Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Michaelred czekaj, żeby wszyscy zrozumieli :D 

Czyli jak ktokolwiek z opozycji do Konfederacji i prawicy jest w kimś z koalicji w UE, to według niektórych są tam po to żeby realizować plan Niemiec w UE, a jak Konfederacja skumała się z AfD, to ta sama zasada już nie obowiązuje i nie wolno tak myśleć? :E

• Upvote 3
Opublikowano

@LeBomB Oczywiście że tak. Tzn ludzie których opisałeś to już bogata klasa średnia. Prawie wszystkie "lepsze" samochody są przecież na kredyt, tzn w leasingu.

Domy też są na kredyt.

W sumie dużo rzeczy w życiu jest albo na jakąś formę kredytu, albo usługi (abonamentu) a nie własności. W tym np droga biżuteria czy obrazy, ba całe domy czy luksusowe apartamenty nieraz są tylko wynajęte. To samo jachty i samoloty.

Klasa średnia nie znikła tylko właśnie się rozszerzyła. I w sumie sam to opisałeś - dużo osób dołączyło. Nam nic nie ubyło, tylko pracujący wcześniej za niskie stawki, teraz zarabiają na tyle, że tez ich stać na powiedzmy takie zahaczanie już o klasę średnią. Dokładnie właśnie to opisywałem wcześniej.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Czyli jak ktokolwiek z opozycji do Konfederacji i prawicy jest w kimś z koalicji w UE, to według niektórych są tam po to żeby realizować plan Niemiec w UE, a jak Konfederacja skumała się z AfD, to ta sama zasada już nie obowiązuje i nie wolno tak myśleć? :E

Przecież wystarczy obserwować to co robią. Myśleć to sobie możesz co chcesz.

4 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

@Michaelred

Mógłbyś przekleństwa ze stopki usunąć ?

Nie. To są moje zaimki. Trochę tolerancji kolego.

Edytowane przez Michaelred
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Michaelred napisał(a):

To są moje zaimki. Trochę tolerancji kolego.

Który z tego to zaimek, niedouczony kolego

przekleństwa  na forum publicznym nie podlegają tolerancji, rozmawiasz z innymi, nie ściągaj wszystkich do swojego poziomu

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

przekleństwa  na forum publicznym nie podlegają tolerancji, rozmawiasz z innymi, nie ściągaj wszystkich do swojego poziomu

Jak jesteś taki wrażliwy to zdecydowanie nie jest miejsce dla ciebie. Ja z tobą nie rozmawiałem, sam się przywaliłeś :) Do mojego poziomu to ci jeszcze sporo brakuje, a wszystko wskazuje na to, że już tego w życiu nie nadrobisz.

• Confused 1
Opublikowano
8 minut temu, Badalamann napisał(a):

Klasa średnia nie znikła tylko właśnie się rozszerzyła. I w sumie sam to opisałeś - dużo osób dołączyło.

Czy zrównanie najniższych klas do klasy średniej,  to jej rozszerzenie czy zepchnięcie wcześniejszej klasy średniej do najniższej? 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Michaelred napisał(a):

Jak jesteś taki wrażliwy to zdecydowanie nie jest miejsce dla ciebie. Ja z tobą nie rozmawiałem,

Jak lubisz robić syf, to nie miejsce dla ciebie.

2 minuty temu, Michaelred napisał(a):

Do mojego poziomu to ci jeszcze sporo brakuje.

I niech tak zostanie, mam nadzieję, że nigdy tak nie upadnę

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

I niech tak zostanie, mam nadzieję, że nigdy tak nie upadnę

W górę  kolego w górę :)

2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Jak lubisz robić syf, to nie miejsce dla ciebie.

Ja nie robię syfu. Jesteś jedynym płatkiem śniegu, który się o to przyczepił. Jednak to świetnia wiadomość. Wszyscy wiedzą z kim mają do czynienia teraz. To trochę tak jak z tymi co sobie robią tatuaże na czole. Sami się oznaczają :E Masz ten swój mały triumf teraz, ale ostatecznie to sam sobie kuku zrobiłeś.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Michaelred napisał(a):

a to i tak kilka lvl wyżej niż typowi antykonfiarze. To jest dopiero dno :) moim zdaniem oczywiście :)

2/10 :)

Nie można, będąc patriotą, popierać partii mającej w swoich szeregach Brauna i pozwalającej Braunowi na to co robi. Tego się po prostu pogodzić nie da. 

No, ale to zrozumiecie dopiero za jakiś czas :)

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Dobra mod cię usadził, syf możesz w swoich kieszonkach ukrywać.

Usadził to chyba ciebie. Widzisz żeby coś było skasowane? 

3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Nie można, będąc patriotą, popierać partii mającej w swoich szeregach Brauna i pozwalającej Braunowi na to co robi. Tego się po prostu pogodzić nie da. 

Zdecydowanie się da, a nawet trzeba. Jeżeli dla ciebie dobro Polski to tylko stosunki z Rosja to znaczy, ze masz bardzo wąskie horyzonty. Nic na to nie poradzę. Z resztą już tysiąc razy słyszałem, że Braun to ruski szpieg i gdzie są dowody. ABW coś znalazło?

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Badalamann napisał(a):

@LeBomB Oczywiście że rozszerzenie. Nie spadł nam poziom życia, po prostu wzrósł wielu pracującym na stanowiskach wymagających niższych kwalifikacji.

