oldfashioned 916 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia @Badalamann napisalbys to rodzicow tej dziewczynki, ze to byla przeciez "zwykla zabawa i takie jest zycie", a nie tak cicho siedzisz. @Henryk Nowak Ty tez widze niezle odskoczyles, zbijcie sobie piatke. Juz druga osoba mi zarzuca ze bym strzelal do nieletnich XD Wam chyba cos w leb strzelilo ostatnio.
Badalamann Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia @oldfashioned Nie mam pojęcia o co Ci typie chodzi. Jakiej dziewczynki i po co miałbym zaczepiać jej rodzinę?
hubio Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia @Henryk Nowak nie 10 latek nie powinien odpowiadać jak dorosły. Bo nie badamy skutku tylko badamy zdolność do przewidzenia konsekwencji. 14latka i 14 latek przewidują. Dojrzałość obecnie i wiedza jest dużo wyższa niż z 50 lat temu. Ale nie na tyle, żeby i dzieci 10 czy 12 letnie przewidywały.
GordonLameman Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Godzinę temu, hubio napisał(a): https://www.o2.pl/informacje/wjechal-hulajnoga-w-dziecko-uderzylo-glowa-w-beton-nie-odpowie-jak-dorosly-7320795579787456a I dlatego uważam, ze zarówno wiek przyzwolenia powinien być obniżony do 14 lat, ale i odpowiedzialność karna. Dzisiejsze możliwości nastolatków i ich świadomość jest dużo wyższa niż 50 lat temu, ale przepisy te same. Generalnie w wielu sprawach powinni być traktowani jako dorośli. Jeśli 14 latka potrafi zadać sobie tyle trudu aby założyć konto na telegramie albo FB. Albo jednym i drugim. Tyle trudu aby się wypromować. I tyle trudu aby znaleźć klientów na swoje treści to nie powinna mieć z tego tytułu problemów. Analogicznie nastolatka, która działa w metodzie na wnuczka albo nastolatek jak w tym przypadku, który slalomem mija przechodniów powinni ponosić odpowiedzialność karną jak dorośli. Powiązanie odpowiedzialności karnej z wiekiem przyzwolenia nie ma najmniejszego sensu. Zaczyna tu pachnieć kimś kto lubi nieco za młodsze. Żaden z tych argumentów nie ma sensu - 8-latek na rowerze też może wpaśc w dziecko.
hubio Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Gordo chłopie ty mi nic nie odpisuj bo ja naprawdę mam cię w ignorach i nic nie odwijam. Jak chcesz żebym cokolwiek przeczytał to jedyny sposób, żebyś poprosił żeby ktoś ciebie zacytował.... Ja od paru miesięcy mam ciebie w ignorach. Nic nie odpisuję, ale ty i tak swoje... To też patologia ale zachowań w internecie... Nie szkoda ci czasu na pisanie? W sumie to nie odpowiadaj bo i tak nie przeczytam. Prewencyjnie tylko przypomnę, że tydzień temu złapałeś kolejnego w tym roku bana (nie wiem już którego.... )...
Henryk Nowak Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 44 minuty temu, hubio napisał(a): @Henryk Nowak nie 10 latek nie powinien odpowiadać jak dorosły. Bo nie badamy skutku tylko badamy zdolność do przewidzenia konsekwencji. 14latka i 14 latek przewidują. Dojrzałość obecnie i wiedza jest dużo wyższa niż z 50 lat temu. Ale nie na tyle, żeby i dzieci 10 czy 12 letnie przewidywały. Chyba sobie kpisz. 14 latek to jeszcze dziecko. Znowu kierujesz się chłopskim rozumem. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30762417/ Tak, wiem, że nie znasz angielskiego, wrzuć to sobie w translator albo niech ai ci to przetłumaczy. "Importantly, whereas cognitive capacity reached adult levels around age 16, psychosocial maturity reached adult levels beyond age 18, creating a "maturity gap" between cognitive and psychosocial development. Juveniles may be capable of deliberative decision making by age 16, but even young adults may demonstrate "immature" decision making in arousing situations" I nie wiem skąd twierdzenie, że wiedza i dzieciaków jest teraz "dużo wyższa" niż 50 lat temu. Chyba o robloxie, no ale jeśli twierdzisz inaczej to rozumiem, że masz jakieś źródło, które to potwierdza, prawda? 14 latek to dziecko chodzące do podstawówki niemające za sobą nawet żadnego poważanego egzaminu. 3 minuty temu, hubio napisał(a): Gordo chłopie ty mi nic nie odpisuj bo ja naprawdę mam cię w ignorach i nic nie odwijam. (...) To co do ciebie napisał ma sporo sensu, ale najłatwiej jest ignorować zamiast odpowiedzieć merytorycznie. Godzinę temu, oldfashioned napisał(a): @Henryk Nowak Ty tez widze niezle odskoczyles, zbijcie sobie piatke. Juz druga osoba mi zarzuca ze bym strzelal do nieletnich XD Wam chyba cos w leb strzelilo ostatnio. To ty pisałeś o skutecznym neutralizowaniu nieletnich, dlatego napisałem o strzelaniu. Po prostu ciekawi jak byś chciał ich neutralizować, strzelać do nich? Rozjeżdżać? Wstrzykiwać truciznę?
