Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To są obliczenia na dzień dzisiejszy. Jak będziesz zarabiał 15k brutto za 15 lat przez 15 lat, to nagle będziesz miał 3k na emeryturze. Pytanie jak siła nabywcza się zmieni, bo 3k może być głodowe a może być całkiem dobre. 
Ważne jest by wzrost gospodarczy nie opadł, to zminimalizuje straty za zastępowanie pokoleniowe. 

Tak jak dzięki inflacji zwijasz kredyt na 35 lat, który średnio spłacasz w 12-15 lat. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano (edytowane)

To drugie... A Polacy to taki Naród, który musi być trzymany za mordę i żadnych interpretacji bo zawsze tak przycwaniakują, że mamy co mamy. Całe prawo takie jest. Uciekłem od tego 20 lat temu i nie żałuję. Po studiach miałem głowę pełną ideałów i było mega twarde zderzenie z rzeczywistością. Wszystko zależy od tego kogo się zna itp. Wiadomo, w ewidentnych sprawach karnych trudno cwaniakować choć sprawa tego Sebastiana i tu pokazuje, że można. A poza tym cwaniakowanie na maksa. Najgorzej, że obecnie robią to przedstawiciele najwyższej władzy wykonawczej jak Prezydent czy Marszałek Sejmu, że o takim Giertychu nie wspomnę. Wszystko to takie interpretowanie i lawirowanie co też widzimy w prawie podatkowym gdzie w jednym z odcinków Mentzen ujął się za producentem chrupków gdzie tylko on jeden na całą Polskę dostał niekorzystną dla siebie interpretację stawkową i ogromne kary i właściwie nie ma już biznesu. Jak to mówią - w mętnym stawie najlepiej poradzą sobie te cwaniaki co wiedzą co i jak i całe nasze prawo podatkowe, cywilne, prawo spółek i wiele innych tak jest robione. 

Szkoda słów i nerwów. A najlepiej w tym stawie, a raczej stawach pływają Panowie z wysp posiadający wielkie korporacje międzynarodowe. 

Przy okazji polecam film "Anioł Stróż" na Amazonie który pod płaszczykiem komedii pokazuje to co wam tu piszę od lat. Nawet pada takie zdanie, że w końcu ludzie się tak wkur...ą że wyjdą na ulice i rozpie...ą na amen całe te zarządy i korpo które zrobiły nam jeden wielki obóz pracy. Z całkiem dobrymi warunkami (jeszcze) w Europie i tragicznymi w Azji. Film przy okazji bardzo fajny i polecam. A wracając do kwestii prawnych to jest jedna wielka mętna woda.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

Dobrze miłośniku konforuskich :}  Przykład akurat memcena przypadkowy oczywiście...

Kiedy zrozumiesz to, ze konforuskie oni mają w dupie co dla ciebie dobre i też dbają o siebie tylko? Teraz afera jest z krypto i memcen był przeciwko uregulowania tego tematu bo to nie leży w jego interesie, tak samo jego biznes gdzie wyzyskuje ludzie za najmniejsze pieniądze bo jak w jego materiale jest polski murzyn musi zapieprzać za minimum.  To jest taki gościu co robi różne przekręty by nie płacić żadnych podatków.  Tylko ty masz płacić i inni i wykładać na nich. 
Naprawdę trzeba to wszystko tu wykładać? Wszystko jest w internecie wystarczy poczytać. 

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano (edytowane)

@Crew 900 to do mnie było o tym miłośniku konforuskich? Jak tak to co ty pier....sz???? Przykład Giertycha tylko dlatego, że wpadł ostatnio. Przykładów są na to setki. Jak chcesz przykład z PiS - to choćby wykorzystanie środków z FŚ gdzie jest toczone nawet postępowanie czy sprawa Pegasusa. Gdzie zresztą w obu przypadkach prawnicy powiązani z PiS dają analizy, że wszystko było ok. Ja podałem problem systemowy, a nie takiej lub innej opcji politycznej.

