Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Szambo napisał(a):

No i nic. Na siłe się przypierdzielasz.

Przecież doskonale wiesz, że piję do Budowlańców, którzy odstawiają "na fakturkę będzie więcej".

No ja wiem. Tylko trudno mi wyciągnąć z tego jakieś wnioski, znając temat na zasadzie "urban legend". Gotówka w obrocie i tak będzie stale ograniczana.

Z perspektywy E-Commerce ogólnie rzeczy takie jak VAT to najmniejszy problem. Zresztą pewnie podobnie z perspektywy małych biznesów – powalony ZUS i minimalna zbierają żniwo, napędzając też inflacje.

Ktoś powie, że to przecież tylko minimalna, no to teraz sobie wyobraźcie, że macie do zapłaty miesięcznych pensji pół mln, do miliona kosztów dobija ZUS, a sprzedaż wcale nie rośnie na tyle. A nawet jak rośnie, to idą za nią wyższe koszty wysyłek, prowizji czy reklam. W małych firmach też to jest problem, choć bardziej ze względów płynności. I serio, nie zakładałbym, że ktoś ma dużo kasy, bo jeździ mercedesem. Przeciętna rentowność biznesu to jest 10%. Marże operacyjne są po 5-7%.

A tak w ogóle narzekamy np. na ceny w gastro, a tam kredyt potrafi być pod same kullen :D

26 minut temu, TheMr. napisał(a):

Tańszy nie znaczy lepszy. Ja swojej księgowej wszystko robie a i tak kasuje mnie 615 zł. Ale przynajmniej wiem o wszystkim, z wyprzedzeniem i jeszcze optymalizacje potrafi zaprezentować.

Ja księgowej dawałem 700 zł, choć też miała wszystko gotowe. Ale głównie to było spowodowane tym, że raz mi zaksięgowała koszty w koronach czeskich jako złotówki %-)

Teraz to sam księguję w Infakcie, bo mam tylko fakturę jedną-dwie od partnera.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
3 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Ja księgowej dawałem 700 zł, choć też miała wszystko gotowe. Ale głównie to było spowodowane tym, że raz mi zaksięgowało koszty w koronach czeskich jako złotówki %-)

Ja nie do końca rozumiem "choć też miała wszystko gotowe".

Plik JPK ze sprzedażą to rozumiem... wczytać się da lekko.

Ale koszty?

Dostarczałeś skany po prostu i Ona ewentualnie mogła to zaczytać do programu i potem zweryfikować trafność zaczytania z obrazu?

Opublikowano
43 minuty temu, Szambo napisał(a):

Nie wiesz czy ja tego też nie robię.

Często ktoś przychodzi i myśli, że będzie mieć góra 5 faktur, a kończy się na 20, bo nie zdawał sobie sprawy, że to też można legalnie odliczyć.

Dlatego to działa głównie przez polecenie, bo skąd ma ktoś wiedzieć na ile poprawie jakiego podatki lub jaka jest ze mną współpraca.

Przed chwilą się żaliłeś że nie możesz znaleźć klientów za 150 zł :E To głównie działa przez internet a nie polecenia. Rozmawiałem z jedną księgową z poleceń i podziękowałem. 5 czy 20 faktur to żadna różnica, a przepraszam, różnica 15 minut. Moja księgowa ma wszystko na tacy, wystarczy poklikać w “kakuterze” na co mi brakuje czasu, i rozliczyć podatki (które zmieniają się tak często że sam się w nich gubię). 

