Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

O zatrzymaniu Dariusza Mateckiego przez ABW jako pierwsza poinformowała Telewizja Republika. Informację potwierdził później Polsat News rzecznik prasowy Prokuratury Krajowej prok. Przemysław Nowak. Pełnomocnik polityka, doprecyzował następnie, iż został on zatrzymany o godz. 8.45 w drodze do prokuratury.

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-dariusz-matecki-zatrzymany-przez-abw,nId,7926315

Czyli zatrzymali go nawet nie w domu/szczujni tylko w drodze do prokuratury. Podejrzewam, że zbroja była pełna jak mu zablokowali drogę :E

edit

Krótki urywek z zatrzymania

Edytowane przez Kris194
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem na ile to prawdziwe ale znając PSL to raczej na 99%:

Cytat

PSL oczekuje na turbulencje w PiS. "Nie musieliby się spowiadać proboszczowi"

Chociaż PSL nie ma w wyborach prezydenckich własnego kandydata, to ich rezultat będzie istotny dla przyszłości tej partii. I nie tylko dlatego, że zarówno ludowcy, jak i Polska 2050 są niemalże pewni, że zakończą one ich wspólny projekt pod nazwą Trzecia Droga. — Nasi lokalni działacze coraz gorzej czują się w sytuacji, gdy muszą wyborcom tłumaczyć się, czemu są w koalicji z ludźmi popierającymi aborcję. I coraz częściej mówią, że lepiej byłoby im współrządzić z PiS — mówi polityk PSL. Ludowcy taką szansę na nowe otwarcie upatrują w porażce wyborczej Karola Nawrockiego, która ich zdaniem zapoczątkuje rozpad PiS i przeobrażenie się prawej strony sceny politycznej.

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/bedzie-koalicja-psl-i-pis-dzialacze-czuja-sie-coraz-gorzej/se5dxj5

Godzinę temu, Kris194 napisał(a):

jedna z największych kanalii w Polsce zatrzymana :cool:

Druga to Mejza vel Łajza.

Z tym zatrzymaniem to poczekajmy bo zaraz się może okazać że wyjdzie po 2 dniach. I znów będzie polewka ze sprawności aparatu władzy i prawa.

Edytowane przez Camis
  • Upvote 1
Opublikowano

W sumie wiedział, że to się zdarzy. Ciekawe dlaczego pisowskim zwyczajem nie nawiał do Orbana czy Łukaszenki?

Swoją drogą nie macie wrażenia, że całe te rozliczenia dotyczą tylko drugiego, trzeciego garnituru brunatnych i dotyczą tylko wątków dotyczących bezpośredniej kradzieży środków publicznych? Nie chcę bronić złodziei, ale kradzież to najmniej groźna część popełnionych przez nich świństw. 

A co do Konfederacji to Ziobro zaskoczenia, ta koalicja już działa.

• Upvote 1
Opublikowano

Na 2050 z zaciśniętymi zębami bym zagłosował ale na PSL nie ma mowy.

Podobne podejście i poglądy jak w PISie. Teraz dostali najbardziej dochodowe ministerstwa nie wiem z jakiej paki. Obrony, lasy państwowe, rolnictwa.

Nie widzę szans dla obecnej koalicji na przyszłe rządy. Wyborcy są mocno rozczarowani.

Szukają innej drogi.

sondaz-partyjny-cbos-3-6-marca-2025?t=re

Na 2050 z zaciśniętymi zębami bym zagłosował ale na PSL nie ma mowy.

Podobne podejście i poglądy jak w PISie. Teraz dostali najbardziej dochodowe ministerstwa nie wiem z jakiej paki. Obrony, lasy państwowe, rolnictwa.

Nie widzę szans dla obecnej koalicji na przyszłe rządy. Wyborcy są mocno rozczarowani.

Szukają innej drogi.

sondaz-partyjny-cbos-3-6-marca-2025?t=re

5 minut temu, nemar napisał(a):

W sumie wiedział, że to się zdarzy. Ciekawe dlaczego pisowskim zwyczajem nie nawiał do Orbana czy Łukaszenki?

Swoją drogą nie macie wrażenia, że całe te rozliczenia dotyczą tylko drugiego, trzeciego garnituru brunatnych i dotyczą tylko wątków dotyczących bezpośredniej kradzieży środków publicznych? Nie chcę bronić złodziei, ale kradzież to najmniej groźna część popełnionych przez nich świństw. 

A co do Konfederacji to Ziobro zaskoczenia, ta koalicja już działa.

Do rozliczeń to jeszcze daleka drogo o ile będą. Na razie zwykłe zatrzymanie. Jeżeli nie będzie podstaw do trzymania w areszcie wydobywczym to wyjdzie.
Jak będzie chciał to wyjedzie i sobie posiedzi na Węgrzech do następnych wyborów.
Brak zdecydowania, farsa z komisjami śledczymi. Wyborcy to widzą a komisje kosztują.

