Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

4 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Przytaczasz tweeta sprzed ponad 2 tygodni, porozumienie zostało zawarte kilka dni temu

Ja wiem, że ta wypowiedź jest wcześniejsza tylko to pokazuje jakie są nastroje odnośnie tej ekshumacji na Ukrainie. Teraz rozumiesz czy dalej za trudne? Tyle będzie warte to porozumienie.
Jakbyś coś więcej wiedział na ten temat niż to co przeczytałeś w ostatnich dniach na TT to byś wiedział, że takich obiecanek było już wiele.

4 minuty temu, Kris194 napisał(a):

W sumie nigdy nie posądzałem osób takich jak ty o inteligencję ale teraz to nawet mnie zaskoczyłeś.

Znowu próbujesz się dowartościować? To coś słabo ci idzie.

Edytowane przez Michaelred
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Michaelred napisał(a):

Jakie ma poglądy na pomoc społeczna, co takiego jest w progami konfederacji co ci się konkretnie nie podoba?

Ok, widzę że muszę Ci przedstawić program Konfederacji. Nie jestem zdziwiony :gordon:

Jakie poglądy na pomoc społeczną ma Konfederacja? Nie ma żadnych :E 

W ich programie z 2023 nie ma na ten temat ani jednego słowa. Jest trochę wypowiedzi liderów, ale program o tym milczy. Jak rozumiem, oni chcą jej znacznego obcięcia. W jednym miejscu w programie coś tam gderają o obietnicach programów społecznych, ale jest to w kontekście krytyki obecnych władz (chyba jeszcze pisowskich, skoro program z 2023).

I dlatego ich poglądy np na ekonomie byly wielokrotnie uznawane za korzystne jak np tutaj?

Opieram się o program z 2023 r.

To czego oni chcą do radykalnego obniżenia podatków - do stanu takiego jak mniej więcej u Korwina. To z kolei wymaga wycofania się państwa z wielu obszarów, którymi się obecnie zajmuje. Pewnie także z polityki społecznej. Główną korzyść ekonomiczną z takiego opodatkowania odniosą osoby zamożne. Ja też odniósłbym mnóstwo korzyści z tego, ale.... nie jestem socjopatą :)

Najlepiej żyje się w krajach o małych różnicach w zamożności. 

Popatrz:

image.png.5e385d00dcd47b1f6a7f5e3470f3abee.png

Na tym obrazku nie ma żadnego sensownego pomysłu, który dałby korzyść dla ludzi o niższych dochodach.

Jest mowa o drugim progu, przedsiębiorcach, ludziach mających środki na lokatach i obligacjach. To jest sedno ich programu.

Ulga kredytowa to z kolei dziwny pomysł, który byłby też bardzo skomplikowany, bo mało kto wie ile dokładnie płaci odsetek rocznie :)

W dodatku ja czytałem ustawę Mentzena. To jest kpina, a nie legislacja. Wziął aktualną ustawę i zaczął bezmyślnie wycinać z niej poszczególne części, co eksperci szybko mu wytknęli. Ale znowu - eksperci. A zakładam, że ty ekspertów podatkowych nie słuchasz :)

Więc tak - to spowoduje powiększenie różnicy w dochodach + wymuszona zmniejszeniem dochodów państwa rezygnacja z wyrównywania szans = według mnie przepis na katastrofę społeczną (taką jaka jest w USA).

Co jest takiego anty wolnościowego i kto twoim zdaniem jest w takim razie bardziej wolnościowy i dlaczego?

Podpisali Konfederację Gietrzwałdzką, więc są antywolnościowi.
Czy ktoś zabrania katolikom kultywowania ich religii w Polsce aktualnie? Nie. Dalej są najbardziej uprzywilejowaną grupą. 

Nie mógłbym zagłosować na taką partię, skoro oni podpisali tkai dokument i chcą aby PAŃSTWO REALIZOWAŁO KATOLICKĄ AGENDĘ. Tak nie powinno być nigdy, bo Polska jest dla wszystkich Polaków, a nie tylko dla katolików.

W kwestiach światopoglądowych KO - TD są dużo bardziej otwarte i wolnościowe.

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ok, widzę że muszę Ci przedstawić program Konfederacji. Nie jestem zdziwiony :gordon:

Nie jestem zdziwiony, że znowu robisz te swoje projekcje. 

