skypan 1 752 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca 1 godzinę temu, Dimazz napisał(a): o to jest przykład jak nielubiący skarpet będą zniechęcać do UE jeżeli dojdzie do referendum. Wymysły, domysły, kłamstwa, półprawdy, porównania na zasadzie jeden to tyle samo co tysiąc. W UE mogą być jacyś ruscy agenci więc lepiej wyjść i oddać się pod opiekę Rosji Komu służą przepisy typu ETS wprowadzane w UE ? Służą kacapom, Chinom itd. Kacapy nie muszą jakoś specjalnie manipulować i wpływać poprzez swoich agentów na UE i ich struktury z uwagi na fakt, że jest tam wielu pożytecznych idiotów. Faktem jest też to, że nie tak dawno helmuty jawnie kolaborowały z kacapami. Gerhard Schroeder i Nord Stream. No jeżeli myślimy, że jedynym kolaborantem w tej układance był tylko Gerhard to musimy być wyjątkowymi naiwniakami. Są też inni. Kacapy słyną ze swoich agentów i od lat wiedzą jak co robić. Skoro taki Katar potrafił załatwić w UE pewne tematy to kacapy robią to bez problemu ale cwaniej np. finansując ekooszołomów. 1
kalderon 1 088 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca 14 minut temu, Winter napisał(a): Nie chciałbym, żeby ten system miał rozwalać ktoś z korporacji. Ale wiesz, że obecnie system jest w 100% zawładnięty i uzależniony od korporacji? Przecież obie partie są uzależnione od ich finansowania, a im więcej postulatów korporacji spełnią tym większe dostają pieniądze. Ba - na zaprzysiężeniu Trumpa była spora część amerykańskich miliarderów, a w jego rządzie spora część sekretarzy to miliarderzy i teraz ubogacają swoje firmy. Jeden miliarder w tę czy we w tę to bez znaczenia, a jak trochę skruszy zabetonowany układ to tylko lepiej. 3 minuty temu, skypan napisał(a): Komu służą przepisy typu ETS wprowadzane w UE ? Służą kacapom, Chinom itd. Służą kacapom w jaki sposób? Przecież Europa niezależna energetycznie od ruskich surowców to koniec łatwych pieniędzy. Służą Polsce bo u nas ok. 50 tys. osób rocznie umiera od chorób płuc związanych z zanieczyszczeniem powietrza. 6 minut temu, skypan napisał(a): Faktem jest też to, że nie tak dawno helmuty jawnie kolaborowały z kacapami. Gerhard Schroeder i Nord Stream. Tak, a wojna na Ukrainie ich z tego wyleczyła. To jest bardzo duża zmiana bo Niemcy mają fioła na punkcie myślenia i planowania długofalowego, nawet jeśli się z tym do końca nie zgadzają więc taki zwrot o 180 stopni to naprawdę potężna zmiana. A jak zwrot już nastąpił to rezygnacja z nowo obranego kierunku będzie równie trudna. Tam poza wielkimi przyjaciółmi Polski i Konfederacji (AfD) nie tupią nóżkami żeby znowu ciągnąć gaz z Rosji. 6
VRman 2 635 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca 16 minut temu, skypan napisał(a): Komu służą przepisy typu ETS wprowadzane w UE ? Służą kacapom, Chinom itd. Kacapy nie muszą jakoś specjalnie manipulować i wpływać poprzez swoich agentów na UE i ich struktury z uwagi na fakt, że jest tam wielu pożytecznych idiotów. Faktem jest też to, że nie tak dawno helmuty jawnie kolaborowały z kacapami. Gerhard Schroeder i Nord Stream. No jeżeli myślimy, że jedynym kolaborantem w tej układance był tylko Gerhard to musimy być wyjątkowymi naiwniakami. Są też inni. Kacapy słyną ze swoich agentów i od lat wiedzą jak co robić. Skoro taki Katar potrafił załatwić w UE pewne tematy to kacapy robią to bez problemu ale cwaniej np. finansując ekooszołomów. Paranoik! Spiskowe teorie! Jakby tak było to gdzie dowody? Fejk nius! (takie będą reakcje) (ale moim zdaniem masz rację. Ludziom się w pale nie mieści, że agentura wpływu ruskich i chinoli może być aż tak silna. Ale niestety jest.)
