Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, jagular napisał(a):

Ład da fak... Skąd takie wyobrażenia o UK?

Chyba stąd, że do pewnego poziomu są tam faktycznie niskie podatki:

image.thumb.png.bd08d0ab29d1ab8e052f2db31799a699.png

Kwotę wziąłem jako 59% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w UK - bo te jego 5000 zł o których pisał też stanowi 59% przeciętnego w Polsce :) 

Edit.

To daje w PL obciążenie podatkowe 41%. W UK jakieś 11%. 

Ale w UK robi się dużo wyżej gdy się zarobi nieco więcej.

Edytowane przez GordonLameman
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Takie perełki z UK :E

Cały świat ma beke z debili w USA :rotfl2:

1000023649-jpg.8879825

Cytat

Donald Trump nagle przerwał dyskusję. Wszystko przez J.D. Vance'a. "Próbuję się skupić"

...

Trump w rozmowie z Martinem stwierdził, że Irlandia jest jednym z krajów "wykorzystujących USA". — Mieliśmy głupich liderów. Mieliśmy liderów, którzy nie mieli pojęcia, co się dzieje, a nagle Irlandia ma nasze firmy farmaceutyczne — mówił prezydent USA, cytowany przez Associated Press.

Martin w odwecie zwrócił uwagę, że stosunki handlowe są "dwukierunkowe" i dodał, że dwie największe irlandzkie linie lotnicze kupują od Boeinga więcej samolotów niż od kogokolwiek innego poza Ameryką. Prezydent USA podkreślał jednak, że zamierza nałożyć serię dodatkowych ceł na kolejne kraje.

Donald Trump nagle przerwał dyskusję. "Próbuję się skupić"
W pewnym momencie Trump nagle przerwał dyskusję na temat ceł i zmienił temat. Jego uwagę przykuł element garderoby siedzącego obok J.D Vance'a. — Uwielbiam te skarpetki — powiedział, wskazując na nogi wiceprezydenta USA. Wówczas politycy wybuchnęli śmiechem.

Na skarpetkach Vance'a zobaczyć można było koniczyny. To jeden z symboli Irlandii. — Co jest z tymi skarpetkami? Próbuję się skupić, ale jestem pod wielkim wrażeniem skarpetek wiceprezydenta — dodał Trump.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/donald-trump-nagle-przerwal-dyskusje-zaczal-mowic-o-skarpetkach/3e7w67h

Cytat

Węgry blokują przedłużenie sankcji. Polska zwołuje specjalne posiedzenie

Polska prezydencja Unii Europejskiej zwołała dziś rano specjalne posiedzenie ambasadorów państw członkowskich, aby ponownie spróbować przedłużyć o pół roku sankcje personalne wobec Rosji. Węgry jednak blokują porozumienie, domagając się usunięcia kilku nazwisk z "czarnej listy". Do odnowienia sankcji potrzebna jest jednomyślna zgoda wszystkich krajów UE. Termin upływa 15 marca — informuje RMF FM.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/wegry-blokuja-przedluzenie-sankcji-polska-zwoluje-specjalne-posiedzenie/25fbh2s

Cytat

Prezydent Duda ze stanowczym apelem do USA. Chodzi o głowice nuklearne

Prezydent Andrzej Duda wezwał Stany Zjednoczone do przekazania broni jądrowej na terytorium Polski. Jak wskazuje "Financial Times", apel polskiego prezydenta mający na celu odstraszenie przyszłej rosyjskiej agresji prawdopodobnie zostanie uznany w Moskwie za wysoce prowokacyjny.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/prezydent-duda-ze-stanowczym-apelem-do-usa-chodzi-o-glowice-nuklearne/jx4p3z6

Opublikowano

A to nie jest tak, że pracodawca chce 'wydać' 15k na pracownika i jemu to powiewa czy bedzie to B2B czy może sumaryczna ilośc kosztów na UoP(potocznie brutto brutto, plus jakies ppk i inne) ??

