Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Źródło? :) 

Pierwszy lepszy portal motoryzacyjny ;) 

Lubisz auta bezawaryjne? Czy jak są chińskie to już nei muszą być? 

Chyba się zatrzymałeś w czasie ;) 

Wejdź chociażby na dowolną grupę VAGa i poczytaj co się dzieje z nowymi autami, jakie ludzie mają problemy, nieważne czy grupa Skody, czy Audi 8:E

W czym spadłą ich jakość? Mogłą spaść niezawodność, ale jakość? Siedziałeś ostatnio w nowym aucie i takim z 2010 roku? Nowym? Z jakiegoś popularnego segmentu? 

Chociażby wszędzie tanie plastiki, nawet w Audi? Brak ocynkowanych blach, brak wygłuszenia, cienki lakier. Delikatne podzespoły projektowane na ograniczoną żywotność.

Brak przycisków i klasycznego kokpitu (serio, ekran jest dużo tańszy w produkcji). Wymieniać można długo. Włącz na YT jakiegoś mechanika co też naprawia w miarę nowe auta i zobaczysz jakie mają facepalmy patrząc na współczesną motoryzację :E

To ja zadam odwrotne pytanie, siedziałeś ostatnio w samochodzie takim 15-20 letnim? Bo jak nie widzisz jak bardzo spadła jakość materiałów, to wnioskuję, że nie ;)

Tesla to nieco inna filozofia projektowania. Jeden ekran, brak wszystkiego. 

Czyli jak niemal każde współczesne auto? No dobra, w innych autach są 2 ekrany ;)

Poza montażem samego auta liczą się miejsca skąd pochodzą części. :) 

Chiny, Chiny, Chiny ;) 

Wcześniej wrzucałem link o tym, jak dobrze pamiętam, ponad 60% części w typowym zachodnim aucie pochodzi z Chin

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
9 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

następny co uważa, że bez łunii się nie da? xD wy serio nawet dat nie rozróżniacie?

obraz.png.8529ffecbf46f30752eabaf9396f35f8.png

1 minutę temu, MaxaM napisał(a):

Chociażby wszędzie tanie plastiki, nawet w Audi? Brak ocynkowanych blach, brak wygłuszenia, cienki lakier. Delikatne podzespoły projektowane na ograniczoną żywotność.

Racja - enshittifications dotyka prawie każdej dziedziny naszego życia - inna sprawa, że chińczyki w większości i tak są gorzej wykonane od tych europejskich (póki co)

Opublikowano
16 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

ale jak to? polityka klimatyczna BEZ UNII EUROPEJSKIEJ?

jak to możliwe, wytłumacz

To nie jest moja teza, to znowu chochoł, który wymyśliłeś.

Napisałem Ci, że UE idzie w energię bez paliw kopalnych - poprzez te akty prawne, poprzez politykę klimatyczną. 

Każdy może robić więcej niż jest określone w tych politykach - to wie każdy kto ma IQ wyższe niż małpa w zoo. 

Ale minimum określiła UE. Żeby dokonać transformacji energetycznej i uniezależnić się od russkich surowców (to cię tak boli?). 

Przypominam co ja napisałem:

image.thumb.png.e69212904589be8a8a9f47402d9d4b28.png

Teraz chyba nawet ty widzisz, że tak UE zabezpiecza sobie czystą i tanią energię. 

16 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

btw 

jakieś problemy z językiem angielskim, gordon? halo

Nie wiesz co to "European Union" po angielsku, czy co?

A może nie wiesz, że Norwegia należy do EOG i w związku z tym musi np. transponować europejskie prawo bez posiadania wpływu na nie? :E 

A tak sądziłem, że nie wiesz. Prawactwo nigdy nic nie wie. Poza tym co w nagłówkach. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, huudyy napisał(a):

inna sprawa, że chińczyki w większości i tak są gorzej wykonane od tych europejskich (póki co)

Ale jak porównasz w tej samej cenie, to chińczyk jest znacznie lepiej wykonany. W tym jest rzecz.