Nie będę się cofał do tego co było w 2020 roku, mają program z 2023 r.

No tak bo to dla ciebie niewygodne. Nie jestem zdziwiony. Cherry picking to coś co bardzo lubisz :)

To czego oni chcą do radykalnego obniżenia podatków - do stanu takiego jak mniej więcej u Korwina.

Bzdura. Koło Korwina to nawet nie stało. Kolejny raz pokazujesz, że mikre masz pojęcie o Konfederacji. Zatrzymałeś się gdzieś w 2013 roku i dalej ładujesz tutaj argumentum ad Korwinum i rozciągasz to na cala Konfederacje.
P.S wiesz kto wymyślił jak rozwiązać problem obniżenia wpływów z podatków? Tusk :D Jednocześnie chciał ciąć podatki i zwiększać wydatki. Tzw Perpetuum debile

No i jak zwykle omijasz pytania. Przedstaw kto i dlaczego robi to lepiej :) Pokaż jakąś alternatywę bo tak czepiać się jednej czy drugiej partii można każdy i zawsze znajdzie się jakiś argument.

Na tym obrazku nie ma żadnego sensownego pomysłu, który dałby korzyść dla ludzi o niższych dochodach.

Jest mowa o drugim progu, przedsiębiorcach, ludziach mających środki na lokatach i obligacjach. To jest sedno ich programu.

Program jest dla wszystkich, a nie nakierowany dla osób o najniższych dochodach. Jak dla ciebie zarzut w stosunku do Konfederacji jest to, że nie ma w niej lewicy to xD No a przedsiębiorcom przydało by się chociaż trochę normalności w tym kraju. POPIS traktuje przedsiębiorców jako dojne krowy i wroga ludu.

W dodatku ja czytałem ustawę Mentzena. To jest kpina, a nie legislacja. Wziął aktualną ustawę i zaczął bezmyślnie wycinać z niej poszczególne części, co eksperci szybko mu wytknęli. Ale znowu - eksperci. A zakładam, że ty ekspertów podatkowych nie słuchasz :)

Zdrabnia ekspertów były różne. Jak ty słuchasz tylko tych ze swojego podwórkowego kółka antykonfiarskiego to masz takie, a nie inne opinie :)

Podpisali Konfederację Gietrzwałdzką, więc są antywolnościowi.

Faktycznie argument...

W kwestiach światopoglądowych KO - TD są dużo bardziej otwarte i wolnościowe.

No tak średnio bym powiedział. Są zwyczajnie hipokrytami. Obiecali likwidacje funduszu kościelnego, a tym czasem dali im rekordowo dużo kasy. Konfederacja nic nikomu nie narzuca w kwestii wiary itp To KO razem z pisem głosuje ciągle za ograniczaniem naszych wolności i wzrostem inwigilacja. Nie Konfederacja.

20 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Po co to piszesz? I tak nie zrozumie

To, że ty nie rozumiesz to nie powód żebyś się wcinał w rozmowę. Wracaj do piaskownicy jak dorośli rozmawiają.

20 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

dalej będzie slogany z centrali wykrzykiwał.

nie mierz innych swoją miarą;)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Michaelred napisał(a):

Nie jestem zdziwiony, że znowu robisz te swoje projekcje. 

Boring.

No tak bo to dla ciebie niewygodne. Nie jestem zdziwiony. Cherry picking to coś co bardzo lubisz :)

Nie, to po prostu bez znaczenia, skoro mają nowy program.

Bzdura. Koło Korwina to nawet nie stało.

Jak to nie, skoro "proste i niskie podatki" to hasło Korwina?

No i jak zwykle omijasz pytania. Przedstaw kto i dlaczego robi to lepiej :) Pokaż jakąś alternatywę bo tak czepiać się jednej czy drugiej partii można każdy i zawsze znajdzie się jakiś argument.

Pomijasz moje pytania, a ode mnie domagasz się odpowiedzi? Nawet w Twojej aktualnej wypowiedzi pomijasz niektóre argumenty i pytania, a jednocześnie ode mnie domagasz się odpowiedzi na wszystko. Kolego, potraktujmy się poważnie. Staram się możliwie szeroko odpowiadać na wszystko i to bez wyśmiewania czy jakichś ostrych przytyków.

