Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, huudyy napisał(a):

ojp :E jak to jest skrajna lewica, to czym jest partia Lewica albo Razem? 

Komunis!

PO skrajna lewica, co obsrała zbroję przed związkami partnerskimi, krytykuje pomysł darmowych obiadów w szkołach i chciała obniżyć składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. No lewica w chuj.

Updated: a, zapomniałem o podatku katastralnym.

Edytowane przez Lypton
  • Haha 4
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

(Się wam wtrącę)

Ale narzekania na nazywanie PiSu prawicą jakoś nie widziałem.

500 plus i ogólny socjał, podpisanie zgód na Zielony Ład, sprowadzanie masy imigrantów i nie widzenie niczego złego w tym, że to kraje z wysokim ekstremizmem islamskim, pchanie kobiet na wysokie stanowiska w rządzie, w tym premiera.

No jak nic wychodzi, że pis to typowi lewacy :lol2:

Edytowane przez VRman
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Odpisywałeś na skrajną lewicę i prawicę, KO to w większości "centrum" przesunięte w lewo, skrajnej lewicy to tam 5% może jest. Krzyczeli głównie PeOwcy, a nie lewica. 

Nie zmienia to faktu, że obie frakcje szczują na siebie. Centrowe to było PO, obecnie jest centrolewicowe, ale biorąc pod uwagę zmiany w układzie z Polską 2050 i PSL, albo wróci do centrum, albo skręci w lewo jeżeli lewica będzie im niezbędna do czegokolwiek.

Tu chodzi wyłącznie o to, że mamy dwie strony polityczne, które szczują na siebie. To że jedna jest prawicowa, druga centrolewicowa ma  w tym monecie mniejsze znaczenie, bo jak sam widzisz niektórzy i tak ją traktują jako lewicową. 

Opublikowano
2 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Nie zmienia to faktu, że obie frakcje szczują na siebie.

Ja tylko się czepiam że lewica szczuje, nie, całe KO szczuje i głównie PO ;) 

A bez szczucia co by Polacy robili? Muszą być dwa obozy, inaczej by się zaczęli interesować co faktycznie rządy robią, a tak Ci dobrzy, czy źli i jakoś to się kręci.

Opublikowano
25 minut temu, VRman napisał(a):

(Się wam wtrącę)

500 plus i ogólny socjał, podpisanie zgód na Zielony Ład, sprowadzanie masy imigrantów i nie widzenie niczego złego w tym, że to kraje z wysokim ekstremizmem islamskim, pchanie kobiet na wysokie stanowiska w rządzie, w tym premiera.

TLDR gospodarczo PiS to lewica, ale światopoglądowa prawica. U nas partie w kraju nie rozróżnia się na podstawie ich podejścia do gospodarki, ale głównie w to czy:

a) wierzą w Boga/kościół

b) podejście do imigracji

c) jak zapatrują się na Solidarność w XXI wieku

• Upvote 2
Opublikowano

@galakty nie no, spokojnie ;) Ja tam twierdzę, że PO też święte nie jest w całym tym szczuciu i dzieleniu Polski na pół.

Co do tego, że gdyby nie napuszczanie na siebie fanatyków, to ktoś jeszcze by się zaczął interesować tym co faktycznie rządy robią, to racja :) 

Tu cały czas wracam przy takich okazjach do protestów rolników przeciwko zmniejszeniu oprysków, gdzie tak na prawdę zrealizowali interes rolników niemieckich, francuskich i holenderskich :D  tylko dlatego że właśnie ktoś ich napuścił politycznie według poglądów, a nie według proponowanych zapisów w dokumentach UE.

@VRman bo to nie jest już taki prosty podział jak kiedyś. Obecnie prawicowcami u nas określa się konserwatystów nacjonalistycznych. 

Opublikowano
41 minut temu, VRman napisał(a):

(Się wam wtrącę)

https://michalgorecki.pl/dlaczego-podzial-lewice-prawice-sensu/

Zawsze to piszę, ale napiszę jeszcze raz.