kanon7 599 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca W dniu 3.07.2025 o 13:26, Camis napisał(a): Jedynie co zostało wyczyszczone i zmarnowane to "pospolite ruszenie" w 2023 i to w ciągu niecałych 1,5 roku od wyborów. Nie przypominam sobie partii która w tak krótkim czasie zanurkowała i zaraz sama się obali. Teraz nie ma pytania, czy w 2027 r. wygra wybory PiS parlamentarne, tylko CZY będą mieć większość konstytucyjną z konfederacja i braunem…. W dniu 4.07.2025 o 14:11, Camis napisał(a): Te wpis pokazuj mi jedno: - PSL - partia prawicowa - Polska 2050 - h&€j wie co? - Nowa Lewica - partia lewicowa - PO - w zależności od zapotrzebowania = „syf, kiła i mogiła” Tak samo jak na zachodzie Europy: - Europejczycy - inżynierowie z Afryki - magistSZy z Azji - prorocy z bliskiego wschodu = „syf, kiła i mogiła”
Suchy211 1 256 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca 13 minut temu, kalderon napisał(a): Służą kacapom w jaki sposób? Przecież Europa niezależna energetycznie od ruskich surowców to koniec łatwych pieniędzy. Służą Polsce bo u nas ok. 50 tys. osób rocznie umiera od chorób płuc związanych z zanieczyszczeniem powietrza. Ja odpowiem. Posłużę się przykładem. Kupowaliśmy gaz, robiliśmy z niego nawozy (zresztą nadal kupujemy, ale na razie mniejsza o to) Teraz kupujemy więcej nawozów zamiast gazu. Wyroby gotowe zamiast surowców. Dostrzegasz teraz problem? Przez droga energię przestajemy być konkurencyjni w coraz szerszym zakresie. Jedynym przekonującym mnie argumentem za zielona energia jest to, że my, Europa, nie mamy za bardzo tych fajniejszych paliw kopalnych. Przez co nie możemy na nich oprzeć naszej niezależności. I tu wchodzą odnawialne źródla. To jest jedyny, prawdziwy i przekonujący argument dla mnie. W przeciwnym razie nasze starania w ochronie klimatu nie powinny być wyższe niż przeciętna starań innych krajów. 1
kalderon 1 088 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca 22 minuty temu, Suchy211 napisał(a): Ja odpowiem. Posłużę się przykładem. Kupowaliśmy gaz, robiliśmy z niego nawozy (zresztą nadal kupujemy, ale na razie mniejsza o to) Teraz kupujemy więcej nawozów zamiast gazu. Wyroby gotowe zamiast surowców. Dostrzegasz teraz problem? Przez droga energię przestajemy być konkurencyjni w coraz szerszym zakresie. Słaby przykład. Drogą energię mamy dlatego że przez 20 lat było "węgiel i tylko węgiel" mimo że było wiadomo że celem ETS jest droga energia z węgla i odchodzenie od tego surowca. A teraz zonk i zły ETS. Jesteśmy sami sobie winni. 7
skypan 1 752 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca 42 minuty temu, kalderon napisał(a): Przecież Europa niezależna energetycznie od ruskich surowców to koniec łatwych pieniędzy. Służą Polsce bo u nas ok. 50 tys. osób rocznie umiera od chorób płuc związanych z zanieczyszczeniem powietrza. Kroki do uniezależnienia się od wpływów kacapów zrobiła Polska a nie helmuty budując port gazowy i ciągnąc nitkę gazociągu z krajów skandynawskich. Co wtedy helmuty robiły ? Ssały cycek kacapów. Aby rocznie obniżyć umieralność związaną z chorobą płuc był mocny nacisk by przejść na ogrzewanie gazowe i prąd. Były dopłaty itd. Ludzie to robili a po 2027 dzięki tym zmianom będą siedzieli w zimnych chatach bo cena gazu wystrzeli w kosmos a prąd to ogólnie loteria. Powiedz mi z czego będziesz stal produkował ? Z wiatru ? Wymieszasz żelazo z wiatrem a może ze słońcem ? Przy takim nacisku na zbrojenie to życzę powodzenia w produkcji taniej amunicji czy tam sprzętu. No ale zawsze możne kupić sprzęt za granicą w imię ekologii i płonącej planety.
Suchy211 1 256 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca Drogą energię mamy, bo energia z paliw jest tania i trzeba zrobić aby była nie tańsza niż ta zielona. Abyśmy tą drugą chcieli. U nas energia jest wyjątkowo droga, ale w całej Europie jest po prostu droga.
