Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Spl97 napisał(a):

Konfederatom również euro nie śmierdzą i robią wstyd na całą Europę, a Zajączkowska oraz Grzesiek Braun Szczęść Boże szczególnie ;).

Nie sprowadzajmy dyskusji do takiej nawalanki. 
Gramatyka jest przykładem tego co bardzo kiepskie w naszej polityce - pogoń za kasą.
Myślę właśnie, czy nie lepiej byłoby, gdyby wynagrodzenia w europarlamencie były równe tym z sejmu krajowego. Wtedy nie byłoby takich ucieczek :)

Opublikowano

Kasa to nie wszystko. Jednak w europarlamencie można wejść na wyższy poziom polityki jeśli komuś na tym zależy. A przy okazji kontakty, być może lepsze perspektywy na przyszłość w kraju. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, crush napisał(a):

A Ty skrajna lewica, więc balans zostaje zachowany. 

Myślę, że stronieniu od obrażania mniejszości i doszukiwaniu się wszędzie spisków bliżej jest jednak do centrum niż do lewicy. Ja mam nawet mieszanie uczucia względem adopcji przez pary homoseksualne czy ślubów. Zaś Trzaskowskiego traktuje jednak jako po prostu bardziej reprezentatywnego kandydata w polityce międzynarodowej.

50 minut temu, crush napisał(a):

Jak można porównywać multimiliardera do pracującego na czarno Jose, którego 6 z 7 dzieci jest w gangu? 🤔

A co, multimiliarder to z automatu rodowity Amerykanin? Bo nie wiem, co implikujesz w tym momencie. Zdaje się oponentka Trumpa też była z rodziny migrantów. Niesamowite, nie? Okazuje się, że nie każdy migrant to czarnoskóry przestępca w gangu, a do tego alimenciarz, jak sam zdajesz sobie projektować xD

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
9 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Myślę, że stronieniu od obrażania mniejszości i doszukiwaniu się wszędzie spisków bliżej jest jednak do centrum niż do lewicy. Ja mam nawet mieszanie uczucia względem adopcji przez pary homoseksualne czy ślubów. Zaś Trzaskowskiego traktuje jednak jako po prostu bardziej reprezentatywnego kandydata w polityce międzynarodowej.

A ja myślę, że wiara w żeńskie penisy to jednak nie jest centrum. Ba. Odnoszę wrażenie, że takowa wiara to całkiem inna kategoria niż polityka... Ale nie mamy na tym forum działu Zdrowie Psychiczne, więc na tym się ta moja mała dygresja kończy.

A ja bym chciał kogoś bardziej stanowczego i neutralnego światopoglądowo. Sikorski się w to wpisuje, a Trzaskowski to tęczowy miękiszon.

12 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

A co, multimiliarder to z automatu rodowity Amerykanin? Bo nie wiem, co implikujesz w tym momencie. Zdaje się oponentka Trumpa też była z rodziny migrantów. Niesamowite, nie? Okazuje się, że nie każdy migrant to czarnoskóry przestępca w gangu, a do tego alimenciarz, jak sam zdajesz sobie projektować xD

Chodzi o użyteczność. Implikuje, że masa tych nielegalsów to bezużyteczny chłam.

No była. I tak jak rodzina Muska emigrowali "po bożemu" i byli wartościową i zintegrowaną częścią nowego kraju.

I Trump mówi o nielegalnych imigrantach. Podrabianych azylantach. Mam dalszą rodzinę w USA. Oni się nie martwią Trumpem bo przeszli całą drogę emigracyjną, pracują legalnie, płacą podatki, mówią świetnie po angielsku i generalnie są zintegrowani ze społecznością rdzenną (Jak masz tu zrobić wrzut o indianach, to daruj. Przegrali. No one cares.).

• Upvote 1
Opublikowano

"Art. 48 Konstytucji RP wyraźnie gwarantuje, że to rodzice mają prawo do decydowania o sposobie wychowania swoich dzieci. Próba wprowadzenia obowiązkowej edukacji seksualnej, która może deprawować dzieci, jest jawnym pogwałceniem tego fundamentalnego prawa. Nie możemy zaakceptować sytuacji, w której rodzice zostaną pozbawieni możliwości ochrony swoich dzieci przed treściami sprzecznymi z ich przekonaniami. "

"czytamy w liście Rady Rodziców krakowskiego LO."

https://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,31480668,obowiazkowa-erotyzacja-rada-rodzicow-xliv-lo-w-krakowie-przeciwna.html

:rotfl2:

• Haha 1
Opublikowano

Ja już dawno straciłem nadzieję.

