Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, sabaru128 napisał(a):

I cyk kolejny podatek. 

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-bedzie-nowa-oplata-od-smartfonow-i-tabletow-resort-kultury-u,nId,8002932

Swoją drogą czy oni już kiedyś podobnego podatku nie wprowadzili na takie nośniki.

Cytat

Zdaniem resortu celem nie jest obciążanie podatników. To marże producentów sprzętu ulegną zmniejszeniu zamiast wzrostu cen dla konsumentów - przekonuje.

:rotfl2::rotfl2::rotfl2:

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, sabaru128 napisał(a):

I cyk kolejny podatek. 

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-bedzie-nowa-oplata-od-smartfonow-i-tabletow-resort-kultury-u,nId,8002932

Swoją drogą czy oni już kiedyś podobnego podatku nie wprowadzili na takie nośniki.

Przecież masz jasno w artykule napisane, że chodzi o rozszerzenie istniejącej opłaty reprograficznej na nowe kategorie produktów….

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Cytat

U ludowców strzelają szampany

Na rekonstrukcji sporo ugrali koalicjanci. Oficjalnie każdy trochę stracił, ale można odnieść wrażenie, że wszyscy zdecydowanie zyskali. Ludowcy poświęcili Krzysztofa Paszyka i ministerstwo rozwoju, ale dzięki temu zyskali prawdziwe eldorado stołków — Ministerstwo Energii. onet

Tusk za głębokie włażenie w dupe PSLowi przegra wszystko.

Związki partnerskie nie bo psl, aborcja nie bo psl. W pierwszym rozdaniu najlepsze stołki dla psl w drugim dodał jeszcze więcej.

On chyba całkiem stracił wyczucie polityczne. A psl wsadził młodego na stołek jak sobie nie poradzi z reformą to nic się nie stanie najwyżej się go poświęci ale całe rodzinny będą mogły siedzieć w energetyce.

Edytowane przez Dimazz
  • Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

Co jak co ale nawet z tego tekstu wynika, że NABU było dalekie od ideału. Przypomnę, że CBA też miało walczyć z korupcją. Generalnie muszę o tym więcej poczytać żeby się jakkolwiek dalej wypowiadać w tym temacie.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
13 godzin temu, ghostdog napisał(a):

I jeszcze ciągnie się za nimi te "100 obietnic".

Eksperci doradzili 100 konkretów. Problem nie jest w tych konkretach tylko w tym, że nie wystarczy obiecać ale trzeba i to wdrożyć w życie.

• Upvote 1
Opublikowano

Róbcie popcorn, Ziobro znów ogra asów z pseudo "komisji" :rotfl2:

Cytat

Decyzja komisji regulaminowej: Ziobro ma zostać zatrzymany i doprowadzony

Sejmowa Komisja Regulaminowa, Spraw Poselskich i Immunitetowych zarekomendowała zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie byłego ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobry na przesłuchanie przed komisją śledczą ds. Pegasusa. Decyzja wpisuje się w działania „koalicji 13 grudnia”, której komisje śledcze pełnią funkcję instrumentów politycznego nacisku wobec opozycji.

https://tvrepublika.pl/Polityka/Ziobro-kontra-komisja-Pegasusa-Znow-sie-skompromituja/193876

Cytat

Nawet jeśli przyjdzie na tą komisje to i tak ją ośmieszy. Zresztą przykład ostatniego doprowadzenia gdzie zamiast poczekać 20 min to robili szopke dobitnie pokazuje, że tu nie chodzi o to aby go przesłuchać tylko o to aby ciągnąć ten cyrk jak najdłużej.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-już-bilet-kupiony.2410635/post-194068089

Cytat

Powaga Państwa objawia się także w umiejętności egzekwowania nadawanych praw i sankcji.
Obywatel Zbigniew ma prawa robić swoje szopki i płacze przed kamerami, ale jeżeli chcą go przesłuchać to mieli ostatnio okazję z której zrezygnowali, gdy rewolwerowiec był już w budynku.
To jest żenujące, bo sama komisja dołączyła do grona ośmieszających urząd, a wyborca to widzi i wyciąga wnioski.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-już-bilet-kupiony.2410635/post-194070593

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/przemoc-w-niemczech-przeniosla-sie-na-ulice-przypadek-decyduje-kto-stanie-sie-ofiara/y1hh1lt,79cfc278

Post z cyklu "prosili, żebym wrzucał dowody gdy Onet kłamie lub manipuluje". 

No to zwróćcie uwagę tutaj panowie od "onet jest spoko! nie pcha żadnych narracji!"

występowanie słów:

"imigrant"  - 0

"uchodźca" - 0

Jak islamista przyjechał np. 20 lat temu a gangol jest jego synem, to morda w kubeł, "nothing to see here" bo to rodowity Nimiec jest!

