Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@hubio Masz zero zrozumienia jak niskie podatki są w Polsce dla przedsiębiorców. Nie chciałem się do tego odnosić i chwalić, ale widzę że muszę. 

Oj biedny jestem, muszę 17k podatków zapłacić. Oj, co ja pocznę. Zapłaciłem 12% podatku. Łącznie VAT+dochodowy. Daj mi państwo w którym ktoś zarabia 100k zł (22k €) miesięcznie i płaci 12% podatku. 
I to jeszcze nie optymalizuje tego zbytnio więc jest nawet miejsce żeby płacić 8% :E 

IMG_3101.jpeg

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
2 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Utkaj już mordę. 

Poważnie? To jest ten poziom dyskusji do którego dążycie? 
Ostatnie ostrzeżenie, jak się z kimś nie zgadzasz a nie potrafisz odpowiedzieć na jakimś poziomie to po prostu się nie odzywaj.

Opublikowano
6 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Z perspektywy państwa lepszy jest człowiek na etacie niż taki nieudany „przedsiembiorca” jak ty który płacze bo musi 900 zł składki zdrowotnej zapłacić. :) 

Za to udani muszą płacić 400 euro od rejestracji na kraj UE i potem haracz za przedstawiciel co kwartał i to już do 12 sierpnia. Taki wolny rynek jest.

Wiem, że inny wątek, ale chciałem oficjalnie wyrazić swoje oburzenie, jaka ta biurokracja UE jest *932032!@2-na.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Mar_s napisał(a):

Poważnie? To jest ten poziom dyskusji do którego dążycie? 
Ostatnie ostrzeżenie, jak się z kimś nie zgadzasz a nie potrafisz odpowiedzieć na jakimś poziomie to po prostu się nie odzywaj.

widzę nic się nie zmieniło , nadal podwójne standardy , ja za mniejsze "przewinienie" dostałem perm bana 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
39 minut temu, voltq napisał(a):

widzę nic się nie zmieniło , nadal podwójne standardy , ja za mniejsze "przewinienie" dostałem perm bana 

Ale nie ode mnie.

No i mylisz się, ponieważ kolega kontynuował swoje wynurzenia to dostał 10 czy tam 11 dni, kto by liczył. Jak pójdzie tropem innych wielkich dyskutantów z tego wątku to po powrocie zażąda usunięcia konta, na co chętnie przystaniemy.

Opublikowano

@Ludojad czyli chciałbyś, żeby to rząd decydował jak firma ma zatrudniać pracowników? 

Jak byli na umowę zlecenie, co pozwalało im regulować czas pracy, a w niektórych przypadkach pozwalało uniknąć części podatków to było cacy, a teraz jakby mieli działać na tej samej zasadzie co bolty, ubery itp. to już nie, bo to prawie jak własna działalność.

Z resztą, jest tam obecnie prowadzona kontrola PIP, która ma obecnie możliwości wykazania czy pracownicy powinni być zatrudnieni na umowę o pracę czy nie. Jeżeli PIP stwierdzi, że powinni, to zwolnienia takiej ilości ludzi będą wymagały zgłoszenia zwolnień grupowych i konsultacji ze związkami zawodowymi w firmie. 

Opublikowano (edytowane)

https://www.infor.pl/prawo/nowosci-prawne/7580502,wyzsze-stawki-abonamentu-rtv-w-2027-roku-o-13-kara-1035-zl-za-niezarejestrowany-telewizor-lub-inny-odbiornik-programow-telewizyjnych.html

:rotfl2::rotfl2::rotfl2:

KO - ŻEGNAMY NA ZAWSZE W 2027R... Bye Bye Tusk i elyta peowsko-tefałenowsko-owisikowa...

Ja wam mówię - oni nie tylko nie utrzymają władzy, ale zostaną procentowo upokorzeni w następnych wyborach.

Jak nie zwiększenie dla ryczałtowców podatków do podwyżka abonamentu... Ta władza idzie na rafy... W czasach PiS było większość dobrych wiadomości. A to zmiana z 500+ na 800+ a to duża podwyżka pensji minimalnej. A to mały ZUS. I w sumie to liberalne skrzydło Morawieckiego wprowadziło polski ład gdzie ja osobiście tak od tego oberwałem... Ale generalnie PiS był partią - tak kierunkowo dla ludzi najmniej zarabiających - czy to będących na etacie czy będących przedsiębiorcami. Za to dobrali się do d. bankom i wielkim sieciom handlowym i wielomilionowym przekrętom VAT...

No cóż KO - silni dla słabych, słabi dla silnych... Nic się nie nauczyli przez 8 lat kiedy stracili władzę. 

