Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Masz wyżej Skalika. Owszem, Bosak ma w swojej partii bandę durnych i niepoważnych ludzi. Ja to wiem. Ty może zaraz się o tym dowiesz :) 

Dlatego nie wrzucał bym wszystkich do jednego wora. 

Lewicowy ekstremizm przeobraża się w lewicowy terroryzm na naszych oczach. FBI znalazło bombę pod telewizyjnym wozem transmisyjnym 12 września. Namierzyli sprawców i w ich domu znaleźli więcej bomb. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Badalamann napisał(a):

Konfederuskie cisnęły narrację że uszkodzenia budynku powstały w wyniku burzy oraz że to wszystko ukraińska prowokacja i ukraińskie dorny, lub przejęte przez Ukraińców rosyjskie.

Kto konkretnie? Kilka kont na tt zwykłych trolli internetowych mających 1000 obserwujących i wrzucających na przemian posty z hitlerem, memami? :E A nie sorry... jak kilka randomowych kont celowo wypuści takie fake newsy pod wyświetlenia (=kasa on elona za wyświetlenia) to jest to oficjalnie stanowisko konfy. Make sense.

Mogli napisać jeszcze, że UFO, więc napisałbyś że konfedoruskie zwalają winę na kosmitów, ufowskie onuce!!111111

Obłęd

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
3 godziny temu, Badalamann napisał(a):

Jedyne gdzie nie kłamali, to że Polska nie przygotowała się do tej pory do walki z tego typu dronami.

Jak by nie patrzeć to uderza w polski rząd i wojsko, więc jak widać kacapscy oficerowie prowadzący pozwolili im wyjątkowo nie kłamać ;) 

Ale też kłamstwem jest wyobrażenie, że w ogóle da się praktycznie przygotować w 100% na coś takiego, czego też nikt głośno nie wypowie. Nie ma cudownej broni, która rozwiązuje wszystkie problemy. Ukraina nie strzela do tego co wygląda na wabie ani nawet tego co nie leci w stronę niczego wartego obrony. A jednak nawet taki wab jak się rozpędzi może komuś dziurę w chałupie zrobić. Jak byśmy chcieli strzelać do wszystkiego co Rosja nam wpuści to szybko wypsztykamy się z rakiet. I jasne są opracowywane tańsze systemy, na działka małego kalibru, tanie rakiety czy nawet lasery, ale one mają zasięg do kilku kilometrów. Jak byśmy chcieli obstawić cała granice to by ich musiały dyżurować setki. A Rosja może zaprogramować nowsze wersje dronów, żeby leciały nawet na 8 km i sobie przelecą górą, poza zasięgiem. i trzeba będzie znowu angażować myśliwce albo drogie rakiety OPL. Dlatego da się bronić duże miasta czy obiekty strategiczne, ale nikt nie zagwarantuje, że na jakiś dom w Pcimiu Dolnym nic nie spadnie.

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Równie zaskakująca jest ignorancja polityków Koalicji 15 Października, jeśli chodzi o serwisy społecznościowe, gdzie można za stosunkowo niewielkie pieniądze wykupić reklamy z prawdziwymi i rzetelnymi informacjami.

Zamiast tego mamy wiceministra sprawiedliwości Arkadiusza Myrchę, który wstawia w serwisie X trzy czerwone wykrzykniki i prosi o przeczytanie suchego komunikatu rządu. Na TikToku rzecznik rządu Adam Szłapka próbuje jakoś dotrzeć do młodych ludzi, ale filmik o dronach wyświetlono do poniedziałku 17 tysięcy razy. Dla porównania: jeden z filmików na ten sam temat Mentzena obejrzało ponad 400 tysięcy ludz

Ale kiedy zaczepiam z tymi pytaniami urzędników na korytarzach przy Alejach Ujazdowskich, gdzie na co dzień pracuje premier i jego współpracownicy, wszyscy tylko wzruszają ramionami. Bo zaplecze rządu i Koalicji Obywatelskiej coraz głośniej szepce i coraz bardziej ekscytuje się czymś zupełnie innych: - Kierownik wrócił i pokazał, że to on rządzi krajem.
i.