Tutaj jest i tak zaskakująco dobrze, bo pojawiają się przynajmniej jakiejś wskazówki, choć autor/rzy tego tekstu unikają jak ognia nazwania rzeczy po imieniu:

Cytat

image.png.fa8935a3a220761ef779efa1e4768fc9.png

No to normalne. Jak to szło "w każdym dużym mieście są napady z nożem, to normalne". No to czeczenskie i islamskie gangi to też norma. Nie ma niczego co mogło do ich obecności doprowadzić. Naturalnie się pojawiają. Nie ma, nie ma, nagle wzziuMM!! i się spontanicznie materializują.

o, a tu jakie typowe Schmidty, Müllery i Schneidery:

Cytat

image.png.ea1b00588909ef9c59130a8563ee6478.png

i

Cytat

image.png.5a109a761f448e6ac91010696bd8060b.png

Herzlich Willkommen! 

I zapamiętajcie! Nie ma żadnego problemu, to tylko prawicowe fejki!

No i na pewno panowie z gangu pomogą na problemy demograficzne. To najważniejsze!

Aha, i pamiętajmy o tym, że prawo jest takie, więc nie da się nikogo deportować, a jak nam tego typu goście na granicy walą w naszych strażników, to trzeba im dawać odszkodowania bo takie prawo! Pamiętajcie o tym prawie! I że nie da się nic z nim zrobić (z tym prawem) więc dobrze jest, nie ma problemu, nie gadadajmy o tym bo to rasisizm i fobia.

Edytowane przez VRman
  • Thanks 1
Opublikowano

Pod jednym z artykułów podsumowano naszego nowego-starego super-ministra xD

Cytat

Domański: Podatek Belki zostanie zmieniony. Projekt ustawy już w lutym (23.01.2024)
Domański: konkrety ws. podatku Belki po wakacjach (05.07.2024)
Domański: Podatek Belki będzie ograniczony. „Do końca roku kierunki zmian na rynku kapitałowym” (04.10.2024)
Domański: zmiany w podatku Belki przedstawimy w kwietniu (10.04.2025)
Domański: propozycje przed wakacjami. „Pojawiają się nowe koncepcje” (14.05.2025)
Domański: Informacje dotyczące propozycji zmian w tzw. podatku Belki w najbliższych dniach (30.06.2025)

• Haha 5
Opublikowano
28 minut temu, adashi napisał(a):

Ręce mi opadają kiedy patrzę jak się zachowuje ta mongolska żona astronauty. Macha, pokrzykuje, dziwacznie się śmieje. Z całej siły chciałaby świecić światłem odbitym.

Ale szanuj ją, ona dowodziła w Bitwie pod Grunwaldem :E Czy jak to w memie szło :E 

Opublikowano
16 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Dodatkowo dziś Bodnar opublikował Tablice Alimentacyjne - proponowana wysokość alimentów w zależności od zarobków. 

Moim zdaniem to bardzo dobry kierunek. Co do kwot itp można dyskutować

Opublikowano
34 minuty temu, hubio napisał(a):

No nie. 

Takie tablice powinny dotyczyć potrzeb małoletniego, a nie samej wysokości alimentów. 

A co do kwot to należy dyskutować przed ich opublikowaniem.

• Upvote 4
Opublikowano
47 minut temu, hubio napisał(a):

W kraju w którym jak matka się nie godzi na obupólną opiekę, to facet jej nie dostanie, chyba że matka to totalna patola?

W kraju gdzie kobieta może się "odkochać", a alimenty i tak się należą?

Wazektomia + walka z murzynami. Niech ten kraj gnije i ginie jak najszybciej. 🤗

2 godziny temu, adashi napisał(a):

Ręce mi opadają kiedy patrzę jak się zachowuje ta mongolska żona astronauty. Macha, pokrzykuje, dziwacznie się śmieje. Z całej siły chciałaby świecić światłem odbitym.

Ktoś mi jest w ogóle stanie wytłumaczyć, czym ten lot tego Sławoja różni się od przekopu mierzei? No oprócz kosztów oczywiście.

Z tego płyną jakieś wymierne korzyści, choćby w przyszłości, czy to kolejny miś na skalę naszych możliwości?

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

No drożdże hodował w kosmosie

Czego tu więcej :E

Niby bardzo duże mają być z tego korzyści ale to oczywiście zależy od finansowania.

A ta jego żona Aleksandra Uznańska-Wiśniewska jest poslanká i na stronie sejmu nie znalazłem żadnych jej aktywnosci, nic zupełne zero.

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Takie tablice powinny dotyczyć potrzeb małoletniego, a nie samej wysokości alimentów. 

Tylko obecnie dochodzi do takich sytuacji, że ktoś jest bezrobotny z komornikami, ale po studiach i dowala mu się alimenty wg jego teoretycznej możliwości np. z 3k :) Albo ktoś owszem po dobrych studiach, ale nie mógł znaleźć dobrej pracy i pracuje za minimalną i ma 2k alimentów.