• Upvote 1
Opublikowano
25 minut temu, Vetch napisał(a):

A to nie jest tak, że pracodawca chce 'wydać' 15k na pracownika i jemu to powiewa czy bedzie to B2B czy może sumaryczna ilośc kosztów na UoP(potocznie brutto brutto, plus jakies ppk i inne) ??

Tylko teoretycznie. Na B2B nie ma urlopów, uprawnień macierzyńskich, tacierzyńskich etc. 

Więc dla pracodawcy zawsze B2B jest korzystne. 

Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Polak przyjechał Range Roverem nowym za ok. 600 tys. zł (jego żona miała już wtedy Bentleya Continentala GT), Czech przyjechał nowiutkim.... Peugeotem 508. :)

Aktualnie jeżdzę i40 po jakimś dyrektorze albo wicedyrektorze z dużego piwnego koncernu w Czechach. Nie ta klasa ludzi.

U nas dalej myślenie, że się musisz pokazać i kosztem pracownika wybić. Im więcej masz tym więcej chcesz.

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, blabla123 napisał(a):

Aktualnie jeżdzę i40 po jakimś dyrektorze albo wicedyrektorze z dużego piwnego koncernu w Czechach. Nie ta klasa ludzi.

U nas dalej myślenie, że się musisz pokazać i kosztem pracownika wybić. Im więcej masz tym więcej chcesz.

Yup. Mój szwagier jest dyro w dużej firmie rodem z Czech. Był oburzony, że dostał nową Insignię, a następnie Arteona, a nie BMW czy Audi :E 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No tak... coś jest w naszym Narodzie, że...

...musi się Nachapać!

Oczywiście powiedzmy % takich osób mamy większy niż inne nacje.

No i weźmy tu sobie taki postulat Mentzena... może On nawet nie ma nic złego na myśli (chociaż pewnie ma wiedząc ile płaci pracownikom)... ale postuluje zniesienie płacy Minimalnej.

On uważa, że doprowadzi to polepszenia warunków na rynku pracy, ale przepuszczając to przez Polskie zwierciadło... sądzę, że wiele osób dostanie pensje niższa.

Takie moje dywagacje.

Może to ogólnie nie problem z samymi hasłami politycznymi, które słyszymy tylko z tym jak to potem wygląda na naszym grajdołku. Jakby w tym kraju mało komu zależało, żeby działać chociaż trochę na rzecz wspólnego dobra?

Edytowane przez Szambo
Opublikowano

No przecież logiczne, że pracodawcy płacą tyle ile płacą, bo jest jakaś minimalna i nie mogą mniej. Bez tego byś miał po mniejszych miejscowościach biedę niczym u ruska. Ma to oczywiście swoje minusy, bo podbija inflację chociażby ale imo lepsze to niż zniesienie minimalnej.

• Upvote 4
Opublikowano
41 minut temu, Vetch napisał(a):

B2B, a UoP to bardzo niewielka roznica w finalnym rozrachunku jesli chodzi o finanse - na plus dla B2B. Np. moja obecna firma tylko dziala w trybie B2B, bo jak masz kogos na UoP, to papierkologia i obowiazki troche inne jak przy B2B. Ale jak kazde rozwiazanie, sa plusy i minusy, nie ma tak kolorowo.

Nie zawsze sie to "oplaca" i tez szczerze, nie z kazdym da sie funkcjonowac na B2B zarowno pracownik jak i pracodawca.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, blabla123 napisał(a):

No przecież logiczne, że pracodawcy płacą tyle ile płacą, bo jest jakaś minimalna i nie mogą mniej. Bez tego byś miał po mniejszych miejscowościach biedę niczym u ruska. Ma to oczywiście swoje minusy, bo podbija inflację chociażby ale imo lepsze to niż zniesienie minimalnej.

U nas jak ktoś zaczyna coś napominać o jakiś nierównościach, albo o zwykłej chciwości to od razu padają wyzwiska "Komuch!"

