachelka.

To co na PCB zostało i elementach pozostałości to ściereczki bezpyłowe bo ładnie wszystko wciągają i tym https://allegro.pl/produkt/relife-rl-250-plyn-do-czyszczenia-pcb-etc-lepszy-od-kt5-kt6-pcc15-itp-a0feeb4c-1277-4bf1-99c9-f6f47eaccc0f?offerId=18014033272

Możesz spróbować też benzyną ekstrakcyjną jakąś dobrą. Alko typu PCC15 - mieszanka alkoholi czy czyste izo słabiutko to bierze, a ten relife rozpuszcza elegancko. Tylko uważaj to rozpuszcza niektóre tworzywa sztuczne i potrafi nawet rozpuścić niektóre lakiery to jest mocna rzecz i daje po nosie bardzo szybko odparowuje. Czyściłem kartę, która była upaćkana cała w tym różowym kicie to nawet śladu nie zostało ;)

No właśnie nie wiem czy to wina kitu czy złych obserwacji kogoś kto o tym pisał. Dzięki za wskazówki.
Przetrawię to co było dzisiaj pisane w temacie i podejmę kroki co z tym fantem zrobić.

Opublikowano
1 godzinę temu, Grolshek napisał(a):

88 stopni na pamięciach :kwasny: Ech... AMD i ich karty graficzne.

W Nvidia Ampere, dokładnie to w 3080-3090 też pamięci się tak grzały, ale to m.in. z powodu słabej jakości fabrycznych termopadów.

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

EVGA to się nawet paliły, ale tam znowu zapomnieli termopadów :E 

Rozbierałem przedwczoraj Asusa RX580 połozyłem PTMa i szukam termopadów na pamięciach i zasilaniu. Nie ma. Ki diabeł???