Niech wróci stara zachodnia jakość, a chińczyki nie będą miały co tutaj szukać. Tyle i aż tyle ;) 

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
3 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Wejdź chociażby na dowolną grupę VAGa i poczytaj co się dzieje z nowymi autami, jakie ludzie mają problemy, nieważne czy grupa Skody, czy Audi 8:E

Brak przycisków i klasycznego kokpitu (serio, ekran jest dużo tańszy w produkcji). Wymieniać można długo. Włącz na YT jakiegoś mechanika co też naprawia w miarę nowe auta :E

To ja zadam odwrotne pytanie, siedziałeś ostatnio w samochodzie takim 15-20 letnim? Bo jak nie widzisz jak bardzo spadła jakość materiałów, to wnioskuję, że nie ;)

Czyli jak niemal każde współczesne auto? No dobra, w innych autach są 2 ekrany ;)

Chiny, Chiny, Chiny ;) 

Wcześniej wrzucałem link o tym, jak dobrze pamiętam, ponad 60% części w typowym zachodnim aucie pochodzi z Chin

To jest jeden z wielu filmów pokazujących jak genialnie zabezpieczone są chińskie samochody przed korozją. 

W niemieckim aucie, nawet 2 razy droższym, takie zabezpieczenie jest nie do pomyślenia. 

Chińczycy nawet amortyzatory i sprężyny potrafią zabezpieczyć fabrycznie woskiem. Firmy zajmujące się zabezpieczeniem antykorozyjnym nie mają tam nic do roboty. 

A zobacz jak wygląda Niemiec po roku od spodu? 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Teraz chyba nawet ty widzisz, że tak UE zabezpiecza sobie czystą i tanią energię. 

Nie wiesz co to "European Union" po angielsku, czy co?

A może nie wiesz, że Norwegia należy do EOG i w związku z tym musi np. transponować europejskie prawo bez posiadania wpływu na nie? :E 

A tak sądziłem, że nie wiesz. Prawactwo nigdy nic nie wie. Poza tym co w nagłówkach. 

wojciech-suchodolski.gif

lewactwo wymyśla argumenty na poczekaniu a potem znowu się kompromituje 

obraz.png.c903ce3cf95f56851d5793c5d656f1e2.png

masz takie samo pojęcie jak o motoryzacji (zerowe).

norwegia sobie to podpisała, bo i tak to robili xD a dzięki temu jeszcze koszą na tym hajs od eurokomunistów. Rozegrali euroszczurów jak dzieciaki w przedszkolu, a gordonek myśli, że to zasługa UE

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano
7 minut temu, MaxaM napisał(a):

Masz pierwszy lepszy portal motoryzacyjny:

https://autokult.pl/wyprodukowanie-auta-w-niemczech-kosztuje-5-razy-wiecej-niz-w-polsce-a-jak-inne-kraje,7155854447442464a

Cytat

Zgodnie z raportem, średni koszt pracy przy produkcji jednego samochodu w Niemczech wynosi aż 3307 dolarów. Dla porównania, w Stanach Zjednoczonych koszt ten wynosi około 1340 dolarów, w Chinach 597 dolarów, a w Maroku zaledwie 106 dolarów.

Zwróć uwagę na to jak tanio jest w USA :) 

To są problemy z niezawodnością, a niekoniecznie jakością np. wnętrza.

Miałem nowe auta z 2017, 2020 (VAG), 2024. Raczej się nei zatrzymałem wczasie. 

Brak przycisków i klasycznego kokpitu (serio, ekran jest dużo tańszy w produkcji). Wymieniać można długo. Włącz na YT jakiegoś mechanika co też naprawia w miarę nowe auta i zobaczysz jakie mają facepalmy patrząc na współczesną motoryzację :E

Wyciszenie jest lepsze niż było. Marki premium zeszły z plastikami, ale wnętrza w autach z niższych półek są lepsze niż były. 

Miałem auta, które dziś miałyby 20-25 lat. 

Dziś jakość środka jest lepsza. Ale musisz porównać model do modelu. :) 

I jak pisałem - premium z tego zeszło. 

