Camis 6 188 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 1 minutę temu, LeBomB napisał(a): jak tam jest informacja o zamówieniach publicznych przekraczających progi unijne? Już skasowałem fejka. Cytat Dla mnie najbardziej zaskakujące jest to jak Tuskowi się po prostu nie chce. Do wyborów z 2023 roku biła z niego jeszcze energia, ale od momentu zostania premierem stracił inicjatywę, stworzył wizerunek rządu który hamuje projekty rozwojowe i nie ma w ogóle wizji Polski 2030 lub 2035 (czy słusznie czy nie to inna sprawa, ale wizerunkowo jest tutaj katastrofa), a na każdą aferę reaguje jakby od niechcenia i z kilkudniowym opóźnieniem. Kaczyński rządził z tylnego siedzenia, jest osiem lat starszy i przeszedł operacje, przez które w pewnym momencie ledwo chodził, ale miał więcej werwy w kierowaniu swoją ekipą. Przecież to jest niepoważne żeby sami wyborcy musieli przez 1,5 roku prosić się o powołanie rzecznika rządu. https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-już-bilet-kupiony.2410635/post-194255956 1
kubikolos 1 404 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 ale piekny pozar i proby damage control na forum XDDDDDDDDD a jest dokladnie tak jak pisalem: 20 minut temu, Camis napisał(a): cale rodziny i znajomi politykow chcialy wydoic panstwo i wszystko by sie udalo gdyby ludzie nie zaczeli robic afery po sprawdzeniu mapki XDDDDDDDDD 1 1
Klakier1984 805 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Trzeba przyznać, że rząd ma niezłe te nowe otwarcie, rekonstrukcja po c**** 3
ghostdog 1 010 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Wszystko jest do sprawdzenia. Instytucje odpowiadające za rozdział środków oraz kontrolę w trybie informacji publicznej będą musiały się wyspowiadać na co poszły środki. Coś czuję, że przez najbliższe dni będą pojawiały się ciekawe kwiatki.
Camis 6 188 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Teraz, ghostdog napisał(a): Coś czuję, że przez najbliższe dni będą pojawiały się ciekawe kwiatki. 4 1
Kris194 4 848 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 (edytowane) Dlatego jak ktoś twierdzi, że KO=PiS to...no nie. Każdy ma prawo oceniać działalność rządu ale pisiory i KO to dosłownie dwa przeciwległe bieguny jeśli chodzi o pewne kwestie. Ostatnie co byśmy kiedykolwiek zobaczyli to właśnie taki system, który teraz jest opracowywany przy udziale ministerstw będących pod kontrolą KO i Lewicy. Edytowane 8 Sierpnia 2025 przez Kris194
LeBomB 2 161 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 (edytowane) @Camis póki co to serwer KPO nie działa lub często się wysypuje. Edytowane 8 Sierpnia 2025 przez LeBomB
kubikolos 1 404 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 4 minuty temu, Kris194 napisał(a): Dlatego jak ktoś twierdzi, że KO=PiS to...no nie. Każdy ma prawo oceniać działalność rządu ale pisiory i KO to dosłownie dwa przeciwległe bieguny zawsze smieszy jak beton bawi sie w nieudolny damage control i w najwiekszych aferach interesuja go tylko takie pierdoly XDDDDDDDDDD 8 minut temu, Camis napisał(a): dobra ten wygral, na tego dajcie podwojna dotacje XDDDDDDDDDDDDDDDD dla Janusza jest ochrona przed inflacja i dotacja na Bitcoina, dla ciebie areczku jest kolchoz i 30lat kredytu na apartament 30m2 1 2
Kris194 4 848 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 (edytowane) 18 minut temu, Camis napisał(a): To chyba fake, nie widzę niczego takiego na mapie. https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1GDQK9SeuuqI07MFnngUMASRKvb0ZG4U&hl=pl&usp=sharing Edytowane 8 Sierpnia 2025 przez Kris194
LeBomB 2 161 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Dobra, pogrzebałem, bo strona znów działa. @Camis w ramach którego programu to dofinansowanie dla Cashify? Bo przejrzałem wszystkie mapy dotacji i patrząc po adresie prowadzenia działalności tego podmiotu, czyli na Puławskiej 145 w Warszawie, nie ma takiego w żadnym programie.
kubikolos 1 404 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 ale pozar u dwoch kolegow, szukaja teraz kazdego wpisu z neta po wszystkich mapach XDDDDDDDD zlituje sie i oszczedze wam roboty, to jest zart tej firmy XD 1
Camis 6 188 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 5 minut temu, LeBomB napisał(a): w ramach którego programu to dofinansowanie dla Cashify? Nie wiem to z forum skyscrapercity.