Spl97 1 291 Opublikowano 6 Lipca Autor Opublikowano 6 Lipca (edytowane) https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-kaczynski-na-granicy-z-niemcami-proponujemy-nowe-rozwiazanie,nId,22162527 Ci z PiS-u są wręcz nienormalni. Samo to, że to rozgłasza sam Jaro, dodaje tylko absurdalności. Edytowane 6 Lipca przez Spl97 1
209458 268 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca 1 godzinę temu, skypan napisał(a): Komu służą przepisy typu ETS wprowadzane w UE ? Służą kacapom, Chinom itd. I dlatego Chiny w 2021 wprowadziły własny system handlu emisjami, na złość samym sobie:D 6
VRman 2 635 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca Nie rozumiem czemu Kaczyńskie nie dostał dżentelmeńskiego plaskacza w pysk od mieszkańców tamtych okolic albo w ogóle Polaków. pis udaje, że jest zatroskany kwestią nachodźców tylko gdy dzięki temu może zdobyć poparcie w najbliższych wyborach. Za to jak rządzili w tej kwestii na serio powinien wyłapać. Nie uderzenie, bo to nielegalne, ale plaskacza zdecydowanie. Jak jest staroświecki to od kobiety. Plaskacza i zaklęcie z filmu Psy wymawiane przez Bogusia Lindę w scenie gdzie stoi przed bramą. 2
Spl97 1 291 Opublikowano 6 Lipca Autor Opublikowano 6 Lipca Jeszcze na sam koniec prezydentury obecnego prezydenta takie coś . Młoda prezydentowa ożeniła się i ślubne wesele w samym pałacu prezydenckim . Granica dobrego smaku po raz kolejny przekroczona.
skypan 1 752 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca 13 minut temu, 209458 napisał(a): I dlatego Chiny w 2021 wprowadziły własny system handlu emisjami, na złość samym sobie:D Nie robią tego na pałę ale cwanie. No przecież walczą z emisją Chiński "green washing" niszczy gospodarkę UE. Ich koszt emisji CO2 to 20 proc. europejskiego - klik No walczą
hubio 1 174 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca 5 godzin temu, Winter napisał(a): Zgadzam się z nią. Lepiej, żeby się nie rozmnażała Akurat to z każdego elektoratu można wyciągnąć kogoś kto nie będzie znał wszystkich spraw politycznych. A akurat w przypadku aborcji dziewczyna miała rację bo były przypadki, że kobieta mogła umrzeć przy porodzie, a i tak lekarz nie zgodził się na wykonanie aborcji. Za czasów PiS. I to chłopak zadający pytania nie wiedział.
LeBomB 2 053 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca 2 godziny temu, VRman napisał(a): ale co to jest budżet obywatelski? W uproszczeniu. Budżet obywatelski to część budżetu miasta (rzadziej gmin) ustawowo przeznaczona na inwestycje wyłonione w ramach projektów obywatelskich. Każdy obywatel ma prawo podjąć inicjatywę projektową i zgłosić ją w ramach naboru wniosków. Następnie wnioski po przejściu weryfikacji są dzielone na kategorie ze względu na założone koszty. Po zatwierdzeniu listy wniosków uruchamia się głosowanie, w którym może wziąć udział każdy mieszkaniec podlegający pod dany samorząd terytorialny, czyli np. każdy mieszkaniec danego miasta. Czyli tak na prawdę wszystko teoretycznie sprowadza się do tego, że to obywatele mogą zadecydować na co przeznaczyć część budżetu miasta. 1
hubio 1 174 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca (edytowane) 3 godziny temu, crush napisał(a): Polaczków żywcem zakopać Oj uważaj. Ja za użycie tego słowa JEDEN RAZ, na labie, dostałem bana na miesiąc czasu. Ponieważ walczyłem z mową nienawiści na tle rasowym to kiedy raz użyłem tego zwrotu to tylko czekał na mnie moderator, który mnie nie lubił i cyk - ban na miesiąc Zresztą potem przeprosiłem za ten zwrot bo ja nie jestem głuchy na dyskusję i okopany w swoich poglądach. Wytłumaczono mi, że takiego zwrotu używały okupacyjne władzy hitlerowskie wobec ludności polskiej i to dla mnie wytaczający powód aby tego nie używać. Edytowane 6 Lipca przez hubio
VRman 2 635 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca 6 minut temu, LeBomB napisał(a): W uproszczeniu. Budżet obywatelski to część budżetu miasta (rzadziej gmin) ustawowo przeznaczona na inwestycje wyłonione w ramach projektów obywatelskich. Każdy obywatel ma prawo podjąć inicjatywę projektową i zgłosić ją w ramach naboru wniosków. Następnie wnioski po przejściu weryfikacji są dzielone na kategorie ze względu na założone koszty. Po zatwierdzeniu listy wniosków uruchamia się głosowanie, w którym może wziąć udział każdy mieszkaniec podlegający pod dany samorząd terytorialny, czyli np. każdy mieszkaniec danego miasta. Czyli tak na prawdę wszystko teoretycznie sprowadza się do tego, że to obywatele mogą zadecydować na co przeznaczyć część budżetu miasta. Fajna idea w teorii. Raczej bez sensu w praktyce, z wielu powodów.
