Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Sam fakt, że wystawili drugi raz przegwywa co już raz przegrał fatalnie świadczy o tej partii. Kto normalny stawia na przegranego kunia?:E

Oni byli pewni zwycięstwa. Poprzednio przegrał niezbyt dużo, teraz kontrkandydat wyglądał na sporo słabszego. Wyniki pierwszej tury ich nie zaniepokoiły. Lisy, sondaże. Pycha kroczyła w najlepsze.

Opublikowano
Godzinę temu, skypan napisał(a):

Co za anonimowy cymbał. Wychodzę wcześniej z komisji. Grunt, że kasa wpadnie bo lista obecności podpisana. Zaraz się okaże, że w komisjach wszyscy wychodzili i zostawały tylko pisiory :E

Ale zrozumiałeś że to był jedynie obserwator społeczny, a nie członek komisji ani tak zwany mąż zaufania?

Cytat

Zgodnie z nowelizacją Kodeksu wyborczego ze stycznia 2023, mąż zaufania w Obwodowej Komisji Wyborczej (ale już nie obserwator społeczny) ma prawo do otrzymania wynagrodzenia w wysokości 40% diety członka OKW (w najbliższych wyborach będzie to zatem kwota 240 zł). Warunkiem  otrzymania wynagrodzenia jest obserwowanie głosowania przez męża zaufania przez co najmniej 5 godzin oraz całej pracy OKW nad ustaleniem wyniku głosowania (do podpisania protokołów).

Opublikowano (edytowane)

Wiesz, wadą ludzi moralnych jest to, że nikt nie zakłada, że można tak po prostu skręcać wybory i ryzykować wyrokiem. Wybory to zawsze była w naszym kraju świętość.

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Wiesz, wadą ludzi moralnych jest to, że nikt nie zakłada, że można tak po prostu skręcać wybory i ryzykować wyrokiem.

Gdyby się tak zastanowić, ryzyko żadne. Łatwo się wybronić zmęczeniem, czeskim błędem, a przecież w teorii wszyscy patrzyli. Imho zerowe konsekwencje gdyby przyszło co do czego. Co innego gdyby fałszowane były karty. To już nie jest do wybronienia.

Opublikowano
2 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Wybory to zawsze była w naszym kraju świętość.

Jezu.
Chryste.
Świebodziński.

Czytam te wymysły z ostatniego tygodnia i nie wierzę. Polska: kraj alternatywnych rzeczywistości, które chyba w ogóle nie mają części wspólnych ze sobą. No, może poza tendencją do bajkopisarstwa i cobybyłogdybystwa.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Czy ja dobrze czytam, że w PSL poszła jakaś ankieta odnośnie ewentualnej koalicji z PiS/Konfą ??? To chyba jakiś żart albo dziennikarska kaczka ? 

Polsat News ustalił, że ludowcy z całej Polski otrzymali ankietę, w której padły pytania o ewentualny sojusz PSL z PiS i Konfederacją. Premierem takiego rządu miałby być Władysław Kosiniak-Kamysz.

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Ja myślę że to nie jest niemożliwe. PSL od wielu lat żyje że spadochroniarstwa.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2025-06-07/ankiety-w-psl-a-w-nich-pytania-o-sojusz-z-pis-i-konfederacja-mamy-nowe-ustalenia/

Wiaterek zawiał w drugą stronę, to PSL momentalnie szuka drogi wyjścia, jakby w razie koalicja straciła rację bytu. Jakie to typowe dla tych gości... całe życie w polskiej polityce oparte na ciągłych zmianach frontu. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano

Wydaje mi się że zarówno Kamysz jak i Hołownia zdają sobie sprawę, że 3 Droga jest już skończona, i w kolejnej kadencji ich nie będzie. Teraz pytanie, kto pod kogo się będzie chciał podłączyć i po której stronie. Akurat co do Hołowni, to jestem przekonany że zostanie po stronie KO (ale gdzie, jak i przy kim - cholera wie), o tyle Kamysz może lawirować w dowolną stronę, zasłaniając się potem wewnętrznymi decyzjami, niewywiązaniem się koalicji z obietnic itd. 