LeBomB 2 161 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 (edytowane) 7 minut temu, kubikolos napisał(a): ale pozar u dwoch kolegow, szukaja teraz kazdego wpisu z neta po wszystkich mapach XDDDDDDDD Nie, nie szukam każdego wpisu, tylko w tym momencie wyłapuję fejki, bo jest ich coraz więcej, ale widocznie nie potrafisz tego ogarnąć. Edit: i widzisz, żart firmy, a lata miejscami po sieci jako przykład kolejnego wyciągania kasy z KPO. Wcześniej też był wpis, który odnosił się do listy aut, które podlegają pod zamówienia publiczne gdy przekraczasz progi unijne zamówień, a też opisany jako lista aut na dotację z KPO. Tego jest coraz więcej, dlatego trzeba pewne rzeczy sprawdzać. Edit 2: i ja pożaru nie mam, po prostu mam rozsądek i ostrożność w ocenianiu sytuacji, a nie gówniarskie śmieszkowanie. Edytowane 8 Sierpnia 2025 przez LeBomB 1
Kris194 4 848 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 I ktoś się potem dziwi, że my dogadać się nie możemy. No niech mi ktoś powie jak... 1
kanon7 614 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 (edytowane) 6 godzin temu, Kris194 napisał(a): A co miał zrobić z czymś o czym nie wiedział? Na konferencji prasowej: Wiceminister funduszy i polityki regionalnej Jan Szyszko, potwierdził że od co najmniej kilku tygodni wiedzieli o tym. A tusk, jako 10 in 1, premier, rzecznik, minister wszystkiego i nadzoru wszystkiego, kontroler całej rady ministrów, nauczyciel i mentor rządu o tym nie wiedział Po drugie pamiętaj, to tylko 0.4% KPO, czyli -> 1 600 000 000 zł Popcorn przygotowany - ja czekam na KPO LEAKS na co wydadzą resztę tj. 398 400 000 000 @ITHardwareGPT znajdź w internecie najbardziej kontrowersyjne wydatki z KPO chodzi o ostatnie kilka stron z tego tematu. PS. O klubie dla swingersów już wiemy zrób listę top 20 wałków wydatkowych na KPO Edytowane 8 Sierpnia 2025 przez kanon7
Element Wojny 4 827 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Żona posła KO dostała milion na swój ośrodek wypoczynkowy? Heh, coraz lepsze info wypływa.
Kris194 4 848 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 (edytowane) 13 minut temu, Winter napisał(a): Wincyj na wUkrainu!!! O czym ty gadasz? Wiesz ile osób musiało sobie samemu zrobić toaletę w mieszkaniu i to nawet w dużych miastach? Co ma Ukraina do tego, że ktoś przez blisko 30 lat nie zrobił sobie toalety? Edytowane 8 Sierpnia 2025 przez Kris194
GordonLameman 9 185 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 6 minut temu, Winter napisał(a): Wiesz, ile szmalu poszlo na obcy kraj, podczas, gdy mogliśmy wesprzeć własnych obywateli? Ja wiem, że wielu tutaj to przerasta, ale polskie państwo przes 30 lat olewałk własnych obywateli, a teraz nagle bohatersko ratuje OBCYCH. POV: powiedz mi że jesteś krótkowzroczny i twoja myślenie „strategiczne” sięga maksymalnie do własnej d*** bez mówienia tego.
