Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Przynajmniej jest szczery. Po co miałby kłamać, skoro wszyscy wiedzą że stosunki rządu z prezydentem Batyrem, będą znacznie gorsze niż z Długopisem. Gdzie też jest konflikt od początku rządów obecnej koalicji.

I jest to też po prostu logiczne. Program PiSu i podpięty pod to wyborczy Batyra, w tym postulaty Memcena, są w wielu kluczowych tematach wręcz przeciwieństwem polityki koalicji.

P.S. Natomiast w tych oczekiwaniach "udawania" nie jesteś osamotniony. Mam wrażenie że wyborcy konserwatywni w pełni już zaakceptowali populizm swoich przedstawicieli i wręcz oczekują że wszyscy inni też będą cały czas kłamać. Byle wypowiedź się podobała odbiorcom.

Tusk

Szczery

co ja czytam

:rotfl2:

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Fatality napisał(a):

Porównaj maturę z przed 100 lat i teraz. Różnica jest kolosalna. Poziom kiedyś był kilkukrotnie wyższy

A czy ten poziom matmy/nauczania przełożył sie 100 lat temu na innowacyjność i osiągniecia techniczne? Chyba dużo lepiej nie było. 

Wiedza jest ważna, ale umiejętność jej wykorzystania jest dużo ważniejsza. Można się uczyć wzorów na pamięć, ale po co, skoro można napisać na kartce i umieć wykorzystać. Chodzi o optymalizację i nie przyswajanie wiedzy, której nie trzeba pamietać. Tak samo dopływy Wisły, po co się uczyć na pamięć skoro mamy mapy i atlasy, wystarczy nauczyć się gdzie wyszukać tej informacji. 

Edytowane przez Totek
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, Badalamann napisał(a):

Przynajmniej jest szczery. Po co miałby kłamać, skoro wszyscy wiedzą że stosunki rządu z prezydentem Batyrem, będą znacznie gorsze niż z Długopisem. Gdzie też jest konflikt od początku rządów obecnej koalicji.

I jest to też po prostu logiczne. Program PiSu i podpięty pod to wyborczy Batyra, w tym postulaty Memcena, są w wielu kluczowych tematach wręcz przeciwieństwem polityki koalicji.

P.S. Natomiast w tych oczekiwaniach "udawania" nie jesteś osamotniony. Mam wrażenie że wyborcy konserwatywni w pełni już zaakceptowali populizm swoich przedstawicieli i wręcz oczekują że wszyscy inni też będą cały czas kłamać. Byle wypowiedź się podobała odbiorcom.

Nope. Mimo wszystko Nawrockie jest spoza establishmentu, który rządził w latach 2015-2023 i moim zdaniem należy zaoferować współpracę. Niezależnie od wszystkiego. 

Chocby z tego powodu, że zagłosowało na niego ponad 10 milionów wyborców. 

• Upvote 7
Opublikowano
4 minuty temu, eNeSik napisał(a):

Nie wiem czemu musiales zwrocic na to uwage. Tak po prawdzie to ani mi nie po drodze z PISem ani z PO. Wiec moj wpis nie byl obroną PISu w zadnym stopniu. Odnosze sie do wydarzen obecnych, swiezych

Ale fakt - niezaleznie od strony - ataki na osoby postronne, nie mogące sie bronic - to chamstwo ponizej krytyki
Tylko paradoksalnie - to lewa strona tak mocno walczy o "tolerancje". Tak mocno walczy z "mowa nienawisci". Jak widac - tylko gdy to jest wygodne i w ich interesie
Ale po prawdzie - to taka sama sytuacja jak z "katolikami" po prawej stronie :E 

POwcy dostana spazmow i 404 error jak w jakiejs wypowiedzi nie wspomna o pisie

Ciekawe jak wygladaja ich rozmowy w domu:

Żona pyta: Zrobiles zakupy? Kupiles brokuła?

Powiec: Nie bylo, pisowcy wykupili hrrdrr . Za tuska bylo lepiej bo byly brokuly.

:E

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
22 godziny temu, skypan napisał(a):

Po necie widzę wysyp wpisów jak to głupi ludzie wybrali Batyra. Tylko jak głupi wygrywa z mądrym to w sumie kto jest głupszy ?

Niestety w demokracji liczy się ilość wyborców a nie jakość, a tępych ludzi łatwiej sterować i wynik jest jaki jest. 

Nie mówię że po prawej stronie są same tępaki ale nie ukrywajmy znakomita większość to wyznawcy a nie ludzie kierujący się rozsądkiem.