Oś podziału lewica/prawica może być gospodarcza i światopoglądowa. W Polsce (i na świecie też) powszechna jest oś podziału właśnie światopoglądowa. OD zawsze. Dlatego też tak się uczymy w szkołach tego typu podziału.

Ael bardzo dużo złego zrobił tu Korwin z jego wybitną ignorancją i debilizmem, bo zasiał w ludziach, że lewica to etatyzm i każdy kto chce odrobinę etatyzmu to lewica. I takie jełopki prawicowe do dzisiaj to powtarzają, czego efektem jest wklejony wyżej podział, że wszystko co na lewo od Korwina to lewica :) 

Jak już stosować oś podziału to światpoglądową - bo taka jest powszechna. 

A jak chcecie gospodarczą to trzeba to wyraźnie zaznaczyć, bo ona nie jest domyślna.

• Upvote 3
Opublikowano
Cytat

Prezydent wręczył nominacje sędziowskie. "Na to nie pozwolę"

— Jeśli ktoś mówi, że będzie stosował prawo tak, jak mu się wydaje, to doprowadzi to do bezprawia. Ja na to nie pozwolę. Nie pozwolę też na segregowanie sędziów na "neosędziów" i "paleosędziów". To nie funkcjonuje, tego nie ma i na to się nigdy nie zgodzimy — powiedział podczas wręczenia sędziowskich nominacji prezydent Karol Nawrocki.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/prezydent-wreczyl-nominacje-sedziowskie-na-to-nie-pozwole/e4sn5yd

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Ale z tego co pisałeś wyżej ty chcesz iść dalej niż tylko odwrócenie polskiego nieładu.

Tymczasem ponieważ jesteśmy społeczeństwem starzejącym się składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne będą tylko rosły i rosły.

A gdzie ja pisałem, że chcę czegoś więcej? To jest proste jak budowa cepa:

1. Głosowałem na KO bo miała obietnicę wyborczą przywrócenia status quo sprzed polskiego ładu

2. W całej KO tylko Hołownia tak naprawdę chciał to zrealizować

3. Po 2 latach napisałem o tym jako rozgoryczony wyborca i nie - nie napadł na mnie żaden wyborca PiS, ani Konfederacji, ani nawet Lewicy czy PO, TYLKO wyborca Hołowni, który uważa, że chcę przywilejów :) No jeśli nawet wśród wyborców KO są takie duże różnice to wobec skonsolidowanego obozu PiS to KO nie ma żadnych szans w następnych wyborach.

Z całej koalicji obecnie rządzącej niemal na pierwszym miejscu haseł wyborczych 3D było zniszczenie polskiego ładu i rozliczanie składek zdrowotnych, ZUS i podatków na takich zasadach jak wcześniej:

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, LeBomB napisał(a):

@VRman bo to nie jest już taki prosty podział jak kiedyś. Obecnie prawicowcami u nas określa się konserwatystów nacjonalistycznych. 

No i właśnie o to chodzi. Nazwy nie mają już żadnego sensu. Jakaś grupa sobie określa że pod tą nazwą ma się rozumieć to i tamto, a inna że co innego. Spory o to nie mają sensu. 

Dla mnie każdy kto jest w partii, w której promują filmy Hollandowej i ogólnie nie bardzo są przejęci problemem nielegalnych nachodźców - to polityk lewacki. Czy to poprawne? Oczywiście, że nie. Czy jak mi się tak podoba, to będę tak ich nazywał, bo wolność słowa, eko-pierdololo i zarzynanie gospodarek i portfeli w imię tej "walki o biedną matkę ziemię" i przede wszystkim podejście do nachodźców i islamu, to dla mnie najważniejsze kwestie i tylko to mnie nie interesuje. A czy ktoś jest za aborcją, czy przeciw, czy jest za związkami partnerskimi czy przeciw itp. po prostu mnie nie interesuje.

Gordon wczoraj napisał moim zdaniem swojego najmądrzejszego posta ever pisząc mniej więcej tak: Każdy z nas jest winny zbyt pochopnego szufladkowania przy niewystarczającej ilości informacji na temat jakiejś ososby.