Mamy 2 Lidle przy granicy... jeden po stronie Niemieckiej, a drugi po Polskiej.

Dość umownie powiem, że ceny są identyczne i w jednym i drugim (aczkolwiek dobrze wiemy, że już cześciej w DE mają taniej)

Ale kasjerka w DE dostaje 2x większą wypłatę za tą samą pracę.

Pytanie za 100 punktów... co sprawia, że tak jest?

Jeden z gości w Programie Jankowskiego odpowiedział, że po prostu Polski Lidl nie musi dawać więcej, więc nie daje.

Edytowane przez Szambo
Opublikowano (edytowane)

Czytam te wasze posty i mam wrażenie, że niektórzy to się wczoraj dopiero w Polszy obudzili i zdziwieni, czemu tu tak jest :E

31 minut temu, Szambo napisał(a):

No tak... coś jest w naszym Narodzie, że...

...musi się Nachapać!

Oczywiście powiedzmy % takich osób mamy większy niż inne nacje.

trauma pokoleniowa, lata gnębienia przez sąsiadów, wyuczone kombinowanie od małegoprzez komunę. Trudny i skomplikowany temat.

45 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Tylko teoretycznie. Na B2B nie ma urlopów, uprawnień macierzyńskich, tacierzyńskich etc. 

Więc dla pracodawcy zawsze B2B jest korzystne. 

Tylko dla pracodawcy, do pewnej kwoty zarobków zwyczajnie UoP się opłaca, powyżej powiedzmy 15k UOP traci rację bytu (ale to też zależy - znajomy w IT pracuje na B2B, zarabia dosłownie kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie na fakturce za swoje usługi, ale coś za coś - zero urlopu, ODPOWIEDZIALNOŚĆ FINANSOWA wpisana w kontrakt, możliwość terminacji kontraktu w każdej chwili. B2B jest fajne, ale niesamowicie ryzykowne, bo gdy nie daj Boże powinie się noga, to dupa zbita.

24 minuty temu, ryba napisał(a):

B2B, a UoP to bardzo niewielka roznica w finalnym rozrachunku jesli chodzi o finanse - na plus dla B2B. Np. moja obecna firma tylko dziala w trybie B2B, bo jak masz kogos na UoP, to papierkologia i obowiazki troche inne jak przy B2B. Ale jak kazde rozwiazanie, sa plusy i minusy, nie ma tak kolorowo.

Nie zawsze sie to "oplaca" i tez szczerze, nie z kazdym da sie funkcjonowac na B2B zarowno pracownik jak i pracodawca.

dobrze podsumowane.

20 minut temu, Szambo napisał(a):

U nas jak ktoś zaczyna coś napominać o jakiś nierównościach, albo o zwykłej chciwości to od razu padają wyzwiska "Komuch!"

napisałem w temacie, że Zandberg to dla mnie top3 kandydatów na prezydenta, do dziś jestem wyzywany od lewaków :E 

Mamy 2 Lidle przy granicy... jeden po stronie Niemieckiej, a drugi po Polskiej.

Dość umownie powiem, że ceny są identyczne i w jednym i drugim (aczkolwiek dobrze wiemy, że już cześciej w DE mają taniej)

Ale kasjerka w DE dostaje 2x większą wypłatę za tą samą pracę.

Pytanie za 100 punktów... co sprawia, że tak jest?

Na pewno ta zła Unia tak nas urządziła :E oh no, wait... Sam nie wiem czy to jest pytanie retoryczne, bo odpowiedź na nie zajmie rozprawkę na minimum 250 słów, a na to dziś czasu nie mam.

Jeden z gości w Programie Jankowskiego odpowiedział, że po prostu Polski Lidl nie musi dawać więcej, więc nie daje.

No i ma rację.