Opublikowano

@GordonLameman jedną z mocno lansowanych w kampanii wyborczej haseł KO i3D był powrót do rozliczania składki zdrowotnej i powrót do wcześniejszego rozliczania jaki był przed Polskim Ładem. Wśród tych kolejek do urn wyborczych stało wielu takich przedsiębiorców jak ja co bardzo na to czekali! Teraz minął ponad rok, a ty piszesz, że to co zrobił PiS w Polskim Ładzie to ok... Bo drobni przedsiębiorcy oszukują... No chyba, że jesteś wyborcą Lewicy, a nie KO i 3D - to by tłumaczyło, że chcesz państwa socjalistycznego. Tylko, że jak ktoś oszukuje to raczej się zwiększa kontrole, a nie WSZYSTKIM dowala 3x większe daniny na rzecz państwa.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, hubio napisał(a):

@GordonLameman jedną z mocno lansowanych w kampanii wyborczej haseł KO i3D był powrót do rozliczania składki zdrowotnej i powrót do wcześniejszego rozliczania jaki był przed Polskim Ładem. Wśród tych kolejek do urn wyborczych stało wielu takich przedsiębiorców jak ja co bardzo na to czekali! Teraz minął ponad rok, a ty piszesz, że to co zrobił PiS w Polskim Ładzie to ok... Bo drobni przedsiębiorcy oszukują... No chyba, że jesteś wyborcą Lewicy, a nie KO i 3D - to by tłumaczyło, że chcesz państwa socjalistycznego.

Czy Tobie się wydaje, że ja jestem rzecznikiem Koalicji? Albo Trzeciej Drogi? Albo członkiem ich partii? 

Nie jestem. Dlatego ta Twoja wczorajsza żałosna blame-game nie zadziała. Zresztą na nikogo powyżej 13 roku życia by nie zadziałała.

Byłem wyborcą TD, bo chciałem żeby PiS upadł i sobie swój głupi ryj rozwalił, a teraz chcę żeby duopol POPiS upadł, więć wciąż się do nich przychylam. Chociaż PSL to kpina, a nie partia. Nie ma drugich takich oportunistów.

Ale nie zgadzałem się ze wszystkim co chcieli wprowadzić. Nie zgadzam się z tym, że wysoko obciążona podatkami jest praca, a prowadzenie DG ma dużo przywilejów. 

Państwa socjalistycznego to ty chcesz - takiego, które Ci zafunduje ubezpieczenie zdrowotne za kilka złotych :) 

13 minut temu, hubio napisał(a):

Tylko, że jak ktoś oszukuje to raczej się zwiększa kontrole, a nie WSZYSTKIM dowala 3x większe daniny na rzecz państwa.

Bzdura. 

Poza kontrolami robi się też rozwiązania systemowe, które uniemożliwiają albo utrudniają konkretne oszustwa. Na przykład:

- JPK-PIT - obowiązek nałożony na wszystkich

- odwrócony VAT na dane przedmioty/usługi - nałożony na wszystkich

- KSeF - zostanie nałożony na wszystkich.

Serio, nie pisz jak nie masz o temacie pojęcia. 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, TheMr. napisał(a):

Przed chwilą się żaliłeś że nie możesz znaleźć klientów za 150 zł :E

No bo serio nie mogę.

Ludzi interesuje głownie kwota jaką zapłacą. Słyszą nie tą bajkę, którą chcieli i rezygnują.

Właściwie mój jedyny klient robiony na własną rękę (bo ja też pracuje na B2B w Biurze Rachunkowym - tam się zajmuje głównie Spółkami) to ziomek, któremu pomogłem rozliczyć kryptowaluty kiedyś. Chyba wtedy po prostu uzyskałem jego zaufanie, bo nie chciałem go ograbić i jak przeszedł na B2B to uderzył do mnie.

@GordonLameman Dzień w którym wprowadzą JPK odnoszący się stricte od podatku dochodowego spowoduje chyba wybuch sieci w całej Polsce. Ja serio nie wierzę w powodzenie tej misji... na pewno będą flopy na początku.

Ale na pewno zmieni to wiele, bo podatek dochodowy nie jest za bardzo u nas sprawdzany.

Równie dobrze mogę komuś brutto zaksięgować fikcyjną fakturę i mieć 99,9% pewności, że nikt tego nie zweryfikuje.

