Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

3 miesiące płatnego urlopu po każdych 7 latach pracy - lubię takie inicjatywy :cool: Choć znając życie albo nie wypali wcale albo tylko dla wybrańców.

https://gospodarka.dziennik.pl/praca/artykuly/10576358,urlop-regeneracyjny-dla-wszystkich-3-miesiace-wolnego-po-7-latach-pracy-nowa-propozycja.html

Wybrańców. Ale, ale, ale w którymś momencie AI na poważnie zacznie zabierać ludziom pracę i będą miejsca gdzie będzie po kilkadziesiąt procent bezrobocia. Albo ludzie mimo to będą mieli co jeść, albo poleje się krew i potoczą się łby. To będzie miejsce na takie organizacyjne wynalazki. Będziemy pracować miej a będziemy żyć jak teraz, albo po prostu będzie trzeba komuś obciąć głowę. Tyle głowi ile będzie trzeba w ostateczności. 

Opublikowano
20 minut temu, VRman napisał(a):

Oh dzięki, łaskawco. Niewolnik ma zapierd...lać przez 7 lat, to dostanie trochę wolnego. Co za hojność i dobre serce!

To jest pomysł na zasadzie ignorowania zapalenia płuc przez 5 lat a potem zażywania syropu na kaszel przez 3 miesiące, kuriozum to mało powiedziane. Prawda jest taka, że potrzebujemy więcej wypoczynku w każdym tygodniu a nie po 7 latach...

15 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Wybrańców. Ale, ale, ale w którymś momencie AI na poważnie zacznie zabierać ludziom pracę i będą miejsca gdzie będzie po kilkadziesiąt procent bezrobocia.

Nie tylko AI, od przyszłego roku wchodzą pełną parą e-Doręczenia więc cała rzesza listonoszy w miastach poleci bo będą już kompletnie zbędni. Górnictwo też się kończy. Jak się tak pozbiera wszystkie gałęzie gospodarki to trochę się tego uzbiera w nadchodzących latach.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Powiedział bym, że wypalenie zawodowe może dopaść niezależnie od branży. Nawet "sprzątaczka" może mieć już dość.

Święta prawda :) Na pracę, którą kiedyś kochałem (wolałem pracować niż obejrzeć film) miałem tak wielki kryzys, że nie mogłem patrzeć, a teraz udało mi się ledwie wrócić do polubienia jej. Urlop trochę pomaga. Ale ja myślę, że lepiej by zrobić 4 miesiące co 10 lat. Bo wypalenie jest tak co 10 lat. Przy czym objąłbym wyłącznie te osoby co nie brały zwolnień dłuższych niż 6 miesięcy w ciągu 10 lat. Bo jak byłem na etacie to wiele osób, łącznie oczywiście z wszystkimi macierzyńskimi to miały po rok, mała przerwa i znów zwolnienia na siebie albo dzieci i sobie odpoczęły. Więc tu by trzeba było zrobić jakieś limity sumaryczne zwolnień jak i ciągiem... Kierunkowo objąć ludzi co rzeczywiście, NIEPRZERWANIE (nie licząc zwykłych urlopów) pracują ciężko ciurkiem 10 lat.

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Ciekawe co na to fani Trumpa z tego forum 

:dj:

Cytat

Chyba pierwszy raz widzę taką imbę w Stanach:

- Demokraci ponoć przekazali kolejne maile obwiniające Trumpa. Około 20-23k stron pomiędzy nim i Epsteinem.

Są tam nawet ujęte kwestie, gdzie sam Esptein zwracał się do rosyjskiego rządu (min. miał kontakt z Lawrowem, Churkinem) i przekazywał im wskazówki jak się do niego odnieść. Nazywał Trumpa swoim 'lojalnym psem', a 2017 walnął tekst o tym, że jest "o wiele gorszy w rzeczywistości i z bliska" (lol)

- Zaraz po przecieku, Trump pogonił Bondi,i resztę swojego zespołu to tzw. Situation Room, kompleksu zarządzania kryzysowego prezydenta USA; takiego...no wiece, na wypadek wojny (i będącego pod największym rygorem w zakresie bezpieczeństwa i "przepuszczalności" informacji)

- Kazał Boebert (republikance i członkini jego partii), aby ta usunęła swój podpis spod petycji upublicznienia akt Espteina, ale się nie ugięła.