Przedstawiam Ci krytykę programu Konfederacji. Czemu miałbym jednoczesnie przedstawiać "lepszą" alternatywę?

Kolejny raz pokazujesz, że mikre masz pojęcie o Konfederacji. Zatrzymałeś się gdzies w 2013 roku i dalej ładujesz tutaj argumentum ad Korwinum i rozciagasz to na cala Konfederacje.

Niby jak zatrzymałem się na 2013 roku, skoro krytykuję ich program z 2023 roku? To Ci się nie spina logicznie, kolego.

Program jest dla wszystkich, a nie nakierowany dla osób o najniższych dochodach. Jak dla ciebie zarzut w stosunku do Konfederacji jest to, że nie ma w niej lewicy to xD

Nie jest dla wszystkich, co właśnie CI wykazałem. Wiesz jaka jest mediana zarobków w Polsce? Wiesz ile zarabia WIĘKSZOŚĆ Polaków?

Jan ie potrzebuję pomocy od państwa, bo radzę sobie świetnie mimo tego co ono robi. Państwo przeformułować powinno przede wszystkim to jak się opodatkowuje tych o najniższych dochodach oraz tych o najwyższych.

Zdrabnia ekspertów były różne. Jak ty słuchasz tylko tych ze swojego podwórkowego kółka antykonfiarskiego to masz takie, a nie inne opinie :)

Nie, nie były. 
Każdy znany mi ekspert podatkowy zjechał ustawę jako legislacyjny bubel. nie widziałem żadnej pochlebnej wypowiedzi. 

To nie kółko antykonfiarskie, tylko LinkedIn oraz znajomi z branży podatkowej. Szukałem teraz na szybko, ale nie znalazłem ani jednej opinii od doradcy podatkowego, która by to aprobowała. Raczej ejst mowa o populizmie.

I żeby było jasne: 

Ustawy podatkowe powinny zostać uproszczone, ale nie w taki sposób. Mentzen wyciął z aktualnej ustawy niektóre elementy, które były implementacją dyrektyw unijnych, co naraża nas na kary. To skrajny populizm, bo on nie wie jak to zrobić, ale rzuca byle gówno, bo zawsze ktoś kto się nei zna to go pochwali. I ty to łykasz. Bo nie słuchasz ekspertów z danej dziedziny, tylko no... nie wiadomo czego.

Faktycznie argument...

Owszem, argument. Podpisali świadomie, tego się domagają. Dla mnie to ich przekreśla, bo jest to bardzo antywolnościowe.

No tak średnio bym powiedział. Są zwyczajnie hipokrytami. Obiecali likwidacje funduszu kościelnego, a tym czasem dali im rekordowo dużo kasy. Konfederacja nic nikomu nie narzuca w kwestii wiary itp To KO razem z pisem głosuje ciągle za ograniczaniem naszych wolności i wzrostem inwigilacja. Nie Konfederacja.

Jak to nie narzuca? A Konfederację Gietrzwałdzką (dalej: "KG") czytałeś?

Oni chcą w zasadzie zrównania praw kościelnych z prawem stanowionym. 

Tymczasem ja chcę wyboru - chcesz życ zgodnie z przykazaniami KK, śmiało. Możesz. Nikt Ci w tym nie przeszkadza.

Ale sygnatariusze KG chcą mi ten wybór zabrać. Chcą, aby ICH POGLĄDY stały się prawem. Na to nie można pozwolić. 
Tak samo jak nie można pozwolić aby prawem stały się ekstremistyczne poglądy lewicowych grupek. Sygnatariusze KG to takie same szkodniki jak niektóre lewicowe grupki poglądoterrorystyczne.

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Nie, to po prostu bez znaczenia, skoro mają nowy program.

aha i dlatego ciągle używasz argumentów, których nauczyłeś się powtarzać jeszcze za czasów Korwina :D

Jak to nie, skoro "proste i niskie podatki" to hasło Korwina?

Jeżeli twoja analiza opiera się na tym kto jakie rzucił hasło bez zagłębiania się w szczegóły to nie wiem czy dalsza rozmowa ma jakikolwiek sens. 

Niby jak zatrzymałem się na 2013 roku, skoro krytykuję ich program z 2023 roku? To Ci się nei spina logicznie, kolego.

ale argumentów używasz sprzed lat tak jakbyś atakował wyłącznie Korwina.