A i dodam, że mija już 3 miesiąc gdzie Pan radny z KO nie odpisał mi na maila.... A jak były wybory samorządowe to była normalna wymiana zdań...

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

@nozownikzberlina Poprzednie rządy były jeszcze gorsze bo nawet nie było wakacji od ZUS jak w moim przypadku. Pensja minimalna stała w miejscu. O 500+ nikt nie marzył. Po prostu zarządzali krajem, ale nie rządzili. Właściwie teraz jest to samo (z małymi wyjątkami). To jest partia która reprzentuje sama siebie. Oni są jakby stworzeni do tego aby pisać ustawy dla samych siebie i dla swoich rodzin LOL.... :rotfl2: Szkoda słów...

@LeBomB proszę Cię chłopie.... A ustawy piszą nam marsjanie... Przecież rzeczywiście Tusk obiecywał zlikwidowanie więc na miłość boską - to chociaż nie powinien robić podwyżki. A zmienić ustawę to pikuś co pokazał PiS. Wystarczyłoby zmienić ten art 3 albo dać spec ustawę... Albo może....? Wywiązać się z obietnicy i zlikwidować to g. ? 

Wobec tego co robią, a właściwie nie robią to już na mnie przestało robić wrażenie nawet próba zaorania praworządności przez PiS... Pewno bardzo źle ale po prostu nie ogarniam tego co robi partia na którą głosowałem... Tzn ja głosowałem na Hołownię żeby ta Polska 2050 weszła... Ale tam tu już jest partia mem. Pokłócona wewnętrznie i zewnętrznie... To jest po prostu absurd...

Pewno sobie o wyborcach przypomną za rok... No, ale niestety, ale ja za to co mnie spotkało w tym roku i za całokształt to pierwszy raz od... zawsze nie oddam ponownie na nich głosu....

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

Praworządność i skłócenie z UE to był poważny problem PiS, ale na przeciętnego człowieka miało to niemal zerowy wpływ. Natomiast ci co prawda nie łamią praworządności (choć i tu są jednak wątpliwości - przejęcie TVPiS i prokuratury) i jest cacy z UE ale to tak samo ma zerowy wpływ na przeciętną osobę. Ale to co różni jednych od drugich to to, że realnie bardzo wiele osób zyskało za PiS. Wspomniany 500+/800+ ale też mały ZUS dla przedsiębiorców, brak podatku dla młodych, ogromne podwyżki płacy minimalnej, zablokowanie komorników co zostawiali ludzi bez środków... Tu PiS zmieniło oblicze Polski pokazując ludziom, że można coś DLA NICH zrobić. A KO kontynuuje dokładnie to co kiedyś. Czyli nie robią nic.... Bo nawet jak wprowadzają cokolwiek jak babciowe to jest obwarowane tak licznymi warunkami, że właściwie jest pomocą społeczną... Nie ma żadnego powszechnego programu albo czegoś powszechnego dla ludzi...

No ok - zahamowali inflację, ale czy aby na pewno oni a nie polityka NBP którą prowadzi człowiek związany z PiS? Bo nawet zahamowania inflacji nie do końca można dać jako sukces KO. 

Tak czy inaczej nie zrobili nic. Wiem, że przebić PiS jest ciężko z uwagi na budżet ale nawet jakieś małe rzeczy jak rozwiązanie tego g. politycznego TVP i zniesienie abonamentu już by było jakimś sygnałem... Ale nie... Te poj...y zwiększają go... Nie ogarniam tego po prostu... Albo np. to co postuluje RAZEM czyli 4 dniowy tydzień pracy albo 7h zamiast 8h... Ale tu już korpo tupnęli nóżką to Tusk się posr...ł... ;D

Aż jestem ciekaw czy PiS nie wystartuje w 2027 z hasłem: 4 dniowy tydzień pracy... I to będzie znów na miarę 500+ bo ludzie mają w miarę hajsu, ale tyrają mocno. Na początku mogliby to wprowadzić do wszystkich zawodów fizycznych: magazynierzy, kasjerki, kierowcy... I to by było znów olbrzymie paliwo wyborcze...

No chyba, że Tusk i KO szykują bombę na 2027, ale szczerze w to wątpię patrząc do dotychczas zrobili... Zresztą mają małą wiarygodność bo nie spełnili wielu obietnic. Np ja osobiście głosowałem na nich dlatego, że obiecali powrót rozliczania do czasów sprzed polskiego ładu. Sam słyszałem Hołownię i Tuska na wiecach co to obiecywali. A zrobili wszystko aby tego nie spełnić. Więc moja obietnica nie była spełniona... A ile jest takich wyborców co też mieli określone oczekiwania i im też nie spełnili obietnic? Więc nawet jak obiecają teraz milion dla każdego to kto w to ma uwierzyć???