- Petycja z powyżej jednak osiągnęła wszystkie wymagane sygnatury. Robi się ciekawie, bo sami republikanie również tego chcą. Chociaż, nawet jeśli Izba Reprezentantów uchwali ustawę, to jest mało prawdopodobne że zostanie ona podpisana bo końcowo ląduje na stole prezydenta (ale jak nie podpisze, to wizerunkowo w sumie też jest w czarnej dupie)

- A i tego, napisał do prezydenta Izraela, aby ten ułaskawił Bibiego, bo przecie on taki dobry jest w tym co robi

MAGAzynierzy nawet słowem nie pisnęli na socjałach.

image.thumb.png.1263415458121ca6ab572cb96b3a0466.png

https://wykop.pl/wpis/83855489/chyba-pierwszy-raz-widze-taka-imbe-w-stanach-demok

image.thumb.png.75d7e574d9cbe36d234cc7d416d8d786.png

https://www.politico.com/news/2025/11/12/jeffrey-epstein-documents-michael-wolff-emails-00649998

Opublikowano

A jak ja pisałem w tym wątku, że sprawa z listą Epsteina może mieć związek z tym czym szantażuje Trumpa kreml, że te pijackie tweety miediewlewa nie były przypadkowe, to się na forum wylał hejt na mnie, że przesadzam z widzeniem ruskich wpływów.

A tu proszę proszę, co za ogrooomny szok. Żodyn się nie spodziewał:

Cytat

image.png.b4d0d521ccc558931c36bb1b1475ec33.png

Opublikowano
19 minut temu, Kris194 napisał(a):

kacapy się zapłaczą jak stracą marionetkę za oceanem :E 

Jakby mieli stracić, to już by stracili, a więc to nie jest takie proste.

Poza tym stracą jedną, to mają w zanadrzu Vance'a. Ten gada językiem ruskiej propagandy niemal nonsop, i jest zapraszany do Tima Poola, czyli tego Kremlin's Toola, który udając wzburzenie i nerwy krzyczał, że Amerykanie są winni ataku rosji na Ukrainę i że USA powinno przeprosić za to rosję. 

Poza tymi dwoma, jest jeszcze ten hindus. Ten też zdradą nie pogardzi. 

Ale oby. W wariancie "stał się cud" i Trump i Vance wylatują lub wlatują za kratki. Obawiam się, że rzeczywistość jednak przygotowuje nam dużo mniej fajny scenariusz.

Opublikowano
12 godzin temu, Kris194 napisał(a):

To jest pomysł na zasadzie ignorowania zapalenia płuc przez 5 lat a potem zażywania syropu na kaszel przez 3 miesiące, kuriozum to mało powiedziane. Prawda jest taka, że potrzebujemy więcej wypoczynku w każdym tygodniu a nie po 7 latach...

Zgadzam się. Ktokolwiek wymyślił weekend oraz święta takie i owskie (generalnie okresy z przeznaczeniem odpoczynek i życie) miał już to sprawdzone i doskonale wiedział co robi. 

Opublikowano
12 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Nie tylko AI, od przyszłego roku wchodzą pełną parą e-Doręczenia więc cała rzesza listonoszy w miastach poleci bo będą już kompletnie zbędni. Górnictwo też się kończy. Jak się tak pozbiera wszystkie gałęzie gospodarki to trochę się tego uzbiera w nadchodzących latach.