To nie kółko antykonfiarskie, tylko LinkedIn oraz znajomi z branży podatkowej.

Czyli antykonfiarskie kółko internetowe. Nie wyobrażam sobie, że masz jakichkolwiek znajomych spoza swojej bańki.

To skrajny populizm

i pisząc to jako alternatywy proponujesz KO-TD? Paradne

Jak to nie narzuca? A Konfederację Gietrzwałdzką (dalej: "KG") czytałeś?

Czytałem i dalej uważam, że pod większą jej częścią powinien podpisać się każdy polityk, który ma dobro swojego kraju za priorytet. Mocno "religijny" jest w zasadzie głównie ten wstęp. Jest w niej więcej rzeczy, które mi się zdecydowanie podobają niż nie podobają. Reszta to wartości uniwersalne.
Widzę, że obrałeś sobie jako koronny argument tą KG. Dla mnie to śmieszne biorąc jeszcze pod uwagę, że większa część polityków wykorzystuje religie wyłącznie w sposób instrumentalny. Jak im się to podoba to są wierzący jak nie to nie.

Faktycznie tragedia. W

Zobowiązujemy się do obrony życia ludzkiego w jego naturalnych, wyznaczonych przez Boga Stwórcę granicach – zwłaszcza
życia najsłabszych, bezbronnych, nienarodzonych lub niepełnosprawnych.
Odrzucamy bezbożne i nieludzkie koncepcje segregacji skutkującej wykluczeniem lub wprost zabójstwem – odrzucamy eugenikę, aborcję i eutanazję. Odrzucamy całą praktykę polityczną
i społeczną tzw. walki klas, ras czy płci - opartą na etyce sytuacyjnej, wyznawanej i propagowanej przez rasistowskie, plemienne
kulty i totalitarne systemy.
Upominamy się o wolność i bezpieczeństwo dzieci i młodzieży
od przymusu urzędowej demoralizacji i dezinformacji – szczególnie groźnych, gdy przychodzą ze strony instytucji państwowych (np. poprzez propagandę tzw. multikulturalizmu, quasi-
-religijnego ekologizmu czy pseudonaukowego genderyzmu). 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Michaelred napisał(a):

aha i dlatego ciągle używasz argumentów, których nauczyłeś się powtarzać jeszcze za czasów Korwina :D

Nie, czemu zmyślasz? Wyżej przedstawiłem Ci co myślę o ich programie ekonomicznym.  Nie zrozumiałeś tego, czy co?

Jeżeli twoja analiza opiera się na tym kto jakie rzucił hasło bez zagłębiania się w szczegóły to nie wiem czy dalsza rozmowa ma jakikolwiek sens. 

ale argumentów używasz sprzed lat tak jakbyś atakował wyłącznie Korwina.

Nie, nie opiera się. Przecież odnosiłem się wprost do tego co jest w ich programie! Znowu zmyślasz.

Używam takich argumentów, jakie są adekwatne do tego co napisali w programie.

Czyli antykonfiarskie kółko internetowe. Nie wyobrażam sobie, że masz jakichkolwiek znajomych spoza swojej bańki.

Nie, widać że na nim nie bywasz. Mam tam kontakty z każdej strony.

i pisząc to jako alternatywy proponujesz KO-TD? Paradne

Nie proponuję. Po prostu ich wskazałem, że są bardziej otwarci.

Czytałem i dalej uważam, że pod większą jej częścią powinien podpisać się każdy polityk, który ma dobro swojego kraju za priorytet. Mocno "religijny" jest w zasadzie głównie ten wstęp. Jest w niej więcej rzeczy, które mi się zdecydowanie podobają niż nie podobają. Reszta to wartości uniwersalne.
Widzę, że obrałeś sobie jako koronny argument tą KG. Dla mnie to śmieszne biorąc jeszcze pod uwagę, że większa część polityków wykorzystuje religie wyłącznie w sposób instrumentalny. Jak im się to podoba to są wierzący jak nie to nie.