Prawda jest taka, że 5 lat Nawrockiego rozbiło im wszystkie scenariusze w pył. Teraz pytanie, co zrobią dalej, szczególnie w kwestii wyborów za 2 lata - jak przekonać Polaków do ponownego ich wybrania w scenariuszu, że w kolejnej 4-letniej kadencji będą w stanie cokolwiek zrobić, mając w perspektywie jeszcze 3 lata z Nawrockim jako prezydentem. 

Opublikowano
34 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Czy ja dobrze czytam, że w PSL poszła jakaś ankieta odnośnie ewentualnej koalicji z PiS/Konfą ??? To chyba jakiś żart albo dziennikarska kaczka ? 

najdziwniejsze w tym jest twoje zdziwienie?

partie nie zyja w ideologicznym konflikcie jak forumowicze ktorzy sie zra o byle gowno

to sa bardzo dojrzali i powazni ludzie ktorzy doszli do swojej pozycji na ogol nie przez czyste serce

mamy 2 silne obozy i nawet w nich zdarzaja sie spadochroniarze ktorzy sobie lekko przechodza w ramach POPIS

cala reszta nie ma w najblizszej przyszlosci szans na samodzielne rzady i to oczywiste ze takie partie jak PSL analizuja mozliwosci koalicyjne

zdziwienie taka ankieta wskazuje jakbys myslal ze dla takich partii to jest w ogole nie do pomyslenia zeby smiec pomyslec o takiej opcji XD

comment_n4pvfXrn72q9EYu9rmWl2P0vz5JAPSbo

a osobiscie jestem jedynie zdziwiony parciem PIS na rzadzenie jeszcze przed najblizszymi wyborami.

bo zalozmy ze porzadza sobie miernie te 2 lata to podejda ze znacznie gorsza pozycja do najblizszych wyborow

w Polsce to tak dziala ze jestes w opozycji i nagle widzisz potrzeby Polakow, chcesz podniesc kwote od podatku, chcesz bronic granicy, walczysz z wyprzedaza majatku panstwa i powoli budujesz poparcie a jak rzadzisz to robisz odwrotnie niz mowiles i powoli tracisz poparcie, stary schemat rzadzenia POPIS, bardziej im sie oplaca zeby KO jeszcze sie pokompromitowalo jeszcze przez te 2 lata i wykreca znacznie lepszy wynik na wyborach

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Wydaje mi się że zarówno Kamysz jak i Hołownia zdają sobie sprawę, że 3 Droga jest już skończona, i w kolejnej kadencji ich nie będzie. Teraz pytanie, kto pod kogo się będzie chciał podłączyć i po której stronie. Akurat co do Hołowni, to jestem przekonany że zostanie po stronie KO (ale gdzie, jak i przy kim - cholera wie), o tyle Kamysz może lawirować w dowolną stronę, zasłaniając się potem wewnętrznymi decyzjami, niewywiązaniem się koalicji z obietnic itd. 

Prawda jest taka, że 5 lat Nawrockiego rozbiło im wszystkie scenariusze w pył. Teraz pytanie, co zrobią dalej, szczególnie w kwestii wyborów za 2 lata - jak przekonać Polaków do ponownego ich wybrania w scenariuszu, że w kolejnej 4-letniej kadencji będą w stanie cokolwiek zrobić, mając w perspektywie jeszcze 3 lata z Nawrockim jako prezydentem. 

Tak samo jak to co przed prezydenckimi powinni dać-1000+ i 15ka,paliwo 5zł.

Może się domyślą przez te dwa lata:E

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

może po prostu o wprowadzenie zamętu w koalicji

to tez moze byc swego rodzaju wywieranie presji przez PSL na koalicje i zaznaczanie swojej pozycji, niezaleznie od wynikow i prawdziwych intencji to same w sobie takie informacje sa korzystne dla PSL nawet w ramach koalicji ale nie dla koalicji jako calosci

Edytowane przez kubikolos
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, adashi napisał(a):

Nie jestem pewny czy PiS chce w rzeczywistości teraz przejmować władzę, ale byłoby to wręcz niesłychane upokorzenie Donaldu.

Niech przejmą. Jak już gdzieś wspomniałem lewą stronę za nieudacznicywo na kolejne 10-20 lat trzeba spuścić w kiblu.

Edytowane przez Suchy211