Chiny, Chiny, Chiny ;) 

Nie widziałem tu żadnego linku, ale wyżej aj wrzuciłem tak dotyczący kosztów pracy :) 

5 minut temu, MaxaM napisał(a):

Ale jak porównasz w tej samej cenie, to chińczyk jest znacznie lepiej wykonany. W tym jest rzecz.

Tylko tam gdzie widać. 

5 minut temu, MaxaM napisał(a):

Niech wróci stara zachodnia jakość, a chińczyki nie będą miały co tutaj szukać. Tyle i aż tyle ;) 

Jak wrócą stare zachodnei pensje to spoko. Zgadzasz się na obniżkę o 40%? :) 

3 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

lewactwo wymyśla argumenty na poczekaniu a potem znowu się kompromituje 

Ja ciągle piszę o tym samym - ty w tym czasie zmieniłeś tezę 5 razy. 

obraz.png.c903ce3cf95f56851d5793c5d656f1e2.png

Super wykres! Jak rozumiem dotyczy tego ile russkiej propagandy wchłonąłeś odkąd się urodziłeś? 1990 to twój rok urodzenia? :) 

masz takie samo pojęcie jak o motoryzacji (zerowe).

Chłopczyku, przecież tutaj czarno na białym widać jak bardzo wtopiłeś po kolei. Punkt po punkcie zmieniasz tezy, nei odnosisz się do całości argumentów i wklejasz tylko obrazki, bo tekst pisany jest dla ciebie za trudny :) 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Chłopczyku, przecież tutaj czarno na białym widać jak bardzo wtopiłeś po kolei. Punkt po punkcie zmieniasz tezy, nei odnosisz się do całości argumentów i wklejasz tylko obrazki, bo tekst pisany jest dla ciebie za trudny :) 

Tak, tak. Wtopiłem. Dzięki unii europejskiej i EOG z 94r., Norwegia idzie w OZE już od lat siedemdziesiątych. 

wheelchair-dancing.gif

Opublikowano
Teraz, nozownikzberlina napisał(a):

Tak, tak. Wtopiłem. Dzięki unii europejskiej i EOG z 94r., Norwegia idzie w OZE już od lat siedemdziesiątych. 

No i? ;) 

Ja pisałem o UE. To ty ciagle wyskakujesz z Norwegią - mają taki cel. Super. 

Podpisują nawet porozumienia z UE i dopasowują się do unijnego Fit for 55. 

Ale to nie zmienia mojej tezy ani nie wpływa na nią:

UE zabezpiecza sobie tanią i czystą energię. 

Pisanie o Norwegii w tym kontekście jest bzdurne, ale rozumiem - nie masz co napisac, więc lecisz w takie absurdy i obrazki. Ale tylko się ośmieszasz. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

No i? ;) 

Ja pisałem o UE. To ty ciagle wyskakujesz z Norwegią - mają taki cel. Super. 

Podpisują nawet porozumienia z UE i dopasowują się do unijnego Fit for 55. 

Ale to nie zmienia mojej tezy ani nie wpływa na nią:

UE zabezpiecza sobie tanią i czystą energię. 

Pisanie o Norwegii w tym kontekście jest bzdurne, ale rozumiem - nie masz co napisac, więc lecisz w takie absurdy i obrazki. Ale tylko się ośmieszasz. 

napisałeś, że wszystkie kraje pną się w górę. Ja zażartowałem, że nawet te niebędące w UE a Ty się zesrałeś wrzucając artykuł o green aliance (xD) i pisząc jakieś głupoty jakoby to miała być zasługa łunii

Cytat

Nie masz pojęcia jak wygląda sytuacja Norwegii, to jest zawsze zabawne w dyskusjach z prawactwem  

ciężko z tobą dyskutować bo nawet nie pamiętasz co piszesz, wytaczasz jakieś argumenty które masakruje i potem płaczesz jak bombelek

Opublikowano
19 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

napisałeś, że wszystkie kraje pną się w górę. Ja zażartowałem, że nawet te niebędące w UE a Ty się zesrałeś wrzucając artykuł o green aliance (xD) i pisząc jakieś głupoty jakoby to miała być zasługa łunii

Wszystkie unijne - bo taki był kontekst. 