Czyli nie trzeba będzie sprowadzać inżynierów bo rąk do pracy nam nie braknie- prawda ? :red:

• Haha 2
Opublikowano

Co do tej idei 3 miesięcznego urlopu, po 7 latach pracy, to moim zdaniem lepsze byłoby skrócenie czasu pracy. Obecnie "etat" to w uproszczeniu 40 godzin na tydzień. Możnaby zejść do 38 a z czasem i 35-36.

Nie zaszkodziłoby tez dodać kilka płatnego urlopu rocznie.

• Upvote 4
Opublikowano
14 godzin temu, oldfashioned napisał(a):

Wincyj wolnego za nic! %-)

Wypalony pracownik generuje straty większe niż warty jest 3 miesięczny urlop.

To są ludzie z reguły z dużym doświadczeniem z wyższymi pozycjami w firmach, w których siedzą od lat.

• Upvote 1
Opublikowano

Malowanie trawy na zielono, 3 miesieczny urlop nic nie zalatwi. 
Jak ktos nie quitnie bo pojdzie na 3 miesieczny urlop, to quitnie miesiac/dwa po powrocie.

Takie benefity kompletnie nie dzialaja w toksycznych srodowiskach w ktorych dochodz do 'wypalen'.

Opublikowano

@oldfashioned

Najwidoczniej nie masz pojęcia jak wyglądają niektóre branże, chociażby IT, która głównie z tym się boryka.

Tutaj są standardem osoby robiące przysłowiowe 'pier**, jadę w Bieszczady', bo po prostu nie dają rady pracować. Część może na to pozwolić, bo mają lukratywne kontrakty B2B, a część nie, bo siedzą na UoP.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@MaxaM

Tak sie sklada ze w tym roku bronilem duza prace dyplomowa na temat bardzo zblizony - quitowanie w toksycznych srodowiskach, wiec cos tam wiem. 

I co, ten 3 miesieczny urlop im pomaga? Wracaja w to samo miejsce, te same srodowisko, problem pozostaje. Tak jakbys zarl przez 10 lat slodycze a potem na 3 miesiace przeszedl na diete, cudownie naprawil organizm i znowu wrocil do zarcia slodyczy. 

MALOWANIE TRAWY NA ZIELONO. Tyle. Zaden 'urlop' sam w sobie nie zalatwi problemu wypalenia, trzeba wyelimowac przyczyny tego wypalenia.

Edytowane przez oldfashioned
Opublikowano

Wypalenie dotyka każdego i tworzenie przywilejów (kolejnych) dla grupy urzędników...cóż. Osobiście mam tak w cudzysłowie "wybrane z dupy" po 10 latach pracy w branży zakupów, że niejedną książkę mógłbym napisać :) Jasne, rozmowy z psychologiem itd. pomogą, ale na dłuższą metę to, co wydarzyło się w latach 2020-2023 przeorało wielu ludzi. Cieszę się, że już w branży automotive/home appliance nie pracuję, tym bardziej, że w obu branżach panuje ciężka sytuacja (gorsza niż za czasów COVID  - w mojej ocenie), ale stres z tamtych lat zdewastował mnie niesamowicie. Generalnie gdyby nie trudna sytuacja na rynku pracy dawno temu rzuciłbym to wszystko w diabły, ale znów: praca dla big pharma daje pewne poczucie stabilności i bezpieczeństwa, choć kosztem zdrowia psychicznego.

Opublikowano
5 minut temu, Kaczkofan napisał(a):

praca dla big pharma daje pewne poczucie stabilności i bezpieczeństwa, choć kosztem zdrowia psychicznego.

Dokladnie, to jest chyba 'najwieksza' rozterka dzisiaj, wsrod osob pracujacych w high-stress srodowiskach. Cos za cos, bardzo ciezko sie 'odciac' od pepowiny, i ludzie sa bardzo duzo w stanie wytrzymac w imie przyzwyczajen i komfortu (czesto fikcyjnego, bo nie dostrzega sie drugiego dna). 

• Upvote 3