A ok - złośliwie nie napisałeś Mentzena tylko memcena. Taki żarcik co? To nie jest JEGO PRZYKŁAD tylko przykład normalnej polskiej firmy, która jedyna w Polsce ma inną interpretacją stawkową wydaną przez Naczelnika US! Takich sytuacji są w Polsce tysiące! Bo nie ma spójnego systemu podatkowego! Nieważne czy zajął się tym Mentzen czy jakiś polityk KO lub inny. Pokazuje problem systemowy. Czytaj w całości co piszę, a nie co 3 zdanie!!!

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Kiedy zrozumiesz to, ze konforuskie oni mają w dupie co dla ciebie dobre i też dbają o siebie tylko? Teraz afera jest z krypto i memcen był przeciwko uregulowania tego tematu bo to nie leży w jego interesie, tak samo jego biznes gdzie wyzyskuje ludzie za najmniejsze pieniądze bo jak w jego materiale jest polski murzyn musi zapieprzać za minimum.  To jest taki gościu co robi różne przekręty by nie płacić żadnych podatków.  Tylko ty masz płacić i inni i wykładać na nich. 
Naprawdę trzeba to wszystko tu wykładać? Wszystko jest w internecie wystarczy poczytać. 

No zgadzam się :) Dlatego pisałem, że w tym mętnym stawie pływają najlepiej cwaniaki do których i on należy. Bo problem jest systemowy.

Nie mam żadnych złudzeń, że 90% polityków wszystkich opcji razem z korpo, a raczej korpo razem z nimi buduje nam "nowy wspaniały świat". Powoli sprawdza się też to co pisałem jeszcze rok temu, że "białe kołnierzyki" ma zastępować powoli Ai, łącznie z CEO (!). 90% ludzi za 100 lat może być zredukowanych do poziomu: pracowników biedronki, magazynierów, hydraulików czyli wszystkie zawody fizyczne. Wycina się mały biznes. Wycina JDG. Po to żeby wszyscy byli niewolnikami na etatach. A na końcu zastąpią dyrektorów i kierowników, którzy mają jeszcze ludzkie odruchy całkowicie bezdusznym Ai, które tak przykręci śrubę, że ludzie albo wyjdą w końcu na ulice albo się poddadzą. Ai wg najnowszych prognoz ma zastąpić: nauczycieli, lekarzy, urzędników itp.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
Cytat

Polska Amunicja rezygnuje z rozmów o udziale w SAFE. Powód? Za mało czasu

Polska Amunicja wycofała się z postępowania dotyczącego dostaw amunicji artyleryjskiej kalibru 155 mm dla Sił Zbrojnych RP w ramach programu SAFE. Jak nieoficjalnie ustalił portal Defence24.pl, decyzja była podyktowana oceną, że realizacja kontraktu w wymaganym czasie jest niemożliwa.

https://defence24.pl/przemysl/polska-amunicja-rezygnuje-z-rozmow-o-udziale-w-safe-znamy-powody

KPO 2.0 XD

trzeba wydac kase szybko! szybko! natychmiast wydajmy! 

najlepiej u zagranicznej firmy za +30% XD

eh, za kazdym jednym je...m razem to dziala tak samo a ludzie wciaz popieraja / nie popieraja programow w zaleznosci tylko od tego ktory ulubiony polityk/partia je zaproponowal XD

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, kubikolos napisał(a):

dezinformujacy to jest twoj spam ;)

na szczescie kazdy moze sie zapoznac sam

Skąd w twojej półkuli mózgowej wzięło się, że +30% dla obcego kapitału z tego artykułu ?

Przeczytaj artykuł analfabeto jeden który tutaj umieściłeś. 

I zapoznaj się z założeniami programu SAFE. 

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano
6 godzin temu, hubio napisał(a):

"- Pospieszyli się ci sędziowie i naprawdę to był z ich strony samobój - uważa prof. Dariusz Dudek, konstytucjonalista z KUL oraz współpracownik prezydenta Karola Nawrockiego."