Wskazałem, że Norwegi to akurat uczestniczy w planach klimatycznych UE. Czego chyba dalej nie rozumiesz z twoim russkim podejściem do tematu. 

19 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

ciężko z tobą dyskutować bo nawet nie pamiętasz co piszesz, wytaczasz jakieś argumenty które masakruje i potem płaczesz jak bombelek

Problem jest z tobą - ja moją tezę udowodniłem kilkukrotnie. Ty ciągle biłeś w jakiegoś chochoła i dalej nie rozumiesz, że robisz z siebie pośmiewisko :) 

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, michasm napisał(a):

To jest jeden z wielu filmów pokazujących jak genialnie zabezpieczone są chińskie samochody przed korozją. 

W niemieckim aucie, nawet 2 razy droższym, takie zabezpieczenie jest nie do pomyślenia. 

Chińczycy nawet amortyzatory i sprężyny potrafią zabezpieczyć fabrycznie woskiem. Firmy zajmujące się zabezpieczeniem antykorozyjnym nie mają tam nic do roboty. 

A zobacz jak wygląda Niemiec po roku od spodu? 

BYD ma problemy z konserwacją, to prawda, ale popatrz jak inne marki, które się sprzedają, to robią. Nie ma biedy. 

Ale fajnie tak pokazywać perełki. To ja też pokaże.

Co sądzisz o konserwacji w Lexusach albo w Toyotach? :E

39 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Teraz popatrz na porównanie kosztów w tym artykule. Mamy zbliżone do tych co w Chinach, raptem 663 dolary za jedną sztukę auta. 

To co pisałem, koszt pracy, to drobny ułamek kosztu auta (co to było 3k zł przy cenie auta 100-200k). Jeśli nowe zachodnie będzie droższe tylko o 5-10k od chińskiego, to wybór jest prosty ;)

A jeśli produkowane byłoby w Polsce, to cena powinna być taka sama jak chińskiego :)

Dziś jakość środka jest lepsza. Ale musisz porównać model do modelu. :) 

Z tym mocno się nie zgodzę :)

Np. starszy Golf jest lepiej wykonany niż T-Roc, który teoretycznie modelowo jest wyżej pozycjonowany :) 

Tylko tam gdzie widać. 

Ponownie odsyłam na kanały motoryzacyjne, pokaż co jest gorzej wykonane względem nowych aut zachodnich ;) 

Jak wrócą stare zachodnei pensje to spoko. Zgadzasz się na obniżkę o 40%? :) 

A teraz wróć do linku, który sam wkleiłeś :)

Zresztą, mówisz o polskiej inflacji, a same auta podrożały mocniej.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
2 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Teraz popatrz na porównanie kosztów w tym artykule. Mamy zbliżone do tych co w Chinach, raptem 663 dolary za jedną sztukę auta. 

Ale auta nie są montowane tylko w Polsce albo w Chinach :) 

To co pisałem, koszt pracy, to drobny ułamek kosztu auta (co to było 3k zł przy cenie auta 100-200k). Jeśli nowe zachodnie będzie droższe tylko o 5-10k od chińskiego, to wybór jest prosty ;)

No i tak może się skończyć jak nie będzie dopłat chinskiego rządu :) 

A jeśli produkowane byłoby w Polsce, to cena powinna być taka sama jak chińskiego :)

Pewnie nie będzie, bo u nas jest jeszcze koszt BHP :) 

Z tym mocno się nie zgodzę :)

Np. starszy Golf jest lepiej wykonany niż T-Roc, który teoretycznie modelowo jest wyżej pozycjonowany :) 

T-Roc wyżej niż golf? Nie. 

Jego cennik zaczyna się tak jak Golfa, a wiadomo że więcej blachy. Kompromisy muszą być. 

Dlatego lepsze jest porównanie do tego samego modelu.

Octavia z 1997 i dzisiaj to przepaść. 
Astra też. 

Ponownie odsyłam na kanały motoryzacyjne, pokaż co jest gorzej wykonane względem nowych aut zachodnich ;) 

Takie tam drobne elementy:

image.png.0b35c01ac8e576096f10d4bcb0fd7792.png

A teraz wróć do linku, który sam wkleiłeś :)

A wiesz jak działa automotive i co napisano w linku?