?auto=webp&fit=bounds&format=pjgp&height

:boink:

Edytowane przez Camis
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, trepek napisał(a):

Co jednak pokazuje jak daleko idące jest odklejenie dużej części osób na FB czy TT, którzy rzekomo przedstawiali zdjęcia tego domu jako uszkodzonego po burzy. Dramat.

Wystarczyło poświęcić 5s i wejść w komentarze pod tym postem, żeby sprawdzić że to był bug google'a i przy wyszukiwaniu tego zdjęcia było milion różnych artykułów.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
4 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Najłatwiej doszukiwać się spisku a to, że amerykańskie miasta wyglądają jak poniżej nie ma oczywiście najmniejszego znaczenia.

No niestety Ameryka wpadła w spiralę samonakręcania. Z jednej strony promowano samochody i ludzi było stać, z drugiej. budowano głównie pod użytkowników samochodów i teraz już to ciężko odwrócić. Masz rozlazłe przedmieścia domków jednorodzinnych, które ciężko skomunikować. Nawet jak zrobisz sensowny transport i jakieś przystanki, stacje, to nawet nie ma za bardo chodników, przejść dla pieszych itd żeby na ten przystanek dojść itd.

Opublikowano
10 minut temu, 209458 napisał(a):

Nawet jak zrobisz sensowny transport i jakieś przystanki, stacje, to nawet nie ma za bardo chodników, przejść dla pieszych itd żeby na ten przystanek dojść itd.

A jak chodzisz piechotą to ludzie dzwonią po policję i cię mogą zatrzymać. 

Opublikowano
14 godzin temu, LeBomB napisał(a):

W którym miejscu go obraziłem? Wskaż proszę.

@hubio rozumiem Twoje obawy co do działań korporacji i tego że uważasz, że korporacje będą rządziły globalnie wszystkim niewoląc w pewnym sensie ludzi, ale po prostu uważam, że Twoje obawy są przesadzone, ponieważ wiele faktów wskazuje, że pewne rzeczy nie idą w tym kierunku. Zobacz co europejskie koncerny samochodowe chciały zrobić, radio jako usługa, podgrzewane fotele jako usługa itd. Jak pisałem, póki będą jelenie, którzy to kupią, to producenci będą to robić. Jedyny sposób to odejście klientów. Tylko pisałem Ci, że to nierealne, bo z pewnych rzeczy ludzie już nie zrezygnują. 

Załóż że Intel i AMD wprowadzają subskrypcję na procesory. Kupując procka masz taktowanie np. 1,5 GHz na wszystkich rdzeniach, chcesz korzystać z pełnej mocy, wnoś opłatę miesięczną. Co większość ludzi zrobi? Zostanie na starych platformach tak długo jak się da. Tak samo z Windowsem, póki jest alternatywa lub może taka alternatywa powstać, to nie wprowadzą takich opłat, bo stracą klientów. Zobacz Huawei, odcięty od usług Google, wybrnęli z tego i nagle się okazało, że nie trzeba być skazanym na wielką korporację w postaci Google.

Piszesz trochę tak jakby korporacje mogły narzucić wszystko zapominając, że w ludziach jednak pewne granice są. Jaki korporacja będzie miała biznes w tym, żeby ludzie musieli za wszystko płacić jakieś gigantyczne pieniądze jak nie da im tych pieniędzy zarobić? Żaden, bo wtedy straci klientów. 

Owszem, masz rację że politycy mogliby tu odegrać większą rolę w hamowaniu pewnych działań, ale wystarczy popatrzeć na system partyjny w USA i to jak właściciele korporacji wspierają konkretne partie lub kandydatów. Tylko o tym też wszyscy od lat wiedzą i nikt z tym, że korpo jawnie pcha się w politykę, nie zrobi.

