Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Dimazz napisał(a):

Nie po prostu jesteś patologicznym kłamcą albo opłaconym klakierem. 
to co tutaj wypisujesz to jedno wielkie kłamstwo nikt nie będzie tego prostował

Tak? Czyli co? Zamieniam sie w słuch :)

Kolejny z gordonowskiej klakierni

Cała zgraja :)

image.png.781024f94989d0bfa12f690c8e05f4f3.png

Edytowane przez SM_M4E5TRO
  • Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

A jak głupie jest to, że Trump wygrał wybory w USA, stosując identyczny mechanizm? Zresztą ekipa Bielana się tych sztuczek uczyła, podczas gdy sztab PO oglądał House of Cards z polskimi napisami %-)

A jakiś to poziom reprezentuje skrajnie nieudolne KO? Głupi Ziobro, trójkowy student, rozegrał ich jak dzieciaczków XD

Grać albo ginąć. Możesz się albo dostosować do rzeczywistości, albo udawać, że nie istnieje.

Ja się przekonałem do AI i teraz jestem "specjalistą" xD podczas gdy moi koledzy dalej psioczą i robią rzeczy 10 razy wolniej.

Ok, od dzisiaj niech KO tworzy fejk konta, stosuje propagandę niczym PiS, i powiela szurskie teorie, ciekawe ile by stracili wyborców. Ziobro rozegrał? Nie, to społeczeństwo zostało rozegrane. 

Dostosować do jakiej rzeczywistości? Chcesz powiązać rząd z porażką Trzaska to odpowiedz masz - brak komunikacji, brak social mediów. A jeśli chcesz merytorycznie powiedzieć czemu Trzaskowski przegrał, to nie z powodu że był słaby, tylko mamy młodzież wychowana na propagandzie, zjadający fejki szybciej niż MDM, i głosujący na baśnie z mchu i paproci. W stylu brak zwiększania podatków ale zwiększenie wydatków :) Przez półtorej roku przekaz w socjalach Matecki wykręcił do nowych szczytów, a swoje zrobił Kanał Zero :) 

Opublikowano

Nie wierzę xD Oni jeszcze bronią konkretu wykreślenia religii ze średniej i uważają że to super bo rząd dowiózł xD 

A tak to dowiózł dopłaty, 800+ które wprowadził PiS pod postacią 500+, ogromny sukces... To dla kontrastu czego nie spełnili, a jest ważne dla ludzi którzy na nich głosowali (nie jak ocena z religii):

1. Obniżymy podatki. Osoby zarabiające do 6000 zł brutto (także na działalności gospodarczej) i pobierające emeryturę do 5000 zł brutto nie będą płaciły podatku dochodowego. Podniesiemy kwotę wolną od podatku – z 30 tys. zł do 60 tys. zł., w przypadku podatników rozliczających się według skali podatkowej, w tym także przedsiębiorców i emerytów.
  2. Aborcja do 12 tygodnia ciąży będzie legalna, bezpieczna i dostępna. Żaden szpital działający w ramach z NFZ nie będzie mógł zasłonić się klauzulą sumienia i odmówić zabiegu. Decyzja musi należeć do kobiety.

3. Zapewnimy prawo do bezpłatnego znieczulenia przy porodzie. 

4. Zlikwidujemy Fundusz Kościelny.

5. Co najmniej połowa strategicznych produktów żywnościowych w sklepach musi pochodzić z Polski. Wprowadzimy obowiązek oznaczania flagą kraju pochodzenia wszystkich świeżych produktów w sklepach.  

6.  Zniesiemy zakaz handlu w niedziele, ale każdy pracownik będzie miał zapewnione dwa wolne weekendy w miesiącu i podwójne wynagrodzenie za pracę w dni wolne.

7. Uwolnimy sądy od politycznych wpływów. Wykonamy orzeczenia Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej i Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w zakresie gwarancji niezależności sądów i niezawisłości sędziów.