14 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Polski Sojusz Lobbystyczny dalej w formie. 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
17 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Bez kobiet nie wygramy tych wyborów a przez 8 lat ich prawa zostały mocno zaniedbane a czasem wręcz były łamane ;)

Bajeczki dla politycznego szczucia i nic wiecej, żyjemy w czasach gdzie już dawno przeszliśmy z dyskryminacji kobiet na dyskryminację mężczyzn, jak zwykle będzie płacz bo wyborcy za którymś razem to zauważą ;)

Taki prosty przyklad prosto z miejskiego zycia, nie jakies WIELKIE zmiany zrownujace wiek emerytalny czy kwestie wojskowe, bez przesady! To tylko przyklad glupiej rady ktora nic nie moze i nic nie zrobi ale kompletnie przeszkadza systemowej narracji, pieklo jest tylko jedno i nalezy do kobiet.

Cytat

Gdyńskie władze powołały Radę Kobiet, wpisując się w narrację, że kobiety są dyskryminowane. Lada chwila do magistratu trafi jednak wniosek o powołanie Rady Mężczyzn. Wcześniej pełnomocnik prezydent Gdyni ds. równego traktowania Oktawia Gorzeńska nie uznała, by był to dobry pomysł. Teraz decyzję będzie musiała podjąć prezydent Gdyni Aleksandra Kosiorek.

https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Chca-powolac-Rade-Mezczyzn-w-Gdyni-n200192.html

Rada kobiet zostaje powołana bez problemu a pełnomocnik ds. równego traktowania nie widzi potrzeby tworzyć Rady Mężczyzn.

To jest właśnie karykatura równości, ministra równości robi to samo. Dzisiaj te urzędy ds. równości sa tak naprawde urzedami ds. dyskryminacji jednej strony. Przykre.

12 godzin temu, hubio napisał(a):

jeszcze jedno: Panie @GordonLameman po tym bezprecedensowym ataku na mnie i obrażaniu mnie i mikro przedsiębiorców + farmazony w temacie o Ukrainie, niejako jako aksjomat miałem głosowanie na Trzaska w II turze, natomiast jeśli do II tury wejdzie Mentzen to zapoznam się dokładnie z jego programem i rozważę przesunięcie mojego głosu. Jeśli tak się stanie to Trzaskowski może Panu podziękować... Wiem... to tylko jeden głos... Ale ile może być takich jednych głosów? Może dlatego, że jeszcze nikt nigdy w necie z mojego własnego obozu politycznego tak mnie nie zaatakował jak ty.

Glos na trzaska to po prostu wstyd dla mezczyzny, chocby z samych powodow wyzej.

Ja myslalem o Holowni ale robi sie niebezpiecznie bo uruchomil protokol

9d27f6b391af134b7b994edafe559f545a28372a

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, kubikolos napisał(a):

już dawno przeszliśmy z dyskryminacji kobiet na dyskryminację mężczyzn, jak zwykle będzie płacz bo wyborcy za którymś razem to zauważą ;)

to się fachowo chyba nazywa dyskryminacja pozytywna XD ma w nazwie pozytyw, więc nie może być zła :E

12 minut temu, kubikolos napisał(a):

Glos na trzaska to po prostu wstyd dla mezczyzny, chocby z samych powodow wyzej.

Bogiem, a prawdą, jaki mamy lepszy wybór? Nawrockiego od sutenera i znów zablokowanie władzy ustawodawczej na kilka lat czy Memcena, który nie jest w stanie odpowiedzieć nawet na jedno pytanie? Zostaje Kotłownia (jeden z nielicznych co chce zastopować dopłaty, ale z jego wizerunkiem mi nie po drodze), Zandberg (trochę strzał w kolano dla faceta mimo jego zmiany na lepsze), Biejat (strzał w oba kolana), Braun (XD), Krzysiu Stanowski (XD XD), pokemonów typu Jakubiak nie liczę... i co dalej?

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 6
Opublikowano

To juz kazdy musi sobie sam odpowiedziec kogo woli, nigdy nie bedziemy miec kandydatow krystalicznych ale takimi tez nie sa wytwory naszych czolowych partii. ;)

Jesli wyliczanie wad kandydatow prowadzi nas do dwoch twarzy z generatora prezydenta to cos poszlo nie tak, te 2 osobniki tez maja mnostwo wad i beda chodzacym dlugopisem dla swoich partii.