PiS co by nie mówić z 90% obietnic dowiózł. A na pewno wszystkie sztandarowe. Nie oszukał ludzi.

Edytowane przez hubio
Opublikowano

@hubio PiS rządząc w 2005 roku zapowiadał połączenie abonamentu z opłatami za prąd. Potem PO pierwszy raz podniosło kwestię zmiany abonamentu na opłatę audiowizualną. To samo gadało PiS w 2016 roku przez cały okres rządzenia. Teraz KO znów gada o zlikwidowaniu abonamentu. 20 lat na zmianę wszyscy gadają o likwidacji abonamentu, nikt tego nie robi. 

Także jojczenie że to jakiś koniec KO, gwóźdź do trumny, bo różne rządy na przestrzeni 21 lat tylko gadają, a nikt nic nie robi prócz waloryzacji, nie daje kompletnie nic.

Opublikowano (edytowane)

@LeBomB jednak PiS aż tak mocno jak KO nie akcentował rozwiązania abonamentu. Jak dobrze pamiętam to pomysł łączenia z prądem był już za czasów rządzenia, ALE NIE BYŁ HASŁEM WYBORCZYM PiS, a na pewno nie sztandarowym jak w przypadku KO.

Przecież to Tusk mówił, że TVP do likwidacji i abonament siłą rzeczy bo każda partia upolitycznia publiczną telewizję. Co zresztą KO też zrobiła tylko nie tak ordynarną propagandą jak Kurski.

odp z Ai:

Dlaczego dla PO/KO był to kluczowy flagowiec, a dla PiS tylko temat poboczny?

Dla PO/KO – to był sztandarowy postulat uderzający w system: W latach 2007–2008 Donald Tusk uczynił z likwidacji abonamentu RTV jeden z najbardziej rozpoznawalnych punktów swojego programu. Słynne słowa premiera o tym, że abonament to „archaczny sposób finansowania” i „wyłudzanie pieniędzy”, na stałe zapisały się w debacie publicznej. Temat ten powracał jako mocny, oficjalny element kampanii KO również w kolejnych latach (w tym w 2023 roku).

Dla PiS w 2019 r. – to były nieoficjalne przecieki i tzw. „balon próbny”: Hasło zniesienia abonamentu w 2019 roku nigdy nie stało się głównym motywem kampanijnym partii Jarosława Kaczyńskiego. Nie znajdowało się na oficjalnych billboardach ani w kluczowych obietnicach z konwencji (jak programy z rodziny „Plus”). Informacje te pojawiły się w mediach głównie w lipcu 2019 roku jako doniesienia o kuluarowych planach rządu, które komentował m.in. Krzysztof Czabański.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, hubio napisał(a):

jednak PiS aż tak mocno jak KO nie akcentował rozwiązania abonamentu.

Grali tym z 5 lat co najmniej.

Z programu PiS z 2014 roku

Cytat

Ustalimy taki system finansowania mediów publicznych, aby zapewnić im środki publiczne w wysokości co najmniej 1 promila PKB, co w liczbach bezwzględnych wynosi około 1,5 mld zł (obecnie 400-500 mln zł). Środki publiczne mogłyby pochodzić z uiszczania specjalnej powszechnej opłaty medialnej, niższej od obecnego abonamentu, bez konieczności rejestracji odbiorników.

https://demagog.org.pl/obietnice/nowy-system-finansowania-mediow-publicznych/

https://app.isppan.waw.pl/wp-content/uploads/2024/04/1.72.14.2.pdf

Masz nawet cały program wyborczy z 2014 roku. Strony od 142.

Edit: z resztą, to wszystko potem było w pakiecie jako ustawa medialna, a jak się ta ustawa skończyła to już wiemy.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Praworządność i skłócenie z UE to był poważny problem PiS, ale na przeciętnego człowieka miało to niemal zerowy wpływ.

Bla bla bal... 

Dla przeciętnego emeryta może i nie miało wpływu... Ale wstrzymanie środków z KPO miało wpływ na samorządy, inwestycje i przedsiębiorców.

A nie czekaj na emeryta też miało bo 18mld było na cele zdrowotne, nie na leczenie, ale infrastrukturę, sprzęt medyczny, cyfryzacja i szkolenia. 

Na famy wiatrowe na Bałtyku poszło chyba 21mld a to tylko część kasy która trafiła na inwestycje w energetykę, ale według Ciebie nie miało to prawie żadnego wpływu na przeciętnego Polaka 

Edytowane przez 8V32 PcLab