I niektórych to widać boli ;)

No niestety to nie jest rozszerzenie, tylko kiełbasa wyborcza pisu, bo niestety w elektorat z najniższej klasy oni celują, stąd te wszystkie "kiełbasy wyborcze" oni zastosowali, pincet plus, podniesienie najniższej krajowej, bo klasa średnia na tym mało korzysta, dawała sobie radę bez tego, a podniesienie najniższej krajowej, spowodowało wzrost cen dla wszystkich.

• Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano

@SylwesterI. Nie miała skorzystać. Ani stracić.

To działania przeciwko rozwarstwieniu ekonomicznemu społeczeństwa. To wcześniej ubożsi ale normalnie pracujący mieli zyskać lepszy poziom życia.

Potrzebne i sprawdzone choćby w państwach północnej UE ale i np Niemczech z mocno regulowanymi stawkami.

Opublikowano
Godzinę temu, Michaelred napisał(a):

Usadził to chyba ciebie. Widzisz żeby coś było skasowane? 

Zdecydowanie się da, a nawet trzeba. Jeżeli dla ciebie dobro Polski to tylko stosunki z Rosja to znaczy, ze masz bardzo wąskie horyzonty. Nic na to nie poradzę. Z resztą już tysiąc razy słyszałem, że Braun to ruski szpieg i gdzie są dowody. ABW coś znalazło?

Nie, nie tylko, ale w pozostałych kwestiach Konfederacja myli się równie bardzo. Ich poglądy na pomoc społeczną, ekonomię czy wolność są nie do pogodzenia z polską racją stanu. Polska jest dla wszystkich, a nie tylko dla konserwatystów. 

Jakie twoje „doświadczenia” podpowiadają Ci, że konfa ma rację? :)

Ja nie napisałem, że jest ruskim szpiegiem. Czemu mnie o to pytasz?

Opublikowano
4 godziny temu, Camis napisał(a):

No to ja widzę, że oni już się nawet nie kryją a z Kremla najwyraźniej lecą rozkazy o właściwie natychmiastowej wykonalności.

Z naszej strony mamy jeszcze to

Konforosja oczywiście wyje (drugi komentarz pod tym tweetem).

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ich poglądy na pomoc społeczną, ekonomię czy wolność są nie do pogodzenia z polską racją stanu.

Jakie ma poglądy na pomoc społeczna, co takiego jest w progami konfederacji co ci się konkretnie nie podoba? I dlatego ich poglądy np na ekonomie byly wielokrotnie uznawane za korzystne jak np tutaj? Co jest takiego anty wolnościowego i kto twoim zdaniem jest w takim razie bardziej wolnościowy i dlaczego?

8efccb79e36495566cb77fe96c747ec2.png

11 minut temu, Kris194 napisał(a):

No to ja widzę, że oni już się nawet nie kryją a z Kremla najwyraźniej lecą rozkazy o właściwie natychmiastowej wykonalności.

Z naszej strony mamy jeszcze to

To o to porozumienie chodzi? Jak ja czytam, że rząd polski zawarł z rządem ukraińskim porozumienie ws ekshumacji tzn, że oddał sprawę w ręce Ukraińskie.

Pod tym pierwszym tweetem. Tych ekshumacji to już trochę "było"

GdeRAcXWsAATpQ_?format=jpg&name=large

Opublikowano
1 godzinę temu, Badalamann napisał(a):

@LeBomB Oczywiście że rozszerzenie. Nie spadł nam poziom życia, po prostu wzrósł wielu pracującym na stanowiskach wymagających niższych kwalifikacji.

I niektórych to widać boli ;)

Napisałem Ci jak to "nie spadł" poziom życia, tak jak i wielu innych też Ci pisało. 

W 2017 roku najniższa krajowa wynosiła 2000 zł brutto. Średnia krajowa 4270 zł brutto. Mediana według różnych badań około 4000 zł. Wtedy jak najbardziej jest i klasa średnia i niższa. Co się wydarzyło w międzyczasie? Rosło wszystko, ale kompletnie nieproporcjonalnie. Obecnie najniższa krajowa 4300zł brutto, mediana 6480,52 zł brutto (te dane już podaje oficjalnie GUS), średnia krajowa 8167 zł brutto. Zatem zobacz jak najniższa krajowa goni medianę i jak mediana odskakuje od średniej krajowej. Co to pokazuje? Że mamy coraz więcej ludzi zarabiających coraz mniej, i jakąś grupę ludzi, która zarabia bardzo dużo. 

W konsekwencji ludzie, którzy zarabiali więcej niż najniższa krajowa, zarabiają obecnie najniższą krajową. To jest ta klasa średnia? W 2022 roku 1,4 miliona osób zarabiało najniższą krajową, obecnie najniższą krajową zarabia 3,6 miliona osób. Wiesz co jest najgorsze? Że między obecnym 4300 a noworocznym 4666 jest podobno około 3 miliony osób. Zatem jeżeli ci ludzie nie dostaną podwyżek, a w większości nie dostaną, bo sytuacja gospodarcza robi się kiepska, to też wejdą w próg najniższej krajowej. Klasą średnią nie są ludzie zarabiający najniższą krajową. 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Michaelred napisał(a):

To o to porozumienie chodzi?

Przytaczasz tweeta sprzed ponad 2 tygodni, porozumienie zostało zawarte kilka dni temu

W sumie nigdy nie posądzałem osób takich jak ty o inteligencję ale teraz to nawet mnie zaskoczyłeś.

Edytowane przez Kris194
  • Thanks 1