8. Zaproponujemy zniesienie podatku od zysków kapitałowych (podatek Belki) dla oszczędności i inwestycji w tym także na GPW (do 100 tys. zł, powyżej 1 roku).

9. Wprowadzimy ustawę o związkach partnerskich. 

Aaaa dalej mi się nie chce, szkoda nerwów. I tak wiem, one są "w realizacji", to teraz coś co na pewno nie wejdzie:

1. Wprowadzimy 600 zł dopłaty na wynajem mieszkania dla młodych.

2. Aby mieszkań w Polsce powstawało więcej uwolnimy grunty spółek skarbu państwa i Krajowego Zasobu Nieruchomości, a zwłaszcza te, które trafiły do KZN na potrzeby programu Mieszkanie Plus. Programu PiS, który okazał się katastrofą.

3. Ujawnimy listy osób nielegalnie podsłuchujących i wydających nielegalne decyzje o podsłuchiwaniu obywateli.

• Thanks 1
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, TheMr. napisał(a):

A jeśli chcesz merytorycznie powiedzieć czemu Trzaskowski przegrał, to nie z powodu że był słaby...

A kto nieudolnie udawał prawaka przez ostatnie pół roku? Kto gadał co innego z wiecu na wiec? xD

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

A kto nieudolnie udawał prawaka przez ostatnie pół roku? Kto gadał co innego z wiecu na wiec? xD

Tak nieudolnie że zebrał więcej głosów z prawicy niż stracił z Hołowni, Biejat i Zandberga xD I myślisz że bez wychodzenia do prawicy weźmiesz więcej głosów? Kto tutaj namawiał do pojednania a kto koncentrował się na swoich słoikach? I kto niby tutaj jest elitarny? 🤣 Buraczana elitarność prawicy skupił Nawrocki, a przy okazji bardziej odklejone jednostki z lewicy które na niego głosowały bo “Żeby PO nie miało kompletu władzy” xD Trzeba było być ultra sprytnym żeby przejść z Zandberga czy Biejat do Nawrockiego. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
4 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Trzeba było być ultra sprytnym żeby przejść z Zandberga czy Biejat do Nawrockiego. 

glos na trzaska prawdopodobnie wymagal sprytu over 999 zeby glosowac za tym:

Cytat

Jednego dnia pomagali Putinowi w wojnie hybrydowej – donosili pizzę, walczyli z polską Strażą Graniczną (!!!), a Tusk twierdził wówczas, że to biedni ludzie, których trzeba przyjąć. Teraz nagle mówią, że jednak nie są za imigracją.

Najpierw ostro krytykowali projekt CPK jako przejaw megalomanii – Maciej Lasek atakował go wyjątkowo mocno – a po wyborach sam został odpowiedzialny za jego rozwój. Jeszcze raz: byli przeciwko, a teraz są za. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Trzaskowski przez lata walczył z patriotami i Marszem Niepodległości, a przy okazji wyborów nagle okazuje się, że… w sumie popiera. Wcześniej występował pod tęczowymi barwami, dziś – na potrzeby kampanii – całkowicie je ukrywa.

Takiego poziomu fałszu nie powstydziłby się nawet Goebbels. Skala kłamstw, jakie serwują ci ludzie, jest porażająca. 

Opublikowano
17 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Sporo elektoratu z 2023 olało te wybory, bo nie widzą, aby PO się znacząco różniło od PiS.

@voltq to Ty ?? %-)

15 godzin temu, hubio napisał(a):

Skala oczywiście mniejsza niż za PiS ale obecna władza bardziej nasycona po 1989 :) 

Tu się można zdziwić. Szarym pracownikom co nieco ucięli ale zarządy ?? Sky is the limit :E

Opublikowano
18 godzin temu, Asag napisał(a):

Nawrocki nie chce wyjścia z UE i nie wiem jak z tego można robić jakikolwiek argument. Zwykły bełkot. Co nie zmienia faktu że w samej UE powinny nastąpić ogromne zmiany.