Faktycznie tragedia. W

Zobowiązujemy się do obrony życia ludzkiego w jego naturalnych, wyznaczonych przez Boga Stwórcę granicach – zwłaszcza
życia najsłabszych, bezbronnych, nienarodzonych lub niepełnosprawnych.
Odrzucamy bezbożne i nieludzkie koncepcje segregacji skutkującej wykluczeniem lub wprost zabójstwem – odrzucamy eugenikę, aborcję i eutanazję. Odrzucamy całą praktykę polityczną
i społeczną tzw. walki klas, ras czy płci - opartą na etyce sytuacyjnej, wyznawanej i propagowanej przez rasistowskie, plemienne
kulty i totalitarne systemy.
Upominamy się o wolność i bezpieczeństwo dzieci i młodzieży
od przymusu urzędowej demoralizacji i dezinformacji – szczególnie groźnych, gdy przychodzą ze strony instytucji państwowych (np. poprzez propagandę tzw. multikulturalizmu, quasi-
-religijnego ekologizmu czy pseudonaukowego genderyzmu). 

Nie, to nie są wartości uniwersalne. Np. część II jest bardzo mocno religijna.
Nie, to nei jest koronny argument. To jest argument dot. rzekomej wolności konfederatów. Dla mnie są antywolnościowi bo chcą zrównać ich poglądy religijne z prawem. I ty też chcesz to zrobić. A tak nie powinno być. Mogę przedstawiać setki argumentów dotyczacych aborcji czy eutanazji, ale to bez znaczenia bo widzę, że Ty chcesz, aby TWOJE POGLADY decydowały w tych sprawach za innych. To jest esencja anty-wolności.
Nie chcę, żeby to znowu była dyskusja o aborcji i eutanazji. Dlatego więcej napisałem o argumentach ekonomicznych, ale... to ty je teraz zbyłeś. Nie odniosłeś się do nich i zostawiłeś to co dla ciebie bardziej wygodne, czyli KG. To Twój wybór. ja więcej pisąłem o podatkach, pomocy społecznej i ich pomysłach gospodarczych.

I nie - KG nie powinna zostać nigdy podpisana jako dokument dotyczący państwa. Personalnej wiary? Spoko. Ale to nie może być prawo.

I jeszcze jedna prośba:

Odnoś się proszę do tego co napisałem, a nie do tego co Tobie się wydaje o pochodzeniu moich argumentów. To nie jest przedszkole. Najpierw mi zarzucałeś jakieś brednie o przepisywaniu z discorda, teraz skupiasz się na tym, że to niby krytyka Korwina (co jest bzdurą). Zacznij merytorycznie odnosić się do tego co napisałem. Po prostu. na tym polega racjonalna dyskusja. :)

dopisana prośba
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

16 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Dla mnie są antywolnościowi bo chcą zrównać ich poglądy religijne z prawem. I ty też chcesz to zrobić. A tak nie powinno być.

Dla mnie inne partie dużo bardziej ograniczają moją wolność realnie poprzez ustawy które wprowadzają. Ty to zrównujesz z jakąś deklaracją wiary jaką jest KG i obaj dobrze wiemy, że na tym się to skończy.  Poza tym od lat mnie lewica straszy tym strasznym katolstwem, a jak mam kościołek w pompce i nic mi się z tego powodu złego się nie dzieje.

Mogę przedstawiać setki argumentów dotyczacych aborcji czy eutanazji

Proszę bardzo.

że Ty chcesz, aby TWOJE POGLADY decydowały w tych sprawach za innych. To jest esencja anty-wolności.

Nie mam pojęcia skąd te wnioski. Ja zdecydowanie chce aby każdy decydował o sobie. Np na co przeznaczy swoje zarobione pieniądze. Żeby nie decydowało o tym na każdym kroku państwo.

argumentach ekonomicznych, ale... to ty je teraz zbyłeś

Nie zbyłem tylko napisałem. Konfederacja to nie jest partia lewicowa, socjalna. Pieniądze nie biorą się z bankomatu. Żeby komuś dać innemu trzeba zabrać. Mam znowu głosować na tych, którzy głoszą populizmy i obiecują, że wszyscy wszystko będą mieli i każdy będzie równy bo państwo im da? Litości.

Nie chcę, żeby to znowu była dyskusja o aborcji i eutanazji

Mi to nie przeszkadza.