Cytat

Nowe świnie przy korycie rozpychają się coraz bardziej.

Partyjni "hotelarze" w spółce Skarbu Państwa. Ujawniamy.

Córka doradcy Władysława Kosiniaka-Kamysza, kolega wiceszefa MON Cezarego Tomczyka z Platformy Obywatelskiej, skarbnik tej partii w Sieradzu czy radni PSL-u z różnych stron Polski. Partyjna karuzela nie zwalnia tempa, a ludzie powiązani z rządzącą koalicją dostają dobre posady w kolejnej spółce Skarbu Państwa — zarządzającej siecią hoteli AMW Rewita.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/partyjni-hotelarze-w-spolce-skarbu-panstwa-ujawniamy-kolejne-nazwiska/xcv03lb,79cfc278

Opublikowano

@Klakier1984

Liczę (łudzę się), że to kwestia aktualnego prezydenta. Gdyby sądy już zaczeły ich skazywać to Duda by ich ułaskawił. Mógłby próbować nawet już na etapie pierwszej rozprawy - jak z Kamińskim i Wąsikiem, a to byłoby kolejne paliwo dla fanatyków PiS, którzy w kwestii prawa niewiele wiedzą. Zresztą - wyborcy KO też traktują prawo instrumentalnie i mają o nim małe pojęcie :)

• Upvote 1
Opublikowano

Faktem jest, że ja bym nie poszedł na wójta/prezydenta miasta. Za niskie zarobki :E

I to jest pewnego rodzaju problem. Dziś w sektorze prywatnym można zarobić dużo więcej, co powoduje, że fachowcy z rynku prywatnego nie pójdą do samorządów/rządu. A z kolei Ci, którzy są w tych samorządach też chcą zarabiać tyle il ich koledzy na rynku prywatnym. Mimo, że nie są fachowcami :E 

• Like 1
Opublikowano

Tylko na rynku prywatnym raczej szans na dorobienie bokiem nie masz, a w samorządach… A to się dowiesz szybciej o fajnych przetargach, a to masz córkę a jej mąż tworzy ciekawe rzeczy a akurat przetarg wpadł. I tym podobne kwiatki. 
Jak ktoś się nie dokopie to przecież nazwisko inne i gra gitara ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Ale to jest właśnie podstawa takiego kombinatorstwa. Złota zasada, wynagrodzenie na takich stanowiskach powinno być na tyle wysokie, a kary za łamanie prawa na tyle surowe, żeby urzędnikowi państwowemu nie opłacało się kombinować na lewo. Tylko to dawno zostało wypaczone i teraz jakby ktoś ogłosił że daje urzędnikom 100% podwyżki ale wprowadza się dodatkowe kary i kontrolę to i tak byłoby powszechne społeczne niezadowolenie.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

W samorządach fachowców mało za to pełno ludzi wielu talentów :E 

@LeBomB no było by niezadowolone bo wynagrodzenie poszło by do góry, a wałki jak przechodziły tak będą przechodzić. To jest w sumie walka z wiatrakami ale co nam szkodzi ponarzekać ;)

21 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Faktem jest, że ja bym nie poszedł na wójta/prezydenta miasta. Za niskie zarobki :E

W pcimiu dolnym pewno tak bo tam nawet nie ma na czym przekrętów zrobić :E w jakimś mieście wojewódzkim sądzę, że można godnie zarobić jak podsumujesz wypłatę plus prezenty.

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
Godzinę temu, Ludojad napisał(a):

Po pierwsze, nawet nie wiadomo kto wydał ten wyrok, sędzia czy jakiś neon. Po drugie, to dopiero początek ścieżki, można być pewnym, że prokuratura się odwoła. Bez uzasadnienia wyroku to można tylko zgadywać na co sąd się powołał. Aniołka też nie zatrzymali.

Generalnie sprawa długo się będzie rozbijać jeszcze po sądach. Przypomnę też, że w całej sprawie wypowiadali się ludzie między innymi od prawa międzynarodowego, były też opinie prawne (fakt, że brakowało odręcznych podpisów ale jednak nie była to arbitralna decyzja prokuratora podjęta na podstawie jakiegoś "widzimi się"). Biorąc pod uwagę ciężar zarzutów to prokurator też będzie w stanie udowodnić, że działał jedynie w interesie sprawiedliwości. Nawet jeśli się finalnie okaże, że prokurator podjął złą decyzję to naprawdę, wśród niektórych prokuratorów jest niczym niewinne dzieciątko. Od tego są właśnie sądy żeby rozstrzygać takie rzeczy.