Globalna rewolucja o której piszesz, w mojej opinii też jest niemożliwa, bo to wiązałoby się z utratą, przynajmniej czasową, wielu dóbr i usług, na co ludzie nie są gotowi. 

Dziękuję za konstruktywną odpowiedź. Jak pisałem wcześniej - jesteśmy w mojej ocenie na początku tego procesu. Na dzisiaj jako tako jeszcze można to ominąć jak piszesz, ale im bardziej ludzie omijają tym bardziej korpo dociskają. Uważasz, że Microsyf nie zmusi ludzi do odejścia od 10? Że ktoś wprowadzi konkurencyjny OS do Windowsa? Nie udało się to przez dekady Linuxowi. Nie uda się nikomu. 

Po prostu uważam, że od pewnego pułapu monopolu reguły własności prywatnej należy zawiesić. Oczywiście nie jestem za socjalizmem tylko wyrównywaniem szans w biznesie. Przecież już w XIX w. powstały urzędy antymonopolowe. Tylko one były i są całkowicie bezskuteczne. Można posłuchać ludzi - polskie małe firmy sprzedające do biedronki albo lidla jak są dociskane. Można posłuchać żabkowiczów. Niby jako konsumenci mamy dobrze bo mamy niskie ceny i na tym etapie to jeszcze można zrozumieć. Ale jak za takie 20-30 lat parę sieci zmonopolizuje cały rynek zrobią co chcą i nie będzie nikogo kto im się przeciwstawi. Jak pisałem wcześniej - to co obecnie już się dzieje w IT może dotknąć wszystkie gałęzie i będziemy mieć nie tylko gry na abonament ale i lodówkę czy pralkę czy mieszkanie, a za 150 lat może i żywność. 

UE jako tako jeszcze walczy z niektórymi sprawami, ale i tu jest proces mocnego lobbowania (przekupywania), a nawet zastraszania. A do tego do samych partii spływa dużo ludzi, wcześniej powiązanych z korpo. Za chwilę jakiś miliard ludzi przestanie mieć wsparcie do OS, którego używa. No bo mamy reguły rynkowe. W końcu Microsyf jest firmą prywatną i może zrobić co chce. I nie ma żadnej alternatywy bo na Linuxie połowa urządzeń i gier nie zadziała lub będą znaczące trudności i przeciętna osoba w życiu sobie z tym nie poradzi. A 11 jest już powiązana z kontem, a w przyszłości z usługą. Zobaczymy jak to się wszystko skończy. Może i tu coś UE zrobi, ale trend zmierza z całą mocą w tą stronę: przejmowanie przez wielkie korporacje krok po kroku wszystkich gałęzi po to, żeby na końcu się między sobą dogadać i zmonopolizować wszystko. Przykładów mam naprawdę sporo. Amazon - na początku kusili sprzedawców po to, żeby rozwinąć swoją markę po to, żeby na końcu stworzyć własny sklep mający 90% udziałów. Allegro chciało zrobić to samo, ale UOKiK w porę zablokował. Ale i tak niszczą wszystkie małe i średnie firmy, a zostawiają wielkie korpo z bardzo słabą jakością obsługi. Mam na myśli oczywiście katalog allegro, brak możliwości wyszukiwania po słowach kluczowych wewnątrz ofert, promowanie taniego badziewa z Chin i pozycjonowanie ofert wg taniości. Czasami sprzedawca z 96,6% będzie do pierwszego wyboru. Ale to kolejny przykład. 

Zaczyna się od IT - skończy na wszystkim. Nie teraz, być może nie za 5-10 lat, ale w perspektywie 50 lat owszem. 

Opublikowano
1 godzinę temu, hubio napisał(a):

Dziękuję za konstruktywną odpowiedź. Jak pisałem wcześniej - jesteśmy w mojej ocenie na początku tego procesu. Na dzisiaj jako tako jeszcze można to ominąć jak piszesz, ale im bardziej ludzie omijają tym bardziej korpo dociskają. Uważasz, że Microsyf nie zmusi ludzi do odejścia od 10? Że ktoś wprowadzi konkurencyjny OS do Windowsa? Nie udało się to przez dekady Linuxowi. Nie uda się nikomu. 