Większość osób z wykształceniem podstawowym lub zawodowym nie ogarnia jak funkcjonuje państwo jakie są zależności ekonomiczne czy jak funkcjonują partie. Wystarczy przekaz taki jak w republice do tego kazanie z ambony i baranki poszły i wykonały robotę.

Część kierowała się jakąś dziwną strategią, że głosowanie przeciw Trzaskowi rozwali POPIS ale tu się mylą, to rozwali PO a PIS wchłonie resztę "Kukizów". Czas pokaże.

W sumie ogarnięci ludzie sobie w życiu poradzą niezależnie od rządzących, ostatecznie można wyprowadzić kapitał za granice albo się przeprowadzić.  

• Upvote 2
Opublikowano
15 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Powtórzy to w styczniu 2027, przed startem kampanii :E 

Średnio to kogoś będzie obchodzić. Ogólnie dupol może spaść do tych 50-55%, skoro KO jest taka słaba/niesprawcza.

I finalnie przyznaję, że chyba jednak Zandberg miał rację wprost nie popierając RT – Razemki zagłosowały mniej więcej tak jak Biejat.

Sam jestem już raczej zdegustowany słabością rządu, więc jeśli w ogóle pójdę na wybory (bo wybór kiepski), to pewnie może być Razem lub nawet Konfederacja.

BYLE nie KO/PiS. Lewica i Hołownia też są spaleni. PSL nawet nie komentuję.

4 minuty temu, Totek napisał(a):

A czy ten poziom matmy/nauczania przełożył sie 100 lat temu na innowacyjność i osiągniecia techniczne? Chyba dużo lepiej nie było. 

Przede wszystkim ludzie podniecający się poziomem, powinni pamiętać, że cała matura jest "pod klucz".

Ja nawet nie wiem, czy umiałbym dziś rozwiązywać zadania z matury z matematyki, bo... nie pamiętam, jak się robiło te konkretne zadania %-)

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Totek napisał(a):

Wiedza jest ważna, ale umiejętność jej wykorzystania jest dużo ważniejsza. Można się uczyć wzorów na pamięć, ale po co, skoro można napisać na kartce i umieć wykorzystać. Chodzi o optymalizację i nie przyswajanie wiedzy, której nie trzeba pamietać. Tak samo dopływy Wisły, po co się uczyć na pamięć skoro mamy mapy i atlasy, wystarczy nauczyć się gdzie wyszukać tej informacji. 

No można nie uczyć w ogóle tylko wtedy będziemy mieć społeczeństwo takie "amerykańskie" wróć... już niestety mamy. Jestem ciekaw czy Batyr przebije Trampka w debilnych wystąpieniach.

W sumie to do niego pasuje, 

Nawrocki - ja tego nie powiedziałem, to powiedział Batyr :lol2:

Edytowane przez Norrberrto
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

POwcy dostana spazmow i 404 error jak w jakiejs wypowiedzi nie wspomna o pisie

Powiec: Nie bylo, pisowcy wykupili hrrdrr . Za tuska bylo lepiej bo byly brokuly.

Prawaki dostana spazmow i 404 error jak w jakiejs wypowiedzi nie wspomna o Tusku 

Prawak: Nie bylo, Tusku ukradł hrrdrr . Za Pisu bylo lepiej bo byly brokuly.

Zanim zaczniesz się nędznie tłumaczyć, przeczytaj swoje wszystkie posty na ostatnich dwóch stronach - normalnie jak Bekowicz, krytykować KO muszę bo się uduszę XD 

Tymczasem w koalicji coraz większe tarcia 

https://x.com/Kpelczynska/status/1929783293412590010

Edytowane przez huudyy
  • Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano

@GordonLameman Nie jest. Kaczyński nie bez powodu zrobił go prezesem IPNu. Mimo znanych już wówczas kontrowersyjnych powiązań.

Batyr jest znacznie bardziej na prawo w poglądach niż Długopis.

Nie ma żadnych wątpliwości że będzie konflikt rządu z nowym prezydentem i to dużo brutalniejszy niż jest teraz.

Tak w kwestii ustawodawstwa, jak polityki międzynarodowej, gdzie Prezydent powinien prowadzić ją zgodnie z linią rządu. A będzie robił dokładnie odwrotnie.

Wizje Polski, tak wewnętrzna jak nasze miejsce w UE i wygląda samej Unii, mają nie tyle różne co całkiem przeciwne.

• Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Średnio to kogoś będzie obchodzić. Ogólnie dupol może spaść do tych 50-55%, skoro KO jest taka słaba/niesprawcza.