Opublikowano
50 minut temu, huudyy napisał(a):

Tylko dla pracodawcy, do pewnej kwoty zarobków zwyczajnie UoP się opłaca, powyżej powiedzmy 15k UOP traci rację bytu (ale to też zależy - znajomy w IT pracuje na B2B, zarabia dosłownie kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie na fakturce za swoje usługi, ale coś za coś - zero urlopu, ODPOWIEDZIALNOŚĆ FINANSOWA wpisana w kontrakt, możliwość terminacji kontraktu w każdej chwili. B2B jest fajne, ale niesamowicie ryzykowne, bo gdy nie daj Boże powinie się noga, to dupa zbita.

Urlop w większości umów B2B jest. I to płatny. Ja też mam.

Odpowiedzialność finansowa? Zazwyczaj ograniczona do wysokości OC, OC jest obowiązkowe. W rzeczywistości to koszt 1000 zł rocznie takiego OC.

Jedynie rozwiazanie umowy i brak ochrony - to jest gorsze na B2B.

Ale tak poza tym to jest to tylko przywilej podatkowy dla niektórych :) 

Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Nie poruszyliśmy w ogóle tematu możliwości odliczenia kosztów.

Bo tutaj jest jeszcze duże pole do ograniczenia płaconego podatku/zdrowotnej.

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, kubikolos napisał(a):

9d27f6b391af134b7b994edafe559f545a28372a

Wstyd to głosować na kogokolwiek z konfederacji i być ruskim botem bez mózgu ale za to z rozdwojeniem jaźni czy jest męski bo głosuje na tak toksyczna partie z agresywnymi pogladami i myśli że to męskie, czy jednak ofiarą losu bo ciągle gada o dyskryminacji jak feministki.

Edytowane przez Keller
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Urlop w większości umów B2B jest. I to płatny. Ja też mam.

Odpowiedzialność finansowa? Zazwyczaj ograniczona do wysokości OC, OC jest obowiązkowe. W rzeczywistości to koszt 1000 zł rocznie takiego OC.

Jedynie rozwiazanie umowy i brak ochrony - to jest gorsze na B2B.

Płatny urlop na B2B to nawet standard w niektórych branżach, w marketingu nie kojarzę, żeby gdzieś teraz nie dawali 20 czy 26 dni płatnych na b2b.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Szambo napisał(a):

Bo tutaj jest jeszcze duże pole do ograniczenia płaconego podatku/zdrowotnej.

, aby odliczac koszty, najpierw trzeba je wygenerowac ;) ale patrzac jak fukcjonuja takie selgrosy i na co" janusze " biora faktury w biedronkach, zdecydowanie nie jest to problem dla naszych "elit biznesowych"

co do b2b , problemem moze byc byle chorobowe, po powrocie z ktorego,  moze juz nie byc do czego wracac. ale wszsytko zalezy od "relacji biznesowych"

to samo z platnoscia za f-re b2b - jedni placa, a inni nie. tutaj tez ma wielkei znacznie, dla kogo sie pracuje i jakie sa relacje.

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

A do tego wśród mikro jest najwięcej oszustów. Wszystkie te targowiska, gdzie siedzą na ryczałcie i ukrywają przychody. Pamiętam takiego jednego fryzjera który kupował ode mnie używanego Mercedesa ML - powiedział, że musi kupić używkę bo jest na ryczałcie i z papierów nie ma zdolności leasingowej. Czemu? Bo ukrywa przychody.