Edytowane przez Szambo
Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman no i wreszcie już wiem wszystko co chciałem się dowiedzieć na twój temat... :) Teraz rozumiem skąd wycieczki personalne niemal w każdym temacie, krótkotrwałe zpp i wojenki jakie toczysz z wieloma forumowiczami... Nie chodzi o żadne tam poglądy tylko wyładowywanie swoich frustracji na forum na którym niemal mieszkasz... Motywacja negatywna do utożsamiania się z jakimiś poglądami, a nie pozytywna jest zawsze złym wyborem... Nienawidzisz POPiS - to już jeden krok do zostania wyborcą konfederacji... :) 

Przerabiałem takich na wielu forach... Dzięki za wyjaśnienie bo oceniałem cię inaczej tzn lepiej. :) Teraz już wiem, że nie warto z tobą dyskutować :) A do tego wszystkiego zadufanie w sobie "co to nie ja" - typ "macho" , "nie mylę się"... O boziuuu.... Kolejny.... Ale tym razem długo się ukrywał... :rotfl:I kurczę, że na każdym forum takie jednostki przyciągają grono klakierów :) Zresztą w realu też...

Niestety przyznam się, że ja mam ten problem, że facetów typu "nigdy się nie mylę i jestem w ogóle macho" to ja szczerze nie trawię i zawsze się z takimi kłócę czy to w realu czy w necie i zawsze jakoś mnie przyciągają i lecą iskry...

Edytowane przez hubio
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Szambo napisał(a):

@GordonLameman Dzień w którym wprowadzą JPK odnoszący się stricte od podatku dochodowego spowoduje chyba wybuch sieci w całej Polsce. Ja serio nie wierzę w powodzenie tej misji... na pewno będą flopy na początku.

Ale na pewno zmieni to wiele, bo podatek dochodowy nie jest za bardzo u nas sprawdzany.

Równie dobrze mogę komuś brutto zaksięgować fikcyjną fakturę i mieć 99,9% pewności, że nikt tego nie zweryfikuje.

Masz rację - chciałem napisać o JPK_VAT :) 

Ale już nie edytuję, niech ludzie widzą, że mogę się mylić. Czasem. :E 

Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

Masz rację - chciałem napisać o JPK_VAT :) 

Ale już nie edytuję, niech ludzie widzą, że mogę się mylić. Czasem. :E 

Ale JPK od dochodowego wchodzi w życie w przyszłym roku.

Przynajmniej ma... Jak nie wiadomo, ale wchodzi.

Nie będzie już faktur poza systemem.

Opublikowano
3 minuty temu, hubio napisał(a):

@GordonLameman no i wreszcie już wiem wszystko co chciałem się dowiedzieć na twój temat... :) Teraz rozumiem skąd wycieczki personalne niemal w każdym temacie, krótkotrwałe zpp i wojenki jakie toczysz z wieloma forumowiczami... Nie chodzi o żadne tam poglądy tylko wyładowywanie swoich frustracji na forum na którym niemal mieszkasz... Przerabiałem takich na wielu forach... Dzięki za wyjaśnienie bo oceniałem cię inaczej tzn lepiej. :) 

Użyłeś... za mało... wielokropków... im więcej.... tym poważniej... wygląda twój post...

:kupa: wiesz. 

To, że mam pracę, która umożliwia mi odpisanie w kilka sekund takim jak Ty nie znaczy, że tu mieszkam. Ot, szybko piszę - taki zawód. 

Zacznij od tego, żebyś pisał o rzeczch, o których coś wiesz, a nie wymyślał na poczekaniu bzdurne argumenty, bo ja zawsze mówię "sprawdzam". Dobrze byłoby, żebys miał też świadomośc, że ja jestem praktykiem - zarówno sam prowadzę DG, jak i pomagam ją prowadzić innym podmiotom. Więc mnie takie tanie kłamstwa o tym jak się system uszczelnia nie ruszają, bo wiem że to kłamstwa. Tak samo te o papierologii :) 

I daruj sobie te emocjonalne wrzutki. Nie zadziałają tutaj ;) 

1 minutę temu, Szambo napisał(a):

Ale JPK od dochodowego wchodzi w życie w przyszłym roku.