Nie odniosłeś się do nich i zostawiłeś to co dla ciebie bardziej wygodne, czyli KG

Przecież to ty ciągle wyciągasz temat KG i atakujesz nim Konfederacje:E I w sumie trochę tego nie rozumiem. Masz nawet w cytowanym tekscie z KG treści "socjalne" ochrona najsłabszych itp W samej KG jest więcej pro społecznych propozycji.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Michaelred napisał(a):

Dla mnie inne partie dużo bardziej ograniczają moją wolność realnie poprzez ustawy które wprowadzają. Ty to zrównujesz z jakąś deklaracją wiary jaką jest KG i obaj dobrze wiemy, że na tym się to skończy.  Poza tym od lat mnie lewica straszy tym strasznym katolstwem, a jak mam kościołek w pompce i nic mi się z tego powodu złego się nie dzieje.

Która z ustaw wprowadzonych przez koalicję 15 października ograniczała Twoją wolność?

Nie zbyłem tylko napisałem. Konfederacja to nie jest partia lewicowa, socjalna. Pieniądze nie biorą się z bankomatu. Żeby komuś dać innemu trzeba zabrać. Mam znowu głosować na tych, którzy głoszą populizmy i obiecują, że wszyscy wszystko będą mieli i każdy będzie równy bo państwo im da? Litości.

Konfederacja głosi populizmy najgorszego rodzaju, czyli proste rozwiązania bardzo skomplikowanych problemów. Do tego chcą pofolgować deweloperom (znieść dużo regulacji) w inny sposób niż chce to zrobić KO i PSL (co jest skndaliczne i mam na myśli tu ten ich kredyt 0%).

Tak, trzeba zabrać - na tym polega solidarność społeczna. Ja nie mam problemu z tym, że z moich podatków finansowana jest pomoc społeczna. Bo wiem, że dzięki temu WSZYSTKIm będzie się żyło lepiej. Dlatego wlaśnie w krajach skandynawskich żyje się najlepiej.

Popatrz na ten ranking:

https://www.numbeo.com/quality-of-life/rankings_by_country.jsp

Jesteśmy na 39 miejscu, do którego kraju chciałbyś, aby Polska aspirowała?

Zwróć jednak uwagę na to, że to Ty prawie całkowicie porzuciłeś wszystkie kwestie ekonomiczne. Zapytałem CIę czy wiesz jaka jest mediana wynagrodzeń. Zbyłeś to milczeniem. Nie wiesz, czy to kwestia niewygodna?

Proszę bardzo.

Nie mam pojęcia skąd te wnioski. Ja zdecydowanie chce aby każdy decydował o sobie. Np na co przeznaczy swoje zarobione pieniądze. Żeby nie decydowało o tym na każdym kroku państwo.

Mi to nie przeszkadza.

Przecież to ty ciągle wyciągasz temat KG i atakujesz nim Konfederacje:E I w sumie trochę tego nie rozumiem. Masz nawet w cytowanym tekscie z KG treści "socjalne" ochrona najsłabszych itp W samej KG jest więcej pro społecznych propozycji.

Nie zrobię z tego dyskusji o aborcji i eutanazji, bo:

1) nie będziesz musiał używać argumentów racjonalnych, a jedynie emocjonalne;

2) Jesteś całkowicie okopany na swojej pozycji w tej kwestii;

2,137) nie odróżniasz płodu człowieka od płodu słonia :E

3) Wątpię abyś miał doświadczenie w tych kwestiach. Tak się śmiesznie składa, że ja mam w kwestii eutanazji nieco praktycznych doświadczeń. Mam w rodzinie osobę, która dopuściła się zabójstwa eutanatycznego i trafiła za to do więzienia. Zrobiła to na prośbę osoby nieuleczalnie chorej i bardzo cierpiącej. Osoby, którą kochała. Jak coś to załóż odrębny wątek, bo to wykracza poza politykę.

4) Wątpię, abyś miał odpowiedni poziom wiedzy do tego, aby o tym RACJONALNIE dyskutować (najprawdopodobniej nie odróżniasz eutanazji dobrowolnej od przymusowej).

Jak chcesz to załóż wątek. Ja coś od siebie dodam.