LeBomB 2 053 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca (edytowane) 4 minuty temu, VRman napisał(a): Raczej bez sensu w praktyce, z wielu powodów. W wielu miastach działa i przynosi efekty w postaci bardzo konkretnych przedsięwzięć. Wiadomo że wszystkiego w takim budżecie nie można umieścić, bo są określone rodzaje inwestycji, ale dzięki temu powstają parki, place zabaw, tereny zielone, łąki kwietne, które zmieniają betonozę w coś pożytecznego. Różne inwestycje z których mogą korzystać obywatele w różnym wieku. Zerknij sobie na jakiekolwiek miasto i na wyniki budżetu obywatelskiego. Wiadomo, są lepsze i gorsze projekty, ale sporo jest też bardzo lokalnych, np. w obrębie osiedla czy dzielnicy i też przechodzą. Edit: problem jest przede wszystkim z frekwencją w głosowaniu. Edytowane 6 Lipca przez LeBomB
crush 3 575 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca Ale to trzeba mieć we łbie nasrane żeby 700k zmarnować na jakąś z dupy tęczę. Niektórzy nie pownni mieć praw wyborczych.
Suchy211 1 256 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca @VRman Tak samo jak wydawanie pieniędzy na lody, papierosy, zakłady bukmacherskie, przedmioty kolekcjonerskie i tak dalej. Tymczasem ludzie po prostu potrzebują sobie od czasu do czasu kupić coś fajnego "bo tak".
VRman 2 635 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca 5 minut temu, LeBomB napisał(a): W wielu miastach działa i przynosi efekty w postaci bardzo konkretnych przedsięwzięć. Wiadomo że wszystkiego w takim budżecie nie można umieścić, bo są określone rodzaje inwestycji, ale dzięki temu powstają parki, place zabaw, tereny zielone, łąki kwietne, które zmieniają betonozę w coś pożytecznego. Różne inwestycje z których mogą korzystać obywatele w różnym wieku. Zerknij sobie na jakiekolwiek miasto i na wyniki budżetu obywatelskiego. Wiadomo, są lepsze i gorsze projekty, ale sporo jest też bardzo lokalnych, np. w obrębie osiedla czy dzielnicy i też przechodzą. To nie powinno być potrzebne, bo politycy powinni sami mądrze wydawać kasę bez potrzeby pomocy ze strony obywateli. 5 minut temu, LeBomB napisał(a): Edit: problem jest przede wszystkim z frekwencją w głosowaniu. Głównie o głosowanie mi chodziło, ale to cały zestaw problemów, ale nie chce mi się w to wchodzić.
LeBomB 2 053 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca @VRman To powstało właśnie po to by ludzie którzy są ciągle anty, przestali jojczyć, że nie mają wpływu na to jak władza, która im nie pasuje, wydaje pieniądze. Dzięki temu mogą mieć wpływ i w normalnych miastach liczy się pomysł i jego poparcie w społeczeństwie a nie układy. Normalne miasta po prostu realizują ustawę, która to reguluje. 1 1
hwdp43 1 701 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca 8 minut temu, crush napisał(a): Ale to trzeba mieć we łbie nasrane żeby 700k zmarnować na jakąś z dupy tęczę. To jest tecza na skale naszych mozliwosci
Henryk Nowak 1 929 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca (edytowane) 3 godziny temu, tomcug napisał(a): (...)zaplutymi facetami w średnim wieku" To jest po prostu prawda. Gdzie ty tu niby widzisz emocje? Odpisuje tobie w kilku lub kilkunastogodzinnych odstępach. Wywolujesz u mnie dokładnie zero emocji, hipokryto. Może skończy już ten offtop jeśli nie masz niczego ciekawego do powiedzenia bo spamujesz i rozwalasz temat. Wiem, że twoje przerośnięte nie pozwala ci przestać mi odpisywać bo niczym dziecko musisz mieć ostatnie słowo, do tego okraszone emotką wskazującą jakobyś podchodził do tematu na luzie kiedy w rzeczywistości buzujesz w środku. Jakie smutne musi być twoje życie, żeby chęć spamowania była w tobie tak silna i to w niedzielę. Forum upada na pysk kiedy nawet admin jest niczym duże dziecko. Wstyd Tomaszu, wstyd ci powinno być za twoje brednie. Chciałem dodać ciebie do ignorowanych, żebyś dołączył do zacnego grona kubikolosów, crushy itp ale niestety się nie da. Chociaż raz zachowaj się jak dorosły człowiek i przestań do mnie pisać. 2 godziny temu, kalderon napisał(a): Słaby przykład. Drogą energię mamy dlatego że przez 20 lat było "węgiel i tylko węgiel" mimo że było wiadomo że celem ETS jest droga energia z węgla i odchodzenie od tego surowca. A teraz zonk i zły ETS. Jesteśmy sami sobie winni. PiS przewalił pieniądze na transformację energetyczną. Ciemne masy dostały 500 plusy i inne prezenty to niech teraz nie płaczą, że nie stać ich na prąd. Pieniędzy na to nie było i taka jest prawda. Edytowane 6 Lipca przez Henryk Nowak
Rekomendowane odpowiedzi