A co do drugiej sprawy to kurczę, ale ja głupi byłem, mi się wydawało że rządzi rząd a nie prezydent. To dlatego rząd Tuska przez ponad rok nic nie zrobił? :hmm:

Ledwie zdołali ogarnąć budżet rozpierdzielony przez PIS i zaczęli łatać dziury w tym bajzlu co zastali. Nie są w stanie nawet usunąć ze stanowisk części powciskanych pisowców. PIS jak przejmował władzę to z idealnym budżetem i super warunkami do sprawowania władzy, a w kilka lat rozwalił system 3 podziału władzy i rozkradał na potęgę a wydatki robił poza budżetem i to jeszcze na jakieś poprzekręcane przetargi lub w ogóle poza procedurami. Można spychać wszystko na covid, czy wojnę i inflację ale prawda jest taka, że PIS potrafi jedynie mamić ludzi (są prawie tak dobrzy w propagandzie jaki ruskie) i potrafią wyłącznie kraść na potęgę, tylko nie ogarniają przy tym ekonomii, że coś się kiedyś nie pospina, ale po co się martwić jeszcze można wiele rozkraść, a później się zrzuci na rudego.

Fajnie, że część osób głosował na kandydatów z mniejszych ugrupowań w celu dalszego rozwalenia POPISu, tyle, że ostatecznie będzie powrót PISu do władzy może jeszcze nie teraz ale na wiosnę raczej już się wszystko wywróci. Złodzieje nie zostaną rozliczeni a wręcz będą ułaskawiani. 

Może Nawrot nie będzie za wyjściem z UE ale to lizanie dupy trampkowi przez Batyra na pewno nie pomoże. Jesteśmy geograficznie i ekonomicznie umiejscowieni w Europie i akurat granie w obecnych czasach na stany przeciw UE nie pomoże, tylko bardziej uprzedmiotowi Polskę.

• Upvote 2
Opublikowano

https://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,31996233,ogolic-na-lyso-i-zamknac-w-kuchni-rzeczniczka-brauna-sponiewierana.html#s=BoxMMtImg3

"Właśnie to mnie wku... w prawicy w Polsce, zawsze otaczają się kobietami, które powinny zamknąć gęby i siedzieć w kuchni."

To jest dramat. Brodaty powinien stanąć w jej obronie i opierniczyć tych jełopów. 

Między innymi dlatego nie lubię prawicy, pełno tam mizoginów. Jak czytam komentarze maga to widzę tam ten sam problem. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

To jest sarkazm, tak?

- telefon zaufania? To może zrobić mała fundacja, a nie bulwa wielki rząd kraju takiego jak Polska.

- obniżka VATu dla Grażynek - o tym już pisałem kiedyś, nadal uważam to za ośmieszanie się i obrażanie ciężej pracujących ludzi. Kraj tonie w długach a to czy kogoś stać na pomalowanie stupek albo fikuśną fryzurę, to nie jest najważniejszy problem

- 800+ super! bijmy brawo, że zabrali z naszych kieszeni i kupili za to głosy

- podwyżki dla sfery budżetowej - no i super, ale kolega kochający pis i tak mi nadal mówi, że on za PO nie dostał żadnych a za pisu to kilka i dzięki temu żyje mu się dobrze. Nie znam sytuacji, nie wiem czy podwyżki w 2023-25 to był dobry czy zły pomysł.

- babciowe - jak z 800+ ale nie znam sytuacji, więc nie będę zbytnio krytykował. Jak znam życie dali to jak leci zamiast zrobić sensowne kryteria

- in vitro - won z tym. Niech płacą ci co chcą z tego skorzystać. A jak nie to niech idą adoptować. Tego kraju nie stać ani na takie rzeczy ani na refundację chorób rzadkich gdy leczenie kosztuje setki tysięcy lub miliony, tylko dlatego że Stanowski w telewizji zrobił teatrzyk :/ Za każdy milion na biedne dzieciątko, którym sobie jeden z drugim/gą podbija puknty reputacji, można byłoby wyleczyć np. 100 starszych osób, które całe życie ciężko harowały i dzięki którym ten kraj za PRLu nie stał się kompletną ruiną. No ale dziad w szpitalu nie wzbudza takiej empatii, więc dziecko w naszym społeczeństwie liczy się 1000x bardziej. Ile osób starszych umiera bo nie doczekało operacji kosztującej tylko kilka tysięcy a nie kilka milionów? Od tego powinny być fundacje, a nie rząd kraju który stoi na skraju bankructwa i który ciśnie podatkami tak, że wybija klasę średnią w pis dudy. 

