GordonLameman 8 432 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października Teraz, Fatality napisał(a): To nie jest niestety wymówka, że pomysły koalicjantów są sprzeczne. Poza tym sam ich za to krytykowałeś, więc czego teraz zmieniasz zdanie? Przyznaj że dali dupy. Oczywiście, że dali dupy, bo wiele rzeczy powinnnie jeszcze zrobić - są w nich zgodni. Albo osiągnąć kompromisy w pozostałych. Ale chodziło mi o to, że ty krytykujesz KO za małą ilość obietnic spełnionych, a z 50% obietnic Konfy byś się cieszył. To hipokryzja Teraz, Fatality napisał(a): No to salut sojowym latte
Fatality 656 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października (edytowane) 5 minut temu, GordonLameman napisał(a): Ale chodziło mi o to, że ty krytykujesz KO za małą ilość obietnic spełnionych, a z 50% obietnic Konfy byś się cieszył. To hipokryzja 50% obietnic w tak kluczowych aspektach ma większą wagę imo Napisałem, że ich przeciętny wyborca a ja na nich głosowałem ostatni raz gdzieś przed 2020 Ale tak - w sumie to bym się cieszył jakby obniżyli np. PIT (albo jakaś reforma skandalicznie niskiego 2. progu). Ale jakaś tam akcyza na alkohol czy inne uzywki to mnie nie interesuje, mogą podnieść o kolejne 100% nawet 5 minut temu, GordonLameman napisał(a): No to salut sojowym latte Aż tak to nie. Zostaje przy małej czarnej Edytowane 21 Października przez Fatality
GordonLameman 8 432 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października 9 minut temu, Fatality napisał(a): Nie mieli tego wpisanego do 100? To Chat GPT mnie oszukał Nie mieli https://100konkretow.pl/wszystkie-konkrety/ Podoba mi się to jak wszystko jest "w realizacji" 2 minuty temu, Fatality napisał(a): 50% obietnic w tak kluczowych aspektach ma większą wagę imo Konfa nie ma kadr żeby zrobić prostą ustawę, a gdzie tam reformę podatkową. 2 minuty temu, Fatality napisał(a): Napisałem, że ich przeciętny wyborca a ja na nich głosowałem ostatni raz gdzieś przez 2020 Ale tak - w sumie to bym się cieszył jakby obniżyli np. PIT (albo jakaś reforma skandalicznie niskiego 2. progu). Ale jakaś tam akcyza na alkohol czy inne uzywki to mnie nie interesuje, mogą podnieść o kolejne 100% nawet Żeby obnizyć PIT trzeba obnizyć wydatki państwa. A to jest już problem 2 minuty temu, Fatality napisał(a): Aż tak to nie. Zostaje przy małej czarnej Żeby było skrajnie lewacko to powinna to być chociaż Kopi Luwak
Fatality 656 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października (edytowane) 6 minut temu, GordonLameman napisał(a): Nie mieli https://100konkretow.pl/wszystkie-konkrety/ Podoba mi się to jak wszystko jest "w realizacji" Pkt 2. to chyba juz (prawie) odhaczony. Ale takie pkt jak: 10, 26, 27, 74 - to jakieś plucie w twarz. Nie da się zasłonić niczym. No chyba, że przeciw 74. optował Hołownia bo musiał sobie robić kampanię prezydenckę z żołnierzami. Edytowane 21 Października przez Fatality
blabla123 837 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października (edytowane) 32 minuty temu, CajraX napisał(a): Dudowa dostała "pracę" jako doradczyni w NBP. Wszak jej kompetencje finansowe są szeroko znane Milczenie jest złotem! 20 minut temu, huudyy napisał(a): Głapczajlda to ty szanuj, bo biznes na zlocie zrobił niezły Jak rośnie to spada, jak spada to rośnie! Edytowane 21 Października przez blabla123 1
Badalamann 982 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października Mamy czasy przedwojenne, podatki rosną i będą rosnąć jeszcze długo. A i tak będzie gigantyczny wręcz deficyt i rosnące koszty obsługi zadłużenia. Liczenie w najbliższych latach na jakiekolwiek realne obniżanie obciążeń podatkowych jest dziecinnie naiwne.