Przynajmniej ma... Jak nie wiadomo, ale wchodzi.

Nie będzie już faktur poza systemem.

No, nie mówmy hop. KSeF miał byc kiedy? 1,5 roku temu? :E 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Dobrze byłoby, żebys miał też świadomośc, że ja jestem praktykiem - zarówno sam prowadzę DG, jak i pomagam ją prowadzić innym podmiotom. Więc mnie takie tanie kłamstwa o tym jak się system uszczelnia nie ruszają, bo wiem że to kłamstwa.

Tak... uszczelniony system...

Oczywiście to nie działa na taką skalę jak kiedyś, ale dalej wały idą.

Co prawda czasem urząd się skapnie, ale działa to bardzo opieszale.

Jak widzę fakturę na 14 999 zł płatną gotówką z Wólki Kosowskiej to już wiem co się święci.

I tak czasem jest z 20 takich faktur...

I to jeszcze z tej samej firmy, więc pozycje na tej fakturze nie mogą się powielać.

Kontrahent jest na białej liście, więc jest wszystko legit.

Edytowane przez Szambo
Opublikowano (edytowane)

Ale w sumie co On ma odpowiadać?

Nie ma prostych rozwiązań trudnych problemów...

On musi gadać to co ludzie chcą usłyszeć.

On w końcu chyba jest tym Doradca Podatkowym i 100% wie, że to co często gada to kocopoły.

Morawiecki chyba też zdawał sobie sprawę, że gada debilizmy.

Ja zastanawiam się czy ta dzieciarnia zdaje sobie sprawę z tego, że podatków właściwie nie płaci.

Edytowane przez Szambo
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Szambo napisał(a):

Coraz bardziej wierze w to, że jest to celowe, żeby Amerykańska Giełda krwawiła.

Jeżeli jest prawdą to do czego, jak mi się wydaje, zmierza Trump to można się spodziewać spadków typu 50-70% od ath. Ile jest na ten moment, ze 20%? Nie wiem, dokładniej nie śledzę. Ale jak na razie jest to dalekie chyba od spadków silnych.

Jeśli ma być odrodzenie realnej produkcji w rozsądnym czasie, powinno być i mocne osłabienie USD i mocne spadki na giełdach.

• Like 1
Opublikowano

No, jest daleko jeszcze od prawdziwych "katastrof" - te inicjowały dnie ze spadkiem ogólnym na poziomach dwucyfrowych (pisząc z pamięci: kilkanaście najgorszych dni w historii to było przynajmniej z 10-kilkanaście procent w dół, a nie "marne" kilka). Zakładając że mówimy o tej samej teorii, może (nic nie jest pewne) to idzie Pomarańczowemu tak po grudach z tych samych powodów jak we wszystkich innych scenariuszach zmian giełdowych - giełdy nie da się precyzyjnie kontrolować, czy to w dół, czy to w górę, to otwarty system chaotyczny. 

Opublikowano

Zawsze pojawią się łapacze dołków i podobne postacie. Gracze dla których ostatnią szansą przetrwania będzie jakieś mocne zagranie. Kapitału zostało nadrukowane w gigantycznej ilości i jego posiadacze będą się zażarcie bronić. 

Teraz giełda jest napompowana wycenami instytucji, które nie tworzą niczego realnego, a są pośrednikami i pomocnikami w konsumowaniu zysków: patrz banki, firmy ubezpieczeniowe, te wirtualne wyceny facebooka choćby, co trwałego wnosi facebook do rozwoju cywilizacji albo tiktok. Wycena nVidii w kontekście fundamentalnym to także ostre żarty.