- podwyżki dla pracowników socjalnych. No super. I to jest rzecz warta wymieniania jako zasługa rządu? Przecież to niewielka grupa osób. Są setki ważniejszych spraw, ale na tle przywilejów dla Grażynek robiących sobie manicure to i tak wypada dobrze

- podwyżki dla nauczycieli mnie mniej interesują niż naprawa systemu nauczania, jego skuteczności i tego co te nauczanie daje. Jak prawo będzie robić z nauczycieli worki do bicia to żadna podwyżka nie sprawi, żeby nie rzucił tej pracy w cholerę. Nauczanie spraw światopoglądowych powinno być zakazane, czy to w kwestii ekstremizmu prawicowego czy lewicowego. Powinno się uczyć rzeczy promujących myślenie, zdrowie i wykorzystywać wiedzę naukową a nie skupiać na tym które książki zakażemy a których nie itp. Gdzie chwalenie się poprawą tego wszystkiego? Nie ma? Aha. No tak myślałem.

- KPO - o chwała władzy naszej! Samo to, że nie byli rządem pisu oznaczało odblokowanie. Do tego są to bulwa mać KREDYTY, a nie kasa z łunii za darmo. Do tego nie jest to nawet kredyt, tylko coś za coś. Wielka zasługa rządu! Ja pierdzielę :/

To jest lista tego, co zrobili przez półtora roku? To znaczy, że przy tym co ważne dla kraju i Polaków, są tak pracowici jak przy wystąpieniu tego niepełnosprawnego, który przemawiał do pustych krzeseł w sejmie. 

Nie widzę ani jednej partii która chce coś faktycznie robić. Pracować i wykonywać to po co zostali wybrani. Wszyscy tylko potrafią krzyczeć, że "ci inni to nic nie robią". Łącznie z Menzenem, który od lat o tym gadał najwięcej.

Może ktoś z lewicy?

Przyznaję, nie śledzę. Jak mają robić kolejny projekt ustawy o mowie nienawiści to już niech lepiej nic nie robią.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 4
Opublikowano
10 minut temu, VRman napisał(a):

- in vitro - won z tym.

jedna z bardzo niewielu rzeczy ktora zrobili dobrze

mamy dzietnosc w top najgorszych na swiecie, kazdy wydatek ktory realnie ja poprawia lezy w naszym interesie
w przeciwienstwie do biegania z pizza na granice i wpuszczania murzynow ktorzy zastapia Polakow zamiast poprawic ich dzietnosc

• Upvote 7
Opublikowano

In Vitro

Najlepsze co wyszło obecnej koalicji rządzącej. Dla mnie sprawa bezdyskusyjna. Jedna z nielicznych sensownych rzeczy nad którą się pochylili i co najważniejsze nie pokłócili się sami z sobą.

• Like 2
  • Upvote 9
Opublikowano

@VRman

In vitro I babciowego bym nie krytykował. Widziałeś jaką mamy dzietność w Polsce? Każdy pomysł, który może ją poprawić powinien być realizowany bo w innym wypadku ci starsi, którzy harowali całe życie dostaną takie emerytury, że będą musieli harować mimo wieku. 

• Upvote 3
Opublikowano
26 minut temu, VRman napisał(a):

- in vitro - won z tym. Niech płacą ci co chcą z tego skorzystać. A jak nie to niech idą adoptować.