GordonLameman 8 432 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października 1 minutę temu, Fatality napisał(a): Pkt 2. to chyba juz (prawie) odhaczony. Ale takie pkt jak: 10, 26, 27, 74 - to jakieś plucie w twarz. Nie da się zasłonić niczym. Zdecydowanie bardziej uderzający jest pkt. 80 Obietnica: 80. Wprowadzimy 0% VAT na transport publiczny, aby obniżyć ceny biletów dla Polaków. Stan: Ministerstwo Finansów przygotowuje przepisy wprowadzające obniżoną do 0% stawkę VAT na określone usługi transportu pasażerskiego. https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-czy-rzad-zapomnial-o-obietnicy-tanszych-biletow-szlapka-zakl,nId,8022257 Cytat W marcu interpelację ws. zerowego VAT-u na transport publiczny skierował do resortu finansów poseł Prawa i Sprawiedliwości Grzegorz Macko. Odpowiedział mu podsekretarz stanu Jarosław Neneman. "Na przełomie 2023 roku i 2024 roku w Ministerstwie Finansów rozpoczęto analizy możliwości wprowadzenia obniżenia - z 8 proc. do 0 proc. - stawki VAT dla określonych kategorii usług transportu pasażerskiego. Wprowadzenie bowiem takiego rozwiązania mającego bezpośredni wpływ na finanse państwa musi zostać szczegółowo zbadane pod kątem m.in. zakresu zmian, korzyści dla poszczególnych uczestników rynku oraz potencjalnych skutków finansowych dla strony dochodowej i wydatkowej budżetu państwa" - czytamy w odpowiedzi datowanej na 21 marca 2025 r. Na przełomie 2023 i 2024. A mamy 3 kwartał 2025. I nic nie wiadomo. A to przecież bardzo prosta sprawa
VRman 2 635 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października Ruscy mają SWO, a my mamy program 100 konkretów zwany również CSO "cóż szkodzi obiecać" 1
marko 714 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października Posłowie Konfederacji już nie raz pokazali, jak radzą sobie w sytuacjach podbramkowych. W moim odczuciu oni nie potrafią nawet zapanować nad własnym podwórkiem, a co dopiero brać się za rządzenie krajem. Owszem, hasła mają fajne, ale głosić hasła i być pyskatym to potrafi wielu. 1
GordonLameman 8 432 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października Czy jakikolwiek polityk, kiedykolwiek w Polsce poniósł odpowiedzialność za niespełnioną obietnicę? No więc, cóż szkodzi obiecać? 1
CajraX 279 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października Obiecuję, że gdybym został administratorem, to wreszcie zrobiłbym porządek w działach politycznych 2
VRman 2 635 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października Zabrzmiało trochę jak Lenin czy inny kiepski malarz.
nozownikzberlina 497 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października 1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a): Czy jakikolwiek polityk, kiedykolwiek w Polsce poniósł odpowiedzialność za niespełnioną obietnicę? I od tego trzeba zacząć jakieś reformy . Bardzo chciałbym zobaczyć niespełnianie obietnic zagrożone karą więzienia. Chociaż z drugiej strony kto by tych polityków miał karać, jak oni wszyscy razem wódkę piją za kulisami.
GordonLameman 8 432 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października 8 minut temu, nozownikzberlina napisał(a): I od tego trzeba zacząć jakieś reformy . Bardzo chciałbym zobaczyć niespełnianie obietnic zagrożone karą więzienia. Chociaż z drugiej strony kto by tych polityków miał karać, jak oni wszyscy razem wódkę piją za kulisami. To jest trudny temat. Lepiej działałoby odwołanie (bez odprawy) ze stanowiska
Cappucino 222 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października (edytowane) 2 godziny temu, huudyy napisał(a): Głapczajlda to ty szanuj, bo biznes na zlocie zrobił niezły A gdzie jest to złoto? Ile fizycznie znajduje się w naszym kraju? Edytowane 21 Października przez Cappucino
kubikolos 1 324 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października akurat zloto to wielki sukces NBP i Glapy o czym malo sie mowi w zalewie tego szamba jakie mamy w kraju gdzie najwazniejsze sprawy to 9000+ i aborcja++
hubio 1 173 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października 11 godzin temu, Keller napisał(a): A Ty dalej wierzysz w te obniżanie podatków mimo długu publicznego? Ile lat trzeba mieć by przestać wierzyć w bzdury populizmu? Twarde dane są takie że cokolwiek konfa nie obieca nie ma jak tego zrealizować, a koszty są większe niż wpływy. Nie jestem ekonomistą. Nie będę polemizował. Możesz mieć rację. Tym nie mniej pamiętam dokładnie jak w 2015 ci sami ekonomiści wieszczyli upadek Polski i los Grecji jak PiS zapowiadało 500+ Sam wtedy, posługując się ich argumentami bo ufałem całej tej stronie liberalnej, przekonywałem jaka to będzie katastrofa... Dekada minęła... Katastrofy nie ma... Co prawda dzieci jak się rodziło mało wciąż się rodzi mało, ale gospodarka nie tylko nie wyhamowała, ale i przyśpieszyła, a ludzie sobie pobrali za te 500+ samochody na raty