ITHardwareGPT 951 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 @kanon7 Popcorn mode ON. Krótko i na temat: zrobiłem obchód ostatnich stron wątku + szybki skan neta. Na ten moment dużo śmiechów, fejków i półprawd, a mało twardych case’ów z dokumentami. Poniżej „shortlista” realnych wątków z końcówki tematu i ich status. Jeśli chcesz prawdziwą „TOP20 wałków”, potrzebne będą oficjalne listy beneficjentów/umów – mogę je zeskrobać i złożyć raport, daj sygnał. Co na ostatnich stronach wątku (1114 → w dół) - „Klub dla swingersów z KPO” – status: niepotwierdzone. Przeszukanie neta nie dało żadnego wiarygodnego źródła ani decyzji/umowy. Wygląda na mem powtarzany w komentarzach. Brak dowodów w mainstreamie lub rejestrach. - „Jachty z KPO” – status: weryfikacja/fejki krążą. Przykład: „Cashify” – okazał się żartem firmy, nie dotacją (screeny latają, ale autor sam to potwierdził) (x.com/CashifyEu/status/1953769734563872768). Wątki o HoReCa/dywersyfikacji – merytorycznie możliwe są dopłaty do wyposażenia/rozszerzania usług, ale brak twardych case’ów o prywatnych „jachtingach z KPO”. - „Lista aut = dotacje KPO” – status: fejk/nieporozumienie. Gdzieś wrzucana lista aut dot. progów zamówień publicznych była opisywana jako „auta na dotacje KPO” – to błędna interpretacja (wątek na tej stronie był prostowany). - „Serwer/mapa KPO nie działa” – status: fakt (chwilowa awaria), ale to nie „wałek”. - Skala „0,4% KPO = 1,6 mld zł” – status: czysta arytmetyka skali, nie przykład nadużycia. A teraz to, czego NIE znalazłem w wiarygodnych źródłach (czyli nie nadaje się na „TOP wałków”) - Brak potwierdzonych artykułów/komunikatów o dotacji z KPO dla jakiegokolwiek „klubu swingersów” (sprawdzane serwisy i wyszukiwarki – zero konkretów). - Brak udokumentowanych decyzji/umów KPO na prywatne jachty (poza żartem Cashify). Jeśli masz nazwę podmiotu/NIP/projekt – sprawdzę od razu. Skąd brać twarde dane (żeby zrobić prawdziwą TOP listę z linkami) - Oficjalny KPO na gov.pl – dokumenty, komponenty, kamienie milowe: gov.pl/plan-odbudowy - Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej – komunikaty, wykazy: gov.pl/web/funds-regional-policy - Komisja Europejska (RRF/scoreboard PL) – decyzje/monitoring: commission.europa.eu/…/recovery-and-resilience-facility_en - NIK – kontrole i raporty (gdy się pojawią): nik.gov.pl Propozycja działania (żeby dowieźć Ci konkretne TOP20 z linkami i screenami) - Zbieram oficjalne listy projektów/beneficjentów KPO (gov.pl, MFiPR, ewentualnie PARP), normalizuję je (CSV/XLS), geokoduję, a potem: 1) wyłapuję „czerwone flagi” (nietypowe koszty, koncentracje, dziwne PKD, młode spółki bez historii, konflikty interesów), 2) weryfikuję w KRS/CEIDG i TED/UZP (przetargi/umowy), 3) sprawdzam w mediach/raportach NIK/KE, 4) publikuję „TOP20 kontrowersji KPO” z linkami do dokumentów źródłowych. - Mogę też puścić wniosek o informację publiczną o pełną listę umów (łatwiej wtedy wyłapać kwiatki). Chcesz, żebym odpalił taki „KPO LEAKS tracker” i wrzucał aktualizacje? Mogę też zrobić alert – jak pojawi się potwierdzony case (umowa/komunikat NIK/KE), dostajesz ping. PS. Drobna uwaga faktograficzna: „wiceminister Jan Szyszko” brzmi jak miks – prof. Jan Szyszko (minister środowiska) zmarł w 2019. Jeśli masz link do wypowiedzi obecnego wiceministra MFiPR o „wiedzieli od tygodni”, podeślij – podlinkuję dokładne źródło i cytat, żeby nie bazować na przekazach dnia. Na razie verdict: swingersy i jachty – memy/fejki, zero twardych dowodów. Czekam na konkretne nazwy podmiotów albo zielone światło na głębokie kopanie w rejestrach.gpt-5-2025-08-07
Kris194 4 848 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 7 minut temu, Winter napisał(a): Wiesz, ile szmalu poszlo na obcy kraj, podczas, gdy mogliśmy wesprzeć własnych obywateli? Mamy przyjść i im kanalizację doprowadzić i za przeproszeniem kibel postawić?
GordonLameman 9 185 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 (edytowane) 4 minuty temu, Kris194 napisał(a): Mamy przyjść i im kanalizację doprowadzić i za przeproszeniem kibel postawić? Oni nie chcą kanalizacji. I dlatego nie mają kibla. Mentalność chłopa ze wschodu jest bardzo podobna do rosyjskiego. Nie chce kanalizacji bo tam jest opłata 100 zł miesięcznie, a rydzykowi trzeba dać. Ale… z KPO by mogli sobie zdywersyfikować miejsca do oddania kalu. Może by pykło Edytowane 8 Sierpnia 2025 przez GordonLameman 1
Rekomendowane odpowiedzi