I finalnie przyznaję, że chyba jednak Zandberg miał rację wprost nie popierając RT – Razemki zagłosowały mniej więcej tak jak Biejat.

Sam jestem już raczej zdegustowany słabością rządu, więc jeśli w ogóle pójdę na wybory (bo wybór kiepski), to pewnie może być Razem lub nawet Konfederacja.

BYLE nie KO/PiS. Lewica i Hołownia też są spaleni. PSL nawet nie komentuję.

Pomysł nieprzedkładania ustaw był kretyński bo tak jak pisałem przed wyborami - one powinny być chociażby w Sejmie. 

Nie musiały już trafić do Dudy.

I druga sprawa - raczej jestem zorientowany w polskiej polityce, ale nie mam pojęcia co robi Tusk. Poza wrzucaniem złośliwych komentarzy na X :E 

Oni faktycznie jakby niewiele robili. 

I tak, jasne - PiS też w kampanii porzucił sprawy państwowe, ale kurna - mieli nie być PiSem...

• Upvote 7
Opublikowano
1 minutę temu, Norrberrto napisał(a):

No można nie uczyć w ogóle tylko wtedy będziemy mieć społeczeństwo takie "amerykańskie" wróć... już niestety mamy

Popadasz w skrajności. Nadal można uczyć tego samego co jest ale robić to efektywnie. Uczymy się masy spraw na pamięć a potem tego zapominamy. Nie uczymy się najważniejszego, umiejętności wyszukiwania informacji. To kuleje we wszystkich pokoleniach. Nawet dzieciaki mają z tym problem w dobie internetu.

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Nope. Mimo wszystko Nawrockie jest spoza establishmentu, który rządził w latach 2015-2023 i moim zdaniem należy zaoferować współpracę. Niezależnie od wszystkiego. 

Chocby z tego powodu, że zagłosowało na niego ponad 10 milionów wyborców. 

Jak się okaże, że facet się do niczego nie nadaje to wtedy można postawić na nim krzyżyk :E Póki co rząd powinien z nim chcieć współpracować. W zasadzie to nie ma wyjścia.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Totek napisał(a):

A nie przekładał się? Przypomnę, że były to czasy gdzie codziennym środkiem transportu był koń wykorzystywany od wieków a tymczasem garażowe minifaktury domorosłych inżynierów odkrywały i produkowały nowości takie jak samochody, motocykle czy samoloty. Nie wspominając już o maszynach rolniczych czy traktorach.

Przekładając to na dzisiejsze czasy, gdzie powszechnych środkiem transportu są samochody spalinowe oraz wspomaganie komputerowe to w garażach powinno składać się komputery kwantowe zasilane własnoręcznie skonstruowanymi ogniwami paliwowymi bądź czymś nowocześniejszym.

• Upvote 1
Opublikowano

@GordonLameman Nie jest. Kaczyński nie bez powodu zrobił go prezesem IPNu. Mimo znanych już wówczas kontrowersyjnych powiązań.

Batyr jest znacznie bardziej na prawo w poglądach niż Długopis.

Jest. Taka jest percepcja jego osoby, niezależnie od tego co my myślimy. 

Nie rządził wtedy. Nie jest umoczony.

Nie ma żadnych wątpliwości że będzie konflikt rządu z nowym prezydentem i to dużo brutalniejszy niż jest teraz.

Tak w kwestii ustawodawstwa, jak polityki międzynarodowej, gdzie Prezydent powinien prowadzić ją zgodnie z linią rządu. A będzie robił dokładnie odwrotnie.

Jeśli rząd się wypnie na nawrockiego i 10,5 mln głosów to niewątpliwie.

Ale tu trzeba pokazać choćby dobrą wolę. Bo nie chodzi o Nawrockiego. Chodzi o społeczeństwo, które stanęło za nim. 

Wizje Polski, tak wewnętrzna jak nasze miejsce w UE i wygląda samej Unii, mają nie tyle różne co całkiem przeciwne.

To akurat bzdura.

Zarówno Trzaskowski jak i Nawrocki chcą Polski w UE i to Polski silnej, która będzie jednym z liderów. Różnica tkwi w tym jak to osiągnąć i co z tym zrobić. Trzaskowski chciał rozmawiać i negocjować, a później Polska miała być liderem przemian społecznych, gospodarczych i klimatycnzych, które UE zaplanowała. 

Nawrocki z kolei chce gadać z UE z pozycji siły i zatrzymać te zmiany.

Ale nikt z UE nie wychodzi. Przestańcie zmyślać. 