Trzeba z tym walczyć także patrząc na siebie, ale jak piszemy o jakiejś kompletnie nieistotnej osobie z jakiegoś filmiku, to nie ma się co przejmować. Nazwiemy go tak czy inaczej. I kit z tym. Na forum to już co innego, ale jak na filmiku ktoś w niebieskich włosach wyskakuje z łapami do gościa w markecie, który wkładał do koszyka kurczaki, a tu nagle jakiś "bojownik o dobro biednych kurek" mu robi awanturę, to nazwę go lewakiem i nie będę się tym przejmował, jeśli kompletnie niesłusznie. Podobnie jak wisimi czy proruskie wysrywy wypowiada konfiarz czy lewak - i tak go nazwę "brauniarzem" bo miałem akurat chęć  na taki skrót myślowy w danym momencie.

Może inni działają tak samo i jak ktoś ma nasrane we łbie tak, aby uważać, że na świecie nie ma żadnych większych problemów niż "Elgiebety" to też określać będzie innych na samej podstawie tego jaką mają opinię na ten dokładnie temat. I tutaj to chyba nawet Mariusz Pudzianowski zostanie lewakiem, bo w wywiadzie go zapytali czy brzydziłby się podać rękę gejowi, a powiedział, że absolutnie nie, że to normalni ludzie.

No i masz :D

Edytowane przez VRman
Opublikowano
6 minut temu, VRman napisał(a):

No i właśnie o to chodzi. Nazwy nie mają już żadnego sensu. Jakaś grupa sobie określa że pod tą nazwą ma się rozumieć to i tamto, a inna że co innego. ...

Aż mi się przypomniało jak kilka miesięcy temu wspomniany przeze mnie wcześniej ONR został nazwany "lewackim".

• Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Arctor napisał(a):

Aż mi się przypomniało jak kilka miesięcy temu wspomniany przeze mnie wcześniej ONR został nazwany "lewackim".

ONR to lewactwo, to oczywista sprawa. No bo jak oni śmieli skrytykować Bąkiewicza albo drogie mieszkania. 

Socjalna część ONR jest bardzo rozsądna, bo tu właśnie wychodzi jak przestarzały jest podział tylko według jednej osi. :) 

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś podziały na lewicę i prawicę dzieliły się wokoło spraw gospodarczych. Tradycyjnie prawica była za niskimi podatkami i małą opieką socjalną, a lewica za wysokimi podatkami i wysoką opieką socjalną. Szczególnie od początku XXIw. podziały te coraz bardziej zaczęły iść w stronę spraw światopoglądowych i obyczajowych. Prawica tradycyjnie chce chronić rodzinę i kościół, jest przeciwna prawie do aborcji czy prawach osób LGBT. Ale to w Polsce. W innych krajach nawet kwestie światopoglądowe się rozmywają bo w takiej UK nikt z partii konserwatywnej nie pozwoli sobie na rasistowski wpis czy anty LGBT. Tak samo w USA. Tam linią podziału są imigranci, ale i tak stopniowo i to się zaciera. Dlaczego zacierają się różnice? Bo każdy chce zdobyć władzę i mówić to co chce usłyszeć wyborca co zaobserwowaliśmy w kampanii Rafała Trzaskowskiego. A tak naprawdę korporacje podtrzymują i nawet zaogniają te sztuczne problemy, żeby nawet na agendę nie weszły sprawy gospodarcze. I tak naprawdę obecnie ludzie są strasznie zagubieni. Korporacje rządzą całym światem i robią co chcą i nikt nie jest w stanie się im przeciwstawić. Żeby znów nie było o Polsce i biedrach tym razem przykład Paypala, który jest takim monopolistą, że im wisi czy zablokują 1000zł czy 100 mln dolarów. Nikt im nie skoczy :) Były zresztą głośne sprawy. W warunkach konkurencji nikt by sobie nie mógł pozwolić na to co wyprawiają te monopole. 