Jeśli auto składa się z 100 części, z czego 50 z nich jest produkowana w Chinach, a 50 w Europie, gdzie są wyższe koszty pracy, to na koniec wyższy jest tylko koszt skłądania takiego auto vs skłądanego w Chinach, czy jednak te 50 produkowanych w Europie części o wyższym koszcie wpływa mocniej na cenę finalną samochodu?

Koniec końców pytanie jest takie: chcecie ten przemysł u nas czy nie? Bo jęczenie na to, że wszystko w Chinach i kupwoanie chińskich aut to jednak hipokryzja. 

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Wszystkie unijne - bo taki był kontekst. 

Wskazałem, że Norwegi to akurat uczestniczy w planach klimatycznych UE. Czego chyba dalej nie rozumiesz z twoim russkim podejściem do tematu. 

Problem jest z tobą - ja moją tezę udowodniłem kilkukrotnie. Ty ciągle biłeś w jakiegoś chochoła i dalej nie rozumiesz, że robisz z siebie pośmiewisko :) 

W chochoła? To ty przyklejasz wszystkie zasługi łunii, a jak pokazuję, że jednak pociskasz bzdury, to odwracasz kota ogonem. Typowo lewackie metody. 

2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Octavia z 1997 i dzisiaj to przepaść. 

Mam porównanie octavia 2004 w dieslu z pewnie półmilionowym nalotem (albo więcej bo nie wiadomo ile skręcona) i octavie 2021. Na drodze z takich płyt kamiennych, ta z 2021 huczy i buczy w środku przy 50 km/h jakbyś jechał starem z terenowymi oponami, znacznie gorsze odczucia od tej z 2004 :) Tak samo opel insignia, łapiesz mocniej za klamkę i skrzeczy :) Tragedia. 

Opublikowano
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Takie tam drobne elementy:

image.png.0b35c01ac8e576096f10d4bcb0fd7792.png

Zasadnicze pytanie, wiesz jak zbudowane jest zawieszenie w chińczykach? Niczym się nie różni od znanych marek. To są identyczne konstrukcje. Gdybyś wiedział, to byś się nie łapał na takie tanie sensacje.

Daj mi markę, a Ci zaraz pokaże zdjęcie wyrwanego koła.

Screenshot 2025-12-15 151949.png

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

W chochoła? To ty przyklejasz wszystkie zasługi łunii, a jak pokazuję, że jednak pociskasz bzdury, to odwracasz kota ogonem. Typowo lewackie metody. 

Nie, nie przyklejam. Po prostu piszę, że UE zabezpiecza sobie tanią i czystą energię. Może powinieneś jednak nauczyć się czytać. Powinni robić takie kursy dla prawactwa. 

11 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Mam porównanie octavia 2004 w dieslu z pewnie półmilionowym nalotem (albo więcej bo nie wiadomo ile skręcona) i octavie 2021. Na drodze z takich płyt kamiennych, ta z 2021 huczy i buczy w środku przy 50 km/h jakbyś jechał starem z terenowymi oponami, znacznie gorsze odczucia od tej z 2004 :) Tak samo opel insignia, łapiesz mocniej za klamkę i skrzeczy :) Tragedia. 

Kwestia pracy zawieszenia - ostatnia Octavia miała mniej twarde, ale głośniejsze. MImo wszystko w środku dużo lepsze auto niż Octavia 2. 

8 minut temu, MaxaM napisał(a):

Zasadnicze pytanie, wiesz jak zbudowane jest zawieszenie w chińczykach? Niczym się nie różni od znanych marek. To są identyczne konstrukcje. Gdybyś wiedział, to byś się nie łapał na takie tanie sensacje.

Daj mi markę, a Ci zaraz pokaże zdjęcie wyrwanego koła.

Wiem, że to nie jest typowe, żeby w ruchu miejskim po uderzeniu na zakręcie w wysepkę odpadało koło ;) 

A przynajmniej nie dla europejskiej motoryzacji. 