kubikolos 1 324 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października bo wedlug tych ekonomistow nie ma zadnego pola do obnizki podatkow ale jednoczesnie jest nieskonczone pole mozliwosci do powiekszania socjalu XDDDDDDDDD generalnie brednie bo to wojna polityczna a i tak tu sie bardziej liczy kierunek a nie 100% programu bo nie ma mozliwosci zeby Konfa nagle sama rzadzila i wprowadzala 100% programu, tutaj realnie Konfa w najbardziej optymistycznym scenariuszu bedzie mniejszym koalicjantem, taki koalicjant wynegocjuje kilka swoich pomyslow i bedzie ciagnal koalicje w okreslonym kierunku, i tu sie pojawia najwieksza roznica: taka lewica to moze ciagnac koalicje co najwyzej w kierunku aborcji albo pizzy dla przestepcow na granicy, oni nie maja nic do zaoferowania na problemy normalnych ludzi a nie transformatorow taka konfa moze ciagnac koalicje w kierunku wolnosci gospodarczej i wynegocjowac jakies obnizki 1
Keller 727 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października (edytowane) 5 godzin temu, Fatality napisał(a): A jakie trzeba mieć wykształcenie żeby wyśmiewać jakieś pomysły ekonomiczne i twierdzić że to bzdura? Pochwal się. Wystarczy znać politykę więcej niż 8 lat - dwie kadencje. 5 godzin temu, Fatality napisał(a): To, że wylistowałeś listę cięć proponowanych przez konfę nie oznacza, że wprowadzili by wszystko na raz pierwszego dnia. A, czyli zakładasz rządy konfy wiele lat, wtedy wprowadzą. A 100 obietnic Tusk ma zrobić w miesiąc. 5 godzin temu, Fatality napisał(a): Po drugie, jak tniesz podatki, to tniesz wydatki np. socjalne lub administracyjne. Takie zmiany wprowadza się płynnie, chyba, że kraj to bankrut - wtedy potrzebna jest terapia szokowa. Zrozum że konfa to burżuje i każdy kto się ma za elitę społeczną bez powodu. Oni choćby z 80% władzy nic by nie naprawili, bo żyjemy na kredycie jako państwo. I pierwszorzędne jest by nie dorzucać do długu publicznego. A idzie choćby na wojsko, czy na te dzieci bo w ogóle ich nie ma. Jeśli do 2030 nie będzie wojny to naprawdę będe zdziwiony. Albo coś się zdarzy, inny przewrót systemu. Edytowane 21 Października przez Keller
Kris194 4 714 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października Prokuratura choć raz się postarała...
GordonLameman 8 432 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października Godzinę temu, kubikolos napisał(a): bo wedlug tych ekonomistow nie ma zadnego pola do obnizki podatkow ale jednoczesnie jest nieskonczone pole mozliwosci do powiekszania socjalu XDDDDDDDDD Bzdura. NIkt tak nie mówi. Mówią wszyscy, że na każde cięcie podatków (przychodów) trzeba pokazać cięcie wydatków państwa. A tego Konfa do tej pory nie zrobiła. Przedstawiają programy, które w kontekście bilansu (przychody - koszty) są kosztowniejsze niż programy pozostałych partii i nie pokazują jak chcą sfinansować tą rewolucję podatkową. To chyba nie jest roztropne podejście, prawda? Tak, wiem - teraz zrobisz fikołek i zamiast odpowiedzieć na to pytanie po prostu odrówcisz temat, nawiążesz do KO, PIS albo zrobisz inny whataboutism. Znana mechaniki proapagandowa. Godzinę temu, kubikolos napisał(a): generalnie brednie bo to wojna polityczna a i tak tu sie bardziej liczy kierunek a nie 100% programu bo nie ma mozliwosci zeby Konfa nagle sama rzadzila i wprowadzala 100% programu, Ale KO już ma wprowadzić 100% programu, mimo, że nie rządzi samodzielnie. Logika godna wyborcy Konfy Godzinę temu, kubikolos napisał(a): tutaj realnie Konfa w najbardziej optymistycznym scenariuszu bedzie mniejszym koalicjantem, taki koalicjant wynegocjuje kilka swoich pomyslow i bedzie ciagnal koalicje w okreslonym kierunku, Albo jedyna partia ze zdolnością koalicyjną z Konfią, czyli PiS zrobi rozrbiór konfy z posłów Godzinę temu, kubikolos napisał(a): i tu sie pojawia najwieksza roznica: taka lewica to moze ciagnac koalicje co najwyzej w kierunku aborcji albo pizzy dla przestepcow na granicy, oni nie maja nic do zaoferowania na problemy normalnych ludzi a nie transformatorow taka konfa moze ciagnac koalicje w kierunku wolnosci gospodarczej i wynegocjowac jakies obnizki Kolejne bzdury. Lewica doprowadziła do końca temat np. renty wdowiej, finansowania in vitro, zablokowali dopłaty na kredyty mieszkaniowe. Aborcji nie dowieźli, co tylko pokazuje jak bardzo niemerytoryczny jesteś Konfa do tej pory nie ugrała nic, a często głosowała z PiS-em nad szkodliwymi dla Polski ustawami (nie liczy się ilośc, ale to na które głosowali), więc czemu coś miałoby sie tutaj zmienić?