Ale ty rozumiesz, że koszty trudno pokryć samemu, a każda ciąża jest teraz na wagę złota? Z tego programu JUŻ urodziło się 13 tysięcy dzieci.

28 minut temu, VRman napisał(a):

Podwyżki dla nauczycieli mnie mniej interesują niż naprawa systemu nauczania, jego skuteczności i tego co te nauczanie daje.

A co ma dawać, jak zarobki kompletnie nie zachęcają do pracy w tym zawodzie?

• Upvote 9
Opublikowano (edytowane)

Z samym in vitro mam problem z innej strony... Może być stosowane bez rzeczowego dociekania przyczyny bezpłodności, a do tego może prowadzić styl życia i nawet dieta... Jeśli zrobiliby to tak, że najpierw muszą spróbować rozwiązań o niskim koszcie to niech będzie... Oficjalne zalecenie odnośnie żywienia nie pomagają płodności...
Z drugiej strony to ~20tys zł za jedną procedurę, a ich było 22 tys w latach 2013-2016r, gdy były opłacane... Zmniejszenie obciążeń podatkowych rodzin i uproszczenie biurokracji np. choćby żłobków+ kultura wspierająca chęć posiadania dziecka mogą mieć lepsze efekty.

Może wystarczyłoby finansować tylko część zabiegu i rozbić koszty na drobne raty, z możliwością zawieszenia spłaty? Wtedy decydowaliby się tylko Ci, co nie mają innej opcji.

Edytowane przez musichunter1x
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Kamiyanx napisał(a):

Dużo "trzydziestek" ogólnie ma poronienia.

Znowu kwestia kultury, bo im późniejszy wiek tym gorzej, ale można redukować czynniki prowadzące do tego.
Promowanie robienia kariery wśród kobiet i wyśmiewanie obrazu kury domowej raczej nie pomaga. ;) 

• Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Znowu kwestia kultury, bo im późniejszy wiek tym gorzej, ale można redukować czynniki prowadzące do tego.
Promowanie robienia kariery wśród kobiet i wyśmiewanie obrazu kury domowej raczej nie pomaga. ;) 

Ceny życia a zwłaszcza ceny nieruchomości sprawiają, że już mało kogo stać na to, żeby być "kurą domową". Nawet jakby nie było to wyśmiewane to mało która kobieta by chciała nie chodzić do pracy, no chyba, że jej facet zarabia minimum 15-20k brutto. Z każdym kolejnym dzieckiem koszt życie rośnie. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ceny życia a zwłaszcza ceny nieruchomości sprawiają, że już mało kogo stać na to, żeby być "kurą domową". 

Tak, dlatego wspomniałem o redukcji obciążeń podatkowych oraz biurokracji... Mogłoby to zwiększyć ilość żłobków, opiekunek, małych etatów dla matek i okazji do dorabiania dla ojca... Jeśli ktoś nie chce ogólnie polepszyć sytemu podatkowego to można  zwolnić pracodawcę z wielu obciążeń, przy zatrudnianiu rodziców dziecka lub matki na niepełnym etacie, przez co spadłby jego koszt zatrudnienia takiego pracownika i ochoczo szukałby takich sposobności. We wielu miejscach brakuje obsady, ponieważ nie opłaca się tworzyć kolejnego etatu lub występuje januszerka. 
Obraz kury domowej podałem jako przykład budowania negatywnego postrzegania roli matki.

Edytowane przez musichunter1x
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Tak nieudolnie że zebrał więcej głosów z prawicy niż stracił z Hołowni, Biejat i Zandberga xD[...]  Trzeba było być ultra sprytnym żeby przejść z Zandberga czy Biejat do Nawrockiego. 

Zaraz po ostatecznym rozgromieniu orkuff przez Ukrainę, PO powróci do władzy i będzie partią wszystkich Polaków. Gwarantuję ci to swą cnotą.

A akurat ja jestem jednym z tych, którzy głosowali w pierwszej na Zandberga, a w drugiej na Nawrockiego.

Edytowane przez adashi
  • Upvote 3