Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 20.06.2025 o 13:52, huudyy napisał(a):

tylko w Polsce i na Łotwie jest jeszcze ten relikt, zwykła maszynka do drukowania pieniędzy.

Trzeba jeszcze dodać że co do zasady WORD-y są samofinansujące, nie dostają kasy z budżetu, muszą wyżyć z opłat od egzaminowanych.

Opublikowano
15 minut temu, 209458 napisał(a):

Trzeba jeszcze dodać że co do zasady WORD-y są samofinansujące, nie dostają kasy z budżetu, muszą wyżyć z opłat od egzaminowanych.

Stąd często I gęsto horrendalna zdawalność. Taki mechanizm tworzy patologię 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Egzaminy nie są tanie 55zł za teoretyczny i 222zł za praktyczny ale do przełknięcia gorzej jak trzeba dokupować godziny bo 1h jazd to od 140zł w górę. 
Ja co prawda zdałem za 1 razem ale to tylko B

Opublikowano
9 minut temu, Ludojad napisał(a):

a

Każdy z członków komisji liczył samemu część głosów, po czym dodawał karty na stosy poszczególnych kandydatów. Jeśli więc nawet, jeden członek komisji podał błędny wynik przewodniczącemu, to w protokole pojawiały się nieprawidłowo przypisane głosy, któremuś z kandydatów. Więc ja jestem jak najbardziej za ponownym przeliczeniem i wyciągnięciu konsekwencji wobec członków komisji.

• Upvote 5
Opublikowano
10 minut temu, bergercs napisał(a):

Każdy z członków komisji liczył samemu część głosów, po czym dodawał karty na stosy poszczególnych kandydatów. Jeśli więc nawet, jeden członek komisji podał błędny wynik przewodniczącemu, to w protokole pojawiały się nieprawidłowo przypisane głosy, któremuś z kandydatów. Więc ja jestem jak najbardziej za ponownym przeliczeniem i wyciągnięciu konsekwencji wobec członków komisji.

Tłumaczysz to partyjnemu funkcjonariuszowi który tylko wrzuca linki od oficera prowadzącego. 

• Upvote 3
Opublikowano
W dniu 20.06.2025 o 09:39, Dimazz napisał(a):

Zmiany w egzaminach na PJ.

Z artykułu wnika że bubel. Polska ma i tak jedne z najtrudniejszych egzaminów na PJ a teraz będzie jeszcze trudniej. 

PSL już otwarcie sabotuje Koalicję

https://www.onet.pl/motoryzacja/brd24pl/od-1-lipca-kazde-najechanie-zakonczy-egzamin-na-prawo-jazdy/30r48jg,30bc1058

U nas cały system szkolenia kandydatów na kierowców to jest głęboki przeżytek rodem z PRL gdzie nieliczni mieli prawo jazdy i własny samochód. Nie mam wątpliwości, że u nas nic się nie zmieni póki UE nie powie dość.

Opublikowano
13 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Tyle że tak naprawdę każda partia ma w pompce realne problemy. Zaś Polacy jako wyborcy są beznadziejni, bo mają pamięć złotej rybki.

Duopol już dawno powinien być pogoniony, bo w ogóle nie zajmuje się rozwiązywaniem jakichkolwiek problemów.

Nie twierdzę, że scena polityczna nie powinna zostać odświeżona, ale jest dużo smutniej niż Ci się wydaje. 

Pierwsza sprawa. Mamy polityków jakich wybieramy, a co za tym idzie, na jakich zasługujemy\

Druga sprawa. Te partie które jeszcze nie rządził, a mówią jak to szybko i łatwo wiele rzeczy załatwią, to jak to nazwała Biejat, recenzenci. Mówić o rządzeniu, być obok niego, a FAKTYCZNIE rządzić, to zupełnie coś innego. Kiedy już dostajesz tą władze dociera do ciebie, ile grup interesów musisz zaspokoić, bo jak nie to przegrasz następne wybory. Nagle dociera do ciebie, że na przepisy, które wydaja ci się głupie i niepotrzebne ktoś jednak złożył zamówienie, i była to określona grupa wyborców. 

Resumując, jakość naszej klasy politycznej to w 80% nasza wina, a w 20% tejże klasy.

Opublikowano
5 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Co zdążą wywieźć zanim ktoś na poważnie tupnie butem, to ich. Albo raczej to nie ich. 

Na razie przynajmniej u nas zbroja obsrana. Władza się chwali, że niby nie podpisujemy żadnych "paktów migracyjnych", że sama pomoc Ukraińcom nas z tego wyłącza, a po cichutku ciurkiem sobie do nas ciemna masa płynie. Niech tak robią dalej, tereny przygraniczne z Niemcami to ich elektorat, który podczas wyborów na pewno podziękuje odpowiednio.

3 minuty temu, Badalamann napisał(a):

@Suchy211 @Klakier1984  Zapewne tak, miał wizę czy to "pracowniczą" czy status uchodźcy w Holandii.

Może tak, a może to pobożne życzenia.

Opublikowano
5 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

a po cichutku ciurkiem sobie do nas ciemna masa płynie.

Masz do tego jakieś dane, czy to na tej samej zasadzie co jakiś czas temu jeden z wpisów "bo widziałem ludzi o ciemnej karnacji na ulicy!" 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

Kiedy już dostajesz tą władze dociera do ciebie, ile grup interesów musisz zaspokoić, bo jak nie to przegrasz następne wybory.

A może właśnie trzeba robić odwrotnie? Samą kasą się wyborów nie wygrywa. Wyborcy też ewidentnie nienawidzą tych "grup interesów" i wszelkich innych elit.

Opublikowano
14 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Wyborcy też ewidentnie nienawidzą tych "grup interesów" i wszelkich innych elit.

Niby nienawidzą, a sami ich tam pchają "bo ci to dajom a tamci nie dawali" :E 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, LeBomB napisał(a):

Masz do tego jakieś dane, czy to na tej samej zasadzie co jakiś czas temu jeden z wpisów "bo widziałem ludzi o ciemnej karnacji na ulicy!" 

Było już linkowane ale podrzucę jeszcze raz.

Cytat

Migrant po takiej kontroli trafia więc z powrotem na otwartą granicę z Polską, a Niemcy - w ramach kontroli granicznej - nie muszą informować naszych służb, że kogoś zawracają do Polski. Łącznie w ciągu 14 miesięcy do Polski zawrócono w ten sposób 10343 migrantów.

Cytat

Migranci, którzy zostali zawróceni do Polski bez informowania naszych służb, znajdują się poza systemem.

Profesor Krzysztof Koźbiał z Uniwersytetu Jagiellońskiego wyjaśnia, że w sytuacji, gdy migrant przejechał przez Polskę niepostrzeżenie, a następnie został zawrócony z Niemiec, pozostaje on poza formalnym nadzorem.

https://wiadomosci.wp.pl/niemcy-zawracaja-tysiace-migrantow-do-polski-nowe-dane-ujawnione-7144865148165088a

Także chyba jednak jest tak jak piszę... mogą sobie do nas przerzucać i nawet nie muszą informować. Naturalnie nikt nie zabrania wierzyć, że trafiają do nas tylko Ci zatrzymani bezpośrednio na granicy.

33 minuty temu, Badalamann napisał(a):

@Klakier1984 Nie może, a po prostu tak to działa.

a wszyscy przestępcy siedzą w więzieniach :)

Edytowane przez Klakier1984