Przełożyli przesłuchanie Ziobry na przed wyborami prezydenckimi. Pewnie nie celowo :D o ile do niego dojdzie.

• Like 1
Opublikowano

@TheMr. Jak Europa, bez USA, miałaby chronić Japonię?

Dzieje się to co pisałem. Trump podnosi "ceny" ochrony ze strony USA. Tak finansowe jak cenę "krwi", czyli wysłania licznych wojsk jako wsparcie USA gdy zaczną większą wojnę.

Sądzę że to przygotowania do rozprawy z Chinami lub Iranem.

Bez Rosji, która dostaje łapówkę(koniec wsparcia USA dla Ukrainy, pokój w którym Ukraina trwale straci okupowana część terytorium, a także zniesienie sankcji na Rosję, przynajmniej ze strony USA) by nie angażować się w nadchodzące starcie.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

A moim zdaniem USA z potęgi i "obrońcy świata" zmienia się roszczeniowego bobasa. Bo moim zdaniem pokazuje tylko, że bez umów o wzajemnej pomocy i większego potencjału militarnego z zewnątrz nie jest w stanie sobie w razie czego z czymś poradzić?  

Ponadto po to właśnie jest np. NATO. By było wsparcie w pewnych kwestiach.

Trump natomiast staje i mówi coś na zasadzie "ja dałem 200 zł, ty tylko 100 zł, daj też 200 zł, bo inaczej ja się nie składam", nie patrząc na liczebność, proporcje czy na możliwości.

Edytowane przez LeBomB
  • Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Camis napisał(a):

Konforuskie znów bronią pisiora %-)

GlX_jfaWoAEunUv?format=jpg&name=medium

MEMcen = chcemy rozliczyć pis!!111

A konkrety jak już wrzucasz coś takiego to opisz dokładnie posługując się faktami jak wygląda taka procedura w tej sprawie i dlaczego dany klub był za a inni przeciw jak tłumaczą głosowanie w ten sposób 

6 minut temu, LeBomB napisał(a):

A moim zdaniem USA z potęgi i "obrońcy świata" zmienia się roszczeniowego bobasa. Bo moim zdaniem pokazuje tylko, że bez umów o wzajemnej pomocy i większego potencjału militarnego z zewnątrz nie jest w stanie sobie w razie czego z czymś poradzić?  

Ponadto po to właśnie jest np. NATO. By było wsparcie w pewnych kwestiach.

Trump natomiast staje i mówi coś na zasadzie "ja dałem 200 zł, ty tylko 100 zł, daj też 200 zł, bo inaczej ja się nie składam", nie patrząc na liczebność, proporcje czy na możliwości.

Zdajesz sobie sprawę że powielasz "propagandę" Korwina który mówił już kilka lat temu że USA to kolos na glinianych nogach jak ZSRR i jest tam więcej komunizmu niż w Polsce ludowej 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
42 minuty temu, Badalamann napisał(a):

@TheMr. Jak Europa, bez USA, miałaby chronić Japonię?

Dzieje się to co pisałem. Trump podnosi "ceny" ochrony ze strony USA. Tak finansowe jak cenę "krwi", czyli wysłania licznych wojsk jako wsparcie USA gdy zaczną większą wojnę.

Sądzę że to przygotowania do rozprawy z Chinami lub Iranem.

Bez Rosji, która dostaje łapówkę(koniec wsparcia USA dla Ukrainy, pokój w którym Ukraina trwale straci okupowana część terytorium, a także zniesienie sankcji na Rosję, przynajmniej ze strony USA) by nie angażować się w nadchodzące starcie.

Joint venture, umowy, wspólne zakupy uzbrojenia, wspólne misje kosmiczne, wspólny wywiad, wspólne budowanie bezpieczeństwa. USA jest tak samo daleko jak Europa, chociaż USA korzysta z wielu państw do stacjonowania swoich statków w okolicy Japonii, ale na przestrzeni 10-15 lat Europa mogłaby zrobić to samo. 
Korea Południowa już wycofała wsparcie dla Ukrainy przez USA. 

Opublikowano (edytowane)

@LeBomB USA obecnie dąży do maksymalizacji swojej pozycji lidera "Zachodu".

Podnosi ceny ochrony.

Żąda też przygotowania się sojuszników do udziału w dużej wojnie. Stąd żądania tak ogromnych wydatków na zbrojenia przez sojuszników z NATO.

Zauważ że większość Europejczyków, także Polaków do niedawna wyobrażała sobie, może jeszcze nadal się łudzą, że w razie wojny z Rosją USA przyjdzie nam z pomocą na maksymalnym poziomie.

Tak po prostu. "Bo art5 NATO!" I tyle miałoby wystarczyć xD

Równocześnie gdy lata temu mówiło się o możliwej inwazji na Iran, Europejczycy wierzyli że będzie to tylko lub głównie siłami USA. To daleko od nas, także dlaczego mielibyśmy tam słać duże siły i ginąć?!