3 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

Jak się okaże, że facet się do niczego nie nadaje to wtedy można postawić na nim krzyżyk :E Póki co rząd powinien z nim chcieć współpracować. W zasadzie to nie ma wyjścia.

No dokładnie. Dopóki sie nie okaże, że na każdym posiedzeniu BBN się zaćpywa do nieprzytomności to jest (będzie) prezydentem. 

I mają z nim współpracować. 

2 minuty temu, trepek napisał(a):

A nie przekładał się? Przypomnę, że były to czasy gdzie codziennym środkiem transportu był koń wykorzystywany od wieków a tymczasem garażowe minifaktury domorosłych inżynierów odkrywały i produkowały nowości takie jak samochody, motocykle czy samoloty. Nie wspominając już o maszynach rolniczych czy traktorach.

Przekładając to na dzisiejsze czasy, gdzie powszechnych środkiem transportu są samochody spalinowe oraz wspomaganie komputerowe to w garażach powinno składać się komputery kwantowe zasilane własnoręcznie skonstruowanymi ogniwami paliwowymi bądź czymś nowocześniejszym.

image.png.06fd4067428554b35cbc6168cb021e56.png

• Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Totek napisał(a):

Popadasz w skrajności. Nadal można uczyć tego samego co jest ale robić to efektywnie. Uczymy się masy spraw na pamięć a potem tego zapominamy. Nie uczymy się najważniejszego, umiejętności wyszukiwania informacji. To kuleje we wszystkich pokoleniach. Nawet dzieciaki mają z tym problem w dobie internetu.

Ponieważ w nauczaniu początkowym przede wszystkim chodzi o ćwiczenie mózgu, szczególnie pamięciowe. Im wyższy poziom nauki tym mniej na pamięć, a więcej na logikę. Na studiach chyba najmniej się uczyłem na pamięć wszystko było albo wynikowe albo odnosiło się do zastosowania konkretnych przepisów/teorii/wzorów/zasad.

Młodzi nie mają problemu z wyszukiwaniem tylko problem z weryfikowaniem informacji a to zupełnie co innego. Druga rzecz, że im się nie chce, jak coraz więcej informacji mają wrzucane z automatu (np. taki TIKTOK) przyzwyczaja ich że wszystko mają podane przed nos.  

Mój syn z podstawówki lepiej ogarnia ChatGPT niż ja ale niestety już zapomina zweryfikować co tam mu ten GPT wrzuci

Edytowane przez Norrberrto
  • Upvote 1
Opublikowano

@GordonLameman Nie pisałem że Nawrocki czy PiS chce wychodzić z UE. To idee tylko konfederosji.

Równocześnie jako Prezydent nie ma za wiele do gadania w sprawach Polski w UE. Nie ma takich możliwości w naszym ustroju.

A co do reszty to w ciągu roku zobaczysz że mam rację.

Pewnie z obu stron będą jakieś werbalne deklaracje współpracy. Jednak każdy wie, że to będą po prostu kłamstwa by ładnie wypaść. Takie by @Klakier1984 mógł być chwilę zadowolony z wypowiedzi polityków ;) 

Długookresowo to przecież Batyr bedzie grał na powrót pisowców do władzy po parlamentarnych, albo i szybciej - w koalicji z PSLem i konfederosją. I tu mogą być jakieś pozytywne gesty od niego w stronę PSLu. Deklaracja podpisania ustaw zgodnych z linią PSLu przy odsyłaniu do TK czy wetowania innych.

• Confused 1
Opublikowano
5 minut temu, Totek napisał(a):

Problem jest troszkę bardziej złożony, bo jednak sporo dorosłych ma problem z efektywnym szukaniem danych. Świat poszedł znacząco do przodu i rodzice muszą razem z dziećmi odkrywać go na nowo, uczyć się na równi z nimi. Dzieciaki chłoną szybciej niż my i też się czasem łapie na tym, że nie nadążam. Mam trójkę cudownych dzieci - 9, 13 i 17 lat i już teraz widzę jak mocno mi odskoczyli jeśli chodzi o zdobywanie wiedzy. Z drugiej strony, jak rodzic mogę (muszę wręcz) moderować, analizować źródła, z których korzystają; muszę ich uświadamiać, że w internecie jest od groma fake newsów, błędnych danych itd. Dużo czytam ostatnio na temat LLM, halucynacji AI i dysonansu poznawczego Coopilota czy ChatGPT, ale to temat na odrębną dyskusję ;) 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

Po pierwsze to rząd musiałby chcieć pomóc Polakom a nie robić tylko teatrzyk by móc obstawiać swoimi spółki skarbu Państwu.