1 minutę temu, nozownikzberlina napisał(a):

przy odpowiednim uderzeniu można wyrwać koło razem z całym wózkiem w KAŻDYM samochodzie

ale oczywiście ty nie masz o tym pojęcia :)

Nie po uderzeniu wysepkę przy skręcaniu w ruchu miejskim :lol2:

Ale wiem, że odczytanie kontekstu cię przerasta. :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Nie po uderzeniu wysepkę przy skręcaniu w ruchu miejskim :lol2:

Ale wiem, że odczytanie kontekstu cię przerasta. :) 

w każdym ruchu można urwać koło, w miejskim też :) chyba, że w ruchu miejskim działają lewackie prawa fizyki gordonku 

pokaż zdjęcie w co uderzył i jak jechał :) chyba, że wierzysz w komentarze takich jak ty hejterków 

edit: ogólnie beka że grzejesz ten temat po jednym zdjęciu, to jest po prostu hit hahahahah

Opublikowano
1 minutę temu, nozownikzberlina napisał(a):

w każdym ruchu można urwać koło, w miejskim też :) chyba, że w ruchu miejskim działają lewackie prawa fizyki gordonku 

pokaż zdjęcie w co uderzył i jak jechał :) chyba, że wierzysz w komentarze takich jak ty hejterków 

Miejsce w którym to zrobił wskazuje, że prędkość nie mogła być duża. 

Fizyka fizyką, a solidność solidnością. :) 

https://www.tychy.info/wiadomosci/26474-wykonujac-manewr-skretu-w-prawo-uderzyl-w-wysepke-z-jaecoo-odpadlo-kolo-tychy

Opublikowano
11 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Wiem, że to nie jest typowe, żeby w ruchu miejskim po uderzeniu na zakręcie w wysepkę odpadało koło ;) 

A przynajmniej nie dla europejskiej motoryzacji. 

Proszę bardzo. Urwane koło na drodze z policjantem ;)

Mam się śmiać, że w europejskich markach urywają się koła przy prędkości 20km/h? No nie ;) 

image.png.b325631d76592efb1655b0e11a45d3a8.png

image.png.1a37688c7e4aaf19cd345bc00c1f807d.png

32 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Koniec końców pytanie jest takie: chcecie ten przemysł u nas czy nie? Bo jęczenie na to, że wszystko w Chinach i kupwoanie chińskich aut to jednak hipokryzja. 

Myślę, że raczej ludzie chcieliby, aby zachodnie marki się ogarnęły, a to samo przez siebie implikuje produkcję u nas :) 

Opublikowano
Teraz, MaxaM napisał(a):

Proszę bardzo. Urwane koło na drodze z policjantem ;)

Mam się śmiać, że w europejskich markach urywają się koła przy prędkości 20km/h? No nie ;) 

A to nowe Mondeo? :) 

Teraz, MaxaM napisał(a):

Myślę, że raczej ludzie chcieliby, aby zachodnie marki się ogarnęły, a to samo przez siebie implikuje produkcję u nas :) 

No to zawsze będzie drożej. Albo będą musieli zarabiać mniej :) 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

No to zawsze będzie drożej. Albo będą musieli zarabiać mniej :) 

Ale ciągle o tym piszę. Jeśli ma być odrobinę drożej, to będzie ok, nikt nie będzie patrzeć na chińczyki jeśli ta różnica będzie nieduża.

To jest w zasięgu motoryzacji zachodniej jeśli się ogarną.

Ale obecnie mamy sytuację gdzie auta za 200-250k mają odpowiedniki chińskie w okolicach 130-150k. To jest zbyt duża przepaść.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
1 minutę temu, MaxaM napisał(a):

Ale ciągle o tym piszę. Jeśli ma być odrobinę drożej, to będzie ok, nikt nie będzie patrzeć na chińczyki jeśli ta różnica będzie nieduża.

To jest w zasięgu motoryzacji zachodniej jeśli się ogarną.

Ale obecnie mamy sytuację gdzie auta za 200-250k mają odpowiedniki chińskie w okolicach 130-150k. To jest zbyt duża przepaść.

To co robimy dopłaty jak chiński rząd? :)