MacOS? :) 

https://gs.statcounter.com/os-market-share

:)

Po prostu uważam, że od pewnego pułapu monopolu reguły własności prywatnej należy zawiesić. Oczywiście nie jestem za socjalizmem tylko wyrównywaniem szans w biznesie. Przecież już w XIX w. powstały urzędy antymonopolowe. Tylko one były i są całkowicie bezskuteczne. Można posłuchać ludzi - polskie małe firmy sprzedające do biedronki albo lidla jak są dociskane. Można posłuchać żabkowiczów. Niby jako konsumenci mamy dobrze bo mamy niskie ceny i na tym etapie to jeszcze można zrozumieć. Ale jak za takie 20-30 lat parę sieci zmonopolizuje cały rynek zrobią co chcą i nie będzie nikogo kto im się przeciwstawi. Jak pisałem wcześniej - to co obecnie już się dzieje w IT może dotknąć wszystkie gałęzie i będziemy mieć nie tylko gry na abonament ale i lodówkę czy pralkę czy mieszkanie, a za 150 lat może i żywność. 

Ta wizja jest po prostu bardzo niespójna.

Co takiego dzieje się w IT?

Ciągle wyrastają małe firemki z gigantycznymi przychodami.

UE jako tako jeszcze walczy z niektórymi sprawami, ale i tu jest proces mocnego lobbowania (przekupywania), a nawet zastraszania. A do tego do samych partii spływa dużo ludzi, wcześniej powiązanych z korpo. Za chwilę jakiś miliard ludzi przestanie mieć wsparcie do OS, którego używa. No bo mamy reguły rynkowe. W końcu Microsyf jest firmą prywatną i może zrobić co chce. I nie ma żadnej alternatywy bo na Linuxie połowa urządzeń i gier nie zadziała lub będą znaczące trudności i przeciętna osoba w życiu sobie z tym nie poradzi. A 11 jest już powiązana z kontem, a w przyszłości z usługą. Zobaczymy jak to się wszystko skończy. Może i tu coś UE zrobi, ale trend zmierza z całą mocą w tą stronę: przejmowanie przez wielkie korporacje krok po kroku wszystkich gałęzi po to, żeby na końcu się między sobą dogadać i zmonopolizować wszystko. Przykładów mam naprawdę sporo. Amazon - na początku kusili sprzedawców po to, żeby rozwinąć swoją markę po to, żeby na końcu stworzyć własny sklep mający 90% udziałów. Allegro chciało zrobić to samo, ale UOKiK w porę zablokował. Ale i tak niszczą wszystkie małe i średnie firmy, a zostawiają wielkie korpo z bardzo słabą jakością obsługi. Mam na myśli oczywiście katalog allegro, brak możliwości wyszukiwania po słowach kluczowych wewnątrz ofert, promowanie taniego badziewa z Chin i pozycjonowanie ofert wg taniości. Czasami sprzedawca z 96,6% będzie do pierwszego wyboru. Ale to kolejny przykład. 

1. Źródła spływania ludzi z korpo do partii?

2. Skąd bierzesz bzdury o Amazonie? 60% sprzedazy na amazonie to third party sellers. Sam Amazon ma tylko 40% udziału w swojej sprzedaży.

3. Oferty na allegro nei są pozycjonowane po taniości - muszę to zawsze samodzielnie włączać.

Problem w Twoimi wywodami jest przede wszystkim taki, że:

1. Masz błędne dane wejściowe (omawiana kwestia miast i komunikacji, dane amazona, dane dot. przepływów z korpo do polityki)

2. Te błędne dane są poddawane dziwnemu procesowi myslowemu, który nie jest logiczny. 

3. Dane wyjściowe są błędne z dwóch powodów - bo wejściowe były złe i sam proces analityczny też jest kiepski.

Może i twoja wizja się kiedyś ziści, ale większość tego co piszesz to kocopoły. Tak, korpo chcą dal sebie jak najwięcej. Abonamenty są dla nich super wygodne i każdy to chce (patrz Oracle). Ale twoje wnioski i tak są kiepskie.