I zobaczcie najnowszy sondaż:

https://wiadomosci.wp.pl/koalicjanci-ko-tona-mamy-najnowszy-sondaz-7210732330458080a

PiS, Kofederacja i Braun z prawie 7% poparciem obejmują władzę w Polsce.... :) Będzie ciekawie :)

Braun bardzo zyskuje bo ludzie mają dość Ukraińców. Ale tak naprawdę przyczyną nie jest niechęć do Ukraińców tylko to, że po tych zakładach Ukraińcy śrubują normy pracy i mają te same warunki pracy co Polacy.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
6 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Ponadto wypatrujesz nieprawdziwości i ukrywania poglądów w ich nieskrajności i uniwersalności. Na tym polega prawdziwe centrum, że jest mieszaniną różnych poglądów, Ty natomiast chciałbyś, żeby centrum miało sztywne poglądy jak lewica lub prawica. To tak nie działa. 

Poglądy prawdziwie centrowe, to podejmowanie decyzji na podstawie rozsądku, logicznych argumentów i sytuacji otaczającej daną sprawę, a nie stawanie naprzeciw czemuś, bo jest odmienne, a murem za tym co należy do danej strony, bez względu na to jak głupie by to było.

Podałeś książkową definicję, a ja polską rzeczywistość od 35 lat

Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

takie jełopki prawicowe do dzisiaj to powtarzają, czego efektem jest wklejony wyżej podział, że wszystko co na lewo od Korwina to lewica :) 

a lewica, że wszystko co na prawo od lewicowego Tuska to skrajna prawica i tak to się kręci

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Fatality napisał(a):

a lewica, że wszystko co na prawo od lewicowego Tuska to skrajna prawica i tak to się kręci

Fajne bzdury. Lewica wyzywa Tuska od prawctwa wręcz bo jest dla nich za mało lewicowy. Odlatujesz w tych prawicowych urojeniach na grubo.

Próbujesz wszystko zrównywać, ale prawda jest taka, że to prawica jest za bardzo odklejona dziś. I to pomimo odklejek lewicy. Tyle, że odklejka lewicy to maks. 5% społeczeństwa. A prawicowa odklejka to już bliżej 35% ;) 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
Teraz, Fatality napisał(a):

Właśnie potwierdziłeś moja tezę

Bzdura. Policzyłem poparcie Konfy i PiS razem - bo oba te ugrupowania mienią się prawicą i w istocie na gruncie światopogladu prawicą są. 

A to, że ty kompletnie nie rozumiesz podziału partii (mimo dyskusji o tym i wklejonych wyej materiałów) to inna sprawa - no nic nie mogę poradzić na to, zę jesteś ignorantem. :) 

Opublikowano
1 minutę temu, Fatality napisał(a):

100 lat poglądy centrum to teraz poglądy tzw "skrajnej prawicy" - nazywanej skarjnej przez lewactwo aby odstraszyć ludzi od dobrej strony politycznej. Masz na to badania np. z Francji

Musisz poprawić to zdanie bo coś nie pykło.

A jak wyjaśnisz to, że popierane przez Republikanów (prawicę!) związki/małżeństwa lgbt w Polsce są przedstawiane jako skrajne lewactwo? :) 

A napisanie o "dobrej" stornie politycznej pokazuje tylko, że nie myślisz ani jasno, ani obiektywnie, a i z samym myśleniem to bym nie szarżował :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ale wysrało symetrystów dzisiaj.

Kiedy ktoś z centrum czy lewicy krzyczał że przeciwników trzeba dosłownie spalić? 

Bo prawicowy bąkiewicz przy pełnym poparciu pisowskiego ścierwa, na pisowskim spędzie, dwa dni temu do tego nawoływał.

Edytowane przez Digger
  • Upvote 4
Opublikowano

@hubio Pisałeś o tym że 80-90% placących pokrywa ciężkie schorzenia u 10-20% chorujących. Oraz że chciałbyś składkę dobrowolna albo jakaś mini malina pokrywająca podstawowe schorzenia.

1 godzinę temu, Fatality napisał(a):

100 lat poglądy centrum to teraz poglądy tzw "skrajnej prawicy" - nazywanej skarjnej przez lewactwo aby odstraszyć ludzi od dobrej strony politycznej. Masz na to badania np. z Francji

Coś w tym jest. Wskazówka centrum także moim zdaniem jest przesunięta. Nowe czasy nowe standardy.