Nie spiesz się z odpowiedziami - ja i tak się wylogowuję. Skończyłem właśnie szykować wszystko na dinner party, zaraz znajomi wpadają, więc będę poza zasięgiem. Dziś w menu Phily Cheesesteak, dobrego wieczoru :)

• Like 1
Opublikowano
Cytat

Czarnoskóra vlogerka z Francji opowiada o wrażeniach z marszu niepodległości

nie spotkała jej zadna krzywda. przeciwnie- uczestnicy marszu wręczali jej flagi i dziękowali za przybycie. Bamby jest vlogerką która w piękny sposób opisuje swoje podróże po Polsce i przełamuje sterotypy o niebezpiecznej lub rasistowskiej Polsce.

https://www.youtube.com/watch?v=ceVnWKEIHmQ

Cytat

W końcu Polska zwróciła się o pomoc finansową UE w związku z powodzią

Jest wniosek Polski do Komisji Europejskiej o pomoc finansową w związku z wrześniową powodzią w naszym kraju. Zgłoszona przez wojewodów i ministerstwa łączna kwota wydatków i strat poniesionych w infrastrukturze wynosi ponad 13 mld zł.

https://www.rmf24.pl/raporty/raport-powodz-w-polsce-2024/fakty/news-polska-zwrocila-sie-o-pomoc-finansowa-do-ue-w-zwiazku-z-powo,nId,7866751

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Która z ustaw wprowadzonych przez koalicję 15 października ograniczała Twoją wolność?

Tutaj masz dokręcanie śruby. Już były nadużycia ze strony ABW. Teraz będzie ich więcej :) Wolności od tego nie przybędzie.

Cytat

Premier Donald Tusk poinformował, że rząd przyjął we wtorek projekt ustawy umożliwiającej szefowi ABW, a nie jak dotąd sądowi, decydowanie o tym, które treści w Internecie mają charakter terrorystyczny. Na mocy decyzji szefa ABW będą one usuwane.

Konfederacja głosi populizmy najgorszego rodzaju, czyli proste rozwiązania bardzo skomplikowanych problemów. 

Tu też powtarzasz anty Korwinizmy. Konfederacja przedstawiała w swoim programie co i jak chce zrobić. Reszta waliła takimi ogólnikami, że tylko można było się smiać. No hitem było KO, które chciało jednocześnie obniżać wpływy i zwiększać socjal.

Ale jak już chcesz to ktoś kiedyś powiedział, że "Jeśli nie potrafisz wyjaśnić czegoś prosto, nie rozumiesz tego wystarczająco dobrze.” – Albert Einstein.

Tak, trzeba zabrać - na tym polega solidarność społeczna. Ja nie mam problemu z tym, że z moich podatków finansowana jest pomoc społeczna. Bo wiem, że dzięki temu WSZYSTKIm będzie się żyło lepiej. 

Ta solidarność społeczna to trochę jak ta sprawiedliwość społeczna. Ze sprawiedliwością nie ma wiele wspólnego. Dobrowolna solidarność społeczna proszę bardzo. W innym przypadku nie.

Dlatego wlaśnie w krajach skandynawskich żyje się najlepiej.

A na pierwszym miejscy Luxemburg, który w Skandynawii jednak nie leży. Żyło się najlepiej bo ostatnio społeczeństwo coraz mniej zadowolone. W takiej Szwecji teraz coraz gorzej, recesja. Kiedyś to państwo rozwijało się mega dynamicznie, a podatki mieli niższe niż w USA czy Europie. Zbudowali swoją pozycję na wolnym rynku i kapitalizmie. Tam cala topka pracodawców w kraju to firmy powstale w latach 70 :P

Jesteśmy na 39 miejscu, do którego kraju chciałbyś, aby Polska aspirowała?

O popatrz Pan. Na tej liście są kraje, które nie są w EU. Czyli istnieje życie poza UE :D Jednak te statystyki to sobie można uznawać wg kryteriów co dla kogo jest ważniejsze.

wróć jednak uwagę na to, że to Ty prawie całkowicie porzuciłeś wszystkie kwestie ekonomiczne. Zapytałem CIę czy wiesz jaka jest mediana wynagrodzeń. Zbyłeś to milczeniem. Nie wiesz, czy to kwestia niewygodna?

Jak niby zbyłem. I co myślisz, że nie wiem co to mediana? Nie wiem w jaki sposób to miało by być niewygodne. Uważam, że ci "bogaci" i tak płacą u nas za duże podatki w stosunku do tego ile korzystają z usług publicznych. 