Zaczyna się od IT - skończy na wszystkim. Nie teraz, być może nie za 5-10 lat, ale w perspektywie 50 lat owszem. 

Opublikowano

Gość dobrze piszę, u mnie takie same spostrzeżenia, ja nie idę głosować na KO. 

Cytat

Wydaje mi się że KO mocno przejedzie się w wyborach w 2027 roku, a sondaże nie odzwierciedlają rzeczywistości. Mam wśród znajomych mnóstwo wyborców KO, którzy są na maksa rozczarowani Tuskiem i nic nie robieniem, do tego stopnia że w następnych wyborach w ogóle nie zamierzają głosować. Wydaje mi się że takich ludzi jest o wiele więcej, i KO na bank będzie poniżej sondażowych szacunków.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-już-bilet-kupiony.2410635/post-194729646

Cytat

Podejrzany o korupcję przedsiębiorca zastrzelił się zaraz po przesłuchaniu. "To może być początek ogromnej korupcyjnej afery"

Zatrzymany w ubiegłym tygodniu pod zarzutem domagania się wręczenia korzyści majątkowej Andrzej G. zastrzelił się bezpośrednio po przesłuchaniu przez prokuraturę — ustalił Onet. Mężczyzna usłyszał zarzut w sprawie przetargów w Fabryce Pojazdów Szynowych H. Cegielski. Według nieoficjalnych informacji sprawa może być odpryskiem ogromnej korupcyjnej afery związanej z obecnym kierownictwem Agencji Rozwoju Przemysłu (ARP). Jak dodaje nasz informator, Andrzej G. przed tym, jak targnął się na swoje życie, pozostawić miał list, w którym szczegółowo wyjaśnił motyw swojego działania.

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/podejrzany-o-korupcje-przedsiebiorca-zastrzelil-sie-zaraz-po-przesluchaniu-to-moze/xvs1z8c

G1C1HcfXIAAESDD?format=jpg&name=medium

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Google nie boli :) 

Udział użytkowników Mac OS waha się, w zależności od regionu i typu urządzenia. W globalnym ujęciu, w sierpniu 2025 r., macOS miał około 5,29% udziału we wszystkich typach urządzeń

Ta wizja jest po prostu bardzo niespójna.

Co takiego dzieje się w IT?

Ciągle wyrastają małe firemki z gigantycznymi przychodami.

takimi jak Apple albo Microsyf? Policz procentowo te "gigantyczne" przychody. One owszem są dla nas gigantyczne bo my jesteśmy nikim. Zresztą w mniejszy czy większym stopniu te firemki są zależne od korpo

2. Skąd bierzesz bzdury o Amazonie? 60% sprzedazy na amazonie to third party sellers. Sam Amazon ma tylko 40% udziału w swojej sprzedaży.

To jest o Allegro, ale tam dowiesz się właśnie tego co zrobił Amazon.

Zresztą dyrektor Allegro (były) po to został zatrudniony aby iść tą samą drogą. To były szef Amazona

Problem w Twoimi wywodami jest przede wszystkim taki, że:

1. Masz błędne dane wejściowe (omawiana kwestia miast i komunikacji, dane amazona, dane dot. przepływów z korpo do polityki)

2. Te błędne dane są poddawane dziwnemu procesowi myslowemu, który nie jest logiczny. 

3. Dane wyjściowe są błędne z dwóch powodów - bo wejściowe były złe i sam proces analityczny też jest kiepski.

Może i twoja wizja się kiedyś ziści, ale większość tego co piszesz to kocopoły. Tak, korpo chcą dal sebie jak najwięcej. Abonamenty są dla nich super wygodne i każdy to chce (patrz Oracle). Ale twoje wnioski i tak są kiepskie.