Jeżeli ma wrócić realniejsza (bo oczywiście nie ma powrotu do standardów XIX-wiecznych) gospodarka na tego typu podmiotach odbędzie sie Armagedon.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Szambo napisał(a):

Ale w sumie co On ma odpowiadać?

Nie ma prostych rozwiązań trudnych problemów...

On musi gadać to co ludzie chcą usłyszeć.

On w końcu chyba jest tym Doradca Podatkowym i 100% wie, że to co często gada to kocopoły.

Morawiecki chyba też zdawał sobie sprawę, że gada debilizmy.

Ja zastanawiam się czy ta dzieciarnia zdaje sobie sprawę z tego, że podatków właściwie nie płaci.

Często te dzieci są mądrzejsze od dorosłych

Opublikowano (edytowane)

@adashi No...nie do końca bym się zgodził :) 

Mamy teraz inne czasy: nie dość że największe korpo mają zasięgi globalne, to jeszcze coraz większa częścią "produkcji" są usługi, albo wprost coś niematerialnego, cyfrowego.

Na ile ta "produkcja" jest realna, na ile nie jest - to trudne pytanie: czy software, dane są realne?

Superkorpo (mag7) to jednak nie tylko produkty wirtualne: Amazon, Apple czy Nvidia przecież albo produkują coś realnego, albo handlują czymś realnym. 

Giełda nie zajmuje się podmiotami przynoszącymi jakieś trwałe wartości dla cywilizacji. Tu chodzi jedynie o zysk o stratę :) 

Ale zgodzę się z tezą o gotówce: tej od pandemii przybyło straszliwie, przez co jej wartość spadła. 

Zaś wycena nV? Poczekajmy aż świat ochłonie w kontekście AI. Jeżeli ochłonie, dalszej przyszłości nie zna nikt. 

Edytowane przez jagular
Opublikowano (edytowane)

Wątpię, abyś się rzeczywiście nie zgadzał. Świata trochę widziałeś i wiesz co i jak działa.

Ochłonie. Te modele językowe to żadna AI. To rozbudowana baza danych obudowana bajerami.

Poziom wynaturzenia giełd osiągnął niesłychany wręcz stopień. Pierwotnym ich celem było umożliwienie pozyskiwanie kapitału na zyskowne przedsięwzięcia tym co tego kapitału nie mieli. Co do zasady zyskiem z posiadania akcji były dywidendy lub wzrost wartości samej spółki. Od tego odeszliśmy bardzo daleko. Giełda stała się mikroświatem samym w sobie używanym do transferu oraz tworzenia środków. I bardzo dobrze. Ale zostały zaburzone jakiekolwiek rozsądne proporcje. Ta druga funkcja w zamiarze była raczej domeną banków centralnych. Spowodowało to prawie całkowitą umowność walut. Szczególnie dotyczy to USD jako światowej waluty rezerwowej. Jego ogólna siła to było dodatnie sprzężenie zwrotne. Bardziej opłacała się dowolna inżynieria finansowa niż produkowanie czegoś rzeczywistego. I było to mniej ryzykowne. To doprowadziło do obecnej słabości USA w zakresie gospodarki realnej. Na razie ich deficyt handlowy pozostaje bezkarny. Na papierze wszystko wygląda wspaniale. Ale co gdy przyjdzie: sprawdzam?

Edytowane przez adashi
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Kukuła za chwilę też będzie składał rezygnację:

https://wiadomosci.wp.pl/gen-kukula-pod-lupa-prokuratury-wojsko-przeplacilo-za-siedzibe-wot-7135067512277632a

K*rwa to jest dramat...

A tu kolejny raz jak duduś się skompromitował dając temu pajacowi obywatelstwo:

https://www.onet.pl/kultura/onetkultura/jesse-eisenberg-o-szkoleniach-wojskowych-tusk-odpowiada-przygotuj-sie/j1ecd0f,681c1dfa

Edytowane przez Crew 900