Jakie fajne pisowskie myślenie? To już Kaczyński mówił, że każdy przedsiębiorca w Polsce jest oszustem... Zakumulowana opcja pisowska Panie Gordon? :) Więc wyjaśniam ci - twoja szybka analiza i wniosek są równie mylne co w wielu innych tematach. Koleżko drogi ja też nie mam zdolności i nie wychodzi mi w papierach i nie bynajmniej dlatego, że coś ukrywam bo wręcz przeciwnie - wystawię paragon nawet za uśmiech ładnej dziewczynie, ale dlatego, że na ryczałcie są ludzie co mają dobre marże, a nie żałosne kilka % jak na książce. Marże mają wysokie więc bardzo opłaca im się być na 3% czy 5% ryczałcie od przychodu. Ale nie są w stanie wykazać np. w bankach zdolności bo bank i tak zakłada, że on ma dochód 10% bo nie ma jak sprawdzić tego dochodu (w przeciwieństwie do książki). I w takim układzie rzeczywiście może być dobry dochód, ale na papierze jest tylko przychód... Kompletnie nie wiesz o co chodzi, ale wyzywasz ludzi od oszustów... Dodam, że przez Polski Ład ja np. obecnie miałbym podobny, niemal identyczną kwotę danin na książce, ale więcej papierów, dlatego zostałem na ryczałcie. Śmiem twierdzić, że Polski Ład najbardziej właśnie uderzył w ryczałtowców, z reguły najsłabszą grupę.

Co do składki: Sorry, ale na forum technologicznym w wątku off nie będę poświęcał więcej czasu niż trzeba, a nawet to to jest marnowanie. Problem jest taki, że mimo, że byłeś podobno na labie duchem, ale chyba nie ciałem to nie pamiętasz co tam pisałem o polskim ładzie. Wszystkie daniny dla państwa podniosły mi się 3x. Wtedy z obozu KO było pełne oburzenie i wsparcie. Dzisiaj już nie... No, ale ciebie tam nie było...  Strzeliłem z tą składką40zł - przyznaję. Moja księgowa by się złapała za głowę. Oczywiście była wyższa, natomiast to co wszyscy wiedzą można było przed polskim ładem odliczyć od podatku, a to robiło różnicę. Ponadto nie było idiotycznego progu przychodu pow. 60000zł gdzie się płaci normalną co tak naprawdę daje dochód na poziomie 2-3k. PiS bardzo, bardzo tym pokrzywdził najuboższą grupę micro. To wszystko wiele razy pisałem i nie mam ochoty pisać po raz enty bo nie ogarniasz. Tam każdy rozumiał i podzielał moje zdanie. Jak będę mieć więcej czasu to dokładnie ci to może wytłumaczę. Z tego co wiem od 2026 ma być znów korzystny system, dlatego pisałem, że 2 lata trzeba było czekać.

I proszę - nie myl samozatrudnionych, czyli etatowiec udający przedsiębiorcę pracujący dla jednej firmy, od rzeczywistej działalności jednoosobowej. Ja mam setki klientów, a nie jednego i prowadzę DG od prawie 20 lat. Tacy "przedsiębiorcy" robią dokładnie to samo co na etacie tylko inaczej się rozliczają. I twoje zdanie o wypychaniu ludzi na B2B przez chciwe korpo też popieram, ale świat się nie kończy na udawanych przedsiębiorcach. Ja od 20 lat pracuję sam dla siebie.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

To muszę Ci @hubio przyznać rację z ręką na sercu.

Tak, porobiono mocno ludzi na ryczałcie.

Sam też bym był na ryczałcie 8,5%, ale to co się z tym porobiło to głowa mała. Głownie chodzi o porąbaną stawkę składki zdrowotnej dla progu 60k-300k.

Ale ten Ryczałt pozostał bardzo atrakcyjny dla osób oszukujących na podatkach. Bo po co płacić CIT 9% lub 19% skoro można zrobić czary mary i sobie transferować koszty na ryczałt, a tam magiczne 3% i 5,5%.

W ogóle z podatkami widzę teraz jeden główny problem... II próg podatkowy jest za niski... zaraz będziemy kazać płacić ludziom, którzy ledwo co się utrzymują 32% podatek.

Edytowane przez Szambo
  • Thanks 1
  • Upvote 1