Nie mam błędnych danych wyjściowych tylko nie chcę za darmo na forum o kompach poświęcach wielu godzin na polemikę :) Taka różnica. I tak często mam do siebie pretensję sam do siebie ile czasu tu tracę. Ja to robię w wolnym czasie bo nie siedzę na etacie i muszę się czymś zająć za nic-nierobienie.

Piszę po to żeby ktoś spojrzał nieco inaczej i zaczął drążyć. Zarówno tematami transportu, Allegro jak i Amazona zajmuję się zawodowo, pół zawodowo i hobbystycznie. O wielu rzeczach nie mogę pisać na otwartym forum. Wiele rzeczy wymaga wielostronicowych dowodów itp. Jak ktoś będzie chciał sam wejdzie w temat. Jak nie to trudno.

Edytowane przez hubio
  • Haha 1
Opublikowano

@hubio

Po co wklejasz mi filmik?

Ja wiem co robi allegro i Amazon, ale wskazuje ci że napisałeś bzdury o tym ile na Amazonie sprzedaje sam Amazon. 

Błędne dane wejściowe.

windows ma mniejszy udział w rynku niż android :) możesz się przerzucić na MacOS + konsole. Nic nie stracisz.

Opublikowano (edytowane)

Gordo tak tak w Omsi 2 i ETS pogram na konsoli albo Macu :) co do Amazona oparłem się rzeczywiście na kanale Bez Cenzury. Ale jak pamiętam te 40% pominąwszy fakt, że to i tak niemal połowa to jest tak wysoko pozycjonowane, że Amazon sprzedaje niemal wszystko. Jest to dokładnie wyjaśnione... 

Perfidnie zwabili sprzedawców, którzy na własnych barkach stworzyli z Amazona markę globalną po to, żeby potem ich zniszczyć.

Jak pisałem wcześniej... Kto chce zainteresuje się zamiast popisowskim teatrzykiem bez znaczenia dla ludzi. Kto nie chce będzie uważał mnie za nawiedzonego :) Ale ja nie zamierzam marnować czasu na wielogodzinne polemiki. A temat jest mega złożony bo korpo robią wszystko alby zaciemnić obraz, aby wiele rzeczy ukryć...

Na tą dyskusję to trzeba by powołać cały zespół ekspertów i z tydzień dyskutować tylko politycy jak i naukowcy nic z tym nie robią bo temat nie istnieje nawet na agendzie. Poszczególne osoby jak np. kanał Bez Cenzury czy Śpiewak próbują coś pokazać i to wszystko... Zamiast nastawiać się z miejsca w kontrze do mnie sugeruję abyś ze swoją dociekliwością zaczął mocniej drążyć :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
19 minut temu, hubio napisał(a):

Gordo tak tak w Omsi 2 i ETS pogram na konsoli albo Macu :) co do Amazona oparłem się rzeczywiście na kanale Bez Cenzury. Ale jak pamiętam te 40% pominąwszy fakt, że to i tak niemal połowa to jest tak wysoko pozycjonowane, że Amazon sprzedaje niemal wszystko. Jest to dokładnie wyjaśnione... 

Perfidnie zwabili sprzedawców, którzy na własnych barkach stworzyli z Amazona markę globalną po to, żeby potem ich zniszczyć.

Jak pisałem wcześniej... Kto chce zainteresuje się zamiast popisowskim teatrzykiem bez znaczenia dla ludzi. Kto nie chce będzie uważał mnie za nawiedzonego :) Ale ja nie zamierzam marnować czasu na wielogodzinne polemiki. A temat jest mega złożony bo korpo robią wszystko alby zaciemnić obraz, aby wiele rzeczy ukryć...

Te dwie nudne gry odpalisz na MacOS. 

Nie sądzę aby to byl plan Amazona. Gdy zaczynali nikt nawet o czymś takim nie myślał :) 

Dodatkowo - poczytaj czym są DSA, DMA i Data Act. One wszystkie celują w te gigantyczne podmioty.