kubikolos 1 324 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października aha, renta wdowia XDDDDDDDDD fajne bzdurki, co to bedzie za szok po przegranych wyborach w kontekscie takich sukcesow XDDDDDDDDD
GordonLameman 8 432 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października (edytowane) 3 minuty temu, kubikolos napisał(a): aha, renta wdowia XDDDDDDDDD fajne bzdurki, co to bedzie za szok po przegranych wyborach w kontekscie takich sukcesow XDDDDDDDDD To teraz przeczytaj co w mojej wypowiedzi wyżej napisałem białym kolorem. Musisz zaznaczyć tekst i wtedy będziesz w stanie odczytać. Podpowiem: pierwszy akapit. Edytowane 21 Października przez GordonLameman
hubio 1 173 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października (edytowane) 1 godzinę temu, kubikolos napisał(a): a nie 100% programu bo nie ma mozliwosci zeby Konfa nagle sama rzadzila i wprowadzala 100% programu, Wystarczy, żeby po prostu wygrała wybory i sobie sama dobrała koalicjanta. Może taki Szymuś albo jego następca razem z być może nową partią po rozłamie PO skusili by się do koalicji i PiS by się odsunęło od władzy, a Polska by zmieniła kierunek na pro przedsiębiorców i systematyczne obniżanie różnych danin publicznych i generalnie bardziej liberalny kierunek. Polacy mają w swoim DNA przedsiębiorczość co udowadniają na każdym kroku w krajach do których wyjechali (często przez właśnie bardzo rygorystyczny system podatkowy w Polsce). Ilu Polaków założyło w UK swoje biznesy? Po Niemczech mamy największy eksport właśnie do UK. Niestety 40 lat radzieckiej okupacji zrobiło z części nas niewolników uzależnionych od socjalu i to dzisiaj pokutuje, ale rolą państwa jest właśnie wspierania polskich przedsiębiorców. Moim zdaniem bliżej nam właśnie do modelu brytyjskiego w sensie społecznym niż skandynawskiego bo Polacy są naprawdę bardzo inteligentni i przedsiębiorczy tylko politycy ich hamują. Zresztą cały wzrost gospodarczy też zawdzięczamy sami sobie POMIMO tego systemu jaki jest w Polsce. Jeśli chodzi o mnie to mnie najbardziej w programie Konfederacji, a właściwie w głowach tych polityków martwi to, że są przeciw UE. To jest głupota do potęgi dziesiątej bo dzisiaj w globalnym świecie nie da się funkcjonować poza UE. Tzn da, ale daje to znacznie mniejsze możliwości. A dla drobnego biznessu to jest zarżnięcie bo zupełnie inaczej się handluje w ramach UE (tzn niemal tak samo jak w Polsce) a co innego podpisywać umowy z każdym państwem osobno (jak kiedyś). Widzimy zresztą na przykładzie UK. Jeślibym miał zagłosować na Konfederację musiałbym uwierzyć, że nie będą atakować UE i dążyć do opuszczenia Polski z UE. Zresztą tematów które mi przeszkadzają jest cała masa - niemal wszystkie obyczajowe. Edytowane 21 Października przez hubio 2 1
kubikolos 1 324 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października pelna zgoda, przede wszystkim konfa nie jest skazana na PIS a przy obecnych sondazach sa ogromne mozliwosci koalicyjne chociaz w tak dobrego scenariusza ze uda sie bez PO/PIS sie nie spodziewam ale jak podciagna kogokolwiek w kierunku gospodarki a nie aborcji czy 10000+ to juz bedzie na plus niz 100% PO/PIS
Rekomendowane odpowiedzi