GordonLameman Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 10 minut temu, hubio napisał(a): Gordo chłopie ty mi nic nie odpisuj bo ja naprawdę mam cię w ignorach i nic nie odwijam. Jak chcesz żebym cokolwiek przeczytał to jedyny sposób, żebyś poprosił żeby ktoś ciebie zacytował.... Ja od paru miesięcy mam ciebie w ignorach. Nic nie odpisuję, ale ty i tak swoje... To też patologia ale zachowań w internecie... Nie szkoda ci czasu na pisanie? W sumie to nie odpowiadaj bo i tak nie przeczytam. Prewencyjnie tylko przypomnę, że tydzień temu złapałeś kolejnego w tym roku bana (nie wiem już którego.... )... Komentuje Twoje kocopoły dla innych. P.S. I tak wiem, że czytasz. Widać to nawet po tym co teraz piszesz 9 minut temu, Henryk Nowak napisał(a): Chyba sobie kpisz. 14 latek to jeszcze dziecko. Znowu kierujesz się chłopskim rozumem. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30762417/ Tak, wiem, że nie znasz angielskiego, wrzuć to sobie w translator albo niech ai ci to przetłumaczy. "Importantly, whereas cognitive capacity reached adult levels around age 16, psychosocial maturity reached adult levels beyond age 18, creating a "maturity gap" between cognitive and psychosocial development. Juveniles may be capable of deliberative decision making by age 16, but even young adults may demonstrate "immature" decision making in arousing situations" I nie wiem skąd twierdzenie, że wiedza i dzieciaków jest teraz "dużo wyższa" niż 50 lat temu. Chyba o robloxie, no ale jeśli twierdzisz inaczej to rozumiem, że masz jakieś źródło, które to potwierdza, prawda? 14 latek to dziecko chodzące do podstawówki niemające za sobą nawet żadnego poważanego egzaminu. No mi to śmierdzi co on napisał. Bo ja nie mam pojęcia skad te wnioski. Śmierdzi kimś kto chciałby, żeby wiek przyzwolenia był niższy.
oldfashioned Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 32 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a): To ty pisałeś o skutecznym neutralizowaniu nieletnich, dlatego napisałem o strzelaniu. Po prostu ciekawi jak byś chciał ich neutralizować, strzelać do nich? Rozjeżdżać? Wstrzykiwać truciznę? Tak, napisałem o skutecznym neutralizowaniu takich przypadków. takich - czyli takich do których się odnosiłem wyżej: masz tam cały kontekst: 1. Typ ucieka na hulajnodze przed policja po chodniku, gdzie laza ludzie. Polska policja nie neutralizuje pacjenta = ryzykuje, że potencjalne osoby trzecie mogą ucierpiec 2. Filmik z FI, gdzie policja skuteczne neutralizuje dzbana W takich sytuacjach każdorazowo, nawet potencjalne ryzykując życiem kryminalisty, powinno się pościg ‘zakończyć’. Bezwzględnie
Camis Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 11 minut temu, Klakier1984 napisał(a): @up +1 +2
Klakier1984 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 23 minuty temu, oldfashioned napisał(a): W takich sytuacjach każdorazowo, nawet potencjalne ryzykując życiem kryminalisty, powinno się pościg ‘zakończyć’. Bezwzględnie Dodam jeszcze, że im szybciej tym lepiej. Przez to, że się u nas tyle cackali to dodatkowo stwarzali zagrożenie swoim autem na tej ścieżce. Od razu mieli w typa ładować. Jakby kilu takich sprowadzili szybciutko do parteru to idiota jeden z drugim dwa razy by się zastanowił zanim zacznie uciekać.