A znam z życia sytuację gdzie matka zbierała od całej rodziny paragony, że niby wszystko na potrzeby małoletniego. Dała np. płatną zerówkę, ale to już, że dziecko teraz chodzi do państwowej podstawówki to bez znaczenia. Oczywiście ojciec może wnieść do sądu o obniżenie tylko wiemy jak Panie sędziny są do tego nastawione :) 

Jedną z przyczyn poparcia konfederacji jest też właśnie ta sprawa. Ojcowie muszą płacić olbrzymie alimenty, a matki mogą latami bezkarnie utrudniać kontakty. Były przypadki, że matka 10 lat uniemożliwiała kontakty ojcu, który płacił ogromne alimenty. Po 10 latach dostała 5k grzywny :) 

Chory, niesprawiedliwy system wręcz odpychający ludzi od jakichkolwiek związków. Ludzi tzn facetów. Jak jest dobrze to ok, ale jak się posypie to facet lądują z OGROMNYMI problemami. Uzależnienie wysokości alimentów od REALNYCH zarobków uważam za bardzo dobry pomysł.

Co do samego liczenia zarobków wg tej tabeli to się zgadzam, że to nieporozumienie. Ciekawe jaka wysokość alimentów jest dla osoby bezrobotnej? :) Zero zł? :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
5 minut temu, hubio napisał(a):

Tylko obecnie dochodzi do takich sytuacji, że ktoś jest bezrobotny z komornikami, ale po studiach i dowala mu się alimenty wg jego teoretycznej możliwości np. z 3k :) Albo ktoś owszem po dobrych studiach, ale nie mógł znaleźć dobrej pracy i pracuje za minimalną i ma 2k alimentów.

A znam z życia sytuację gdzie matka zbierała od całej rodziny paragony, że niby wszystko na potrzeby małoletniego. Dała np. płatną zerówkę, ale to już, że dziecko teraz chodzi do państwowej podstawówki to bez znaczenia. Oczywiście ojciec może wnieść do sądu o obniżenie tylko wiemy jak Panie sędziny są do tego nastawione :) 

Jedną z przyczyn poparcia konfederacji jest też właśnie ta sprawa. Ojcowie muszą płacić olbrzymie alimenty, a matki mogą latami bezkarnie utrudniać kontakty. Były przypadki, że matka 10 lat uniemożliwiała kontakty ojcu, który płacił ogromne alimenty. Po 10 latach dostała 5k grzywny :) 

Chory, niesprawiedliwy system wręcz odpychający ludzi od jakichkolwiek związków. Ludzi tzn facetów. Jak jest dobrze to ok, ale jak się posypie to facet lądują z OGROMNYMI problemami. Uzależnienie wysokości alimentów od REALNYCH zarobków uważam za bardzo dobry pomysł.

To masz gigantyczną sprzeczność w tym co piszesz. Czyli w końcu realne zarobki czy tabele? :) 

po kolei:

1. Zasądzanie alimentów według możliwości zarobkowych to ochrona przed celowym ukrywaniem zarobków, co jest niestety bardzo powszechne. 

2. Patologia z paragonami to wlansie coś co mogłyby ukrócić tablice w wersji którą ja proponuje. Czyli tabele dotyczą uśrednionych usprawiedliwionych potrzeb małoletniego. Do tego dodać wzmocniony reżim dowodzenia podwyższonych potrzeb co sprawi, że większość alimentów będzie według tej tabeli, a odstępstwa będą przy biednych i bogatych tylko :) 

3. Utrudnianie kontaktów zostało w przepisach dobrze zaadresowana - do tysiąca złotych za każdy przypadek utrudnionego kontaktu i płacone na rzecz drugiego rodzica, a nie skarbu państwa. 

:) 

Opublikowano
21 minut temu, GordonLameman napisał(a):

. Czyli tabele dotyczą uśrednionych usprawiedliwionych potrzeb małoletniego

Mnie bawi fakt, że w tych tabelkach bogatszy rodzic oznacza automatycznie droższe potrzeby małoletniego, co przy zarobkach ojca powyżej 30k daje jakieś chore kwoty per dziecko, większe niż ma spora część Polaków na utrzymanie całych rodzin.

• Upvote 5
Opublikowano
1 minutę temu, huudyy napisał(a):

Mnie bawi fakt, że w tych tabelkach bogatszy rodzic oznacza automatycznie droższe potrzeby małoletniego, co przy zarobkach ojca powyżej 30k daje jakieś chore kwoty per dziecko, większe niż ma spora część Polaków na utrzymanie całych rodzin.

To zostało wytłumaczone. Takie dziecko może chcieć iść na tenisa! 😤

• Haha 4