Opublikowano
2 godziny temu, Kris194 napisał(a):

:rotfl2:

Pytanie jak ta edukacja ma wyglądać. Bo jak na modłę amerykańską, to również bym swoich dzieci nie puścił.

2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

@Klakier1984

Liczę (łudzę się), że to kwestia aktualnego prezydenta. Gdyby sądy już zaczeły ich skazywać to Duda by ich ułaskawił. Mógłby próbować nawet już na etapie pierwszej rozprawy - jak z Kamińskim i Wąsikiem, a to byłoby kolejne paliwo dla fanatyków PiS, którzy w kwestii prawa niewiele wiedzą. Zresztą - wyborcy KO też traktują prawo instrumentalnie i mają o nim małe pojęcie :)

I lepiej strzelać kapiszonami? IMO najgorsza opcja.

Albo pchać aż Dupa nie ułaskawi i pompować jak to rezydent chroni kolesi, albo trzymać język za zębami do zmiany.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, crush napisał(a):

A ja myślę, że wiara w żeńskie penisy to jednak nie jest centrum.

No ja nie wiem, czy stwierdzenie "wiara" jest tu odpowiednie. Wszak to jest temat medyczny, w zasadzie biologiczny.

Ja tam bym na pewno nie śmiał stawiać tezy innej niż lekarze, bo coś mi się wydaje na ten słynny "chłopski rozum".

Kiedyś na chłopski rozum zakładaliśmy, że Ziemia jest płaska... Chociaż do tej pory są płaskoziemcy xD

Ale nie mamy na tym forum działu Zdrowie Psychiczne.

I całe szczęście. Już z czasów covida na PClolu pamiętam całą szurską śmietankę.

Ale generalnie WHO nie kwalifikuje tego jako chorobę psychiczną, więc (@copyrights Gordon) bzdury opowiadasz.

Wracając, jest to centrum czy lewica? Kłania się taki piękny termin: https://pl.wikipedia.org/wiki/Okno_Overtona

Ogólnie to np. kwestia związków partnerskich w Czechach miałaby poparcie prawicy (tak, prawicy). U nas to już jest temat bardzo lewicowy.

Ja jednak wolałbym klasyfikować to w bardziej globalnym podziale, bo ten nasz jest mocno koreańsko-rosyjski, ogólnie nie ma się czym chwalić.

A ja bym chciał kogoś bardziej stanowczego i neutralnego światopoglądowo. Sikorski się w to wpisuje, a Trzaskowski to tęczowy miękiszon.

A mnie się wcale nie wydaje, aby Sikorski był jakoś neutralny światopoglądowo. Na pewno bardziej konserwatyczny niż progresywny.

Czy zaś Trzaska można nazwać tęczowym? Tutaj też mam pewne wątpliwości. W zasadzie nie postuluje on nic ponad jakieś podstawy równego traktowania w społeczeństwie, które de facto wynikają wprost z konstytucji.

Swoją drogą, śmieszy mnie też podejście, że geje nie mają co narzekać, bo się ich chociaż już nie kamieniuje xD

Mniejszości dalej nie mają w Polsce nawet tych najbardziej podstawowych praw, smutna prawda.

Chodzi o użyteczność. Implikuje, że masa tych nielegalsów to bezużyteczny chłam.

A gdy obskakujesz wpierdziel, to robi ci jakąś różnicę, czy dostajesz od naszego Sebka, czy jakieś Ahmeda? Bo sorry, ale w rdzennej ludności też jest dużo tego... co opisujesz.

I Trump mówi o nielegalnych imigrantach. Podrabianych azylantach.

PiS też bardzo dużo mówił na ten temat. Tylko tak się dziwnie złożyło, że wyszło im ciut na odwrót.

(Jak masz tu zrobić wrzut o indianach, to daruj. Przegrali. No one cares.).

Po co pisać o Indianach, skoro w zasadzie całe Stany zostały stworzone na gruncie migranckim? Nie ma tam zasadniczo czegoś takiego jak "rdzenny" Amerykanin. Stąd akurat w tym kraju dziwnie jest czynić zarzuty o migracji.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

A gdy obskakujesz wpierdziel, to robi ci jakąś różnicę, czy dostajesz od naszego Sebka, czy jakieś Ahmeda? Bo sorry, ale w rdzennej ludności też jest dużo tego... co opisujesz.

Skoro juz mamy swoich sebkow potrzebni nam sa jeszcze ahmedzi ? 

• Like 1