Henryk Nowak Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 23 minuty temu, oldfashioned napisał(a): Tak, napisałem o skutecznym neutralizowaniu takich przypadków. takich - czyli takich do których się odnosiłem wyżej: masz tam cały kontekst: 1. Typ ucieka na hulajnodze przed policja po chodniku, gdzie laza ludzie. Polska policja nie neutralizuje pacjenta = ryzykuje, że potencjalne osoby trzecie mogą ucierpiec 2. Filmik z FI, gdzie policja skuteczne neutralizuje dzbana W takich sytuacjach każdorazowo, nawet potencjalne ryzykując życiem kryminalisty, powinno się pościg ‘zakończyć’. Bezwzględnie Na szczęście nikt z rządzących nie myśli tak jak ty i osoba z tego filmiku ma postawionych więcej zarzutów niż ten dzieciak. To nie jest kryminalista, to jest bardzo głupi dzieciak. Pościg należy zakończyć starając się nie zrobić krzywdy dziecku, które jest za głupie by rozumieć skutki swoich decyzji. Wyżej wkleiłem źródło naukowe potwierdzające, że dziecko w tym wieku nie umie myśleć jak dorosły.
janek25 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) 27 minut temu, oldfashioned napisał(a): W takich sytuacjach każdorazowo, nawet potencjalne ryzykując życiem kryminalisty No błagam. Wystarczy stać na ścieżce i widac kto ma nielegalna hulajnoge.Widoc to po wyglądzie hulajnogi. Konfiskata i tyle.A pościg to czasem nie warto robic a odpuścić sobie. Mało to filmików z Ameryki jak za jakas bzdete wola na drodze rozwalić pol miasta 😂🤷 Edytowane 21 Sierpnia przez janek25
Klakier1984 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 6 minut temu, Henryk Nowak napisał(a): dziecko w tym wieku nie umie myśleć jak dorosły. To chyba oczywista oczywistość. Jednocześnie jak już dziecko ma w poważaniu, że policja chce go zatrzymać to strach pomyśleć co z niego będzie jak dorośnie 8 minut temu, janek25 napisał(a): No błagam. Wystarczy stać na ścieżce i widac kto ma nielegalna hulajnoge.Widoc to po wyglądzie hulajnogi Dobre dobre Trzeba mundurowych na jakieś dodatkowe zajęcia wysłać z rozpoznawania możliwości hulajnogi po wyglądzie
oldfashioned Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) 25 minut temu, Henryk Nowak napisał(a): Wyżej wkleiłem źródło naukowe potwierdzające, że dziecko w tym wieku nie umie myśleć jak dorosły. Dokładnie, nie potrafi myśleć jak dorosły więc nie trafia mu do kopuły że bawiąc się w uciekanie przed policją (albo nawet nie uciekając, jak przykład z dziewczynką wyżej) może narazić osoby postronne. Film widziałem ostatnio na yt. Stany, policjant zatrzymuje dwójkę młodziaków w sportowym aucie, tłumaczy młodemu żeby odpuścił brawurową jazdę i nie swirowal, puszcza go wolno. 15 min później ginie dwójka na jakiejś ścianie. Chwalą że tylko dwójka, a nie ktoś postronny. film, w sensie bodycam. Dobrze też, że ludzie też nie myślą tak jak Ty. Bardzo szybko skaczesz do osadów i strzelania do nieletnich, kompletnie naginając narracje. Typowy strawman w Twoim wykonaniu. Edytowane 21 Sierpnia przez oldfashioned
Henryk Nowak Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 11 minut temu, oldfashioned napisał(a): Film widziałem ostatnio na yt. Stany, policjant zatrzymuje dwójkę młodziaków w sportowym aucie, tłumaczy młodemu żeby odpuścił brawurową jazdę i nie swirowal, puszcza go wolno. 15 min później ginie dwójka na jakiejś ścianie. Chwalą że tylko dwójka, a nie ktoś postronny. film, w sensie bodycam. Przecież to jest zupełnie inna sytuacja i to niczego nie dowodzi. Mi chodzi o to, że brutalne traktowanie dzieci to zwyrodnialstwo a ty piszesz o sytuacji w której policjant już zatrzymał dwoje młodych ludzi. Oczywiście, że do gówniaków wiele nie dociera, oni często myślą, że są nieśmiertelni, taki wiek. Ja nie mam niczego przeciwko temu, by konfiskować sprzęt każdemu kto jeździ jak debil, nie ważne czy to jest auto czy hulajnoga. Powinny być surowe kary za jazdę hulajnogą elektryczną po chodniku i to powinno być egzekwowane. Powinno się wysyłać gowniaków na prace społeczne, żeby rodzice nie musieli płacić, karę na ponieść młody. Jedynie uważam, że taranowanie ich autem to sroga przesada. Kara ma być wychowawcza a nie ma prowadzić do kalectwa. 34 minuty temu, janek25 napisał(a): No błagam. Wystarczy stać na ścieżce i widac kto ma nielegalna hulajnoge.Widoc to po wyglądzie hulajnogi. (...) Po czym poznajesz?