Równie dobrze mogli spytać Boguckiego, byłby równie bezstronny xD

1 godzinę temu, kubikolos napisał(a):

https://defence24.pl/przemysl/polska-amunicja-rezygnuje-z-rozmow-o-udziale-w-safe-znamy-powody

KPO 2.0 XD

trzeba wydac kase szybko! szybko! natychmiast wydajmy! 

najlepiej u zagranicznej firmy za +30% XD

eh, za kazdym jednym je...m razem to dziala tak samo a ludzie wciaz popieraja / nie popieraja programow w zaleznosci tylko od tego ktory ulubiony polityk/partia je zaproponowal XD

Jeszcze przed chwilą spółka Polska Amunicja to było zło wcielone bo siedzi tam były polityk PO. Proponuję się w końcu na coś zdecydować bo narracja się rozjeżdża niczym Marianna.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Spolka-bylego-polityka-powodem-weta-prezydenta-Karola-Nawrockiego-ws-SAFE-W-tle-miliardy-dla-siedmioosobowej-firmy-9099964.html

Opublikowano (edytowane)

@Kris194 masz rację. Poczytałem na wiki. i ten prof. Dudek to towarzystwo Czarnka itp. Ale tam są opinie 2 Konstytucjonalistów. Ale jaki ja widzę problem? Ano taki, że to co pisałem wcześniej - nieostre przepisy w prawie, a w szczególności w Konstytucji politycy od dekady robią wg własnego uznania. I wiesz co? Wykorzystują luki! Co mówi Dudek? Czy jest zatem jakiś termin, w którym prezydent powinien to zrobić? - Nie ma żadnego terminu i to jest kwestia nie natury prawnej, to są kwestie kultury prawnej, a w niektórych przypadkach i polityczne. I ma w 100% rację! Bo Polakom nie można dać żadnego nieostrego przepisu prawa bo są cyrki jak teraz. Powinien być dodatkowy zapis: "brak przyjęcia ślubowania od Prezydenta nie wpływa na ważność wyboru" Dla Polaków ta Konstytucja się nie nadaje co pokazują ostanie lata! Mamy po prostu złą Konstytucję. Oczywiście, że wyborcy powinni prawidłowo ocenić postawę Prezydenta, który wbrew elementarnej logice jak i duchowi Konstytucji ją łamie. Ale czy on pierwszy? A co robił PAD?

W prawie mamy obecnie jedno wielkie BAGNO i to nie tylko spowodowane kwestiami KRS i sądownictwa, ale właśnie robienie sobie z Konstytucji zabawy. A wyborcy... Cóż - zabetonowane 2 obozy w przededniu wojny domowej. Podobno był jakiś sondaż przed ostatnimi wyborami parlamentarnymi i wyborcy PiS w 40% (!) zgodzili się na siłowy zamach stanu i nieoddanie władzy w razie przegranej. O czym my więc mówimy? Można sobie lekceważyć prawo co robią obie strony, ale powtarzam kolejny raz - prowadzi to do wojny domowej. Prawo jest na straży anarchii. Brak autorytetu prawa prowadzi do wojny wewnętrznej ponieważ nikt już nie szanuje instytucji załatwiającej różne sprawy w sposób pokojowy czyli sądy. Zresztą mieliśmy już w naszej historii zamach stanu więc widać, że Polacy jednak nie dorośli do demokracji i muszą(chcą?) być wzięci za mordę. Kwestia jest tylko taka, że jeden obóz chce żeby za mordę wziął Tusk, a drugi obóz żeby Kaczyński.