Faktem jest, że spłaszczenie wynagrodzeń to jest u nas teraz masakra. w 2021 minimalną zarabiało 1.6mln Polaków teraz jest prawie 2 racy więcej. Niech podniosą minimalną na 20K to wszyscy będziemy "bogaci". 

2,137) nie odróżniasz płodu człowieka od płodu słonia :E

3) Wątpię abyś miał doświadczenie w tych kwestiach. Tak się śmiesznie składa, że ja mam w kwestii eutanazji nieco praktycznych doświadczeń. Mam w rodzinie osobę, która dopuściła się zabójstwa eutanatycznego i trafiła za to do więzienia. Zrobiła to na prośbę osoby nieuleczalnie chorej i bardzo cierpiącej. Osoby, którą kochała. Jak coś to załóż odrębny wątek, bo to wykracza poza politykę.

4) Wątpię, abyś miał odpowiedni poziom wiedzy do tego, aby o tym RACJONALNIE dyskutować (najprawdopodobniej nie odróżniasz eutanazji dobrowolnej od przymusowej).

1. Aborcja to właśnie piękny temat. Potrafi odsiać tych, którzy używają wyłącznie argumentów emocjonalnych. To jest temat niezależny od polityki i polityki, a niektórzy tylko takich argumentów potrafią używać.

2. No tak ty już wszystko wiesz.

2.136) Nie jestem ornitologiem :P

3. Przyznaje temat eutanazji jest mi dosyć obcy. Nigdy mnie to nie interesowało. Uważam, że w kraju z dykty mamy teraz dużo więcej innych problemów, którymi powinniśmy się zająć. Pisząc w mega skrócie uważam, że dorosła osoba w pełni władz umysłowych powinna mieć możliwość zabić się. Bardziej osobiście zetknąłem się z tym stosunkowo niedawno. Jedna z osób na FB w grupie o tematyce "zdrowotnej" niestety dokonała takiej eutanazji legalnie. Pisze niestety bo ta grupa miała cechy altmedu. Ta osoba bardziej wierzyła osobom, które tam się wypowiadały niż "standardowym" lekarzom co do rokowań zdrowotnych i dalszego postępowania. Widać było załamanie, przestała nagrywać na YT, pisać posty na FB. Po chyba miesiącu ktoś z jej konta napisał co się stało, dlaczego jej nie ma.

Może cię to zdziwi ale ponad połowa wyborców Konfederacji jest za aborcją do 12 tygodnia i za eutanazją.
Nie wiem czy jest sens zakładać osobny temat. Jakby nie patrzeć aborcja już tak nie grzeje jak wcześniej.

teraz skupiasz się na tym, że to niby krytyka Korwina (co jest bzdurą)

Ty serio myślisz, że jak ktoś cię na czymś złapie to ty to później rozpiszesz w ten sposób uważając, że załatwiłeś sprawę. Klepiesz anty Korwinowe bzdury przecież to każdy widzi. To nie jest przedszkole :)

Najpierw mi zarzucałeś jakieś brednie o przepisywaniu z discorda

I dalej będę o tym pisał bo bardzo mi przypominasz stylem wypowiedzi tych naczelnych antykonfiarzy neuropków z dawnych lat wykopu/Discorda.

I jeszcze jedna prośba:

Odnoś się proszę do tego co napisałem, a nie do tego co Tobie się wydaje o pochodzeniu moich argumentów.

samozaoranko lvl master :)

Nie spiesz się z odpowiedziami - ja i tak się wylogowuję. Skończyłem właśnie szykować wszystko na dinner party, zaraz znajomi wpadają, więc będę poza zasięgiem. Dziś w menu Phily Cheesesteak, dobrego wieczoru :)

Nie musisz każdej swojej wypowiedzi opatrywać osobistym komentarzem. Trzymaj się pytań i konkretów. Nie próbuj cały czas odwracać uwagi od braków argumentacyjnych swoich wypowiedzi albo wpadek tego typu komentarzami.

Opublikowano
6 godzin temu, voltq napisał(a):

Będziecie głosować w wyborach prezydenckich ? Ja na tą chwilę nie idę bo nie mam kandydata na którego mógłbym oddać głos 

Kandydaci słabi ale pójdę bo jak wygra kandydat "obywatelski" to będzie wszystko blokował i będzie burdel. W naszym systemie nie sprawdza się model z prezydentem z opozycji.