Przykład aborcja - Duda publicznie mówił, że jest za kompromisem jak TK odpalił swoje głupoty. Jaki był problem złożyć ustawę która by ten kompromis szybko przywróciła i przy okazji albo zmusić do pokazania , że jest hipokrytą albo wystawić go na ostrzał najbardziej skrajnych środowisk po prawej stronie.

A aborcję na życzenie zostawić na po wygraniu prezydetury.

No ale wtedy o zgrozo jakby Duda podpisał to życie chociaż części Polek by się poprawiło i nie można by było używać tematu instrumentalnie i wciskać kobietom ściemy jak to PO zależy na ich losie.

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Badalamann napisał(a):

@GordonLameman Nie pisałem że Nawrocki czy PiS chce wychodzić z UE. To idee tylko konfederosji.

Równocześnie jako Prezydent nie ma za wiele do gadania w sprawach Polski w UE. Nie ma takich możliwości w naszym ustroju.

Napisałeś, że mają inne poglądy na miejsce PL w Unii, a to nieprawda.

A co do reszty to w ciągu roku zobaczysz że mam rację.

Nie. Nic prawie się nie zmieni. Rząd będzie niewiele robił, Nawrocki będzie prezydentował "Duda style", a Batyr będzie wciągał snusy. 

Pewnie z obu stron będą jakieś werbalne deklaracje współpracy. Jednak każdy wie, że to będą po prostu kłamstwa by ładnie wypaść. Takie by @Klakier1984 mógł być chwilę zadowolony z wypowiedzi polityków ;) 

Skoro ze strony Tuska nie padła taka dkleracja to nie wiem czy się spodziewać jej :) 

Długookresowo to przecież Batyr bedzie grał na powrót pisowców do władzy po parlamentarnych, albo i szybciej - w koalicji z PSLem i konfederosją. I tu mogą być jakieś pozytywne gesty od niego w stronę PSLu. Deklaracja podpisania ustaw zgodnych z linią PSLu przy odsyłaniu do TK czy wetowania innych.

Albo zaskoczy wszystkich i będzie prezydentem mniej widocznym niż Komorowski bez wąsa.

Opublikowano
Teraz, michaelius33 napisał(a):

Przykład aborcja - Duda publicznie mówił, że jest za kompromisem jak TK odpalił swoje głupoty. Jaki był problem złożyć ustawę która by ten kompromis szybko przywróciła i przy okazji albo zmusić do pokazania , że jest hipokrytą albo wystawić go na ostrzał najbardziej skrajnych środowisk po prawej stronie.

To akurat jest powazny problem. Skoro TK orzekł, że taka ustawa jest niekonstytucyjna to nie można jej po prostu przywrócić do brzmienia sprzed wyroku TK. 

Przez to co zrobił PiS i TK kompromisu już w zasadzie nie ma. I moim zdaniem nie da się go przywrócić. 

WIęc tutaj jest problem. Prawny. 

A aborcję na życzenie zostawić na po wygraniu prezydetury.

Co do tego nie ma zgody w koalicji rządzącej.

No ale wtedy o zgrozo jakby Duda podpisał to życie chociaż części Polek by się poprawiło i nie można by było używać tematu instrumentalnie i wciskać kobietom ściemy jak to PO zależy na ich losie.

Nom, a aborcja to świetny temat do dzielenia ludzi i manipulowania nimi (vide case z Oleśnicy). 

• Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Norrberrto napisał(a):

No można nie uczyć w ogóle tylko wtedy będziemy mieć społeczeństwo takie "amerykańskie" wróć... już niestety mamy. Jestem ciekaw czy Batyr przebije Trampka w debilnych wystąpieniach.

W sumie to do niego pasuje, 

Nawrocki - ja tego nie powiedziałem, to powiedział Batyr :lol2:

No właśnie, tyle osób się tylu rzeczy uczyło i co, coś to pomogło? Nie, 10 mln podjęło decyzję, która jest wbrew ich interesowi ale tego nie rozumie bo ma jakąś historyczną wiedzę ogólną ale nie potrafi się odnaleźć w dzisiejszym świecie.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, GordonLameman napisał(a):

(...)Nom, a aborcja to świetny temat do dzielenia ludzi i manipulowania nimi (vide case z Oleśnicy). 

No właśnie idealny temat do dzielenia ludzi, jest wielowątkowy i niejednoznaczny. Chyba nie ma lepszego tematu na wątek zastępczy niż aborcja...

• Like 1
  • Upvote 2