A wiadomo że będzie potrzebna duża ilość wojska lądowych, które czekają ciężkie i wyniszczające walki w terenie górskim.

To samo później, aż do teraz, w sprawie zbliżającego się starcia z Chinami.

Europejczycy niezwykle naiwnie zakładali że jeśli dojdzie do wojny o Tajwan to będzie to starcie USA z Chinami. Myślę że Japończycy i Koreańczy Płd tez tak sobie wyobrażali.

Obecnie USA szybko uświadamia sojusznikom, w tym nam, że całkowicie się myliliśmy. I na wojny USA będziemy tez musieli posłać duże siły. Nie tylko stabilizacyjne, jak już będzie po głównych walkach, ale też kontyngenty do operacji ofensywnych.

P.S. Zauważ jak szybko, patrząc na zwyczajowe tempo "polityczne" to wręcz błyskawicznie zachodzą teraz zmiany.

Edycja:

@TheMr. Ja pisałem konkretnie o bezpieczeństwie. Teraz, nie za 10-15 lat.

USA ma flotę z jaką cała flota europejska nie może się równać.

I za 10 lat, też nie będziemy się równać.

Nawet obecne nowe inwestycje europejskie pójdą w lotnictwo i wozy bojowe oraz czołgi, amunicję arty i rakietową a nie budowę wielkiej floty opartej o lotniskowce i niszczyciele rakietowe.

Japonia i Korea Pld są i będą zależne w kwestiach obronności od USA.

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, Dimazz napisał(a):

Oczywiście, w 2027 witamy konforuskich i PIS. 

Edytowane przez Camis
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Camis napisał(a):

Oczywiście, w 2027 witamy konforuskich i PIS. 

To jest wina Koalicji Obywatelskiej i Trzeciej drogi , ciekawe jak pis do tego podejdzie jak jest trump u sterów

Myślę ze obie te partie KO I PIS jeżeli chcą pokonać tą druga to musza wciągnąć konfederacje w koalicje ze sobą , jaki jest problem żeby Tusk wrócił do postulatów z 2007 roku tylko musi je zrealizować a nie tylko gadać  i stworzył koalicje z konfederacja ? ja nie wiedze żadnego problemu , przecież oni mieli zbieżne postulaty jak np ewa kopacz nie zgadzała się na przymusowe szczepienia a tusk chcial obnizac podatki

Edytowane przez voltq
Opublikowano

@Badalamann Każde państwo europejskie ma możliwość wybudowania lotniskowców, posiadamy parokrotnie więcej portów do budowy niż USA, problem zawsze były limity na zbrojenia. Włochy bez limitów mogłyby zbudować podobny tonaż co Chiny. A do tego masz Hiszpanię, Francję, Szwecję, Niemcy, UK. 
Europa łącznie wydawała 1/3 tego co USA, czasami nawet mniej. Jakby dobili do poziomu USA to kwestia potęgi, to kwestia lat. 
To że będą polegały na bezpieczeństwie USA to wiadomo, będą próbować to załatwić dyplomatycznie ale jeśli Trump wypowie wszystkie umowy, to do kogo się zwrócą? Zostaje Europa. 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@TheMr. Cały czas będą się opierać o USA. Tylko jak pisałem na nowych, "droższych" zasadach. Bo zaakceptują każde, gdyż nie mają alternatyw.

Europa sama, bez floty USA, nie jest w stanie dać im żadnych realnych gwarancji bezpieczeństwa.

W kwestii floty w Europie nic wielkiego się nie zmieni. Tzn nie będziemy mieć tak silnej floty wojennej by móc się choćby równać z USA.

Opublikowano
1 godzinę temu, voltq napisał(a):

Zdajesz sobie sprawę że powielasz "propagandę" Korwina który mówił już kilka lat temu że USA to kolos na glinianych nogach jak ZSRR i jest tam więcej komunizmu niż w Polsce ludowej 

Zdajesz sobie sprawę, że nie? Ty piszesz o tym jak Korwin postrzega USA, ja piszę tylko jakie wrażenie daje teraz Trump, a nie że jest tak jak on mówi. To zasadnicza różnica. Dla mnie USA nie są kolosem na glinianych nogach tylko są kolosem z dużymi możliwościami, które Trump teraz wydaje się zaprzepaszczać i odwracać się od sojuszników, szukając ich tam, gdzie moim zdaniem nie powinien tego robić. 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, TheMr. napisał(a):

Każde państwo europejskie ma możliwość wybudowania lotniskowców

To nie ma sensu :)

Po pierwsze, nie wystarczy sama techniczna możliwość zbudowania dużego statku z płaskim pokładem.

Po drugie, nie ma sensu posiadać lotniskowców bez wyraźnej potrzeby, możliwości i umiejętności używania ich z dala od własnego terytorium.

Edytowane przez jagular
  • Upvote 1