Jesteś nawiedzony bo nawet ci nie zależy na poprawnych danych wejściowych :) 

Opublikowano

https://siedlce.podlasie24.pl/region/atak-amstaffow-w-skorcu-babcia-i-wnuczka-ranne-po-incydencie-na-ulicy-20250916114310

w tym miesiącu to 
czytam już o chyba dziesiątym ataku czworonożnych morderców. Nikt z tym nic nie robi, kary są śmieszne, a bardzo często właściciele tych wybryków natury zupełnie tych kar unikają.

https://dazer.pl/blog/statystyki-pogryzien-przez-psy-w-polsce-czemu-atakuja/

"Według danych, w 2019 r. doszło w Polsce do 33 814 ukąszeń przez psy. W następnych dwóch latach liczby te spadły do ok. 21 tys. – wynik ten zakrzywia jednak wybuch pandemii koronawirusa."

"Od 2022 r. do 2024 r. ogólna liczba ukąszeń przez psy wynosiła odpowiednio 26 633, 31 120 oraz 26 588. Z danych tych wynika, że każdego dnia pogryzionych przez psy zostaje ok. 100 osób."

Straszna patologia - średnio prawie trzydzieści tysięcy ataków rocznie. To jest plaga!

Opublikowano
52 minuty temu, hubio napisał(a):

Google nie boli :) 

Udział użytkowników Mac OS waha się, w zależności od regionu i typu urządzenia. W globalnym ujęciu, w sierpniu 2025 r., macOS miał około 5,29% udziału we wszystkich typach urządzeń

https://gs.statcounter.com/os-market-share

Największy udział ma Android i to pokazuje jak ludzie idą w mobilność, a przypominam MS nie ma już mobilnego systemu.

Co do marketów i biznesów. Przejrzyj sobie historię polskich firm choćby zaczynając od takich jak Dino, InPost czy nawet Polsat. Ludzie mając głowę do interesów, weszli na rynek ze swoimi biznesami i rozwinęli je do bardzo dużych firm, mimo iż już wtedy mieli dużą konkurencję ze strony znacznie większych zagranicznych graczy. InPost w ogóle za cel początkowy postawił sobie walkę z monopolistą jakim była Poczta Polska i jakoś dał radę. Owszem, powiesz że sami stali się tymi korporacjami, ale zauważ że to jak funkcjonuje dana firma to jest wypadkowa nie tylko prawa czy danej sytuacji na określonym rynku i konkurencji, ale też wymagań samych konsumentów. Jak ludzie chcą mieć tanio, to ktoś to musi wyprodukować, zatem taniej zamówić 3 wagony czegoś niż jedną ciężarówkę. To jest bardzo mocno zazębiony mechanizm, w którym konsumenci odgrywają wbrew pozorom bardzo dużą rolę. 

Tak jak rozumiem co chcesz przekazać, tak zgadzam się z @GordonLameman dokładniej dobierz dane wejściowe. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

InPost w ogóle za cel początkowy postawił sobie walkę z monopolistą jakim była Poczta Polska i jakoś dał radę. Owszem, powiesz że sami stali się tymi korporacjami, ale zauważ że to jak funkcjonuje dana firma to jest wypadkowa nie tylko prawa czy danej sytuacji na określonym rynku i konkurencji, ale też wymagań samych konsumentów. Jak ludzie chcą mieć tanio, to ktoś to musi wyprodukować, zatem taniej zamówić 3 wagony czegoś niż jedną ciężarówkę. 