janek25 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 44 minuty temu, Klakier1984 napisał(a): Dobre dobre Trzeba mundurowych na jakieś dodatkowe zajęcia wysłać z rozpoznawania możliwości hulajnogi po wyglądzie Nie rozśmieszaj mnie,godzina w necie pelna wiedza
Camis Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 28 minut temu, Henryk Nowak napisał(a): Powinny być surowe kary za jazdę hulajnogą elektryczną po chodniku i to powinno być egzekwowane. Chyba miałeś na myśli jazdę po ulicy, bo hulajnoga elektryczną można legalnie jezdzic po chodniku jak nie ma DDR.
janek25 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Nic tak nie wkurza jak rowerzysta jadacy asfaltem jak jest ścieżka. Trzeba miec pasozyty w mózgu by zaryzykować.Co do hulajnozek to ciężko o legalna. Srednia hulajnoga od Chińczyka to 40 do 50 a na unie to 25. W Polsce 20,chyba ze jakas starowizna sie trafi. Takze w stawie hodowlanym łapie sie karpie bez przynęty i działa
Henryk Nowak Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 35 minut temu, Camis napisał(a): Chyba miałeś na myśli jazdę po ulicy, bo hulajnoga elektryczną można legalnie jezdzic po chodniku jak nie ma DDR. Hulajnoga elektryczna powinna być dopuszczona do jazdy po ścieżce rowerowej i po ulicy.
janek25 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia I jest ,osiedlowej mimo wszystko zebrali doświadczenie.Calkiem sporo jeździ z pelnym kaskiem bo szczeki najczęściej pekaja .
Camis Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 1 godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a): Hulajnoga elektryczna powinna być dopuszczona do jazdy po ścieżce rowerowej i po ulicy. Po ulicy może tylko jesli jest tam do 30km/h.
hubio Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) @Henryk Nowak mam prawo do swojego zdania czy nie? Właśnie to 16 letnie "dziecko" omal nie zabiło prawdziwego dziecka... Po jakiego mi wklejasz jakieś podręcznikowe normy? Są tak samo o kant d. potłuc jak to co przed wojną zalecały palenie papierosów na zdrowie. Ja ci piszę o swoich obserwacjach, a nie regułkach. Nie wiem czy ktoś jeszcze to podziela czy nie. Jak nie to ok, jak tak też ok. Wyraziłem swoje zdanie, które podtrzymuję w całości... A dodam jeszcze, że w wielu stanach w USA była albo wciąż jest (tego nie wiem) odpowiedzialność karna ustawiona nawet od 12 roku życia!!! Więc co ty mi pitolisz? Wychodzi się z założenia: jak ktoś potrafi naładować strzelbę i zabić to ma na tyle dojrzałości żeby odpowiadać karnie... Ja to rozwijam w ten sposób: jak ktoś ma tyle wiedzy i dojrzałości żeby założyć konto na FB i telegramie i kreować swoją markę, szukać klientów, a a następnie to sprzedawać też ma wystarczającą dojrzałość. Jak ktoś ma tyle wiedzy i dojrzałości żeby pracować w grupie na wnuczka tak samo. itp itp. Tak dzisiejsze 14 latki potrafią przewidzieć skutki zachowań i dysponują nieporównywalnie większą dojrzałością i wiedzą niż 50 lat temu. Ale to moje zdanie. Żeby była jasność. I tak - podtrzymuję całkowicie to zdanie, że obecnie wiedza i dojrzałość 14 latków jest o niebo większa niż 50 lat temu. Nie przytoczę badań choć może takie są, ale to moje własne obserwacje. EOT... Edytowane 21 Sierpnia przez hubio
Klakier1984 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 4 godziny temu, janek25 napisał(a): Nie rozśmieszaj mnie,godzina w necie pelna wiedza Zgłoś się do policji ze swoją innowacyjną metodą " na oko" Takich ludzi im trzeba.
Rekomendowane odpowiedzi