Ja wiem, że za chwilę mi ktoś napisze konforuski itp, ale patrząc realnie to właściwie mimo wszystko logicznie na tematy związane z praworządnością i prawem wypowiada się Konfederacja, Korona i Zanberg czyli wszyscy będący poza POPiSem. Wiem, że "przy okazji" chcą nas wyprowadzić z UE (oczywiście z wyjątkiem Zandberga) i wprowadzić Katoland ale jednak w kwestiach prawnych mają rację jak np to co Mentzen powiedział o tym ślubowaniu. Konkluzja jest taka, że jako wyborcy już nie mamy obecnie wyboru pomiędzy większym lub mniejszym złem tylko każdy wybór będzie złem tylko innego rodzaju albo... głosowaniem na kogoś kto ma małe szanse na objęcie władzy. Ja na dzień dzisiejszy głosuję na Zandberga choć wiem, że to właśnie ta ostatnia opcja. 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
W dniu 10.04.2026 o 22:15, Klakier1984 napisał(a):

Na Marsie mieszkasz?  :) a jak wygrał te sprawe Polnordu to każdy widział.

Zresztą do kogo ja to piszę, ty tu za niego tyle razy umierałeś, że szkoda się produkować i tak nic do ciebie nie dotrze.

Napisał zatwardziały pisowiec, co siedział cicho przez 8 lat kradzieży miliardów zł i niszczenia ludzi doprowadzając ich do śmierci. Żałosne.

8 godzin temu, Cappucino napisał(a):

zeroromanowski trzęsą porami czy bilety do emiratów juz kupili?

Mówią, że nie ważne kto głosuje tylko kto liczy głosy.:E

ruscy raczej zadbają o odpowiedni wynik, co do tego nie mam wątpliwości.

6 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Widać nie ważne jakie jest prawo, ważne jak się je interpretuje. Weźmy taką konstytucję- jak jest potrzeba traktuje się ją jako księgę prawd objawionych by innym razem się dowiedzieć, że tak naprawdę jest tylko zbiorem luźnych sugestii.

Nie protestowałeś jak PiS rozwalal wymiar sprawiedliwości i zawłaszczał TK.

Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

No, ale trolle nie zrozumieją.

Nie, mechanizm jest taki : trolle wrzucają umyślnie a słabe rozumki powielają.

23 minuty temu, hubio napisał(a):

@Kris194 masz rację. Poczytałem na wiki. i ten prof. Dudek to towarzystwo Czarnka itp. Ale tam są opinie 2 Konstytucjonalistów. Ale jaki ja widzę problem? Ano taki, że to co pisałem wcześniej - nieostre przepisy w prawie, a w szczególności w Konstytucji politycy od dekady robią wg własnego uznania. I wiesz co? Wykorzystują luki! Co mówi Dudek? Czy jest zatem jakiś termin, w którym prezydent powinien to zrobić? - Nie ma żadnego terminu i to jest kwestia nie natury prawnej, to są kwestie kultury prawnej, a w niektórych przypadkach i polityczne. I ma w 100% rację! Bo Polakom nie można dać żadnego nieostrego przepisu prawa bo są cyrki jak teraz. Powinien być dodatkowy zapis: "brak przyjęcia ślubowania od Prezydenta nie wpływa na ważność wyboru" Dla Polaków ta Konstytucja się nie nadaje co pokazują ostanie lata! Mamy po prostu złą Konstytucję. Oczywiście, że wyborcy powinni prawidłowo ocenić postawę Prezydenta, który wbrew elementarnej logice jak i duchowi Konstytucji ją łamie. Ale czy on pierwszy? A co robił PAD?

Konstytucja RP z założenie nie jest aktem kazuistycznym. Jeżeli powinien powstać akt zwany mianem ustawy zasadniczej, to całą aktualną Konstytucję należy uchylić i ustalić po prostu jakiś akt kazuistyczny, nadrzędny. A to wymaga zmiany systemu i oczywiście likwidacji TK, który i tak już nie ma znaczenia. Konstytucja RP miała w przeszłości problemy i TK też je miał rozjeżdżając się kilka razy z logiką. Jednak nigdy w ten sposób, że do interpretowania aktu rangi zasadniczej skierowano zwykłych oszustów, ludzi niekompetentnych, ale wiernych jednej partii. Taki też pewnie był plan, bo TK w swojej oryginalnej formie nie dopuściłby do powołania nowego systemu kancelerskiego, którego tak bardzo pragnie Kaczyński zdrajca i podpalacz Polski od ponad 30 lat.