Akurat Inpost i właśnie się rozpoczynająca wojna z Allegro świetnie pokazują jak korpo (wciąż jeszcze) się wygryzają. To niemal modelowy przykład procesu o jakim piszę :) Allegro zbudowało własną sieć Allegro Boxów i jedno pstryknięcie i Inpost umiera bo jak dobrze kojarzę 60% przesyłek z Inpostu to te Allegrowe, a te dane wg mnie są mocno zaniżone i to tak naprawdę 80%. Allegro ma już ogromną ilość własnych A1. Nie zrobiło tego charytatywnie. Owszem jest postępowanie w UOKiKu odnośnie narzucania klientom A1. Owszem Allegro może obecnie nie zaryzykować odłączenia Inpostu... Ale poczekajmy z kilka lat... I cyk - polska firma jaką szanuję czyli Inpost leci na dół, a Allegro z rozproszonym WYŁĄCZNIE ZAGRANICZNYM kapitałem dyktuje warunki... To właśnie kolejny przykład o tym o czym piszę. Wielkie korpo całkowicie uzależnią od siebie podwykonawców (a mimo wszystko choć ogromnym takim jest Inpost) nie mówiąc już o tym co robią ze sprzedawcami... Po to aby na końcu zostawić największe korpo u siebie i narzucić takie ceny jakie chcą. Oczywiście jest ogromna konkurencja w postaci Amazona, sklepów internetowych bo to początek procesu. Ale za te 10 lat Panowie na wyspie się spotkają i tak się dogadają aby przestać walczyć :) 

Akurat PiS w jednym ma rację. Bez wielkiego wsparcia polskie firmy nigdy nie osiągną skali globalnej. Tak naprawdę NIC nie mamy obecnie globalnie. Nie dość, że korpo będą robić co chcą to nawet nie będą mieć cienia zawahania żeby wydymać Polaków bo w tym towarzystwie 100 Panów Świata z wysp nie będzie ani jednego Polaka. Odpoczywający obecnie w Bieszczadach :) niejaki volt często używał zwrotu coś w stylu kraj pod zarządem komisarycznym czy jakoś tak. Mówią o tym też Braun czy Konfederacja czy część PiSu. Jak głęboko się z nimi nie zgadzam w wielu kwestiach to tu wydaje się mają rację. Polacy nie mają nic w skali globalnej. Biznesy Brzoski czy Solorza robią wrażenie w skali Polski, ale tylko Polski. Te firmy IT mające "gigantyczne" przychody wg Gordo - tak mają gigantyczne przychody jak spojrzy na to osoba z średnią krajową czy nawet 5xśrednią, ale te firmy są też uzależnione od wielkich korporacji i nie mają zasięgu globalnego.

Polityka jaką prowadziła Polska między 1989 r a 2015 roku czyli włażeniem w d. obcemu kapitałowi była słuszna. Plan Balcerowicza (musi odejść) także. Wtedy nie mieliśmy nic oprócz spuścizny post PRLowskiej i XIX fabryk. Ale od jakiegoś 2015 r. powinno się obrać mocny kurs na ochronę polskich interesów, interesów małych i średnich polskich firm. Nie mamy NIC. Nawet bułkę i masło kupujemy u Portugalczyków albo Niemców. Większość banków niepolska. Nie wspominając oczywiście o uzależnieniu cyfrowym gdzie nie ma nic polskiego. Operatorzy komórkowi, dostawcy internetu - nie mamy nic. 2 banki na krzyż, Dino działające po wsiach i producentów mebli, którzy próbują się wybić ale i oni nie mogą. Czy polskie globalne firmy nie wydymałyby nas tak samo jak zagraniczne? Tego nie wiem. Ale świadomość, że choć jest paru Polaków na tej wyspie właścicieli władających światem byłaby lepszą alternatywą niż ich brak.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
Cytat

Syn Jacka Kurskiego usłyszał zarzut zgwałcenia małoletniej

Zdzisław K., syn Jacka Kurskiego, usłyszał zarzut zgwałcenia małoletniej. Mężczyzna nie przyznał się do winy. Prokuratura wydała komunikat w tej sprawie.

https://wiadomosci.gazeta.pl/polska/7,198072,32258466,syn-jacka-kurskiego-uslyszal-zarzut-zgwalcenia-maloletniej.html#do_w=450&do_v=1463&do_st=RS&do_sid=2328&do_a=2328&s=BoxCzytImg2&do_upid=1463_ti&do_utid=32258466&do_uvid=1758113034911